用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 黃埔宣道小學 有無2007年9月入讀宣小的家長?
樓主: JoJoMammy
go

有無2007年9月入讀宣小的家長? [複製鏈接]

Hi hugub,

好耐無見你啦!

你真係好熱心, 成日都解答我地lee班新手mami嘅問題.
Thank you so much!

係呢~ 親子旅行你去唔去? 我都未見過你, 到時咁多人都幾難搵到, 不過, 我認得你囝囝, 好smart!

Hi Fiona,

我唔BBQ呀, 星期日先BBQ完, 唔想太熱氣, 自己帶嘢去食.

唸唸吓又想帶埋細仔去, 兩公婆都放假唔想擺底佢喺屋企. 但係又要帶好多嘢, 煩! 煩! 煩! 老公話叫埋"印印"去無咁辛苦喎!
都係唸唸先.

原文章由 hugub 於 07-12-4 09:29 發表

SPJB:

我都會去旅行仲會BBQ, 都時見

hugub

Hi Fiona,

原來有集體遊戲玩架! 我以為自己周圍逛吓咁先唸住帶埋細仔去咋, 佢arm arm 先識行, 唔帶工人咁我都唔帶佢去啦, 如果唔係好難照顧呢~ 唔該哂你提我呀!

原文章由 hugub 於 07-12-4 11:16 發表
SPJB:

我都考濾緊帶搵囡囡去, 我末見過有工人去.. 我諗唔係太適合 到時應該會玩集體遊戲( 大兵步操, 估領袖等 ) , 諗起都開心

hugub

Hi Fiona,

你做左我地個顧問啦

我覺得中文仲教得好快tim, 1st term 巳經教完上冊 + 下冊(2課), 咁2nd term都教完哂下冊啦, 3rd term教咩呀

唔係喎! 常識同數學都係教緊下冊啦喎  
英文好似慢dd....

原文章由 hugub 於 07-12-4 14:20 發表

Dear TracyC:

Uran 出年至 P.1 ... 等我答你 la

平均分約九十分都考到成六十幾名ga, 呢間學校競爭好大, 我囝囝上年first term 平均分 A grade (85分以上) 考全班 15 , 全級 76名
second term 退左步考 全班 ...

係喎!
唔怪之得要教得咁快law, 有成4本書架?

原文章由 hugub 於 07-12-4 14:54 發表

SPJB:

仲有1C & 1D ga , 我地下學期都仲末買書

hugub

Hi Tracy,

我都有聽人講過小一好多小朋友科科都有100分or9?分, 平均分每個名次可能只差一點點, 競爭很大. 如果8?分嗰d巳經好後名次lu.
間間學校都係咁架啦.

真實例子, 個家姐個仔小一科科80幾90分, 佢以為自己個仔幾叻, 點知派成績表時全級名次163/166. 我家姐嚇傻左

我知我囝囝今次應該都考得唔好, 但係巳成定局, 唯有下次再努力d law.

人地話, 三年級先開始見真功夫, 因為小一小二唔係好深, 小一小二叻又未必可以一直叻落去. 好多case都係咁, 三年級就開始退步la.

唉! 讀書條路好長好長呀!

原文章由 TracyC 於 07-12-4 15:44 發表
hugub

我搞錯了:cry:
你小朋友平均分約九十分,這麼高分,考15名呀! 班中小朋友很強?
我很擔心,初步現知道佢中文寫作 29/80分,中文聆聽 2/10,
中文閱讀 42/80 這合不合格? 我看少了此科溫習, 英文,常識有90分左右 ...

Hi Tracy,

普通話筆試昨天派了試卷, 1st term 是模擬的, 不計入成績表,
2nd & 3rd term 就開始計啦.

原文章由 TracyC 於 07-12-5 09:16 發表
hugub

我很高興有高年班家長講多點此校資料,本身我仔仔是34區校綱,時差問題,選了此校,現對此學校運作方式仍摸索緊.請多點指教.
P.1第一次普通話考試計甚麼分?因小兒話有考筆試, ?/40但佢話老師說不列入成績表裹,是 ...

Hi Fiona,

你攪咩咁快手架
收到啦! 成績咁好都只得76名, 咁我個仔.....
其實都唔明點解唔寫名次喺成績表, 要家長自己問老師, 好似攪到家長好緊張名次咁, 真老套. 正正經經寫喺成績表度咪好law.

係呢~ 你囝囝今次考試ok嗎?

原文章由 hugub 於 07-12-5 10:38 發表
SPJB:

Great! I'm prefer send to you but still finding your e-mail address.. please check e-mail I'm send already.

The result of this report is 76 Position in Form

hugub

Hi Fiona,

好似記得你話囝囝舊年班主任係張佩詩老師, 舊年生左BB.
我昨天見到佢又大肚, 我是否記錯呢 , 八掛問吓

原文章由 Uran 於 07-12-5 18:01 發表
ok! 到時我 PM 您啦﹗請問輔導班係唔係指成績差的小朋友就要入讀呢?學校用什麼作準則?

Hi Fiona,

Oh I see!

我仲未覺得阿仔獨立左喎, 佢地鬼怕羞, 成鬼日痴住哂, 都唔知點算. 我唸我地唔去佢返而會玩得放d, 我地喺度佢又痴痴貢, 無計
有見到校長呀, 佢問我地對智能咭嘅睇法, 其實我都唔係好清楚, 我唸下學期開始用嘅時候先知law. 仲話遲d會有一套新嘅早操, 而家老師學緊, 佢話運動很重要.

昨天見到咁多Monkey仔真係好開心, 又可以多d了解阿仔d同學同老師 , 又同d家長傾吓計, very good!

原文章由 hugub 於 07-12-7 11:39 發表

SPJB:

你記錯左佢08年1月先生得, 12月尾才放假, 我昨天都同佢傾過計.. 你覺得旅行點呀? 有冇覺得個囝獨立左? 有 friend 就走左去 wet, wet 都口喝就返黎飲啖野再去 wet 過 ! 昨天有好多黃色 monkey!!校長有冇 ...

Hi Fiona,

你講嗰種人通街都係

我同Tracy喺家長會見過幾次啦!

我成日周圍望睇吓見唔見你個monkdy仔, 不過實在太多monkey啦. 我又醒唔起原來我有你手提, 真白痴. Anyway, 來日方長, 下次一定見到面嘅.

原文章由 hugub 於 07-12-7 15:01 發表

SPJB:

下!! 早操 ! 日本企業至有 , 好難想像! 我隻仔就交遊廣闊 law 通街八 。 Sorry 冇搵你地因為我個班欠左一個會幫忙加炭的
gentlement :tongue: ....  所以唯有等我加  有個家長 ( 男性 ) 彩你都 ...

Hi Fiona,

返去睇睇你隻monkey仔先.

原文章由 hugub 於 07-12-7 15:29 發表
SPJB:

十週年校刊內 1C 班合照 第二行 張傲朗就係我隻 monkey , 張班相D 小朋友好醒, 因為張佩詩老師教左佢地好久, 1C 班雙手擺大脾, 仲要笑ga.... 1 2 3 笑

hugub ...

Fiona,

唔明唔明
閱卷日同家長日都唔會講考第幾, 咁幾時講呀!

唉! 好心閱卷日順便見埋家長啦, 仲要係星期五, 又要請多日假

原文章由 hugub 於 07-12-7 15:21 發表

TracyC:

你 total 錯, 呢間學校家長日係唔會派成績表(只係講品行, 囝囝都要出席)... 閱卷日都唔會講考第幾 (只係比返你囝囝份試卷你睇, 老師唔會講解, 只坐教桌睇聖經書)... 我上年19/12 派左成績表 ( 事前冇講,  ...

Fiona,

Oh my god!
阿仔今次考試一個分數都無寫比我睇(真係發緊夢), 咁名次......

Why唔直接寫喺成績表呢~

原文章由 hugub 於 07-12-7 16:11 發表

SPJB:

突然間有一日會寫左響家課冊.. 如果你個仔記得寫 ( 約派成績表後10日)

hugub

Hi Tracy,

我沒有聽囝囝講要交中文作業喎, 手冊只係寫要做工作紙咋, 又無寫要帶什麼, 我都無留意作業係唔係喺屋企

原文章由 TracyC 於 07-12-10 08:44 發表
Hi Hugub,

今個星期六就是閱卷日了,班主任話純是家長閱卷,不會詳談甚麼,
咁會不會有其他科老師在場呢?會否可以看埋體育,電腦,音樂,視藝成績? 可看到甚麼科目呀?之後有點? 我很心急!

SPJB,
今日交中文作業,你仔仔有 ...

Hi Tracy,

你得閒比個email address我吖, 我 e 翻幾張嗰日親子旅行嘅相比你. 另外學校個綱巳有班相睇

Tracy,

Send左啦, 你check吓吖

原文章由 TracyC 於 07-12-10 14:20 發表
SPJB,

已Send email address給你了,收到未呀!

Tracy,

我都唸緊買唔買嗰套"九方輸入法"軟件, 睇睇有無方法自己
donwload先, 都係用黎練習姐.

Fiona, 你嗰時有無買呀? 好用嗎?

打針, 點解唔參加呀? lee支"MMR"係一定要打架! 不過, 我囝囝勁怕打針, 佢琴日叫我填"不同意"嗰張回條, 打針前一日老師實有講, 我怕佢唔肯返學 . 唉! 到時先算啦.

Kennis, 最近你很少上來, 很忙嗎? 有空多上來一起傾計

原文章由 TracyC 於 07-12-11 09:03 發表
SPJB ,

你買不買學校中文電腦...方格器材. 我正想緊是否一定要買?
打針參加嗎?

Fiona,

依你記憶, 老師早一日會唔會寫手冊話"明天打針"??
會就大獲, 阿仔必定唔肯返學.
如果無都好d, 返到學校老師就會攪得掂

原文章由 hugub 於 07-12-11 09:53 發表

Dear SPJB:

Good Morning! 我未決買唔買九方輸入法, 我覺得囝囝冇時間用。 我一向冇參加學校打針, 細個冇去健康院(可能我由細到大在學校打針次次排隊都 ) , 自己帶佢去私家e生打 , 我去完旅行6/12帶左2隻野打 ...

會就大大獲啦

原文章由 hugub 於 07-12-11 12:18 發表

SPJB:

會, 手冊會寫 "明天打針"

Hugub
‹ 上一主題|下一主題