用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會基灣小學 西灣河基灣家長請內進-Part 2
樓主: sandylaw
go

西灣河基灣家長請內進-Part 2 [複製鏈接]

醒目開學勳章

一年一度的捐贈圖書收集活動又開始了,現訂於2007111214 (星期一至三) 各家長可將圖書放在校門旁的膠箱內,膠箱會安排在 早上8:3012:00擺放在校門前。

所有收集的圖書連同學校的註銷圖書將會在20071123日早上11:00 1:30分於聖殿門前義賣,每本圖書HK$5.00,捐款多少,純屬自願,多少不拘。所得款項將會作為來年家長教師資源中心購買新書之用途。

在圖書義賣服務後,所有餘下的捐贈圖書和註銷圖書將會送交救世軍處理。

多謝支持!

醒目開學勳章

Sandy,

想問下係咪送出既書都只限兒童圖書呀?==> 唔係
歷史書&小說要唔要架?==? 要啊!

醒目開學勳章

All,

Thank you for your support!! We got it!!!

Sandy,

Any icon for 飲香檳?

醒目開學勳章

All,

Cheers!!!

醒目開學勳章

ffhhmama and all,

Thanks for support.

昨午手做 PLPR PROGRAMME 的書時見到 P.1 的新英文書同READING REPORT 好靚好精美 。現在讀P.1的小朋友真好!之前我地D READING BOOKS 係影印 HANDMADE,現在佢地有一本 MY FIRST DICTIONARY 勁靚,小朋友睇完D READING BOOKS 就自己寫番本 DICTIONARY 到!(真係有D JEALOUS!!)

差不多做完見到英文科主任 - MISS LEE, 佢好 SINCERE 問我和曾太有關英文科的 INFO。我地表達左 P.3-P.4 希望可加強 COMPOSITION,但她說由於我地小朋友的睇READING BOOKS (ENGLISH BOOKS)的習慣唔多現要TRAIN小朋友多 READING...... 她亦希望家長可以在家配合 EG. 多看英文TV, ENGLISH READING BOOKS ETC. 這樣小朋友會比較容易進步!

至於 ffhhmama 講的通告,後加的英文 exercise 係英文老師上了1-2 months 後見到小朋友的程度已再作購買,免得用不著,所以會較遲!

請告知其他家長!

醒目開學勳章

Sandylaw,

不斷增取中,因為唔想斷層!仍左努力!:cry: :cry: 希望下學期會招生!

原文章由 sandylaw 於 07-11-3 16:01 硐表
Xanthe

請問中國舞仲會唔會招生呀?

醒目開學勳章

Happyfamily,

on Thrusday (after Maths exam), you can see in the exam time table.

原文章由 Happyfamily 於 07-11-5 10:34 硐表
sandy

我想問下你知唔知常識幾時考呀, 阿仔本手冊冇寫, 考試時間表又冇寫...thanks.

阿仔連普通話口試同中文口試都未考, 成個幾禮拜前話測.  他話老師測唔切, 都唔知幾時測 ...

醒目開學勳章

好像小二開始教聲調

原文章由 sandylaw 於 07-11-5 21:57 硐表

普通話筆試只係聽一段帶,然後答一份卷

醒目開學勳章

明午去食buffet,Saturday BBQ!!!   

Andyrain,

no time to make the copy and will give the copy to you on next Monday, sorry ar!@

原文章由 AndyRain 於 07-11-7 11:46 硐表
weekend係維園都有戶外書展呀!!!

好野, 捱埋今日就放監了, 去邊到玩好呢?!!!!!!!!!

醒目開學勳章

今午去左CWB梨和園食BUFFET,大人$58, 10歲以下小童$48,任食任飲! 可以bbq,亦有熟食,野食不錯!由11:30am - 4:30pm 對於c9的我就最正!

原文章由 AndyRain 於 07-11-7 20:36 硐表
食buffet咁開心呀, 你食得多唔多野架, 唔好side錢喎.  食完正既, 番黎話我地知呀.  bbq, 我原來都打算去, 而家唔去了.  好多野想做, 但係又決定唔到tim. 最有1小時20分就放監了.

唔緊要, 你搞掂就話我知啦.

...

醒目開學勳章

no need!!!

原文章由 sy123456 於 07-11-12 20:04 硐表
請問各位知不知道明天去旅行,是否不需交功課呢?

醒目開學勳章

學校都唔知嫁,小學冇分banding,中學才分!

原文章由 sy123456 於 07-11-15 20:49 硐表
我今日聽到d人問我這間基灣是Band幾?我都唔知,佢仲話每間小學都知自己Band幾?請問各位知不知道?

醒目開學勳章

剛收到消息,遲d班主任會主動打電話比學生家長,與家長了解小朋友及向家長作出鼓勵!   這個叫做陽光電話!:)

醒目開學勳章

Andyrain,

rec'd your pm but no time to answer as I have a extremely urgent things to do in this coming month.....

this phone call is for all students and the class teacher will talk with the parents about the child.....

原文章由 AndyRain 於 07-11-19 09:04 硐表
Hi, Xanthe

幾日無見你上黎, 你去左邊呀? send 左pm俾你呀, 收到嗎?

這個陽光電話.........是什麼黎架? 你話班主任會打俾家長~~ 每一位家長都能收到電話的嗎? 咁係講平時番學的情況還是就今次考試而打的呢??

...

醒目開學勳章

sy123456,

班主任係打電話比家長已經好特別嫁啦!之前你打比佢都未必會覆!

原文章由 sy123456 於 07-11-19 21:43 硐表

我都收到電話,不過,佢在我返工時打電話來屋企,話小朋友有進步喎!我仲以為佢真係有進步老師先打來.啊!原來個個都打,咁就有乜特別.

醒目開學勳章

講緊1年前的時候......

原文章由 sy123456 於 07-11-20 22:26 硐表
唔係呀!好似開學時我的小朋友有情緒問題,上午留言,下午就回覆,仲有跟進及解決方法.

醒目開學勳章

小寶,好像已開始了!

原文章由 小寶 於 07-11-21 11:25 硐表
幾時會開始,是否會打比每個家長

醒目開學勳章

sy123456,

講真這是我們家長不停要求學校做主動聯絡各位家長,而且亦要學校肯落實做才有! 高年級的家長會比較 feel 到有唔同!就算係頑石的老師都要做這個陽光電話!

醒目開學勳章

sandylaw,

the old one you can give it to the school and it will give to the poor families (as we have 2 years you can wear the old one)

原文章由 sandylaw 於 07-11-27 14:23 發表
但舊果件只著左一年,都唔知點處置佢好

醒目開學勳章

Merry Christmas and Happy New Year!

[ 本文章最後由 Xanthe 於 07-12-24 21:56 編輯 ]
‹ 上一主題|下一主題