用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 QC vs SPCC
go

QC vs SPCC   [複製鏈接]

有一個case:
家住九龍,一綫小學級前列,有信心考呢兩間。
知道SPCC被公認為全港No 1, 咁樣除咗唔駛學費同埋男校好處外,選擇QC的理由是…..?
   47    0    0    0

王家爸爸 發表於 21-9-10 10:46
如果SPCC同QC都收,其實無理由唔揀SPCC。

喺呢個case, 會唔會讀QC相對地冇咁大壓力?聽講SPCC撞口撞面都係級一,而小學部升上嚟嘅一般都係勁嘅。

gracelam 發表於 21-9-10 11:46
認同QC免費係好處

男校係好處呢點就唔多認同, 除非個小朋友喜愛男校多於男女校就作別論

因為中學時女生比較早熟,女生各方面都有可能比較強勢d, 咁男生咪少咗啲機會囉。
QC俾人印象係更加平民化,又讀書型d.而且呢個囝囝係打羽毛球嘅,去到LS好難做正選,但QC可能機會高啲,雖然知道QC羽毛球都係強隊

Benbenmum 發表於 21-9-10 12:39

高中選科都會係考慮因素,唔清楚QC情況。

係喎,呢樣野都好重要,有好多學校想讀全理科都要爭崩頭

B.B.BaBa 發表於 21-9-10 13:29
小學部升上來係勁的佔少數.......
壓力大?家長唔好太壓迫咪無咁大囉....

傳聞即使中上小學級一,追程度都幾吃力

ucw 發表於 21-9-10 13:29
回覆 喇叭茶 的帖子

1. 令公子咩心水?

昵個囝仔聽埋聽埋,就係驚入去SPCC墊底,反而QC數理強,英文又冇話深到痴缐嗰隻,又係男校,所以幾prefer QC, 之不過上至校長,下至親友,就力薦SPCC, 搞到好似有得讀但唔讀就係儍仔咁

ar_mak 發表於 21-9-10 13:52
照咁計,住豪宅都係好大壓力,撞口撞面都係有錢人,成日擔心自己唔夠人地有錢。 ...

返到屋企關埋度門,理得人咁多?但若果大廈要集資維修,每戶要幾百萬,實力差距嘅苦惱就會出現

ar_mak 發表於 21-9-10 14:13
如果咁呀我就立即係樓下開番間維修工程公司喇~大佬,死人都拉番近D個差距先! ...

你背景夠強勁的話,可以試試

B.B.BaBa 發表於 21-9-10 14:41
唔知你邊度聽埋咁多傳聞...
總之入面個個都係普通正常人,如果真係收你個仔,原因只有一個,因為佢地認為 ...

其實我覺得佢係有實力,如果唔係點可以呈一考得咁好,即使去到SPCC都唔會差,不過可能佢唔想花太多時間去追程度,而係可以花多啲時間喺羽毛球同奧數&STEM, 同時又可以keep到學業。如果太大壓力,enjoy唔到中學生活,係好可惜嘅。
當然,可能去到SPCC都一樣會好enjoy呢,who knows

b3410 發表於 21-9-10 17:05
唔使諗咁多
男/女通常叻的科目和範疇可以互補,配合的好有利於全面提升。

「神鵰俠女」係好難得嘅,只不過「落難鴛鴦」係比較常見d

ar_mak 發表於 21-9-11 11:19
其實我都聽聞有家長擔心過,讀男校會唔會容易攪基架?

咁於是就走去問啦,冇人肯認。

可能佢哋都有一個「刻在心底的名字」,冇咁易講俾你聽啫

不過其實我相信絕大多數係bromance, 唔係基

pccw2017 發表於 21-9-12 12:16
QC相對上比較平民化的. 同學間相處比較容合, 返學比較開心. SPCC基本上非富則貴, 平民子弟讀會好有壓力(不 ...

我亦都聽過這個講法,畢竟SPCC小學生富貴背景佔比好高,SPCC本身都唔會有乜太多唔同。
QC平民化,入嚟嘅都知識改變命運嗰隻,我自己係比較buy呢個type

200904 發表於 21-9-13 10:38
回覆 b3410 的帖子

係囖。金鐘地鐵站隔離巴士站條龍,不知排得幾長。

如果唔搭12A去SPCC, 返學時間金鐘站有冇的士搭?會唔會喺的士站都要等好耐?

ar_mak 發表於 21-9-13 11:56
咁我又想問下你,如果係有的士搭,不過司機大佬話要收5舊水,你又搭唔搭? ...

個囝仔應該唔會返學住,先去差館處理一吓呢件事

200904 發表於 21-9-13 11:46
唔清楚的士站,暫時我女話雖然條龍係長,但巴士一架接一架,好快搭到車。
...

多謝晒,因為知道夏天等車校服都會濕晒,想知道有冇alternative.  日日渣車過海送返學唔係好work

ar_mak 發表於 21-9-13 12:03
叻仔!

PS:有錢都唔好咁敗家啦!

一程的士唔駛點跳錶,比起渣車送返學便好多。當然,最好都係搭12A

ar_mak 發表於 21-9-13 12:07
諗諗下又唔係喎,拿,學費都比左咁多咯,5舊水都唔差在啦!

PS:如果同司機講價,有冇得諗?你會開番佢 ...

唔係五舊嘅問題,而係俾人搵笨嘅問題

ar_mak 發表於 21-9-13 12:14
拿,所以你搵番佢笨咁咪得囉。

佢開5舊,你還2舊,你執左佢3舊。喂,你贏喎!

你呢d老千計算法,對入SPCC/QC既囝仔係唔work㗎

見到有呢兩間學校嘅用家留言,想問吓,其實老師們真係用心教學嘅,大約佔幾多%?例如DBS,從不同渠道得知,個%係幾低嘅,而學生唔讀書嘅%又頗高,所以我哋冇諗住報。DBS當然仍然高高在上,有佢嘅神校條件,但真係唔係my cup of tea.  所以希望知道多啲SPCC 和QC嘅嘢, 以此為目標。多謝大家(emoji)

BSCYL 發表於 21-9-17 18:27
申明 (下列資料是5,6年前, 現況要自行查詢)
每間學校都會有用心教學及部份敷衍了事的老師。  QC 當然 ...

多謝晒。雖然好似世事係有些矛盾,但呢啲就係叫做「天助自助者」吧!之不過,最理想,梗係喺學校遇到好老師啦。
我自己覺得一間學校幾大,幾靚,幾威,都唔及有一班好老師重要。
‹ 上一主題|下一主題