用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: mavisng2003
go

2010-2011 P1C [複製鏈接]

真係唔好意思,我寫到唔清唔楚添!

亞囡話Pictionary A-E係今日Oral 堂做嘅,而亞囡係B組,所以我估唔係B組嘅同學就唔洗做。

原帖由 busy_mom 於 10-10-5 17:15 發表
Eng : 1. Monday Pictionary A-E  

我都唔知係咪聽日要帶呀!亞囡話RK堂帶,但係聽日都無RK,跟住亞囡又話:但係Miss Mak話聽日帶喎!

唉!佢聽嘢一舊舊,自己又一舊雲,請問有無媽咪知幾時帶花呀?

原帖由 busy_mom 於 10-10-5 17:16 發表
thanks! Is tmr bring a flower??

之前派過一張通告問學生同家要唔要打流感針,今日派嘅打針回條就係問番學生對蛋白或者對其他藥物有否敏感等問題。而呢張回條要喺星期四打針嗰日帶番學校。

原帖由 wendy888 於 10-10-5 17:45 發表
各位媽咪

我個女今曰唔舒服無返, 請問要帶咩打針回條 & bring flower of mother mary , 係咩離呀??? 請幫忙回一下, thank .....

6th Oct., 2010

中文:1. 明默單二(3, 4)
         2. 工(十一)
         3. 標點(三)

英文:1. Gr WS (1.3)
         2. Vocab W(A)
         3. Spell 1-20

數學:1. Supp pg 12, 13

GS:1. Read Note / Summary x3 (我唔明呢樣呀!  
              Summary x3係乜意思呀?)
             spell inderlined words
         2. WB Ch3 corr Ch2

其他:PTH:書.8

唔該哂你呀!我個囡講到一舊雲咁。

咁係咪只係讀書內的note + summary ,而老師無派到其他紙張的筆記呀?

原帖由 wendy888 於 10-10-6 17:31 發表
mavisng 2003 媽咪

我剛問我女 summary x 3 是讀 3 次意思

明白喇!唔該哂!

仲有明天交回打針回條(要簽名)

原帖由 lbb 於 10-10-6 17:42 發表
阿女都話老師叫佢地自己係屋企讀summary三次,同串underlined words.

咦!你講開本中文筆記又真係好耐都無見過喎!死囉!亞囡平時懶到死,本中文筆記裏面都無寫過啲乜嘢,呢次終於俾老師發現佢係一條大懶蟲。

原帖由 lbb 於 10-10-6 17:44 發表
我想問吓大家本中文筆記是否比老師收咗好耐?

哇!好彩你提一提,我問亞囡係咪要聽CD,佢先至話:係喎!

原帖由 TszYingMama 於 10-10-6 18:22 發表
阿囡話普通話要開碟聽, 係唔係呀?

我估應讓係喇!

原帖由 wendy888 於 10-10-6 18:31 發表
唔好意思呀! 中文筆記即係收咗?????

我估係要串1-20嘅英文,因為magic ch2 係關於數字。

原帖由 queeniekl 於 10-10-6 18:07 發表
What is 3:Eng spell 1-20?thanks!

7th Oct., 2010

中文:1. 工(十三)
         2. 下週四默單二(5, 6)

英文:1. Supp WS(6)
         2. Corr Gr WS(1.3)

數學:1. 課冊 p.22

上一頁有媽咪解釋過點做Pictionary,你睇番就知架喇!唔難做架!

原帖由 PhoebeLee 於 10-10-8 17:09 發表
請問 pictionary 是什麼, A-E 是要做什麼, 完全沒有頭緒. 好否告訴多些即是要做什麼. 幾時交? 唉日日都要估好申苦呀!

係呀!一個星期裏面,我最鍾意就係星期五架!終於可以鬆一鬆呀!

原帖由 lbb 於 10-10-8 15:20 發表
唔洗客氣.

又到星期五啦,聽日唔洗咁早醒啦!!

唔該哂呀!

另外,如果我無記錯,星期一嘅 V. Arts好似要帶一張相。

原帖由 katiecheung 於 10-10-8 16:08 發表
8th Oct., 2010

中文:1. 詞語(1-14)
         2. 簽改默書
           3. 重組(1)

英文:1. Corr sign G comp
         2. Free Writing
         3. Comp(2)

數學:1. Supp Pg.18,19
         2. EM1A Pg.33-34/39-41 ...

以我所知,Pictionary card係上一個星期oral堂時做的,大概好似字典咁,由A至E,例如Apple,再畫一個蘋果,如此類推。

原帖由 listenken 於 10-10-8 20:44 發表
mavisng2003 唔好意思, 我找唔到, 可否講多次Pictionary Card係咩呀!

亞囡話係自己近期嘅相,我見其他班嘅媽咪話佢地V. Arts好似要搜集梵高嘅資料,我估可能老師教佢地畫自畫像。

原帖由 busy_mom 於 10-10-8 20:09 發表
我想問下張相要家庭相/學生相???thanks

唉!我個囡今日又病咗喇!等一陣又要麻煩各位媽咪幫手對一對功課。

唔該哂你呀!

原帖由 busy_mom 於 10-10-11 14:35 發表
呢排轉天氣,大家小公主都要好好保重身體呀!我個女上星期又係病...希望各位都身體健康!番學都番得開心d

mavisng2003,
一定會啦!你成日都幫我地 post 功課!
不過,我今晚要帶佢學完野番黎先 post  ...

我個囡有哮喘,睇過好多醫生,亦都睇過中醫,但唔係好得,而家就睇緊專科,touch wood 講句叫做好啲,唔駛成日入急症吸氣,真係好鬼煩!我而家都要趕住同佢睇專科。

原帖由 lbb 於 10-10-11 15:39 發表
我個女以前都成日睇醫生,後來轉咗睇中醫好d wor.

多謝哂你地嘅關心呀!亞囡嘅哮喘其實比起以前已經有很大的進步,希望會越嚟越好啦!

好彩有你地幫手post啲功課上嚟,真係麻煩哂你地!希望亞囡無返學呢幾日,佢啲功課唔會咁混亂就好喇!
‹ 上一主題|下一主題