用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 04年9月入讀小一家長請進!
樓主: SaladMi
go

04年9月入讀小一家長請進! [複製鏈接]

Re: 04年9月入讀小一家長請進!

邊個帶放学呀?

婆婆帶放学。

因平時也是我媽媽照顧她的.

本來我個女都係住婆婆度gar,今年8月開始我就請了工人,所以帶她回來住。

女女住婆婆度定你夜晚常返呀?小一好多功課同要簽手冊。

出门口前影左2張,不過上校車就冇影度,係wor唔該晒你提我tim....放学影反先。

HI 各位媽咪,

我昨天都系請著1日假,親自接送我囡囡, 我都有拿數碼相相機出去,但冇影到相,因為昨天學校門口好多家長同小朋友,我唔好意思阻止人,所以冇影 :cry: ! 今日放學我都會請1個鐘去接
"我有2個小寶貝"

返左三日學 ~~ 大家 d 小朋友點呀 ???

我就六點半起身, 阿女就六點九起身梳洗 ....之後食早餐, 由於佢咩都慢吞吞, 所以出得門口都差不多七點半 .... 就落樓下等校巴 .....

不過, 佢日日返到屋企同我講都話好開心 ...... 下星期一開始就正式上堂, 要帶埋 lunch box ..... 好緊張呀 !!!

My daughter has to get up at 6 o'clock because she is very slow as well, especially taking the breakfast.  Every morning I have to spend 5 minutes to get her up.  At 7:05am, she has to leave home for the school bus.  I really pity her......
Other than this, she is fine with her new school life and I am surprised that she is appointed to be the monitress in the class.     

hi 各位媽媽,
我個女都返了三日半了,今日是長週所以要返好早,反而我唔慣,我當日都有拍低佢開學時的情況,留返佢將來留念,我們學校只是頭三天家長可夠20分鐘,今 日要自己入去上堂了~

你們小朋友有功課做未呀?我女的功能非常之淺,英文寫A-Z ,a-z ,數學工作紙寫有幾個圖,有三個就圈個3字,仲淺過k2,中文就未有,唔知你們點呢?

佢去廁所小息食野都ok啦,但返下午,每日放學時都6點,好似冇咩時間用咁!

佢已識了一個新同學仔,個同學仔第二天仲請佢食糖添,見佢都返得幾開心,上英文堂時唱歌,abc song 睇vcd ,中文堂時玩小明,(識字課程) 不過我就覺得淺左d ,唔知你們小朋友又如何?大家分享下~

另外,請問你們知唔知去邊度買美勞用的桌墊,圍裙加圍手果d,我都唔知咩來,我只見有大人果d,不過好大條,小朋友果d唔知幾錢?邊度有得賣?因下個星期要用,THANKS!
我家有對雙子公主

Hi Monita,

Which class is your daughter study in? My son's class has not yet selected monitor or monitress. Moreover, he don't understand all English speaking from his teachers now. I worry about him.
:-P

kitty 寫道:

另外,請問你們知唔知去邊度買美勞用的桌墊,圍裙加圍手果d,我都唔知咩來,我只見有大人果d,不過好大條,小朋友果d唔知幾錢?邊度有得賣?因下個星期要用,THANKS!

桌墊 ===> 我係吉之島做 promote 時買

圍裙&手袖 ===> 係街邊檔買 ... $20 有交易

anyway, 我女聽日先正式上堂 !!

Hi Astrid,

你囡囡間小學咁快就返全日LA, 我阿女間要9月22日先全日,總要2個星期比我去準備,好彩
: ! 我都系好早起身,早早6點,好辛苦 :cry: 好似自已返學咁! 囡囡都好開心, 可能系o岩o岩返la, 希望她們日日都好似宜家咁開心就好 .
"我有2個小寶貝"

Kitty,   

桌墊,圍裙加圍手,小息手袋我系旺角卡通d精品買著,又便又靚! 或者花園行都有, 你抽時間去行la!
"我有2個小寶貝"

Cheung,

係呀 ... 好在咁快就全日咋 ... 唔係湊埋細個件就暈係度 !! 今日唔知佢係學校食飯掂唔掂呢 ??

我依家會返佢學校做家長義工, 巡下小息, 去圖書館幫下手咁 !!! 跟手又要走去接細女放學 .... 真係好充實  :wink:

幸福的少奶奶Astrid,

我都好想做全職媽媽,但系家務我咩都唔識做! 好白痴 ! 唯有出來博殺.   咁你細個果系唔系返全日?
"我有2個小寶貝"

Cheung,

我唔係幸福既少奶奶 ..... 我係忙碌既阿四     我細女返半日咋     我又無返工, 而 d 幼兒園下午都係訓下同玩, 不如慳 d , 自己係屋企睇仲好啦 ..... 仲有, 我就算唔去做家長義工, 我都要搵地方打躉 (有冷氣既地方) ..... 咁又可以慳番 d 電費    

Astrid ,cheung,
唔該哂你們先~
我仲想問下桌墊係咪即係墊在桌上食飯果d呀?
我以前是比雞皮報紙比個仔墊咋!
而家真係乜都唔同哂lu ,只不過6,7年前之痲~
我家有對雙子公主

請問各位家長,你

kitty,

我女間學校 only 上美勞堂先用檯墊 !! 食飯就唔使  
‹ 上一主題|下一主題