用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會協和小學 第一個登陸"協和小學家長分享"!Part 1 ...
樓主: 月兒
go

第一個登陸"協和小學家長分享"!Part 1 [複製鏈接]

齊齊飲茶

各位好,想問吓你哋10月1日(六)邊位會去學校參加'活力健康賀國慶'呢?有冇興趣一齊飲茶呀!如果有興趣嘅話,就下午約十二點半左右係學校斜路等,齊齊溝通聯誼吓,
若果去飲茶就聽日上 bk 聯絡我啦! :tongue:  
歡迎1T,1W,1S,1G及1L班家長大家傾吓交流心得,OK!        

Re: 第一個登陸"協和小學家長分享"!

點解無人覆我1/10去唔去飲茶呀!個日學校有活動攪呢,唔該話我知啦!     :-|

各位想1/10上午定下午去飲茶呀!若果上午就要8:00,下午就約1:00左右,騰騰震媽咪話上午可以,各位話點好?不妨發表意見啦!   

`騰騰媽咪,
多謝你話我知學校情況,下星期一放假,到時我會湊囡囡返學放學,睇睇點樣有問題我會直接搵校長講.另外你可唔可以同我聯絡佢

Bibi12 媽,
栽種嘅'栽'字係十劃嘅,而且部首係'木'部,我係查'香港小學生中文詞典'(增訂本),仲係2001年版.裡面有哂筆劃,讀音,同部首,所以你嘅講法係啱呢!老師係錯嘅,你要同老師講番.比佢扣咗五分就唔底.

騰騰震媽咪,
我上bk了,看過message,我亦給你.

Bibi12,
你不防請老師查我講給你的字典,有理唔怕講,你應該爭取,不然,以後就無得講.她是老師,專業人員,不會拿小朋友出氣.

carollam,
你好有事嗎?

評估結果

我個女昨日做了語文評估,老師仲即改即日派番屋企,佢話好簡單,好多人100分,佢都有.

Hi !everybody,where yours to go   

carrollam,
Hi! 我已今日開始咗英文每日一篇,你個website應該係"http://www.unitedenglish.com.hk"

返學情況

難得今日放假,去湊囡囡放學,發覺情況非常混亂,啲桌椅依然叠上叠,好危險.跌落地就大件事,同主任講佢話已叫人搬嗱,仲話如果聽日若未搬你哋揾校長傾,唔知有無搞錯.真係不負責任.唔通要發生事先警察局覺.而且小朋友等上課室嘅位置又熱又焗,難為佢哋囉!     

聽日數學評估,唔知難唔難呢?
我今晚打咗電話比校長,告知叠桌椅一事,佢話會呢個星期內清理,希望係真就好嗱!
今日網上嘅中英文每日一篇都好容易,但每日都要做(包括星期六,日)真係驚會唔記得,大家要彼此多多提醒至得.   

amy,cocoma
英文每日一篇我已做了三日,都無問題,同tamannable一樣,但就睇到分數,總分有260,你哋可以試吓睇!
另外,想問吓各位識唔識用嗰本閱讀紀錄手冊?其中p.12及13唔知點做?有無人可以幚吓手.

cherryma,tamannable,bibi12,carollam,騰騰震媽咪,   
喂喂喂,你哋去哂邊呀?點解唔見哂人嘅,好悶呀!有無人可以上bk傾計     

HI!各位,我都係啱啱同個囡做完功課同網上閱讀咋.佢今日仲病咗發燒,無返學請病假呀!搞到中文評估都做唔到,老師話下星期一先補做,

老師手法處理不當

激死我嗱!個囡今日未退燒,仍無返學,一心諗住六點去攞功課,點知六點左右,老師打電話阿囡功課唔知係邊,佢話可能係佢吩咐另一位小朋友幚阿囡起功課後,原本在第三堂時,佢叫個位小朋友放學後要將我個囡嘅功課攞去教員室老師臺,點知個小朋友唔記得,仲將阿囡嘅功課放落自己書包,老師自己都唔知.我再打電話問老師,點解會叫一個小朋友事隔幾個鐘先處理缺席同學嘅功課,而老師唔幚呢?佢話咁多學生老師唔會咁做,所以請其他小朋友做.
   但試問一個六歲嘅細佬,玩咗幾個鐘後,仲記得嗎?聽完後真激氣.我問佢咁啲功課幾時做,佢話下星期一再做,但下星期一會有新功課,再加埋今日嘅咪好多,阿囡啱啱先病完咪好慘! 你哋幚我評吓理老師咁嘅處理手法喺咪有問題?       

Re: 老師手法處理不當

Hi!everybody,    首先多謝Bibi 媽同我講句公道話. 個囡今日情況有好轉,現在無燒,希望佢今晚無事.
   睇到你哋講下星期嘅評估,我有啲擔心,又中文,英文,常識同數學咁多科,小朋友咪好辛苦! 再加上阿囡星期四五都無返學,佢要將今個星期四嘅中文評估連下星期一中文一齊做,咁多真驚佢應付唔到.  

Re: 老師手法處理不當

今日做乜咁quiet,無人上bk嘅,carollam,tamannable,bibi,騰騰震媽,你哋去咗邊呀?係咪因為星期日family day呀!
抖先剛剛同阿囡温完書,温到 ,睇番10,11月好多日都要評估,(中英數常)真係忙,日日都唔得閒.

tamannable,你咁快買冬季校服 真快手喎!點解你唁等多一個月先買呀! 細佬仔大得好快,咁早買遲啲高咗就要改嗱!
騰騰震媽咪,你織完冷衫比個囝嗱!服咗你嗱!咁好心機,我就無你咁叻,一方面無時間,而且無興趣,又要返工,放工又要睇阿囡功課,有時又要做工作上嘅工事,實在忙得不得了.  
你吔今日有無去街呀!得晴傾吓啦!
‹ 上一主題|下一主題