用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 崇真小學暨幼稚園(小學部) 08/09年小一至小二之家長, 請進~
樓主: helenjoe
go

08/09年小一至小二之家長, 請進~ [複製鏈接]

原文章由 Diane俊俊媽 於 08-7-22 12:00 發表
唔該晒!

想問依家用不用和仔仔溫定p1開學d書呢?
乘數表我都係得閑才跟佢溫, 依家只係去到5的乘數. 普通話的就唔知點同佢溫, 因校長話拼音會在上學期教完, 我依家都唔知d拼音佢易唔易掌握. ...

當然溫啦,因小一佢要適應好多轉變,到時無時間了,仲要做功課,宜家溫壓力無甘大 好過到時追餐死,因我們要早睡無咩時間用,,乘數約在下學期中,背定好些因為一黎預你住部識晒1-9乘數

原文章由 helenjoe 於 08-7-23 19:40 發表
diane & 各位,

今日上崇小網還未登出編班事宜.
請問有無人知道呢? thx.

好似無甘怏,到8 月家長會先知和見班主任 (好似咋 )

原文章由 helenjoe 於 08-7-24 22:32 發表

OIC...

200012,

上次你仔仔沒有來編班試, 怎算呀?

我升小二

原文章由 helenjoe 於 08-7-24 22:32 發表

OIC...

200012,

上次你仔仔沒有來編班試, 怎算呀?

我升小二

原文章由 EChing 於 08-8-1 17:46 發表

謝謝妳! 比上不足, 比下有餘啦. (說真的, 不是說風涼話.)

據知前五名那位的爸爸(其是紀律人員)曾到該校外觀察, 覺得其不錯才選的.

我自己覺得其校長跟副校長 皆不錯, 但葉校長新學年提早退休了, 由張副校長坐正. ...

沙祟好難入,好厲害

略有所聞最近祟中新聞,我只覺是你情我願(不是偏幫,大把學校係甘),我地小學手冊寫明中 ,英,數主科不合格不能升班

原文章由 EChing 於 08-8-2 16:53 發表

首先, 謝謝妳! 其實 更加難入的 "大有校在"!! 仍是那句, 比上不足, 比下有餘啦.
基崇的事, 很同意你的說法, 本來只想在此 "自家人" 說說, 免得跟人爭拗, 但剛才看到 基崇竟作退讓, 忍不著在別處說了.
(明白壓力可 ...

可能中學是直資,受政府管制,學校立場應明確堅定,他日有其他事見報,又是否朝令夕改呢 ?

原文章由 羊媽媽 於 08-8-2 12:00 發表
EChing及各位崇小的媽咪,

你地好,吾好意思有野想請教你地。
小囡本身是崇幼讀k2,開始要考慮小學問題,

1) 我想問你地在崇小讀會否功課壓力很大?
會否很多默書、測驗?
2)由崇幼升上崇小,在功課上會否有很大分別?
2) 而老師 ...

崇幼較活動,祟小較傳統,祟幼上祟小都要適應啊

拔尖班有少少dd輔助,不是讀了拔尖班會對成績有大幫助 但小朋友會覺得好玩(因西人比較玩得),有paper做

原文章由 helenjoe 於 08-8-4 23:04 發表

hi rachel04,

我不會選擇拔尖班, 反而好似eching咁講....讓仔仔參加課外活動(要收費), 讀書已很辛苦, 讓他們放學或星期六早上可以參加...relax下

聽譚校長講, 星期六早上學英語不用收學費, 是某間機構學 ...

星期六早上學英語我在祟幼時返過,太多人了,返左幾次無返,又無人叫佢地上校車前去厠所k1..........混亂, 現在小學更加無返,因想訓晏些

[ 本文章最後由 200012 於 08-8-4 23:42 編輯 ]

這便是我簡祟真理由之一,有程度,但不至於甘迫迫迫.... 學生,所以祟真個名吾響

是譚校長來了改革學校,祟真先開始出名些,我識得個年年考第一學生 (p.3)我話佢甘叻點解吾入間top學校,佢爸爸話係度讀無壓力

[ 本文章最後由 200012 於 08-8-8 18:18 編輯 ]

原文章由 helenjoe 於 08-8-12 22:19 發表
各位家長,

請問他們在校吃飯(自費由學校安排飯盒), 係咪要預備定一張桌布呢?
餐具是否自備, 謝謝.

如在校訂飯,有一套餐具,餐盆

原文章由 helenjoe 於 08-8-13 16:33 發表

hi 200012,

謝謝你告知呀...
請問佢地開學, 除了基本文具是否要帶顏色筆/ 白膠漿之類呢?

另男仔的白色短褲, 可否不用穿皮帶呢?
他們這麼小, 不懂拉褲鍊小便. ...

美勞袋(可放學校),木顏色,較剪,膠水, 男仔 我見有 d無用皮帶,我個仔都係成條褲除

原帖由 Diane俊俊媽 於 08-9-3 17:12 發表
今日俊俊話DLUNCH 好食咗...仲食咗好多, 但今日的堂課佢話好多唔明好難做...有英文和數學.
另外, 我好多謝D高年班同學, 佢地好幫助俊俊, 佢返來第一件就向我品告.
PE衫仲未收到AR...我已同學校聯絡等MISS NANCY覆. ...

原來我去錯地方,bk真係  MISS NANCY是你班任 ?上年教我個仔英文,舊生有password但仲係上年一年班既資料

原帖由 Diane俊俊媽 於 08-8-26 12:40 發表
星期6到學校參加家長會, 介紹老師陣容時真是打了一個突, 師資好強一般都是大學或碩士畢業, 体育科還來了個前國家隊籃球女將. 估唔到祟真硬件麻麻但軟件咁強. ...

崇真既生存之道

原帖由 Diane俊俊媽 於 08-9-4 09:41 發表

係 !? 咁miss nancy佢點架, 好唔好架?
我個仔話點解佢明明係中國人但偏偏只講中文唔講英文 喎 ...另外一個負班主任是新來的...我唔記得佢叫咩名.不過幾好人. ...
miss nancy識聽中文,我見佢日常都是講英文(吾知佢識吾識講 中文) miss nancy  ok幾好架 不是好惡 你地有 2個班主任架 ?   我今年個班主任係好似miss nancy甘,(祝昇)我未見過,新來的

祟小流失太大,呢2年好多新先生,今年班主任是新的,好多野吾知,連每日要 check手冊都吾知(可能無人話比佢知),一班 37人 可能學校保障自己到小三小四學生流失,37人有最好師資又如何 ?起碼要比個助教,攪吾掂(我個班d秩序 )

原帖由 Chris 於 08-9-4 14:57 發表
Hi , 各位媽咪, 尚言返咗三日學,不過佢話唔明老師講乜(英文同普通話),請問你哋是否崇幼直升上嚟呢?小兒响民生轉嚟,民幼程度比較淺,我驚佢跟唔上,我開頭諗住轉間輕鬆啲小學唔使咁谷,原來崇真都好谷,我問過好多崇真家長,佢哋話 ...
我是崇幼上,一開學嚇死,後來有家長反映,功課太多,默書範圍太多,後來減了,一日2-4樣功課,默書範圍亦很正常

我老公話 37人一班,太多了 (沒想過cut一班會多成甘,預計32)原來學校仲收外來生 ,真係好不滿
‹ 上一主題|下一主題