用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 浸會大學附屬幼稚園,小學及中學(王錦輝中小學) ...
樓主: ka媽
go

浸會大學附屬幼稚園,小學及中學(王錦輝中小學) [複製鏈接]

Re: 浸會大學附屬幼稚園,小學及中學

按校長的口吻, 意思應該係低年班的學生會用親切易明方式教導, 慢慢漸在高年班加重英文授課的分量, 唔通化學課"CO2"要學生讀"二氧化碳"?

IB課程唔會用足, 只會精簡一些好的部份, 因為校長話IB課程也不盡是全部都係好的.

校長話希望學校可以提供學生需要學的東西, 放學後就是學生放鬆的時候, 而不是要趕去補習班, 興趣班之類, 搞到小朋友好忙咁.

多謝晒你的回應。聽落都幾合理。

八掛問下 -- 唔知你會唔會比個女直升小學呢?

Hi ka媽

你知否2006年小一幾時報名?

Re: 浸會大學附屬幼稚園,小學及中學(王錦輝中小學)

我同個女轉校讀浸幼都係為o左佢可入讀浸小, 所以我期待緊06年浸小開學的那一天.

至於對外招生情況, 我不知道, 6月25日浸小有個對外講座, 到時應該會知, 浸小查詢電話: 34117755

建校工程在加緊進行中, 小學部應會先完全, 如中學部未完工會暫用小學部校舍, 因為小學部先開一至三年級, 到時校舍有多餘的班房.

kea報料話浸幼羅園長以私人理由離職, 係唔係真?

Really?  Any one can give more info?

前兩天到浸幼觀課見到羅園長, 問佢點解要走, 佢話在浸幼5年, 見浸幼各樣都上了軌, 都係時候讓自己休息一下, 然後再重新考慮自己的事業, 望休息之後自己的工作可再上高峰. 佢又話佢冇急住要走, 到有人完全接手佢的工作佢才會放心離開, 佢話離職後會去旅行, 或者在家呆坐亦可算是一種休息, 我以為佢話要生bb, 但原來佢未婚, 咁唔通離職係為咗識男仔?

唔知點解, 我有預感羅園長將會再次出現...未必在浸幼,可能係浸小.....唔知會唔會係真呢 , 因為我都幾鍾意羅園長!

My son will attend K1 am session this coming September. Does anyone know if there is 保母車 from the school to Wong Tai Sin Jr. Disciplined Service Qtrs. (10 Sha Tin Pass road).
Many thxs.

6月25日的浸小公開講座, 有冇家長聽完之後可以上o黎分享下呢???

Re: 浸會大學附屬幼稚園,小學般及中學(王錦輝中小學)

相信"中小學"果part同你上次聽的差不多, 有以下補充:

1. Language - 中文科用普通話, 英文科用英文, 人文素質課程用廣東話。並強調亞洲人及說普通話的人佔全球人口比例最多, 因此不能忽視中文的重要性。

2. 師資 - 全部都有大學學位資格, 並通過基準試。

3. IT - 著重IT運用能力(因這是廿一世紀孩子不可缺少的),並以IT配合教學(e.g. 網上習作)。

4. 請左一位英文及一位數學老師, 示範用靈活的方式教英文及數學。

5. 上午學術, 下午課外活動, 希望假日是真正的親子時間。
課外活動則很多, 有些很受歡迎的如Cambridge English / 鋼琴可考慮請專人來學校教, 除可screen過老師質素, 亦無需家長額外花錢(呢句吾知有冇聽錯)。

6. 健康 - 有駐校護士 (果日真係有個護士來左, 勁 )。並有營養師協助, 使學生膳食有更好控制(我覺呢樣又幾正喎)。

7. 強調家校合作, 並會辦有系統的家長課程給家長, 以配合學校教學 -- more effective。

8. IB program - 會注入IB元素, 中三以後(唔知係咪即中四開始)會開多一個stream用IB課程, 讓學生可選擇高考考IB。

Question & Answer Session 冇聽晒, 其他人可否補充?  有冇提到一班有幾多學生呢?

個人感想 -- 正如講座的其中一張 slide 寫著「理想的學校」般, 校長介紹及描述的正是一所100%理想的學校, 若能將這個理想變成現實, 就簡直係完美

Re: 浸會大學附屬幼稚園,小學般及中學(王錦輝中小學)

Did they mentioned the school fee or sub-charge?

ka媽 寫道:
前兩天到浸幼觀課見到羅園長, 問佢點解要走, 佢話在浸幼5年, 見浸幼各樣都上了軌, 都係時候讓自己休息一下, 然後再重新考慮自己的事業, 望休息之後自己的工作可再上高峰. 佢又話佢冇急住要走, 到有人完全接手佢的工作佢才會放心離開, 佢話離職後會去旅行, 或者在家呆坐亦可算是一種休息, 我以為佢話要生bb, 但原來佢未婚, 咁唔通離職係為咗識男仔?

唔知點解, 我有預感羅園長將會再次出現...未必在浸幼,可能係浸小.....唔知會唔會係真呢 , 因為我都幾鍾意羅園長!

ka 媽
好野喎,咁都比你訪問到羅園長,咁佢向呢5年黎可真是相當繁忙及辛苦分分鐘連拍拖探屋企人的時間都無,所以佢覺得呢段時間可以休息下呢。當然好希望佢會再出現於任可浸大學校的行政工作啦。

重有補充,呢段新聞稿我向第二個topic轉貼出黎0既:~~~

浸 大 附 屬 中 小 學 培 養 小 長 今

From Apple News: 韓 劇 《 大 長 今 》 掀 起 的 學 習 中 醫 藥 熱 潮 , 成 為 浸 會 大 學 附 屬 學 校 王 錦 輝 中 小 學 招 生 的 其 中 一 項 賣 點 ; 該 校 表 示 , 將 在 校 園 設 置 中 藥 種 植 角 , 教 導 學 生 種 植 由 浸 大 中 醫 學 院 研 究 的 藥 材 , 學 生 更 有 機 會 品 嘗 加 入 中 藥 的 午 餐 , 既 能 起 保 健 作 用 , 又 能 從 中 加 強 對 中 藥 的 認 識 。

提 高 學 生 認 知 能 力
二 百 多 名 家 長 昨 日 到 浸 大 出 席 王 錦 輝 中 小 學 舉 辦 的 講 座 , 校 長 陳 呂 令 意 強 調 , 辦 學 以 培 育 二 十 一 世 紀 人 才 為 大 前 提 , 除 引 入 不 少 教 學 新 理 念 , 校 園 設 施 更 令 人 耳 目 一 新 , 包 括 設 置 中 藥 角 、 露 天 劇 場 、 小 型 戲 院 等 , 她 說 : 「 係 新 事 物 , 但 絕 對 唔 係 玩 」 , 只 希 望 從 而 提 高 學 生 的 認 知 能 力 和 自 信 心 。
培 養 學 生 對 中 藥 的 認 識 , 是 學 校 其 中 一 個 學 習 重 點 。 陳 呂 令 意 認 為 , 中 藥 既 是 中 國 人 的 寶 物 , 又 能 體 現 中 國 傳 統 文 化 , 學 生 有 必 要 了 解 , 「 我 中 藥 角 種 植 放 湯 常 用 中 藥 , 學 生 知 道 天 氣 濕 , 要 多 飲 冬 瓜 蓮 葉 湯 , 我 就 種 蓮 子 , 更 可 能 加 入 午 餐 當 中 , 咁 樣 就 有 保 健 作 用 。 」 浸 大 中 醫 學 院 將 會 擔 任 學 校 的 顧 問 。
該 校 又 會 設 立 露 天 劇 場 , 陳 太 說 , 目 的 是 提 升 學 生 自 信 心 , 「 有 些 大 學 生 上 台 講 口 窒 窒 , 因 為 欠 缺 自 信 」 , 希 望 學 生 能 在 劇 場 暢 所 欲 言 , 校 方 又 會 於 新 界 設 耕 地 , 帶 學 生 前 往 耕 作 , 讓 他 們 看 到 植 物 的 成 長 過 程 , 懂 得 欣 賞 生 命 。

學 校 明 年 九 月 開 課
王 錦 輝 中 小 學 是 全 港 第 一 間 由 大 學 直 接 營 辦 的 附 屬 中 小 學 校 , 重 視 培 養 學 生 的 語 文 及 資 訊 科 技 能 力 , 明 年 九 月 開 課 , 小 學 學 費 全 年 三 萬 五 千 元 。

至於培養"小長今", 呢個概念都係我所希望的, 我在家也有教囡囡生活的健康小百科, 我覺得人類的生活常識漸漸被忽略, 到長大成人後才去學, 都不算遲, 但就會有點手忙腳亂啫, 都係從小開始學好d囉.

I have not attended the introduction meeting ipon 25 June. Any information from the headmaster?

As informed by the headmaster, the school will only accept 15% of P.1 students from Shatin Area including Ma On Shan. She explained that it was a policy introduced by the Shatin District Committee.

Hello ka媽

請問你知否浸小用那種形式interview的? thx

swwm,

Sorry, 我真係唔知喎!!! 浸小都未開始招生.

ka媽

浸小開始招生la... deadline on 17 july 05

interview schedule
1st batch on 22 - 27 august 05
2nd batch on 29 august - 9 september 05
results on 15 september 05

啊?....我可能差小小就誤左我個女的一生啦!!!!....
其實都唔可以講得咁誇張, 我講笑啫,
當陳太話"浸小"會全數收回"浸幼"的應屆畢業生的時候, 我還以為好似其他"一條龍"學校一樣, 到時到候就可自動升上"浸小",  原來唔係, 好彩我今日回校取評估表, 同老師講起升小一的問題, 老師才告訴我, "浸幼"的學生都要自行報名"浸小", 這個程序與"浸幼"無關, 我當時"吓???.......", 不過好彩7月17日才截止報名, 我都來得及補救啫, 請問有冇同學家長好似我咁懵然不知o架???? :

另外, 報讀"浸小"不會影響[自行分配學位辦法]喎, 咁係咪可以參加政府的"大抽獎"?
‹ 上一主題|下一主題