用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 黃埔宣道小學 有無2007年9月入讀宣小的家長?
樓主: JoJoMammy
go

有無2007年9月入讀宣小的家長? [複製鏈接]

Tracy,

我無幫囝囝報星期六嘅興趣班呀, 因為我星期六長短週, 又唔係好放心叫"印印"帶佢返學.

1B班我淨係識你咋!

我囝囝話造句係造兩句"和.....都" 就得喎!

我囝囝嘅成長頁係貼左喺課室嘅壁報板度呀!

你同囝囝溫好下星期嘅中英文默書未呀! 唉! 我囝囝英文串字比較弱, 要花多d時間!

原文章由 TracyC 於 07-9-29 09:18 硐表
SPJB,
你仔仔今日29/10有沒有參加興趣班呀?喂!班中你有否與其他家長聯絡?因為可以多人了解班中情況?昨天和仔仔做中文造句,我恐怕佢寫錯意思做錯,你仔仔明唔明呀(做兩句)是咩意思? 你仔仔做的成長頁有沒有份貼報板呀? ...

Tracy,

交通城是明天去嗎? 我仲以為係4號tim.
如果係明天仲大件事, 阿仔中午仲參加左武術班, 仲唔玩到顛 .

其實我都唔知Pre-Dictation幾時交, 我見1D班老師就有寫明係2/10交Pre-Dictation, 所以我無叫囝囝帶呀! 不過, 聽日一定要交架啦, 星期四都默lor.
究竟Pre-Dictation係默一次定係任你默幾多次呢? 你地知唔知呀

原文章由 TracyC 於 07-10-2 08:42 硐表
SPJB ,

明天上午是否要去交通城參觀?中午有體育堂,一定玩到心散了.中文在最尾兩堂才黙書.有點擔心.你同仔仔英文做了Pre-Dictation未,我已叫仔仔今日可以交了. ...

Hi dorothywong,

歡迎你呀! 好開心越來越多小一家長喺度傾吓計呀

你係在職媽媽定係全職媽媽呢? 多d上黎吖!

嘩! 1C班好熱鬧呀! 不過仲未見1D班嘅家長喎.

再Update 吓先:

1A - kennischow
1B - SPJB, TracyC
1C - 小伊,mabelle, dorothywong
1E - thwong

原文章由 dorothywong 於 07-10-1 00:07 硐表
大家好!我是1C班家長。剛剛看完大家的分享討論,覺得很有同感,亦發現了一些囡囡平時沒提到的事情。囡囡上了小一,比我預期中較快適應,亦享受小一生活。

提到小息時的小食,我儘量讓她每日帶一種水果回校,因為她在幼稚園時每天 ...

Tracy,

睇番通告, 係星期四先去交通城呀! 咁要連續3日著體育衫, 好彩有2套姐.

英文評估阿仔有15分!

今日派左13/10嘅家長班通告, 原來係夜晚嘅, 仲請左假tim.

原文章由 TracyC 於 07-10-2 16:53 硐表
Hi,
你們有沒有人知道評估點計分?我仔仔剛收到英文評估分數,話最高分為15分,我仔仔只拿了11分,不知差嗎?

Tracy,

崔老師剛剛打比我話囝囝今日去到交通安全城時嘔左2, 個人au au , 叫我去學校接佢返屋企休息, 我急call爸爸去接佢. 今朝返學時都唔覺佢有咩唔妥, 唔知佢點呢? :cry:

接左囝囝返婆婆度, 佢似暈車浪多過唔舒服, 而家不知幾生猛

原文章由 SPJB 於 07-10-4 11:51 硐表
Tracy,

崔老師剛剛打比我話囝囝今日去到交通安全城時嘔左2次, 個人au au 地, 叫我去學校接佢返屋企休息, 我急call爸爸去接佢. 今朝返學時都唔覺佢有咩唔妥, 唔知佢點呢? :cry:

...

Tracy,

BK琴晚都short左, 唔比人回覆

唉! 我囝囝都係好大意嗰種人, 今次好彩咋! 無法啦, 咪成日提住佢
law. 好在評估唔計分, 只係比我地知佢錯d咩, 咁咪可以跟返law

我見好似淨係1B班做左英文評估嘅, 其他班好似唔覺有喎! (我有時睇家課日誌會八埋去其他班架 )
其他班嘅mami, 你地小朋友有無做評估呢?

係呀, 囝囝琴日默唔到英文呀! 我問老師佢話唔緊要喎, 如果無默嗰次就唔計分, 即係平均分如果人地次次默齊除10佢無默1次就除9, 咁都好d.

吓? 嘜原來13/10家長班係講基督會架 , 我無睇詳情就報左名
tim, 仲叫埋老公去, 佢實訓著都得啦

囝囝琴日早走所以仲未派中默比佢呀!

原文章由 TracyC 於 07-10-4 16:11 硐表
SPJB

今日電腦Short 咗, 你仔仔好叻,英文評估取了15分,激親我.我仔仔太大意,有一絛Peter要寫大楷,佢寫咗小楷,扣1分,Hi 對Hello, 寫出My
Name is....共扣了4分,只得11分.今日交通城你仔仔嘔吐.今日未黙不到英文啊! ...

中文同英文默書一問:

我成日聽人講話小學個個星期都要默中文同英文, 但我發覺囝囝好似唔係個個星期都要默書咁嘅 .
啦! 前日同琴日默完中文同英文照計應該即刻比默書範圍咁下星期先可以再默, 但係默完好似無再比範圍, 即係下星期唔駛默啦. 如果下星期先比範圍再多一個星期先默, 咁即係格一個星期先默一次中文同英文law. 你地明唔明我講咩呀!

唉! 囝囝唔知做嘜事今日返到學校又唔舒服又嘔呀! 接左佢返屋企就咩事都無 , 都唔知睇唔睇醫生好.

Tracy,

我都有咁唸過, 但係中文佢有默, 係英默無. 琴日仲同表弟講小學好開心, 佢又同我講崔老師同其他老師都好好, 我希望佢唔係怕返學啦.

琴日同今日都有同崔老師講電話, 覺得佢好nice, 都好關心小朋友.

我囝囝一向都唔like食粥架 , 我叫婆婆煲左d通粉比佢食, 佢真係無咩唔舒服, 要密切留意吓佢先得啦.

多謝你的關心!

原文章由 TracyC 於 07-10-5 13:00 硐表
SPJB
你囝囝今日返到學校又唔舒服又嘔?返到屋企沒有事?真奇怪?我自己多餘推測,會否不想回校上課?因兩天要黙書,你有沒有問佢這兩天在學校上課怎樣?有沒有遇到 ...

Hi Kennis,

哦! 原來九月巳經做左評估

Mm.... 家長班對我地lee 班小一家長應該幾有幫助, 好多時同囝囝溫習時都會好緊張, 有時發覺係自己過份緊張而影響左囝囝, 我曾經喺另一個topic度發表過我幫囝囝溫習時發生嘅問題, 竟然有個家長好快PM我話同我個case好似, 原來好多家長都係咁, 係自己太緊張而迷失左, 傷害左囝囝都唔知, 整個九月份都處於緊張狀態, 十月份開始我會輕鬆面對, 比大家一個適應期. 其實, 我一向都唔會要求囝囝取幾多幾多分, 我真係希望佢鍾意返學, 開開心心, 但係上個月學校一連串嘅工作好似默書, 每日一篇, 圖書, 綱上學習, 練琴..... 等等好多嘢要做而囝囝又唔合作慢吞吞我就會好勞氣, 好似好唔夠時間用咁, 我又要返工又要時間陪細佬. Anyway, 我真係學緊先放鬆自己, 咁同囝囝溫習都會變得輕鬆開心

原文章由 kennischow 於 07-10-5 13:34 硐表
1A 都有做評估,在差不多九月尾時派咗!
13/10的家長日應該唔係講耶穌,我見有李淑輝姑娘講,我都曾經聽過佢講過,佢講得好生動及很實際的,真的值得一聽!!!
有幾堂我覺得好想聽,就是學習無難度,子女逆意怎麼辦?和情緒不傷 ...

Hi Kennis,

我剛剛先知原來13/10我婆婆生日要食晚飯, 家長班仲要左2個位
tim, 唔知駛唔駛同老師取消呢?

如果你聽完個講座覺得有用的話, 可與我分享嗎

pect
原文章由 kennischow 於 07-10-5 14:47 硐表
me too!!! 大家一起加油!!!

Hi Kennis

Thank you so much!

琴日家長日聽完講座去課室同老師傾計, 覺得崔老師好nice
1A班余老師好嗎?

原文章由 kennischow 於 07-10-6 23:01 硐表
OKay, No problem!!!

Hi Tracy,

我知道其中一位mami有三個小朋友的當選了家校會委員, 但我沒有取他的電話呀, 他只停留很短時間便走了. 其他mami我亦沒有取電話呀!

我只留低一陣聽吓其他家長問老師一些問題, 自己又問一些功課上的問題, 例如好多家長都唔係太清楚Pre-Dictation, 圖書記錄, 早讀等正確點做. 我也沒有特別問囝囝在校情況. 老師有問我是那位同學的家長, 他說囝囝回到學校很開心呢?
除非有很緊要的事情, 如果唔係我唸我不會特別打電話問老師了, 真的怕煩了他. 我唸到閱卷日真的可以face to face 仔細問吓老師囝囝在校情況啦.
下個月3/11的小一家長會, 老師說很重要, 是講各科考試的題型. 記得出席呀.

你囝囝好叻呀, 英默100. 我都好似覺得2星期先默一次中英文.

聖經金句只係背, 唔駛默架.

原文章由 TracyC 於 07-10-8 09:07 硐表
SPJB

最後你有沒有取其他家長的電話,我沒有,因佢兩位傾得實在很投入, 其中一位傾計家長當選(委員會)有三個小朋友的,分別1A,1B,1E,你知不知?我本想問老師我仔仔在校情況,但實在太多家長發表意見,你估打日後電話 ...

Tracy,

我有同囝囝玩過常識自學綱站, OK!
佢好鍾意玩第一課執書包, 仲待登執錯睇吓個小朋友點?
不過第二課講人物關係比較深佢就唔多願玩lu.
你邊part有問題, 睇吓我幫唔幫到你?

其實黎緊中英數常都有自學綱站, 咩每日一篇, 邊有咁多時間呀! 此終玩電腦都要陪吓佢地, 費事佢亂黎, 都唔知點安排好.

原文章由 TracyC 於 07-10-8 14:02 硐表
Hi 大家好!

1A班有幾個當選了家校會委員.很熱鬧!你們有沒有做過常識自學綱站,真不太明白怎做?

Hi Kennis,

"每日一篇" 要計分 , 係計考試分 , 我唔知呀!
唉! 我真係無咁多時間每日都做, 而家派左英文科同常識科
password, 遲d仲有中文科同數學科呢~

原文章由 kennischow 於 07-10-8 23:58 硐表
大家唔好忘記今天可以正式登入"每日一篇"了,原來要入名和計分的!!!

Tracy,

係呀, 我囝囝係1月出生架, 係大仔, 但一d都唔似, 因為佢好細粒又baby face, 佢出生得5.5磅又成日唔肯食嘢, 食好少就話飽, 比佢激死, 崔老師直頭寫手冊話囝囝食得很少叫我跟進, ! 我都無佢辨法.

我琴晚都有問囝囝小息情況, 佢話會坐底食嘢, 又同其他同學仔交換吓嘢食, 佢話有d小朋友周圍跑, 係高年班架! 至於你囝囝話污漕嘅事, 我囝囝話唔知喎.

你唔駛太擔心啦, 小朋友自然有佢地嘅相處方法架啦. 我都會教囝囝如果覺得嗰個小朋友好曳就唔好同佢玩, 唔好跟人一齊曳.
希望佢地慢慢學識分辦啦.

原文章由 TracyC 於 07-10-8 15:26 硐表
SPJB

我和囝囝未玩過常識自學綱站.
因家中電腦壞了.你仔仔是否一月出生,
我仔仔二月尾才出生的.今日很想快點放工回家.你有沒有問你仔仔小息時怎樣過?這兩天放假,我問仔仔最近小息時怎樣過時,佢話有時會自己一人企 ...

Tracy,

英文每日一篇巳派password 及巳貼在手冊後面, 常識自學綱站的password貼在同一頁的. 崔老師話今個星期會派埋數學自學綱站的password, 至於中文就未知幾時派. 如果派左password係會喺手冊度寫住巳派……密碼”, 你睇睇有無?
至於計唔計分, 我都唔知, 老師亦無講話會點計分.

水果泥膠今日要再交咩? 我估在堂上做左就得, 唔駛再返屋企做掛.

我都覺得有好多嘢唔係好明唔係好清楚, 又唔知可以問邊個, 如果成日打比老師問又好似覺得唔好意思, 老師唔知會唔會覺得囝囝上堂唔留心所以唔知, So我無打電話問老師, 咪成日上BK睇吓有無人幫到law. 不過其他mami可能比較忙, 成日都係得我, 你同Kennis, 如果可以有多d mami share吓就好啦
唔緊要啦, 初初係咁架啦, 做錯或者下次咪會知law, 你可以隨時打比我架!

原文章由 TracyC 於 07-10-9 11:39 硐表
Hi 大家好,

"每日一篇" 甚麼來 ?要計分? 我唔知呀!
派左password未? 昨天勞作做水果泥膠,是否可於今日再交取分?
因昨日仔仔話的. 我覺得P.1新生家長好似很無助. ...

Hi Kennis,

今晚都同囝囝玩過英文"每日一篇", 我明白你的意思.

至於"我的圖書紀錄冊"我囝囝嗰班派左好耐, 我一直都唔係好清楚點用, 同你一樣喺度唸入面嘅閱讀報告得咁少, 係唔係要自己影印呢? 囝囝全部都用哂lu. 直至上星期家長會後上課室見老師, 就趁機問吓, 原來仲未開始要做閱讀報告住, 老師話遲些少圖書堂會教佢地點做, 唔駛本本做, 你鍾意就做, 做左老師會收及派過新嘅比佢地.
親子閱讀計劃 - 分中英數, 喺屋企同小朋友睇完就寫上去

早讀時間 - 喺學校進行, 會朝回到學校就睇書, 至於點進行分享同埋叫同學簽署, 我唸佢地做做吓就會知. 可以喺課室書櫃取書或自己帶, 家長會時洪主任話最好小朋友有一本可以"追"嘅書, 佢地咁細個識字有限, 我真係唸唔到有咩書可以"追". 你點睇?

後面嗰d係綱上閱讀紀錄, 應該學校會check 然後幫佢地寫上分數.

最後一頁就真係唔知點用啦.

老師叫佢地本"我的圖書紀錄冊"放喺locker, 隨時可用. 至於喺屋企睇左嘅書可以用紙仔寫低書名返到學校抄返落去.

希望我講得啱啦, 如果你知我錯左就話我知

原文章由 kennischow 於 07-10-9 19:40 硐表
Hi 大家好!

英文 “每日一篇”計的分是在綱上的,因為當你log in 之後,會有小朋友個名出現和有個分數在下面,當你看完當日的文章之後,跟著就會有三條的問題要答,答完再按submit就會有分在小朋友個名下出現!!!
今天阿 ...

Hi Kennis,

你做嘜咁夜都未訓

我見到嗰d password真係頭痛, 講真用電腦真係要陪吓佢地教吓佢地, 咁多綱上學習我都未知點安排, 真係覺得唔夠時間用, 阿囝做嘢又比較慢, 所以好煩!

我直頭覺得自己忽略左個細嘅, 好在佢而家仲細 (1), 未感覺到.

好多謝你介紹lee個綱同lee套書比我, 我都好有興趣, 係唔係在綱上訂架

原文章由 kennischow 於 07-10-10 00:00 硐表
Hi SPJB
謝謝你的解答,明好多,但因為阿囡今天帶了回家,佢還在學校借了一本圖書--姆指姑娘(都幾厚),仲在記錄冊上寫了幾本書的名字,問佢要不要做內頁,佢一時話要,一時又話唔使 真的比佢玩c!!!!
特然收到幾個log in ...
‹ 上一主題|下一主題