用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院小學 民生書院小學部家長分享 - (高小集中地) ...
樓主: Zoey
go

民生書院小學部家長分享 - (高小集中地) [複製鏈接]

Re: 民生書院小學部家長分享

Zoey,

我都係覺得你最好同校車check 清楚. 我囡囡都係11:40 分上車, 大約12:15 到學校.

菲媽,
我囡囡個班今年得38 人, 好似幾好, 小班制唔錯呀!

菲媽 寫道:
Zoey,

之前報告板寫出黎係下午班 12:20 ~ 5:20, 而校車叔叔都話提早左, 所以你要check 清楚d校車時間. 菲菲11:40分上校車, 大約12:10到.

Miffy2:

菲菲個班有39人, 比上年小左, 但唔知其他班係唔係一樣, 究竟咩原因小左幾人就唔知….  

菲媽,

你d 資料都好足呀! 2 號個日我囡囡有oral 堂, 但係個位外籍老師冇出現, 所以唔知係點. 你地上左oral 堂未呀?
好似冇左phonics 堂wor

菲媽 寫道:
各位民生家長

新學年民生書院有好多改革, 暫時唔知係好唔好
照我所知大約改變如下, 請大家知d咩就加入去, 可以跟進下.

1. 返下午班比之前提早左10分鐘.
2. 小一,二 課室內分組座, 試行活動教學法
3. 九月中開始要上網做每日一篇
4. 分班制度不再15名升同一班, 安照全級排名順序分配
5. 每班開始安裝投影機
6. 美勞科改名為[視覺藝術科]
7. 每星期有Oral堂係外籍老師上
8. 新中學校長: Ms. CHAN Yin Hung Kuby  

Zoey,

係咪 11 號 gathering 呀? 應該冇問題.  

其實你地可以留意家課冊, 通常英文課老師會在家課冊入面寫低明天帶什麼課本. Eg. bring WB / WS / Task Book etc. 如果冇講, 通常都只帶IPE (藍色英文書).
G.R. 上學期會係 "Three billy goats", 下學期才教"Ugly Duck".
不過你地小一家長要慢慢適應睇佢地小朋友寫的家課冊, 因為太多short form, 有時真係要靠估

Heidi媽 寫道:
3 kids,

我囡班呀囡話G.E.堂佢話老師叫佢地帶Integrated English (藍色那本), 而其它workbook老師係第一堂已收左, Oral暫時唔洗帶書, R.A. 就要帶故事書 (呀囡班帶Billy Goat), 另外係閱讀課就要帶自己的課外書了, 不過唔知唔同班會唔會有唔同的。希望能幫到你。

Zoey > This Sat 我都唔會番學校聽, 有正野就記住報料啦!

菲媽 > Sorry 呀! 今次我一個人來. 其實菲菲o禁乖, 相信佢冇問題的.

另外各位, 我可能要遲15 分鐘才到, 唔知你地會唔會等我呢?

Venus 寫道:
民生 Christian gathering

Date: 11 Sept (Sat)
Time: 6:30 TST MTR Hang Seng (有冇異議?)
Place: 提 x 餐廳 (TST) - {我試下 Wed or Thu 打去 booking la}

Zoey (1)
Venus (1)
菲媽 (1 or 1+1)
Miffy2 (1?)
桃子 (1)   

3kids,

其實中英數3 科, 學校會有extra 的練習比小朋友做. 老師會跟番佢地所教, 然後叫佢地做.

Candy1000,

通常默書改正都係明天交的. 有時老師果日唔記得左, 所以可能冇收到, 所以最好都係帶住係書包.
另外其他科目的作業都係一樣.

囡囡習慣小一生活嗎? 聽聞佢地位oral 老師好生鬼wor

上年佢地係要簽名的. 其實你可以睇番佢地家課冊, 上年佢地寫係<默改簽>. 所以咪要簽law.  

Olivia1997,

好似要wor. 囡囡話係ch. 2 + 一張各行各業的名稱(eg. denist, sailor etc )
今年好似冇左默書紙 (10 句)  

星期六你會唔會番學校呀? 到時見啦  

今日再問囡囡, 佢都係話默ch 2. 我都唔再追問, 當係比佢溫習law. :

Sat 我唔帶囡囡番啦! 我都係12:00 前都可以同你地一齊tea.

3kids,

我諗今年你地小一改左可能唔洗簽名. 不過最好都係睇番家課冊. 如果要簽名的話, 老師係會寫明的. 上年我地係要簽, 我多數簽在分數旁邊.

全中 ! :wink:

3kids 寫道:
桃子,
家課冊係有寫默改簽, 不過佢無指示簽係邊, 所以無簽到, 如果聽你咁講, 即係隨便搵個位簽就ok?

祝各位中秋節快樂 !  

Munsang 家庭小組 BBQ 同樂日

日期: 22/10/04 (Fri)
時間: 上 - 下午
地點: 待定
對象: 民生小學部暨幼稚園部家庭
*幫手: 需徵求有車人士, 接載大廚菲媽同我地既美食

Miffy2 -- 2 大 1 小 {幼}
Heidi媽 - 2 大 1 小 or 2 大 3 小 {小}
Zoey -- 3 大 2 小 {小}
Venus -- 2 大 1 小 {幼}
tungwai -- 2 大 2 小 {幼}
萁菖媽咪 -- 2 大 2 小 or 3 大 2 小 {小}
菲媽 -- 1 大 1 小 {小}
candy1000 -- 1 大 1 小 {小}
桃子 --  1 大 2 小 or 2 大 2 小 {小} 可以幫手接載食物

菲媽,

Pls check PM.

桃子

Zoey,

我諗我同你差不多. 唔知係d 功課多抑或 功課難, 囡囡做得好慢. 之前都冇問題, 近排就食完飯都仲要做. 10點幾對家課冊時, 發現有好多空左冇做, 佢話唔識wor, 真係即刻想吐血 :evil:
而家溫習就要留番在早上溫. 測驗快到, 我都唔知點算好  

Hi 各位小二家長,

我想請問今年佢地測驗的形式係咪同上年一樣呀? 唔知你地會唔會放手比佢地自己溫呢?
話說今晚同囡囡計劃好明天開始溫習, 但係佢竟然要求我同佢溫. 我同佢講測驗形式同小一冇分別, 你嘗試下啦! 唔通到你讀中學時都要阿媽幫你咩 佢竟然答我: 係呀!  :cry:
真係冇聲出. 其實我好想丙佢, 但係.... 唉! 你地有冇計, 教下我呀 :cry:  

Heidi 媽,

Heidi媽 寫道:
各位有經驗的媽咪,

想請問一下P.1測驗是否只須溫習老師所比的範圍已足夠?  
謝謝!

Yes. 另外有d 學科會有工作紙 或 worksheet, 可以比小朋友睇睇, 等佢有d 印象. 因為英文會出番類似worksheet 的題目.

菲媽,
mug 旅行家長義工要抽籤咩
我囡囡冇提過wor. 佢話老師係叫過某幾位家長, 跟住仲話如果仲有家長有興趣都可以join. 不過我估後期join 個班家長要自己坐車入去law.

菲媽 寫道:

gemini,

小朋友參加學校旅行當場唔使抽籤, 係指家長義工. :wink:

其實學校每年的旅行地點係一樣的. 即係話小一去九龍仔公園, 小二去大埔海濱公園, 小三.....

Heidi 媽 > 做家長義工好簡單架 班主任會派你帶一小組小朋友, 你負責睇住佢地. 遊戲時間咪同佢地一齊玩law.

Zoey > 大家o禁話啦! 完全都冇溫過, 明天真係考天才. 不過我唔明點解測驗都仲有好多功課做呢  
‹ 上一主題|下一主題