用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 想請教
樓主: mybabycullen
go

想請教 [複製鏈接]

回覆:遲一年入小学

試都唔試就覺得自己小朋友做細b唔ok? 我仔仔都係9月b, 上到小學根本冇分別,成績仲非常好

9月唔係細B,能力又好,唔洗晒一年時間。使大仔到時大其他小朋友太多,高人成個頭,會比人指指點點,我仔有個同學就係咁,當然你可以話唔介意!

9月都算係細B???

既然你倆公婆都想小朋友自然發展, 阿仔表現又甚佳, 根本無需要諗得咁複雜,  龍B應該黎緊9月返PN, 下年返K1, 一路咁上就可以, 除非小朋友發展和其他小朋友有好大差異, 否則點解要repeat?

既然你小孩好叻仔,学野快,咁試下做細B先,大小肌可找些相關的訓練加強

9月吾算細,so far知道做超大B的,最多係10月,9月應該係比較少的。

mybabycullen 發表於 14-8-7 11:30
睇左好多大細b入小学既資料,及前輩既剖釋,加上小学競爭激烈,我打算比bb遲一年先入小学(9月龍細b)但今 ...
讀IB係咪即主攻IS? 如果係IB直資都好大競爭, 尤其係龍B!
我囡囡係11月底細B, 佢學前顯示好聰明, 但點知做咗細B之後變得好平凡, 可能係幼稚園階段, 差大半年至一年真係差好遠(佢學校專收大B), 一直好平凡, 我都調適咗好耐自己既心理......直至依家讀咗一年小一, 原來佢都真係幾叻的, 小小B要在大大B入面顯得平凡, 甚至中上, 而唔係包尾, 原來係唔易的。上到小學, 差距慢慢收窄, 再加上佢藝術方面表現好出色, 老師有讚無彈, 有咗自信心, 學習方面都有幫助, 叻返。

如果我係你的話, 因為target直資/私小, 咁我會做細B, K3時照考直/私, 唔玩大抽奬(因為唔同一眾龍B硬碰), 如果好彩入咗心儀, 咁咪照做細B囉, 唔得, 就轉一間IS幼稚園/homeschool repeat K3, 用超大B身份考多次直/私, 同埋大抽奬。你check一check入境處資料, 蛇年細路係唔係會少過龍年, 因為好似有JM提出資料, 蛇B多過龍B, 你自己check一check。

會不會考慮int'l sch
大多數ib

定你心目中想要cky?
其實啟思收9月b都應該不難

回覆 mybabycullen 的帖子

9月出生不算是細B, 除非進度強差人意先好當細B,
如目標係IB, 可以選啟思小學附屬幼稚園, 佢地都收好多11/12月細B,
可以上埋啟小

我囡今年升小一,個人認為方法一較可行。當年我囡也超細B(十二日中),有多方面都比其他小朋友慢一點,我們為她先安排半年PN插班,待她先適應學校生活,她亦成功考進九龍塘的名幼。K3之後才homeschool我想是萬萬不能,這會減弱她的interview競爭力,尤其是群體遊戲那方面。

‹ 上一主題|下一主題