用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院小學 民生書院小學部家長分享 - (高小集中地) ...
樓主: Zoey
go

民生書院小學部家長分享 - (高小集中地) [複製鏈接]

Re: 民生書院小學部家長分享

我都想參加呀! 不過初三好似要拜年, 等我問問蝦子餅先.
How about 初四或初五 ?  

Olivia1997,

唔洗失望, 希望在人間. 其實真係好似 Heidi 媽 所講寫封信去表示誠意, 多數收的. 加油呀

[quote]
Heidi媽 寫道:
Olivia,

試吓寫信再加些誠意都應該會好有幾會的

[quote]
OLIVIA1997 寫道:
菲媽,

Olivia的妹妹只是waiting list. 都仲有小小希望.
但Olivia就不是太開心. 問

Zoey,

原來我係初四唔得, 初三 or 其他日子都冇問題

[size=large]{{新春團拜}}
日期: 11 Feb (Fri) (年初三) (好嗎?)
地點: 未定 --- (大家比下意見        )

參加者請留名 (唔係就預唔到人數)
Zoey (1 +1 or 2 + 1)
菲媽 (1+1)
桃子 (1 + 2) * 如果係初四, 就夜晚唔得  

其實我都覺得佢地好喜歡聽故事的, 所以我今年都繼續參加. 佢地的反應係好強烈的, 講個位(我自己)都講得特別起勁. 不過揀故事都係一個頭痛的事, 有時會怕佢地睇過而冇興趣去聽.

菲媽,
我想請問要預早多久去book 學校的computer 或投射器呢? o禁你今次講故事最後用左什麼方法講呀? Pls share.  

我都希望你地取得好成績.
努力 ! 加油 呀!    

基本上民生幼稚園的小朋友大都可以直升上小學, 不過也有例外的. 因為民生小學是傳統學校, 所以一些坐唔定的小朋友上都小學便會覺得很辛苦. 所以在幼稚園時, 老師都會提醒家長, 看看小朋友是否適合.
現時小一學位可以足夠給 k3 的小朋友.  

Olivia1997,

恭喜哂! 真係新年的大禮物. 上午班 or 下午班 呀? 如果係下午班, 咪可以同家姊一架校車law  

昨天囡囡去日本人學校玩得好開心, 一落校車巳經不停口講講講. 原來間學校有暖氣, 等我仲擔心阿囡會冷親tim. 真係感謝主 ! 囡囡都係第一次在學校吃飯, 佢話個飯盒好正, 係佢最like 的 pizza, 佢仲話日日食仲好.  
不過對佢地來說真係一個好好的經驗.

祝各位新年快樂 ! 主恩滿溢 !

菲媽,

校慶個日係咪中樂團有份表演呀? 我兩個囡囡都有份, 不過未知時間, 到時再搵你呀

菲媽,

YES. 細囡今年又有份表演喇! 今年係<小小天鵝湖>. 這幾天都要留在學校排舞. 希望星期二唔會太凍啦! 如果唔係就會冷親班天鵝仔架喇  :cry:
大囡就普通話朗誦表演, 時間仲未知. 到時再約你. ok :exclaim:

明天菲菲參加校際, 希望佢有超水準的發揮!

如果冇記錯好似係 k3 開始.

KristyMum 寫道:
各位媽咪,

請問學校幾年班閞始教加減數, 幼稚園還是小一?

hi 各位,

終於考完試啦! 真係輕鬆番哂! 今次考試我囡囡真係準備不足, 好多野都好似一舊雲o禁, 所以今次完全冇期望.

菲媽 >> 我都有追大長今, 不過我會錄左佢, 留番weekend 一次過睇, 好正架

Heidi 媽 >> Heidi 好番味呀 ? 今個weekend 又轉冷, 記住保重身體. 天氣好d , 可以同小朋友到郊外玩下, 吸收下新鮮空氣.

幼稚園部巳經收到通告學校的音樂會日子定左係5 月14 日 (sat) 晚, 沙田大會堂舉行. 你地小朋友有冇份參加表演呀?

Heidi 媽, Zoey,

我都買左4 張飛. 今次細囡有份表演, 當然一定要支持啦!   

Zoey and 菲媽,

Pls check PM.

菲媽,

sorry 呀! 我冇報到拉丁舞, 因為個日sat 冇人幫我睇細囡. 希望下次有機會啦!

至於音樂會d 飛, 我估全部都係經學校買的. 有冇劃位? 就真係唔清楚, 因為幼稚園部都係派通告問家長要幾多張飛jar. 不過我都唔明點解小學部仲未有聲氣呢

菲媽 寫道:
各位家長:

你地有冇報親子興趣班呀?

我負責2個項目, 拉丁舞 和 曲奇餅, 有冇捧我場呀?  

係呢, 音樂會點樣買飛架? 我都想早d買定, 可唔可以自己買呀, 有冇劃位架??

Zoey,

mug 野事o禁大wok 呀? 我諗maggie 都知道錯架喇!
easter gathering 我仲未知得唔得, 因為可能會去旅行, 而家睇下老公幾時請到假, 遲d 再confirm 你地.  

菲媽,

我都係買左 2 張 $50.  :wink:

Zoey, 菲媽, 雯雯, miffy2 and Venus,

1 Apr 多數唔得, 月頭老公多數要OT, 所以冇人同我睇細路, 3 Apr 暫時冇問題.   

菲媽, 雯雯, Venus, Miffy2, Zoey,

如果係 2 Apr (sat), 我要到 6:00 先得. 因為囡囡要學琴到5:00 左右.  
‹ 上一主題|下一主題