用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 07-08年度入讀 York N1的媽咪~入黎啦~
樓主: Krystal
go

07-08年度入讀 York N1的媽咪~入黎啦~ [複製鏈接]

原文章由 maylinlam 於 08-1-11 17:23 發表
aiya 你地甘勁我地個盆唔夠3個星期已枯萎 , 搞到jerry幾失望

hi hi maylinlam,

好耐唔見你 chat wor ... 我o個盆只係不停咁生葉,同埋得個高字,連花"lum"都冇呀,呢幾日仲要咁凍,睇黎都趕唔切開花lu...

原文章由 alexmum 於 08-1-9 11:32 發表
請問每週普通話時間有多少?
是否有d 教材cd/vcd要求家長購買?
k1做d咩功課? 填色? 連線?
校舍設施是否很殘舊?
茶點除了餅乾外, 有咩食?
唔食學校茶點的小朋友, 要自己分開食嗎?

thanks !! ...

請問每週普通話時間有多少? 1堂約 30 mins
是否有d 教材cd/vcd要求家長購買? 有,但係自願性質
k1做d咩功課? 填色? 連線? yes
校舍設施是否很殘舊? 新 or 舊就見仁見智,你可以去實地睇下.但我覺得唔係好舊.
茶點除了餅乾外, 有咩食? 有米粉,各式各樣的麵包,麥皮 ... ...
唔食學校茶點的小朋友, 要自己分開食嗎? 唔會分開坐,但需自備茶點

原文章由 maylinlam 於 08-1-15 16:00 發表

Calling Calling 點解無人覆架
不如睇下邊個有興趣, 然後再決定地點 and 日期
因為差唔多就黎新年, 可能大家好忙

Krystal 一定預埋你 , 有無提議

其實11月頭我去搵過場想搵 x'mas party ,但可惜已經 full 晒. (我太遲先搵) ... 如果依加搵的話 , 不如 Easter 攪 garthering 啦.

依加 firm 定人數 , 睇埋場地都差唔多啦 .

原文章由 stepanie 於 08-2-1 23:30 發表
好開心小朋友今日既成績表返左黎,最開心既係小朋友竟然考到1st
,請問有冇家長到時會去頒獎 禮呢

Andreas 考第二 (N1A am) , 仲有中文科攞到優異獎 !

我同你一樣 , 好開心.

不過 Andreas 兩個獎要分開頒呀 , 我地係 11:15am & 14:15pm , 中間d時間都唔知去邊好!

原文章由 ShinTeresa 於 08-2-1 12:48 發表
多唔多mami 報左3月19號既學校旅行呀?? 我就1家3口都去:發:  

我報左1大1細,到時先知道我同 Andreas 去 or Daddy 同囡囡去 !

原文章由 ShinTeresa 於 08-2-6 10:32 發表
Andreas 好叻呀 :喜:  

Thank You !

原文章由 maylinlam 於 08-2-13 12:22 發表
Andreas 好叻女   , Jerry 剩係得到中文優異獎     不過我都好開心唯有叫佢下次再努力

恭喜晒 !

原文章由 天藍 於 08-3-8 00:03 發表
因我仔仔新學年8月會入讀york, 想問問各位
如訂校服是否一定要在學校訂, 如在學校外的
校服公司訂是否可以??? 有沒有介紹???
還有想問問這裡有沒有住青衣的媽媽, 想問問
由青衣坐校車回yrok車程要幾耐, 及返上午要
...

以青衣城上車計

8:15am 上車 & 12:40pm 落車
約 8:45 am左右返到學校.

原文章由 Moonhui 於 08-3-10 17:17 發表
我朋友的小朋友08-09想讀YORK(已收), 但現在才懂說話, 有些遲, 想問下若讀YORK的下午班, 小D人, 小朋友會學到野嗎? 會否好谷小朋友?? 學校會否不接受講野比較慢的小朋友?? ...

我朋友的小朋友08-09想讀YORK(已收), 但現在才懂說話, 有些遲, 想問下若讀YORK的下午班, 小D人, 小朋友會學到野嗎? (我讀 am class,囡囡o係學習方面好好呀) 會否好谷小朋友?? (我唔覺得學校谷緊我小朋友,輕鬆愉快的學習氣氛,令到我女女更鐘意返學喎!)學校會否不接受講野比較慢的小朋友??(點會呢...???返左之後講野就會叻d架啦!)

原文章由 天藍 於 08-3-11 22:36 發表
yiuyiuhui,

多謝你既回覆! 又令我明白多d學校既野!
我現在聽到你既意見都覺得你講得有道
理, 因我仔仔好早已戒奶, 同仔仔係屋企
係唔好飲奶, 十分之不喜歡, 但仔仔現在
有返Nursery, 聽老師講係學校仔仔係會
飲奶,  ...

功課約o係9月中左右開始有,
初初一個星期有1-2份 (其中一日係星期五)
之後慢慢就會隔日...then...每日一份 homework.
其實d homework好簡單,3-5 mins 內就可以完成.

原文章由 dinosaur_bb2004 於 08-3-13 12:45 發表
We ate the eggs as Anson said Miss Ng told them the eggs and the colour could be eaten.

係呀,食得架!

係呢,唔知學校旅行會點呢?

係啦,收到老師電話話取消,有點失望.不過為左小朋友健康著想,取消都係好的.

聽日拎埋功課就一直放到3月30日喇.
我地要31日先再見喇!

原文章由 ShinTeresa 於 08-3-28 10:35 發表
睇左啦 阿女個班 n1d 出得好小咋 好采係最尾時都有個shot 影到阿女好小好小 要用放大鏡先睇到個只  

Andreas 都唔係出得好多咋 ...

隔離班出得多d

原文章由 snowB 於 08-3-18 13:20 發表
YORK 家長你們好, 收到學校註冊信件,學費由加到 $3000/月,我看到 edb 今年是  $2398/月 ,是不是?加得好利害啊!
另, 想問一問,信件註明(非本地課程),是否沒有用教科書的?即沒有書簿費?
thx

snowB ...

有教科書架,上年好似係 (95折後) $17xx

原文章由 evelette 於 08-4-12 12:31 發表
我都好想問吓,因為變成反全日,但又唔知小朋友會不會太累……
3600 文真系太貴,真系好貴呀!而家學費1200 , 加埋校車等超過 5000元!
我仲個細女來緊都會讀york, 又冇學卷,學費又加左,真系好難捱!!
有冇L 2 的媽咪分享下…… ...

我細仔今年8月都會同家姐一齊返 york !!!
我都諗緊返唔返 full day 好 ?

2個校車 $1800 + 家姐學費 & 茶點 $295 + $1270 + 細佬學費 & 茶點 $3295 + 下午多元智能課程 $3600  ... 淨係咁都要 $10260 ...

仲未計我女女學琴 ... ballet ... 細佬遲d o既課外活動 ... 等等 ...

所以我真係要計下數先再決定讀唔讀 ...

[ 本文章最後由 Krystal 於 08-4-14 16:59 編輯 ]

原文章由 KaryBB 於 08-4-19 19:44 發表
第一次去學校旅行, 我覺得今次學校安排得好好..

我都覺得係呀

小朋友有得玩之餘仲學到野

我諗...全日最辛苦都係o個幾位外籍老師

原文章由 ShinTeresa 於 08-5-4 01:27 發表
今日去左聽呢個簡介會 聽完之后可以放心唔晒比阿女join 一個字 乱 好多野都未confirm uote]原文章由 KaryBB 於 08-5-2 13:52 發表
我想問係咪今個 ...

我諗我都唔讀啦 !
你講得o岩,咩都未 confirm ,
點會有信心比 Andreas 返 ...

[ 本文章最後由 Krystal 於 08-5-8 18:17 編輯 ]

原文章由 ShinTeresa 於 08-5-9 16:53 發表
佢地學校d蚊患真係幾嚴重喎 阿女今日又多左一達 係只手手樹 好大粒tim 我已經幫阿女噴晒蚊水 / 又貼蚊貼 都係甘 點算好呀   

應該係虱仔黎架

Andreas 成腳都係呀 !!!

原文章由 issacmama 於 08-5-8 23:12 發表
我小朋友又係讀N1B1 am 班主任係 Ms Yu, 我覺得佢幾好 wor, 我又成日唔記記得帶書, 佢次次都會寫紙條提我, 叫佢打電話比我, 都會即日覆我.不過佢唔係全日都教的,只教半日,應是全校最遲請的。 ...

我地 N1A 的 MISS CHOI 都好好架,
好細心架,有時都係佢主動打比我講 Andreas 校內的情況.

原文章由 Junecoffee 於 08-5-14 16:39 發表

item 9 係呀老師都係禁話.
item 10 亞囝老師沒提轉色, 只是同我分析有就唔好浪費呀!
item 15-16 因為亞囝之前報過d晝班, 要買晝袋同晝筆, 但因只番了一堂便沒有再番,所以有其一項油粉彩,而平時在家都唔會比囝囝玩, ...

圍裙--我諗要買過啦,因為小朋友大左未必仲o岩著.
‹ 上一主題|下一主題