用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Keen Mind am classmate
樓主: kwokwotin
go

Keen Mind am classmate [複製鏈接]

我都參加唔到個sports day呀 ,真可惜 。

但爸爸應該可以同個女出席,我擔心佢一個人handle唔掂個女,應該會搵埋姑姐一齊去幫吓手。

我都係搭咀咋。
跳ballet啲衫同鞋真係好靚,但係驚唔驚對腳變粗架?之前聽人咁講過。

原帖由 Smallpigbb 於 10-4-20 14:50 發表

我搭咀咋,見你o地講王仁曼有朋友個女返嚟,佢o係沙田返,話D老師唔錯,但套衫裙同鞋,一定要o係佢度買成$800呀,都好貴呀。

宜家心悅成日都叫自己做心悅家姐,可能傲霖聽到佢咁講,又好想做家姐。

傲霖咁恨做家姐,傲霖媽媽真係要考慮佢嘅request 啦。

原帖由 elmolly 於 10-5-1 00:09 發表
唔知係心悅講定係老師講, 無拉拉今日阿女話"我同心悅"做家姐, 又話自己係媽咪, 比佢笑死

傲霖& Alvin媽媽:
我睇咗youtube啲影片同埋FB啲相啦,唔該晒呀。見到心悅同其他同學咁投入,真係玩得好開心呀。

Alvin媽媽:
你幫心悅影嘅相仲capture到佢玩得好開心嗰樣,佢爸爸雖然有帶相機同攝錄機,但佢啲相影到心悅嘅背脊&patpat多過正面,部攝錄機就無羅出嚟用。

嘉淇媽媽:
好採你預早通知我四月無同學生日咋。如果唔係我又諗住佢哋有生日蛋糕食,求其俾幾塊餅乾做茶點。
我依家都係仲有時間上吓網係因為心悅係99屋企lunch&dinner,佢少咗時間係自己屋企攪攪震

我都覺得碗豆呢個topic好難,真係比佢考起。去咗圖書館一轉都搵唔到啲relevant topic 嘅書,唯有上網再搵資料。

嘉淇媽,
心悅有幫手同妹妹掃風,不過教極佢都係由上至下掃。佢仲有幫手抱妹妹(只係托住嗰patpat),但唔夠幾秒心悅已經話:好重呀媽媽,你抱翻啦。佢仲成日擺啲毛公仔同玩具係妹妹張床仔話俾妹妹玩喎。

我覺得妹妹係佢嘅大玩具多啲羅。

嘉淇媽,

呢幾日一有時間上網就做project搵豌豆嘅資料,今日先見到你嘅message。

我問過心悅,佢話無問過嘉淇有無藍莓食喎。
不過如果係幾日前問既野,佢問完都可能唔記得。

但心悅呢幾日就成日講俾老師罰唔俾玩,因為佢打老師。我都唔知佢講真定假既。

原帖由 Smallpigbb 於 10-5-10 21:37 發表

心悅媽,

係wor,你o甘勤力,你仲未坐完月o家,我揾你係想同你講今日個女返嚟同我講話心悅問佢o野,我唔知道係咪今日問,因為佢有時會搞錯D時間,佢話心悅問佢,嘉淇你今日有無藍莓食呀,我話o甘你不如請心悅食啦,佢就笑笑口囉,我話一 ...

心悅都有戒夜奶同夜片嘅問題。

佢呢幾日都唔肯瞓晏晝覺,所以無俾夜奶佢夜晚都瞓到覺,但早上條尿片都好濕。

如果之前飲埋夜奶,早上條片就仲濕。

如果瞓咗晏晝覺,夜晚就通常都要飲奶先瞓到。
我都諗緊點幫佢戒。

原帖由 elmolly 於 10-6-2 17:07 發表

係我地大家都有嘔+夜奶+夜片問題. 夜奶我開始左, 已經個幾星期無比, 希望成功. 成功既話就等d片用到咁上下開始戒, 希望得喇...

要應付2間學校會好辛苦喎。
中間又要食午飯又要搭車,好趕呀。
你真係要諗清楚先好。

原帖由 elmolly 於 10-7-16 23:36 發表

諗住k2比佢返兩間呀.

hello, 彤媽, 應該早啲join我哋呢度chat嘛。

原帖由 rororo 於 10-7-17 00:11 發表
我第一次用同妳地係度傾計呀, 我係小彤媽媽

關於個summer camp,心悅都只係講到小小咋。

通常放學後我都即刻問心悅好唔好玩,做咗啲咩,佢好多時都講誤番出黎。返到屋企見到啲工作紙問番佢,佢就講到啲。佢都有講見唔到馮老師,仲話佢放咗假無番學,唔知真定假呢?

Day 1 有孫老師同其他新老師,心悅唔知佢哋啲名。
Day 2 非洲鼓是非洲黑人哥哥教,佢番到屋企就講自己是黑色非洲人。英文 Puppet Show 唔知邊個老師,唔係 Ms Deanie/Ms Camile。佢有提過一個鍾老師。
Day 3 是Ms Kim 教做廚師(Yogurt Snowy Mountain - 用生果&yogurt做waffle),有試食啲材料。普通話科學小博士玩水壓測試,唔知邊個老師教,唔係趙老師。好懷疑佢聽得明幾多普通話既科學知識。不過呢日幾好玩!

原帖由 Smallpigbb 於 10-7-28 07:48 發表

我知道話PN升K1係好多人報暑期班呀,但有幾多我就唔知道,我估如果大家係PN讀A班o既應該會遍o係同一班,喂,八卦下,霖霖有無話邊個老師教,因為淇淇下個星期一就會返學。你估真係整D勁o野食咩,我估應該係整三文治o個D,霖霖一定h ...

26號先翻?你講8月呀?

上次家長日問馮老師,佢答我佢會返 Summer Camp,我仲諗住心悅仲可以見到佢添。如果佢8月26日先返,心悅無得同佢say goodbye 喇。

霖霖肯答英文都好過心悅,無論我哋用英文/普通話問佢,佢一係唔答,一係就答廣東話。

原帖由 elmolly 於 10-7-29 11:46 發表

心悅都好叻喎

馮老師放假, 要26號先返, 不過佢好似唔會教summer camp, 可能係8月教新生果個適應既camp?

Day 3 是Ms Kim 教做廚師(Yogurt Snowy Mountain - 用生果&yogurt做waffle),有試食啲材料。普通話科 ...

心悅講尋日孫老師教電腦,一時話襟英文字,一時又話襟數目字,又話襟arm位置就有公仔,問佢係咩公仔,佢一時話有barney,一陣又話有叮噹。HaHa,好似無句真。

今日佢就講鍾老師教做木頭人&Ms Pearl 教拼音。

原帖由 elmolly 於 10-7-30 15:02 發表
心悅媽,

尋日心悅有無話玩乜? 我問阿女電腦玩乜, 佢話"孫老師禁, 咁呢就有barney, 跟住就有abc架喇", 比佢笑c我, 都唔知係真定係老作
‹ 上一主題|下一主題