用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 DSE 2021成績比較: 港同 VS 培僑
go

DSE 2021成績比較: 港同 VS 培僑   [複製鏈接]

吹水怪 發表於 21-7-22 03:37
請問兩間是否水平接近呢?求指教!
呢兩間學校既差別應該在於呢幾點:
1. 有幾多科俾學生揀做選修科?
2. 3322率

我一向對愛國專體既學校提升成績既方式有保留, 同系既福建同香島就係最佳例子

4+% 同 3322率 竟然係差唔多
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

吹水怪 發表於 21-7-22 17:09
愛國團體提升成績的方式跟一般學校有什麼分別?
集中拔尖, 其餘就自由發揮

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

畢業年度中學名稱3322率人均5+數/整體5+比例人均4+數/整體4+比例主科5+率平均主科4+率平均
2012 -  2013 培僑書院 52.10%?/38.9%
2012 -  2013 港大同學會書院 68.20%1.71/26.4%25.10%
2012 -  2013 福建中學 69.00%?/12.1%?/47.9%45.00%
2012 -  2013 香島中學 50.90%0.98/15.3%?/46.7%
2013 -  2014 培僑書院 46.20%?/36.5%
2013 -  2014 港大同學會書院 71.40%1.8/27.8%24.05%56.78%
2013 -  2014 福建中學 74.9% (33222)?/16.1%?/48.9%45.88%
2013 -  2014 香島中學 64.10%1.02/15.6%?/46.1%42.50%
2014 -  2015 培僑書院 ?/56%
2014 -  2015 港大同學會書院 64.30%1.62/25.4%23.00%56.75%
2014 -  2015 福建中學 70.5% (33222)?/15.7%?/47.5%44.48%
2014 -  2015 香島中學 55.60%0.85/13.5%?/45.2%
2015 -  2016 培僑書院 ?/54%
2015 -  2016 港大同學會書院 78.60%2.60/40.3%40.00%
2015 -  2016 福建中學 65.9% (33222)?/17.8%?/49.3%46.83%
2015 -  2016 香島中學 57.10%1.15/18.3%?/46.4%
2016 -  2017 培僑書院 1.71/27.1%?/61.2%
2016 -  2017 港大同學會書院 70.60%2.79/42.8%39.88%
2016 -  2017 福建中學 69.9% (33222)?/16%?/50.6%48.28%
2016 -  2017 香島中學 61.90%?/19.2%?/49.1%
2017 -  2018 培僑書院 ?/64%
2017 -  2018 港大同學會書院 81.51%2.43/38.6%35.48%
2017 -  2018 福建中學 70.3% (33222)0.46(5*+)/17.1%?/48.8%48.25%
2017 -  2018 香島中學 45.8% (33222)~0.94/??/42.2%
2018 -  2019 培僑書院 2.0/32%?/66%
2018 -  2019 港大同學會書院 78.90%36.50%35.43%71.65%
2018 -  2019 福建中學 68.8% (33222)?/18.9%?/54.6%53.10%
2018 -  2019 香島中學 66.90%?/22.1%?/53%
2019 -  2020 培僑書院 ?/27%?/59%
2019 -  2020 港大同學會書院 78.30%2.29/35.5%35.18%68.88%
2019 -  2020 福建中學 68.5% (33222)?/19.8%?/51.6%48.88%
2019 -  2020 香島中學 56.90%?/50.3%
2020 -  2021 培僑書院 1.8/29%?/68%
2020 -  2021 港大同學會書院 80.00%?/28.7%29.05%67.88%
2020 -  2021 福建中學 68.4% (33222)?/20.3%?/52.8%49.73%
2020 -  2021 香島中學 57.70%?/19.4%?/53%

Sing13 發表於 21-7-22 18:07
我都同意,不過唔是愛國學校專利.
如果睇培僑同港同小學部,我會認為培僑更重學術,港同更自由發揮.
由今 ...
我幾年嚟都講過,做低門檻可升中既安排,中學部成績好難日長期俏,尤其係小學同初中都唔係戰狼上身咁。
其實我最有興趣反而係咁多年嚟,培僑個3322率到低係幾多?

到底好唔好得過福建呢?

Sing13 發表於 21-7-22 18:07
我都同意,不過唔是愛國學校專利.
如果睇培僑同港同小學部,我會認為培僑更重學術,港同更自由發揮.
由今 ...

Duplicated

Sing13 發表於 21-7-23 08:23
我講緊3322,唔關其它嘢事喎?
培僑成績未有進步前,3322最高都只係得5X%

就算近年成績進步咗,其實會唔會好似同系學校咁,4+ 有6X%,但3322率可能都係得~60%

咁其實同港同已經係兩個層次 (補底攪唔好)

Sing13 發表於 21-7-23 11:47
每個人估計唔同,我認為大概7x%.
4+ 6x%,而3322率約60%既全港有邊間呢?
如果講香島,是英文唔得而非中文 ...
培僑都無講過佢自己中/英文邊方面好D喎?
培僑多年嚟既JUPAS offer都只得6X%, 好難想像係會有7X% 3322率

morningsun 發表於 21-7-23 13:20
是的,DSE考得好,又賺了12年快樂童年。其實,培橋用家也差不多的,培嬌也一樣sell愉快學習的。
...
培僑應仲有1X/2X人去咗讀 NCUK IFY (呢個課程到底佢定位先? 正常計叻人唔會讀呢個小眾課程)
如果係成績中下個班去咗讀 NCUK IFY, 咁DSE條數係咪會靚仔咗?

poonseelai 發表於 21-7-23 13:40
未必係唔叻才考,如果中文唔夠信心,但其他科ok , 這個可考慮
但係呢個只係 NCUK IFY, 唔係 IAL ....... 讀完選擇有限

ok3 發表於 21-7-23 13:56
Ek對某幾間學校係有既定立場嘅,睇睇下就慣㗎啦
更準確既講法,個別會員對個別學校有既定立場

培僑原來DSE選修科得:

Phy
Chem
Bio
Econ
ICT
Music
VA
PE

即係基本上只開4個選擇........

Sing13 發表於 21-7-23 15:45

「在17個科目中,優良率達50%或以上的科目有16科」
呀, 今次睇漏咗D嘢, 你啱, 係有1X個科, 但佢話個16個科, 已包括4主科, 選修科係:
Phy
Chem
Bio
Econ

M?

Geo
中史
History

ICT
Music
VA
PE

竟然無 BAFS? 仲有佢到底係開M1定M2?

PeterWong2021 發表於 21-7-23 16:17
下面新聞係咁講:
【直資中學】港大同學會書院曾誕DSE狀元 南區直資名校開辦戲劇課

你真係唔好咁認真對待呢D教育版既文章, 基本上佢地當係C1咁寫
"據知校方考慮在DSE外,開辦國際文憑大學預科課程(IBDP),讓學生有另一選擇。"

咩叫"據知"?

根據邊個既資料?

話說此版刊教育版資料內容經常"引經據典"但都錯漏百出.......

kc33 發表於 21-7-23 18:58
我地上個月問過小學校長,未有計劃開住 但唔代表將來無

我夠唔夠update ?
港同就蠢啦!
應該好似德X咁,乜都未有就吹到將會有乜乜乜先得家嘛!

無Gimmick過兩年又俾人當二線直資嫁啦!

認真睇番,兩間學校人均應考得大約6.2科,扣埋讀M1/2後,人均應考得6科

係香港想入U頗蝕底

Sing13 發表於 21-7-26 10:48
似乎新既表仲有D嘢錯
全港3322+33是30.3.

其實我成日都睇唔明, 考評局份嘢 (e) 同 (g) 呢兩項有咩分別?

至少中英文描述都睇唔出, 又無備注.......

Sing13 發表於 21-7-26 11:26
e是3322+33
g是3332+33
唉! 人老了, D字細D睇咗幾次都睇唔出.......

1998Ruby1998 發表於 21-7-26 19:45
回覆 Fivedragon 的帖子

此培僑應該唔係呢位老師嘅培僑,不過大家都係直資同一樣辦學團體。 ...

兩間培僑都係同根生,一丘之貉而已

twhkleung    發表於 21-7-27 00:17

Sing13 發表於 21-7-26 22:14
唔是培僑書院老師,書院都可以中槍
上綱上線,又同穆有咩區別?
原來某人講過嘢,就代表所在學校辦學團體 ...
機構員工做錯事,如果「公眾」認為有問題而機構乜都唔做,代表了什麼?
維他奶真係做多咗。

Sing13 發表於 21-7-27 08:50
居然可以無限引申,咁你既言行是否代表某校家長,如果人地話伊班人都是一丘之X,作何感想?
如果己所不容 ...
就算當日PLK旗下學校個別教職員有問題, PLK都有發聲明.再環顧其它事件, 浸明才小學校長被認為"有問題", 辦學團體亦有出聲

當一個機構既人係公眾平台向公眾發表"說誤指控"時, 連道歉也欠奉, 相關機構和政治組織亦只係繼續積極不干予地奉行"沉默之惡"

如果和我相關得學校/組織/機構認為我言詞或行為不當而發出聲明, 我絕對尊重和接受

subb    發表於 21-7-27 09:43
‹ 上一主題|下一主題