用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院小學 民生書院小學部家長分享 - (高小集中地) ...
樓主: Zoey
go

民生書院小學部家長分享 - (高小集中地) [複製鏈接]

Re: 民生書院小學部家長分享

真係超級凍呀! 今朝我都係同囡囡穿好多衫. 因為囡囡話昨天班房好凍, 我比左隻暖蛋佢, 希望佢冇o禁凍啦! 唔知學校有冇暖氣呢!!!!  希望太陽快d出... 出來..... 呀!!!!

Zoey,

我都係冇問題. See you all on this Sunday la....   

Olivia1997 >> send 左 pm 比你, please check.

Hello 各位,
我都係覺得個日gathering 好開心. 雖然外面天氣凍凍地, 但係我地大家就好warm la. d 小朋友玩得最開心. 好多謝菲媽送的小禮物, 我囡囡話下次希望你或菲菲教佢wor.   

Zoey >> 幾時再攪gathering 呀? 希望快d 啦!!  

Wa... BBQ 正呀! 我最鍾意都係燒雞翼. 真係好想試o下菲媽d手勢, 想起都流哂口水   
不過4月4日要去掃墓, 所以唔得. 希望下次有機會參加呀!

我都覺得靜左呀!
唔知你地有冇人參加左個親子興趣班呢? 你地有冇收到任何通知呀? 我囡囡成日問我點解仲未有消息wor......

Olivia1997 >> 唔知你準備左故事未呀? 你幾時會番去講故事. 我會係 3, 4 和 5 月都會有份.  3 次都係講同一個故事, so lazy 呀 !   

Hello 各位媽咪,

我想問o下你地小朋友有冇參加過校慶表演? 唔知家長有冇得睇表演呢? 係咪得半日時間o架!
Thanks !

多謝你們d意見. 係呀! 今次係我細囡芭蕾舞班表演. 以前都未試參加過校慶表演, 所以唔係好知佢地d程序. 請問各位知唔知可唔可以錄影呀? 如果可以, 我就叫我老公請假一天做camera man. 我估佢地個日一定好cutie, 想錄番來留念.   

今日巳經派左考試時間表啦! 又要開始努力啦!!!

Zoey >> 個小朋友好叻呀! 如果我囡囡有佢o禁叻就好啦! 首歌我以前聽Richard Clayderman 彈,真係好好聽!   

菲媽, 你真係好掂呀! Thank you very much   

abbybear >> 我估上次可能係有特別function, 所以見到有褓姆車接載小朋友. 因為我次次Sat 番學校都冇見過一架褓姆車.

Zoey >> 最衰而家唔興[次]膠花, 如果唔係我一定帶番學校做, 唔洗浪費哂d時間. 今個Sat, 囡囡開始上英文班, 成1:00 才走得, 你話我點頂. 唔知學校有冇得無線上網呢? 哈哈! 我都係傻人說夢話渣.

其他人有冇提議...議.....呀?     

Zoey >> Woo.. 你真係好好彩呀! o禁難抽到, 都比你中左.     冇呀! 兩樣都冇份. Kelly 好失望, 我唯有安慰佢話睇下Easter, 我地個Clubhouse 會唔會有得玩. 其實我心裡面不知幾開心, 可以唔洗早起身, 發達啦!!! (我係咪好衰呢!    )
我都知我地兩個吹下水, 時間會好快過. 不過.... 我仲有個樹熊, 成日跟住我呢?      唔知有冇其他媽咪知道民生附近有冇d 好的興趣班, 可以比我個細囡消磨時間. Any suggestion ???      

Miffy2,

你放心啦! 明天一定見到我. 因為d小朋友換完衫之後, 家長要自己帶去禮堂. 不過我地唔可以留下睇佢地排練, 要隔住玻璃門遠望渣. See you tomorrow la.

下個禮拜又開始考試啦! 你地d小朋友相信巳經開始溫習, 希望各位小朋友勤勤力力, 得到美滿成績. 加油呀!   

恭喜各位得獎小朋友, 你地真係好叻呀!    
昨天我囡囡都有話比我知, 佢話見到菲菲和Maggie 上台領獎. 佢仲話好羡慕佢地. 我同佢話, 你以後要比心機, 唔好o禁懶啦!     希望可以起到刺激作用啦!!!!!!

菲媽 >> 原來你今次有份做義工呀? 老師都有搵我, 不過個日冇人幫我睇住細囡, 所以我冇答應到.

囡囡仲係好心散, 所以都冇mug 點溫習. 我都係諗住英默之後才正經同佢溫. 中默仲未知呀? 因為有小朋友冇番學, 所以仲未可以公佈成績.   

Zoey >> 我都預祝Maggie 在校際鋼琴比賽得到理想優異的成績. Zoey, 放心啦! Maggie 一定掂 !

相信大家都開始溫習啦! 大家一切加油吧!

Zoey >> About 今個Friday's outing, 我囡囡的老師話要自備小量食物和水. 今次佢地有兩樣資料搜集 : 1. 公園的設施 2. 在公園可進行的活動. 老師仲話要帶紙筆, 可以即場寫生wor    

唔知其他班的小朋友有冇要求帶相機呢? 我囡囡就有la. 不過我諗住買部即棄相機, 唔見左都唔會肉痛呀!!!   

Annie >> Hello, how are you ? 真係好耐冇見到你啦! 你囡囡幾時考芭蕾舞呀? 加油 !!!

今次囡囡打針佢冇喊呀! 因為佢上次打針, 成班得佢一個喊, d 小朋友仲笑佢tim. 所以今次佢話一定要好勇敢, 班主任見佢今次冇喊, 仲係上堂時讚佢tim. 不過囡囡都有話手臂有d痛.

Hi HellodearAnnie,

Sorry for my late reply. 芊芊 ok 啦! 佢現在同Maggie 一切參加左學校的普通話朗誦組, 番9:30. 另外佢又參加英文班, so far so good la. 有時佢都有話想跟番你地一齊跳ballet, 不過我地次次都遲到, 就真係唔係太好.....   
我諗Ms. 呂 都係想d 學生跳得好d, 考到好成績, 所以佢才那麼嚴格.

今天係小一的outing, 唔知你地小二有冇呢?
‹ 上一主題|下一主題