用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 宣道幼稚園 九龍塘宣道幼稚園2006K1家長請進
樓主: TWLI
go

九龍塘宣道幼稚園2006K1家長請進 [複製鏈接]

Re: 九龍塘宣道幼稚園2006K1家長請進

我今日重冇同佢掛校車牌添!

我放左個大蘋果落囡囡個書包度.

FatherJ,
學校的通告有時真係唔係太清楚...果日我諗最多表演2個鐘左右吧!

囡囡個名牌及校車牌都冇爛,不過戴兩個就幾怪,尤其個校車牌都幾大,成個心口都係牌咁... 所以今日就戴少一個,我諗老師會記得佢o地上咩校車卦,唔記得囡囡都記得啦!

FatherJ,
你囝囝16號上堂要遲到都好過冇到呀!我囡囡個時間直頭撞到正冇得上添!

晴然媽,
學費係$1787X10,冇茶點費(茶點自備)書簿費上學期就唔使$1000,下學期未交就唔知.冇雜費!

唔使客氣!

晴然媽 寫道:
Hi JadeCheung,

唔該晒你提的資料。多謝你

璟庭咁快有表演了?好可惜啊!

fionayeung 寫道:
FatherJ,

原本個日璟庭合唱團去Starbucks慈善表演都無得去, 我都好失望 :cry:

學校未有網址!

HelloPepsi 寫道:
各位靚媽媽:

唔好意思!因為我搵唔番宣道幼稚園的網址,所以請問大家可否告知我學校的網址呀?謝謝!

慘!你囡囡咪好失望囉!

[quote]
AveryMak 寫道:
Me too la. 我囡囡

好囉!今個星期又生日會又外出,開心到佢地飛起呢!   
我立刻上網睇下天氣,果日將會係21-25度,部份時間有陽光,天氣唔錯!   
唔該哂叔賢媽咪!

W&JMaMa 寫道:
請各上1B班家長留意:
剛剛收到梁老師電話,話今個星期五會去"觀察秋天景象"啦!

生日會不用帶工作套!

叔賢媽咪,

祝你囝囝生日快樂!身體健康!快高長大!聽教聽話!
希望我囡囡今次無講錯啦!佢話今次有兩個小朋友生日,其中一個係叔賢!

生日會重派左禮物,係一條好靚的hello kitty毛巾,子琪只知道老師比佢,唔知邊個送... 不過子琪好鍾意呢!

唔該哂!原來要帶膠袋,子琪冇講我知添!佢淨係問今日係咪星期五?因為佢好想去觀察秋天景象呢!

JesMaMa & Kangaroo,

我囡囡面試果時,老師問佢叫咩名?係男孩子定女孩子?比咭佢數數目,分顏色同大小!再跟老師的公仔做下動作,唱隻歌,再問我點解會選宣道,面試就完成了.

另外,fionayeung之前亦都答過位媽咪的問題.睇下可唔可以幫到你?

引文:
--------------------------------------------------------------------------------

fionayeung 寫道:
tszkiu,

1) 學校是否有外籍老師和國內普通話老師,如有,每個星期外籍老師和國內普通話老師佔幾多堂數和每堂時間有幾長?

每星期有半小時外籍老師會話, 有普通話不過唔清楚一星期有幾堂.

2) k1課程的內容是敎甚麼?

有聖經故事, phonics及普通話

3) 老師是否好nice和有耐性?

非常有

4) 學校有冇課外活動,如有,可否舉例?

無課外活動, 不過不定時會攪出外活動, K2開始有主日學及家長班.

5) 你哋知唔知到升上宣道小學是否100%收生,還是佔少數?

今年會有60個位比宣幼

6) 整體學校有甚麼特色,你哋點解會選擇這間學校?

我本人選呢間學校的原因係佢地係德育方面教導得非常出息, 喜歡佢地用聖經故事來教導小朋友, 而課程亦很適中, 每天都一定有家課(係D好簡單的工作紙), keep到小朋友有一個習慣每天自動自覺去做, 開心上學之餘亦能給到小朋友一定的生活規條, 不會太鬆亦不會太緊.

fionayeung,

星期五果日真係玩得好開心!子琪話老師吹bubble佢地就拍,所以好開心囉! 是否老師會請家長幫手影相架?如果係,唔知學校有冇得買呢?因為我唔知上午班是否都有家長影相...

上午1B班16號果日要著牛仔褸牛仔裙/衭,同一對Boots,我今日立即出去買,好彩買到牛仔褸咋!都幾難揾!前兩日先寫手冊通知,買得好趕呢!好彩今日冇安排節目,否則唔知點買! 不過16號氣溫只得14度咋! 重買左件簿簿牛仔褸咋!其他班係咪都要預備服飾?

咁我諗學校都會有相買lu.    thanks!

913,
有家長影相就好囉!咁又可以買lu,好想買番佢地咁開心的相片呀!
子琪冇話比我知要買圍巾喎!係咪用來扮牛仔/女呀?琛哲咁清楚講埋咩顏色,我地應該信佢喎!
近來子琪唔係幾肯講野比我知添!

clarachel,
我選哂上下午班,午睡並不是借口呀!因為學校會覺得小朋友的生活習慣可以train的.而且好多讀下午班的小朋友以前都要午睡的.我囡囡之前都收左去下午班,但我再寫信申請上午班,終於得到上午班學位,我並不是因為午睡的理由呢,而且這個理由一定不會得到回覆的.

clarachel 寫道:
請問有無家長上年只選讀上午班而被正式取錄呢?

因小囡還有午睡習慣,所以想佢讀上午班,但又驚學校覺得本人無成意,而今年多次面試的結果亦話比我聽,如上下午都選,全部都會編去下午班,所以都唔知點選呢?宣道家長可否給予一些意見?非常感謝!     

913,
我打去問左學校,佢話學校會代買,今日會派通告,$8一條.
學校買重好啦!唔使周圍搵呢!
連學校的職員都話乜咁叻仔識得講話男仔用綠色圍巾,女仔用紅色呀!

913,

所以我地要多上bk囉!

913,

係呀!聽日好凍呀!我今日自接子琪放學,與叔賢媽咪相認了, 其實係叔賢媽咪認得子琪吧!   待我明天叫子琪話我知邊個係琛哲先.而家子琪成日話同佢去游水果個就係琛哲囉!   搞笑! 我就話佢知而家未游水嘛!

913,
子琪話o係校車雷太唔比講野架! 因為子琪好喜歡玩水,所以我講過到了夏天,我就會約埋琛哲一齊去學游水囉!
你地今日冇去聖誕崇拜呀?子琪話見唔到琛哲喎!唔知真定假!有時佢唔想答我就話"係"就算!
今日表演好精彩呀!
我拍得唔係咁清楚呀!因為我地坐係第五行中間... 好難影呀!   
‹ 上一主題|下一主題