用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局陸慶濤小學 07年9月LHT小一家長加油站
樓主: 笨笨媽
go

07年9月LHT小一家長加油站 [複製鏈接]

Re: 07年9月LHT小一家長加油站

Nora

你的小朋友是否大抽獎不滿意?

祝早曰收到好消息!   

Hi 各位,

各位媽咪, 現在是否只選 LHT?

(朋友今年抽到1st choice + 適齡學童少, 內心都有少少後悔沒有參加大抽奖, 曾幻想叩門15/16讀邊間 -- 想起真是貪念, 難為有些人等 LHT waiting list 等得好心急)

不知道大家的子女會否同班, 希望有機會在網站互相交流學習情況.      

hi !
my daughter will go to school in september. I have do nothing until LHT contact me to buy book,school cloth etc......I bring her to learn swimming because swimming in LHT is importance.how about you ?

[ 本文章最後由 HALAHA 於 07-7-25 10:20 編輯 ]

KV125,東
   大抽獎我都唔係唔滿意,抽到第二志願
(東華三院王余家潔),它都是一間唔錯學校,英文科都幾好
用故事書教,但我貪陸慶濤是一條龍,又係英中

Hi HALAHA,

基於誠信, 不會後悔, 15/16只因私人理由.
(囡囡自言很鐘意讀書, 拿著哥哥P.2的書由頭讀到尾,當然有少少唔識亂讀, 感到--自已為--她是可造之材, 當然愛閱讀未必成材, 發展要配合很多因素.)

LHT 強調注重小朋友的閱讀興趣, 很適合小女, 唯未知音樂方面的興趣, 游泳慢馒學吧! 音體唔得就煩!:cry:

今年的簡介會, 我會再去聽一次, 看看這二年行直資的情況.   

[ 本文章最後由 HALAHA 於 07-7-25 10:21 編輯 ]

[ 本文章最後由 HALAHA 於 07-7-25 10:21 編輯 ]

大家好,很久沒有在此見大家,希望日後大家可以多多交流。
我囡囡現正學習游泳+小提琴。
我無打算再聽一次簡介會,如果你地聽到有乜新消息,希望可以在此分享。

Hi 各位,

我就好想再能夠爭取到發問, 因其他人的提問未必是心中想知的資料. (上年我聽簡介會, 丈夫去interview.)

nora,

想8卦問下, 咁你第一志願簡咗邊間呀?

第一志願我簡咗循道衛理,不過入唔到都唔緊要,
第二志願都係我鍾意呀!我有D朋友同我講東華唔好過循道,
後面有大機構撐住資源一定夠,課外活動夠多,英文課用故事書教,小朋友好開心,現在諗返好彩都冇簡錯,
不過如果LHT收我我一定讀,始終一條龍,又係英中,真係好!

[ 本文章最後由 HALAHA 於 07-7-25 10:22 編輯 ]

HALAHA,
   我就係同你個女一班的同學仔囉,我諗你估到我係邊個了,
哈哈!
LHT個校舍差過循道衛理 & 王余家潔好多喎, 你又點睇呀?

校舍差就係我第一輪唔去考的原因,但到最後諗深一層
讀書最重要講讀書氣氛,校舍都係其次,何況LHT又係一條龍,
又係英中,所以我諗下都係報左先,其實我諗如果係第一輪考, 大有機會入左!

[ 本文章最後由 HALAHA 於 07-7-25 10:22 編輯 ]

Hi HALAHA,

6/24 有約無去, 打算 9/8 才去.
在其他 topics 有家長提及 2008/2009 全年學費11,000.
星期五長(3:40)短(12:45)週放學.

我女女本身讀緊播道小一, 其實初初都想入lht的, 後來聽聞該校師資一年比一年差, 所以放棄左. 朋友個女女o係lht讀小一, 係家教會成員, 所以都有lht既少少最新資料. 提醒各位mammy, lht今年有一位好好既老師離職, 所以請左新老師, 而新老師將會係一位教院畢業而語文能力亦都比較低既音樂女老師, 會任教音樂, 常識或者通識, 仲會帶好多音樂既課外活動, 如果你仔仔女女有機會俾呢個新老師教, 就要小心d喇. 我朋友都話陸慶濤請既人一年不如一年. 其實俾得成萬蚊一年, 我諗將軍澳區仲有好多好既直資俾各位選, 真係要小心d揀 (當然, 我唔會以偏蓋全, lht都仲有好多好老師既, 不過都係舊果批好, 新果批本身都唔係d咩好既大學出身)

原文章由 chanlokyee 於 07-7-1 23:36 發表
我女女本身讀緊播道小一, 其實初初都想入lht的, 後來聽聞該校師資一年比一年差, 所以放棄左. 朋友個女女o係lht讀小一, 係家教會成員, 所以都有lht既少少最新資料. 提醒各位mammy, lht今年有一位好好既老師離職, ...

淨係講價錢將軍澳區直資一萬學費祗得LHT,其次為播道其他學校都起碼二萬,講禁多野其實不如直接叫人讀播道啦

Hi,all,

我女都會今年9月入學,到時大家可以多多交流。

hi,

my daughter will study in september.she will attend a pre p.1 course in 23/7 in LHT SCHOOL. she learn swimming in stanford in TKO. SHE improve a lot.
‹ 上一主題|下一主題