用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖若瑟小學 這是為什麼?沒有更好的方法嗎?這算不算體罰? ...
go

這是為什麼?沒有更好的方法嗎?這算不算體罰? [複製鏈接]

請問是幾年級 ? 我阿仔而家寫手冊都很慢, 但無罰佢 mao 係度寫 (咁咪仲慢!) , 佢自已抄得慢抄唔晒佢自已負返個責任, 不如你打電話比班主任了解一下情況。

原帖由 jjasmine 於 10-11-29 19:24 發表
今日聽啊仔講老師要佢以後日日都“mao”系地下寫手冊,原因系佢寫得慢。

我想請問其他家長有無發生過咁既事?點解個班主任要咁做?會唔會過分左? ...

噢....乜咁似我個仔個班主任講果d 野...不知道是不是對於一d 成績唔太好同埋唔太跟到的學生是否都會咁講 ?
老實講, 呢間學校是否真是佢地講到咁深? 我又唔見得, 初小課程同其他小學差唔多, 分別可能是數學科是英文。其實我都覺得最緊要小朋友讀得開心, 其實大部份父母之所以幫仔女揀間好學校, 重點是校風好, 唔想個小朋友學壞, 相反如果去左間佢所謂程度較淺但校風不太好的學校, 我相信無人想。我覺學校有責任教每一個學生, 家長亦都要比小朋友知道應有的學習態度, 我覺得咁已經好足夠, 不要下下叫人做評估和轉校, 如果想揀全部都是讀書叻的學生, 不如轉直資咁咪唔駛咁煩.....

以上純屬個人意見。
‹ 上一主題|下一主題