用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 宣道幼稚園 九龍塘宣道幼稚園2006K1家長請進
go

九龍塘宣道幼稚園2006K1家長請進 [複製鏈接]

Re: 九龍塘宣道幼稚園2006K1家長請進

開o左呢個topic,我重以為你o地收到信添!我都好心急等緊呀! 我囡囡雖然係大仔(1月)但佢比較害羞,根德同培正都唔收...唉!    但我最鍾意宣道,唔係佢有小學,而係d老師給我的印象好好,而且好多媽咪都讚佢o地.希望我o地個個都收到好消息啦!

我今日收到信了,只是後備生...   

佢封信都係寫17號架,但我又真係收到喎!

咁重有冇媽咪已經收到信??

TWLI,
你聽日都應該會收到啦!都咁多人收到了.祝你好運!

TWLI 寫道:
JadeCheung,
我還未有收到!

[quote]
JadeCheung 寫道:
咁重有冇媽咪已經收到信??
[/quote]

乜大家都係waiting list??
宣道唔收,我囡囡就讀迦南了.你o地呢?

是呀!我囡囡面試的編號就是過千啦!相信我的number也不是最後,因為面試時,重有好多人未叫number.

原原 寫道:

Hi, KinKinLI :

具體不大清楚, 因是分三個星期六面試的。只是今年收報名表後, 與學校順便聊起, 得到此數據; 星期日在學校看到取錄編號, 也有很多是仟多號的。
:

原原,
你講得好有道理,我前幾日都係咁諗,我也想好像上天冥冥中已經有了安排,既然安排了我囡囡考不上,那麼我就讓囡囡讀考到的那間學校,可能會更開心!可能真的與宣道的老師及學校無緣啦!

[quote]
原原 寫道:

Hi, chungtai:

两年前與您一樣心情緊張, 帶女兒考了八間幼稚園, 交了三間留位費。回頭再想, 孩子適合哪一間學校, 好像上天冥冥中已經有了安排。其實您是否應該盡快忘掉宣幼這間學校(因

宣道終於收我囡囡讀下午班了,請問有冇人知道每個月學費大約幾多呢?同埋有冇雜費?? thanks!

TWLI,
Thanks!係呀!我等到頸都長哂,終於等到囉!   
$1780x10/11還是12個月??

Oakley,
唔該哂! 我18號先要交留位費!

5月13號要去學校辦理校服及書簿費,安排校車等!

am class:
1. 林昊言 (Wesley)-- 男-----OCT06----(Whampoa )
2. Ryan--------------男-----SEP13----( )

pm class:
1. KinKin-------------男-----JUL30-----(未定住處)
2. Minnie Wong------女-----DEC11----(Fanling)
3. 黃稱揚-------------男-----AUG09----(葵涌)
4. Joshua------------男-----AUG01----(Fanling)
5. Kiki--------------女-----JAN09-(將會係Diamond Hill)

咁多男仔o既??

雖然03年男多女少o者!但係咁o既比例... 唔通宣幼真的想轉做男校?   

要咁耐車程,小朋友會好辛苦架喎!學校會唔會交待車程大約幾多分鐘呢?如果唔係就自己再找褓姆車係咪會重好呢?

fatfatwongwong,
以前我都會打算讓囡囡讀一些課程深的幼稚園,但自從返o左學之後,(nursery)我就覺得課程唔會係我第一選擇,因為我囡囡較怕羞同自主,我諗我叫佢讀根德園佢會每日都唔肯返學.所以我覺得宣幼就最合適! 我都係覺得學問唔係最重要,而係要能夠培養出小朋友的品德等.
不過你如果已留了其他學校而宣幼不是你心水選擇,你當然就唔好交留位費啦!但如果冇其他學校留位,就梗係交啦!等根德園收始終唔係一定會收,同埋好似佢o地已收過後備生了,重有幾多輪就唔知!祝你選到心儀的幼稚園!

TWLI,
我都記得你講過呢番"說話",我非常認同,好似我咁都有留多一間留位費啦! 咁你又留o左幾多間呀?

TWLI 寫道:
我稔呢個年頭都唔使禁擔心冇好嘅幼稚園收,皆因o係呢個出生率的歷史低位幼稚園仲擔心過家長,表面看來很多幼稚園已滿額,但係睇真D很多家長都不只交一間留位費,只要每個家長交超過一間,那就是學額被超額認購兩倍以上,相信到8月開學時可能又有一番大執位的宏偉景象!不衹局限自己在一兩間心儀的學校就機會處處...

其實宣幼可能都並不容易入,我囡囡面試的no.已經係10xx,成千幾人,佢收只係百多個,就算waiting list都要爭!對嗎?

我囡囡個性較被動同安靜,但宣道一班有四十幾人,老師可否照顧到佢呢?其實我知道應該要選小班教學的幼稚園,但我又好喜歡宣道的老師咁有耐性(面試當日,老師慢慢引導我囡囡對答)各位對宣道四十幾人一班有咩意見?

FatherJ,
但好似得一個老師一個助教,1:22呢!
你係咪都會選宣幼呀?
‹ 上一主題|下一主題