用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海壩街官立小學 海壩街官小(小一)家庭~齊來分享0下對學校既意見 ...
樓主: kimami
go

海壩街官小(小一)家庭~齊來分享0下對學校既意見 [複製鏈接]

版主

Re: 海壩街官小(小二)家長~齊來分享

首先你有冇心目中想轉的學校,如果有就同你仔仔傾吓,最緊要佢都接受,如果佢唔鐘意唔好迫佢la.理由好簡單,咪話你搬咗屋,通常都唔會有好大問題.

Lovely媽咪,
嘩~~~~今日家長日攞成績表都唔知有冇同個班主任傾倒10分鐘時間, 真係純粹都係攞個成績表囉, 同d家長講個小朋友邊科特別"弱", 駛鬼佢講咩, 我睇成績表就知啦, 其實我係想知我小朋友喺係學校嘅學習情況(當然係每科嘅老師對我個仔嘅意見啦), 佢哋可唔可以喺家長日之前做定功課呢??叫每科老師喺平時上堂時觀察倒d小朋友學習情況俾返d comment 我哋, 喺邊一方面要d家長多加留意下. 咁先至幫倒d小朋友更好咁去學習嘛!!!!!

版主

Hi kimami,
我地都係呀,所以今年見唔到要排隊,我之前那個不到5分鐘就攪惦,如你唔提出有咩問題,老師就冇嘢講,所以好快

Lovely媽咪,
妳嗰班班主任有冇個計時器喺度架, 我嗰班有呀, 唔知係學校俾佢呀, 定係佢自己準備嘅呢????駛唔駛咁呀?????咁不如唔駛d家長突登嚟囉啦, 就咁派俾d學生咪得囉, 駛鬼要d家長專登請假嚟囉成績表啦啦隊!!!!真多鬼餘架

版主

kimami,
我地個班又冇,可能每一個老師做法唔同,但老師都會係心目中差唔多每人約10分鐘.算啦都唔會講到啲咩架啦,每個老師都只係知道自己個科如何,就算班主任都係,反而一年級時,老師真係有問一問其他科老師對小朋友有沒有特別comment.依家就多數叫我地有咩問題就隨時打番學校搵老師傾,講真唔通真係逐個老師打去咩,通常都係有大件事先會搵老師 最衰今年冇咗旅行,原本可以係旅行中會見到多啲唔同科的老師,點都有得問吓,依家連呢樣都冇埋,我諗照依家學校的做法,我地每年只會識得邊個係班主任,其他科係邊個老師根本冇機會知道

Hi!,
你哋好,我係今年升小一你哋有乜意見呀,今年升中派位如何?得閒我會上嚟同你哋傾下,係咪煥校長呀,聽你哋之前講校長一般wor!

Hi Kimami,

我係黎撐下你個場架咋, 順便同大家say 個 hi!!!

原文章由 kimami 於 07-1-29 23:14 發表
Lovely媽咪,
妳嗰班班主任有冇個計時器喺度架, 我嗰班有呀, 唔知係學校俾佢呀, 定係佢自己準備嘅呢????駛唔駛咁呀?????咁不如唔駛d家長突登嚟囉啦, 就咁派俾d學生咪得囉, 駛鬼要 ...

Hi stellalwy,

多謝妳黎撐我個場

Hi kiukiuleung,
其實我而家對學校嘅情況真係都唔係好清楚, 之前我都係靠LOVELY媽咪係度報料我先至知多D嘢咋, 好似今次校長將會退休件事我都係而家至知, 再加上今年學校都唔俾D家長開家長會, 變咗我更加唔知而家學校發生D乜事嘅, 希望下一任校長會做好D啦, 如果唔係我真係會好擔心個仔日後需唔需要轉校好呀?????
請妳多D上嚟講下嘢啦....啊!!!我想問下妳係全職媽咪定係在職絲媽咪呀

Hi kimami,
我已看了之前post嗰d資料,我想問下校長是否今年換牙,仲有想問下新校長如何,之前叫\post d 問題解诀末,好驚wor...............
thanks

原文章由 kimami 於 07-7-12 01:07 發表
Hi stellalwy,

多謝妳黎撐我個場

你好kimami,
剛剛離職,咪因為個仔升小一,一心想扶下佢囉.

原文章由 kimami 於 07-7-12 01:22 發表
其實我而家對學校嘅情況真係都唔係好清楚, 之前我都係靠LOVELY媽咪係度報料我先至知多D嘢咋, 好似今次校長將會退休件事我都係而家至知, 再加上今年學校都唔俾D家長開家長會, 變&# ...

咁妳就可以多D時間去做家長義工啦....例如:午膳義工, 可以順便睇埋自己個仔嘛 妳就好啦....

Hi kimami,
由於今年才升小一所以对一齊義工之類,都一頭霧水,其實做D嘜因為我住响石梨貝,話遠唔遠咁囉.

原文章由 kimami 於 07-7-12 01:44 發表
咁妳就可以多D時間去做家長義工啦....例如:午膳義工, 可以順便睇埋自己個仔嘛 妳就好啦....

版主

終於又見番呢個topic,我之前試過搵但搵唔到
今年升中派位都ok,大部份都去到心目中的學校.另外校長就會退休,而副校長就升識到另一所官校做校長,所以下學年應該會有新局面,新校長都幾後生,希望佢會支持俾我地開番家長小組啦.

Dear Lovely,
你都咁早上bk,是否新個學期就轉校長,請問新校長就那裡來的?

Thanks!!
原文章由 Lovely媽咪 於 07-7-12 09:35 發表
終於又見番呢個topic,我之前試過搵但搵唔到
今年升中派位都ok,大部份都去到心目中的學校.另外校長就會退休,而副校長就升識到另一所官校做校長,所以下學年應該會有新局面,新校長都幾後生,希望佢會支持俾我地 ...

版主

廣東道官立小學

Lovely媽咪係咪好"堅"呢 我都係靠佢先知道學校d

Hi Lovely媽咪,
妳將個topic加入"我的最愛"咪唔駛成日搵囉, 我都係咁架咋,
妳真係要多d上

BK快D攪返D佢啦

[ 本文章最後由 kimami 於 07-7-12 11:51 編輯 ]

BK
D回應出唔晒D字架    BK快D攪返掂佢啦

‹ 上一主題|下一主題