用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘宣道小學 2011年4C班請進
樓主: 陳師奶
go

2011年4C班請進 [複製鏈接]

醒目開學勳章

原帖由 陳師奶 於 11-12-12 15:40 發表
問下老師好喎!

我尋晚寫左幾隻字係本書到, 希望老師唔好話欠做啦!

醒目開學勳章

12/12

中: 1) 閱評(二) 19/12 交

英: 1) Finish Chicken P.5-8
     2) Read news prepare report 14/12

數: 1) 作4下8改
     2) 工(8) P.2
     3) 良4下(8)+對
    4) 明帶C書
常: 4.5作2 + 改正

其他: 普工 (明天班/行長查)

通告55號

醒目開學勳章

13/12

中: 1) 串句
     2) 明黙書

英: 1) Phon. corr
      2) Bring newspaper and news report
          (請問大家有沒有收到news report?)

數: 1) C書9 + 列式
      2) 良4下 (9) + 對

醒目開學勳章

原帖由 Cyrusmum 於 11-12-15 19:52 發表
你哋有無學生檢查既通知書?

我們沒有收到.

囝囝話Oris已轉校, 你知道嗎?

醒目開學勳章

4/1

中  :  1. 明交良初(21)
        2. 下Day 4 (16/1) 小測

英  :  1. Bring Birds
        2. Bring: Phonics Worksheet & Module 3
        3. Re-do Book report (Fri)

數  :  1. 作4下(11)
        2. 工(9) P.1
        3. C書(綜練二)
        4. 小測 (9/1)

Sci: Read Summary, WB Ch.1

普: 讀(八)三遍

醒目開學勳章

poonsline 發表於 12-1-5 19:27
回復 陳師奶 的帖子

阿囡話李老師今日講26週做 20 至總評, instead of 20 & 總評..........係咪呢?? ...

假期前是寫20+總評, 但囝囝今天回來後告訴我是做20至總評, 我諗可能是老師記錯了, 又或者是之前寫錯了.

醒目開學勳章

5/1

中  :  1) 默簽改
         2)  成p.40, 9/1問成五
         3) 下Day 5(17/1)交良初(25-27)
         4) 明交26週 (20-總評) ??
         5) 作改

英  :  1) Tmw Dict
         2) Book Report
         3) Phon - memorize final S rule
         4) answer p.7 M3 questions full sentences

數  :  1) 作4下(11) 改 + p.24
         2) 工(9 )P.2
         3) 明帶D書

醒目開學勳章

Cyrusmum 發表於 12-1-5 20:43
係應該20至總評喎!

Cyrusmum, 陳師奶,

假期時, 囝囝冇留意是做20+總評, 佢做了20, 21, 22, 23(少少) & 總評, 我幫佢對答案時才發現, 以為做多了, 點知原來是要做的, 所以剛剛完成了餘下的上床瞓了, 真是錯有錯著,

醒目開學勳章

陳師奶 發表於 12-1-5 21:10
我個仔依家仲努力做緊呀, 原來係20至總評呀!!

加油呀!

醒目開學勳章

joannespapa 發表於 12-1-5 10:03
回復 陳師奶 的帖子

阿仔話係用Excel做一個2012年月曆,但係今次無派功課指引都唔知有咩特別要求。

囝囝都有講要用Excel做月曆, 但是沒有詳細資料, 剛剛再問他時, 他說一張worksheet做全年月曆, 不知是否正確.

醒目開學勳章

poonsline 發表於 12-1-5 21:38
真係玩C...阿囡就黎完成喇

加油呀!

醒目開學勳章

Cyrusmum 發表於 12-1-9 17:05
你哋知唔知今日音樂考試? Cyrus今日被抽中;但無準備;所以被扣五分!

之前的通告寫9/1-14/2開始音樂科考試, 不過我哋都唔記得, 囝囝今日放學回來先提起, 佢話好彩冇抽中.

醒目開學勳章

94075702 發表於 12-1-5 23:36
回復 Cyrusmum 的帖子

Hi all mum,

aero drive份sample似是完成版, 唔知我地既功課又要求怎樣做呢? 冇I.T.指引, 囝囝又講得唔清楚, 都唔知應該點做, 只怕又話欠交功課.

醒目開學勳章

陳師奶 發表於 12-1-9 21:19
9/1

中: 作P.14-18

數: 4) 工(9)改

醒目開學勳章

Cyrusmum 發表於 12-1-17 17:41
17/1

中  :  1) 簽閱評(三)

視  : 3/2完成盃身 (2/2再寫)

醒目開學勳章

joannespapa 發表於 12-1-17 16:04
阿仔話今日有好多同學都欠同一樣功課,未睇自修簿唔知係邊樣,唔知你哋知唔知呢?如果超過半班人欠同一樣咁 ...

我諗應該係Sci功課, 早前做的一本沒有收, 直至昨晚囝囝話要同新的一本一齊交, 所以今天帶回校了(其實我們一路都放在功課袋), 囝囝話有23個同學沒有帶.

醒目開學勳章

joannespapa 發表於 12-1-17 23:18
係呀,好彩冇寫前面欠功課記錄咋

咁都好D, 如果唔係就唔抵喇!

醒目開學勳章

祝大家身體健康, 萬事勝意, 龍年行好運!
祝小朋友們學業進步, 聰明伶俐, 聽教聽話!

醒目開學勳章

18/1

中: 1. 簽閱評(二), 聽評(三)
      2. 串句 (30/1交)

英: 1. Smart corr. (All)
      2. Smart L26, 27
      3. GW exam 6/2
      4. GE corr.

數: 1. 作4下(14) 改
       2. 小測重改
       3. 1/2 測至11

常: 作改 (30/1 交)

其他: 金(1)
         生工 (30/1)

醒目開學勳章

陳師奶 發表於 12-1-31 18:32
31/1

中: 1) 作文簽改

英: 2) bring: RW (duck + porcupine) 應該是reader worksheet??

囝囝話有一位同學退學了.
‹ 上一主題|下一主題