用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 宣道幼稚園 九龍塘宣道幼稚園2006K1家長請進
樓主: TWLI
go

九龍塘宣道幼稚園2006K1家長請進 [複製鏈接]

Re: 九龍塘宣道幼稚園2006K1家長請進

我囡囡都話老師冇講喎!

可以.開學前老師有派學費減免的通告給家長.

bobokong 寫道:
我想問可唔可以申請政府嗰d學費減免嗎?

要帶月餅咩?等我今晚返屋企問下囡囡先!

viennamami 寫道:
我女今晚話要帶月餅回去學校, 你們有無聽到? 幾時帶?

有喎!

hin3636 寫道:
囝仔今日放學返黎工作套內o吾見o左本天父世界,我問佢佢又話無囉出o黎,o吾知係o吾見o左定係老師收o左。

請問你地有冇本天父世界係工作套呀?

睇黎,唔同班有唔同做法喎!囡囡呢兩本書老師一直都未收過喎!

我囡囡果班都有細仔細女喎!舊年都係1月先面試架,比其他幼稚園遲面試,到時小朋友又會大d!細仔細女都未必係一定唔收架喎!

芷芊 寫道:
Hi!
大家好!我小朋友現在1歲10個月,今年要報k1,我打算同佢報宣道,但我姑9話[我個女係細女11月出生,岩岩先學會講A-E,人地大仔已對答如流啦!入宣道好深架,你個女好難追得上架!]唔通要做大女08/09入(K1)
你地有咩意見!可否分亨下     

芷芊,
我地都係開左一個月學左右,深唔深我諗你要問k2果班lu.但係我地in宣道果陣氣氛都幾好,老師好有耐性等小朋友慢慢答,比我印象好好.

今個星期應該會做,我小時都係用廁紙筒做架噃! 佢地將會用紙包飲品的盒,因為我地預備左比佢lu.
係呢?siuruth,你個小朋友係邊班架?

芷芊 寫道:
siuruth,JadeCheung,FatherJ
中秋節你地小朋友上堂有無做燈籠呀?我自己小時間年年老師都係用廁紙筒做手工架, 依家唔知重係咪用廁紙筒呢!

芷芊

我囡囡都係做提子燈籠呀! 不過雙筷子係另一個小朋友架!我預備雙筷子係冇寫名的,而我收到呢雙係有另一個小朋友的名呢! 我都冇收到中秋節的書喎!我地可能聽日會派呢!

中秋節快樂!
今日公司有得收早呢!   

生日快樂!
祝Wesley身體健康!快高長大!
生日會要買魚仔餅呀?要買幾多架?小朋友拎唔拎到架?好似幾大盒架喎!咪好論盡?老師指定係魚仔餅定係指定係餅乾架??

我囡囡個燈籠係光之美少女果個美波呀!(黃色果隻)

中秋節果本書佢地教完了,唔使再帶返學校.(記得開學老師講過凡主題的書本教完不用帶回校,讓家長同小朋友再溫習)

EJbaby,

嘩!中午就可以放工,真羨慕呢!我可以四點走,返到屋企囡囡已經開心到飛起了,何況你接你囝囝放學,有冇開心到尖叫呀?...   

EJbaby 寫道:
星期四晚趕tender, 星期五可以中午走, 乘機去接個囝放學, 開心死佢..

FatherJ,

你要預備食物,即係你囝囝生日啦!祝佢快高長大,身體健康!

各位家長,
你地做左個手工未呀?(撕貼畫)囡囡完全無耐性做呀!因為要撕得好碎才能貼上,因為幅圖較幼細,囡囡只幫手做左少少,其餘的當然又係我做啦!... 我都做左差唔多兩個鐘才能完成!未做之前佢興高采烈,還唱首"大腳板"我聽,好似係:大腳板蹦蹦跳,大腳板走走走,走到倦時休息了. 但做左少少就走左去睇電視lu.

fionayeung,

你真係細心呀!我今日掛住做撕貼畫,完全無睇過本書呢!囡囡原本都負責撕紙,但又想搞膠水,所以又幫手貼下...最後好快放棄!你囝囝咁好耐性同你慢慢撕呀? 真乖!

係開學時老師講過!生日會唔使著校服,只帶空的袋裝禮物,但要仍自備毛巾及杯.

alley_fun 寫道:
聽日真係可以著便服? 唔使著圍裙? 老師有講過呀?? 我完全唔知囉~

AveryMak,

我囡囡就要我地食飯前跟住佢祈禱囉!(重要係佢講一句,要跟住佢講一句)真係又幾好笑的.

[quote]
AveryMak 寫道:
fionayeung & JadeCheung

點解我check工作套都唔見有本生日書??    

今日我囡囡都有唱比我聽,我今日先知佢逢星期三做運動同唱呢首歌咋!應該同twins果首兒歌一樣:
**Here we go Looby-Loo, Here we go Looby-Light.
Here we go Looby-Loo, All on a Saturday night.**

You put your right-hand in, you put your right-hand out. You give your hand a shake, shake, shake and trurn yourself about.
**repeat**

跟住應該係改left-hand, right-foot, left foot等等..

Y-3 寫道:
呢排囝囝好鍾童唱體操歌,一邊做動作....但..我一句都聽唔明,淨係知好似係英文歌....你地小朋友有冇唱到,可以教我點唱呀

知唔知食物盒應該帶幾大呀?

fionayeung,

我囡囡叫我帶大d,咁我今朝就比左個大d的盒比佢呀!

Y-3,

其實因為我地一直都有聽twins果d兒歌,就算我唔知囡囡唱乜,只要有d音我都知係邊首歌咋!
‹ 上一主題|下一主題