用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 宣道幼稚園 九龍塘宣道幼稚園2006K1家長請進
樓主: TWLI
go

九龍塘宣道幼稚園2006K1家長請進 [複製鏈接]

Re: 九龍塘宣道幼稚園2006K1家長請進

交留位費嘅時候得知另一個特別日子(5月13日)要交書簿費,校服費&安排保姆車,很想知備取生信上的幾個特別日子又係幾時?

知唔知沙田第一城用281a巴士去宣幼掂唔掂? Lion Rock Hill Tunnel 塞成點?有更好suggestion嗎?

linglingchacha,
我唔係好明白你個問題,你又冇引文,點估倒你問D乜!

linglingchacha 寫道:
TWLI,
另一間是那間呢?聽落都唔錯

有冇人知下午班轉上午是否會在13May前確定,因為當日會安排保姆車,未定上下午班就冇辦法定保姆車!

Y3,
恭喜晒喇!等咗禁耐終於得償所願喇!

Y-3 寫道:
TWLI:
唔會~~起碼仲有我同你响度心急如焚吖!哈哈..   

Y-3,
喂!加入之前個一覧表呀,可以一目了然wo!

Y-3 寫道:
係呀∼真係非常開心!你記性好好呢,竟然仲記得之前咁耐嘅留言.    [quote]
TWLI 寫道:
Y3,
恭喜晒喇!等咗禁耐終於得償所願喇!

[quote]
Y-3 寫道:
TWLI:
唔會~~起碼仲有我同你响度心急如焚吖!哈哈..   
[/quote][/quote]

tommyzoe,

Will K2 and K3 be pm class once you select K1 in pm?
Is it easily to change after K1?

tommyzoe 寫道:
[quote]
Kin_Ma 寫道:
各位宣幼06K1媽咪,我建議不如我地又整番個 list 吖,以後可以多多聯絡!
am class:
1. 林昊言 (Wesley)-- 男-----OCT06----( )
2. Ryan--------------男-----SEP13----( )

pm class:
1. KinKin-------------男-----JUL30-----(未定住處)
2. Minnie Wong------女-----DEC11----(Fanling)
3. Joshua------------男-----AUG01----(Fanling)

I prefer pm class to am class for K1 kids, esp. for living in North District of NT.[/quote]

嘩!宣幼係唔係想轉做男校!?

carmanlee 寫道:
[quote]
Kin_Ma 寫道:
各位宣幼06K1媽咪,我建議不如我地又整番個 list 吖,以後可以多多聯絡!
am class:
1. 林昊言 (Wesley)-- 男-----OCT06----( )
2. Ryan--------------男-----SEP13----( )

pm class:
1. KinKin-------------男-----JUL30-----(未定住處)
2. Minnie Wong------女-----DEC11----(Fanling)
3. 黃稱揚-------------男-----AUG09----(葵涌)
4. Joshua------------男-----AUG01----(Fanling)
[/quote]

am class:

pm class:
3. 黃稱揚-------------男-----AUG09----(葵涌)
4. Joshua------------男-----AUG01----(Fanling)

JadeCheung,

嘩!Congratulation,成功等到喇!
學費1780/month,
雜費唔知.

JadeCheung 寫道:
宣道終於收我囡囡讀下午班了,請問有冇人知道每個月學費大約幾多呢?同埋有冇雜費?? thanks!

如果真的無收備取生讀a.m.,我稔原因可能係:
1)無a.m.正取生退出,或
2)留空a.m位稍後才安排,
唔知幾時有轉晝結果呢∼∼!

Wesley-Lam,
Would you mind if I ask you a question.  Will you consider if ManSung offer you a seat in am class? Why?

就你所見有幾多種色?會唔會係兩隻色:am & pm?

Y-3 寫道:
今天交咗註冊費啦,見到有部份申請表唔同顏色嘅?點解呢?都有幾隻色漆喎

Y-3,
我估都好有可能係環保/再用紙嘅關係,且看那份面試通知書的紙質便知宣幼可能有呢個環保嘅傾向!最深印象係浸幼嘅申請表,格式等等,就好似申請讀大學一樣.
Y-3 寫道:
TWLI,
記得有...粉紅 粉藍 黃和白色...其他唔係太記得嘞,所以我估應該不是am or pm的分別. [quote]
TWLI 寫道:
就你所見有幾多種色?會唔會係兩隻色:am & pm?

有!我都見你有喺2005K1討論區出入呀,佢地咪係06年嘅K2 Law!

Y-3 寫道:
點解宣幼沒有k2的家長上bk咁既? 想問多啲意見都好難咁.

原原,
另一標題 ----- 甚麽標題?
不甘苟同 ----- 那麽你認為應該.......?
作了選擇 ----- 選擇甚麽?

我發表咗好多嘢喎!.....?
Y-3,你知唔知係D乜呀?!

原原 寫道:

Hi, Y-3:

小女現就讀K2上午班, 我留意到您們在另一標題中的討論, 有些我不甘苟同, 但我已作了選擇。

:

原原,
相信你已知以下觀點不是由Y-3講架啦!而我連創幼係mud都唔知!

Re: 創價&宣道?大家比點意見好嗎?  
首先,我係創幼的家長

你要考慮的
1. 宗教 - 創幼沒有宗教的,宣道就一定有。相信,小朋友要祈禱吧 (如果講錯,請宣道的家長們通知)!如果你唔係基督徒,又唔想小朋友細細個被洗腦,就要知道點選!宗教上,我會選『創幼』

2. 小學 - 由於宣道有直屬小學及中學,如果你係想唔駛煩小學問題,選『宣道』吧!不過,你要清楚,你住的地區近唔近『宣道』,我不建議讀小學,要山長水遠走去讀,小朋友好辛苦的。幼稚園唔緊要,小學,唔好啦!當然,『創幼』的小朋友,入讀好小學的比例,都不差的。hee.....

Y-3 寫道:
原原,
我本身沒有宗教信仰!!細細個被洗腦?你誤會啦!呢個觀點我都一樣唔認同喎,我唔係講出呢個觀點嗰位媽咪囉..我和先生也是小,中學都係讀天主教學校,但2人都是無神論者.所以宗教問題不在我考慮範圍之內! : [quote]
原原 寫道:

Hi, Y-3:

我是指在創價與宣道選擇中, 有些評論我不一定認同。 因有觀點指, 如不想小朋友被宗教洗腦, 就應選創價, 但其實創價的辦學團體也是有非常濃厚的宗教背景。當然, 如果要我選擇, 我會讀宣幼, 這也是我當年的决定。(僅屬個人喜好)

:
[/quote]

各位媽咪,不如我地繼績綱上登記啦:

am class:
1. 林昊言 (Wesley)-- 男-----OCT06----(Whampoa )

pm class:

大家估吓點解禁多仔仔!
係多仔仔申請宣幼?淨系宣幼想轉男校?

芝娃娃,
唔知依家嘅K1男女比例又係點呢?

芝娃娃 寫道:
又有可能男仔BK媽咪上網比較多.
‹ 上一主題|下一主題