用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院小學 民生書院小學部家長分享 - (高小集中地) ...
樓主: Zoey
go

民生書院小學部家長分享 - (高小集中地) [複製鏈接]

Re: 民生書院小學部家長分享

gemini,

幼稚園部都有攪親子旅行架 上年就 k2 和 k3 有得去, 唔知今年會唔會k1 都有份 呢?

Olivia1997,

多謝你的報料.  
每日一遍我巳經開始左, 不過唔知遲d 會唔會有張formal 的通告通知我地.

係啦! 我都頭痛緊prepare 食物比囡囡. 大半日唔知佢地會做d mug 呢  

都唔係第一次law. 前日都係比班駭客攻擊, 所以用唔到. 唉! 都唔明d 駭客點解o禁無聊的

菲媽 寫道:

每日一遍” 第一日正式開始便受駭客攻擊, 十分失望。
現正搶修, 於11月份將增設壹次補讀, 請大家留意.

我都好同意地方和食物都好正. d 小朋友玩得好開心.

好多謝菲媽一早準備左d 熟食, 小朋友打左底, 我地唔洗怕佢地肚餓 唔合作.

係wor ! 我地幾時攪X'Mas party, 大家又可以出來玩la.

3kids,

普通話考試係老師會抽其中一課給小朋友對住課文讀的, 十分容易.

3kids 寫道:
hi, 各位家長,

我囝囝手冊寫了11/1 要普通話朗讀1-4課, 請問是否要背課文呢? 是否這樣算是考試 ?

So > 你隻眼冇mug 事嗎? 飲番d 涼野啦!  

菲媽,

今年我會繼續講故事, 因為上年見到d 小朋友反應好熱烈.

今個sat 我都報左名參加講座, 不過可能出席唔倒, 因為老公臨時有事要做, 冇人幫我帶d小朋友去學野. 而家睇下我 brother 得唔得啦! o禁! 你呢 ? 會唔會去呀?

菲媽,
你真係可以放心wor. d 小朋友真係好鍾意聽故事架, 又喜歡答問題. 上次我比左一d 思考題比佢地估個大結局, 佢地真係可以mug 到諗到, 好好笑架. 班房氣氛令到你忘記哂驚的感覺.
上次去bbq 你帶班小朋友玩得o禁開心, 我相信你講故事一樣升任的

菲媽 寫道:
桃子, Olivia1997,

星期六都會盡量抽時間去聽講座, 不過要帶著菲菲, 唔知得唔得呢?
今次我都好想同小朋友講下故事, 但又擔心唔知掂唔掂, 又唔知講咩故事, 如果小朋友冇反應咁點算? :

Olivia1997,

好可惜你今次參加唔到. o禁你有mug 好故事記住介紹我同菲媽, 等我地同d 小朋友講啦  

tungwai,

剛剛我都有睇到報紙, 真係嚇左一跳. 現在連小朋友坐車都要擔心tim, 真係慘  :cry:

Zoey,

係郭叔叔車, 走青衣和葵涌線. 時間係上午6:xx. 詳情可以去<自由講場> 或 上網睇報紙.
我睇明報見到個車頭玻璃爛哂, 真係好恐怖.  :evil:

菲媽,

Pls check PM.

3kids,
考試個4 日都會早放架! G.R. 最主要都係溫個本exercise. 背哂個幾條long questions. 中文我會同囡囡溫[詞語運用], 其他重組句子, 擴張句子等就要靠佢自己啦!

我諗大家都好努力溫習架啦. 加油! 加油! 加加油!

今日係明報刊登左民生書院專輯, 各位有興趣可以look look.

Heidi 媽,
我記得好似係考看圖作句, 另外好似有少少係課文入面d 詞語抽出來作句子. 佢地應該可以應付到的, 不用太擔心.

Heidi媽 寫道:
想請問大家知唔知中文作文係考什麼?  考作句定係考作文呢?

Rosanna,

我記得上年好似係12 月頭果個星期六, 今年唔知會唔會變. 其實你可以寫便條問下班主任, 佢地應該知道日子的.

Olivia1997,

菲媽,

Miffy2,

多謝你的關心. 感冒仲未好番, 今日仲要去睇多次醫生. 最慘係失聲, 真係講句野都好辛苦. 好彩囡囡考完試, 唔洗o禁勞氣   

Heidi 媽,

我都明白你的苦況, 有時真係左右為難. 上年我都試過大囡考試期間, 細囡特別搗蛋, 為左吸引我的注意力. 試過同佢解釋, 佢都好似唔明....我只好一有時間就同細囡玩, 等佢唔好以為我唔理佢啦!
‹ 上一主題|下一主題