教育王國's Archiver

mandytso 發表於 05-11-15 00:08

Re: 將軍澳天主教聖安德肋幼稚園

hi sunday,
老師好有耐性及愛心這點我都很同意,好似我仔仔是婆婆揍的,放學時他就蝦婆婆要她抱,日日如是連老師都睇唔過眼,放學時就陪他們兩婆孫落樓大門,教他唔好要婆婆抱,現在開始有所改善. 而我仔仔今次的評語是 "會主動發問,充滿好奇心", 其實我仔仔口頭蟬是 "呢 d咩黎架" .  

hinhinmom 發表於 05-11-15 00:14

mandytso,
你唔駛o甘擔心o既, 睇多個醫生先啦!!!
我同wing530個小朋友睇開一個o係上水o既醫生, 雖然好遠, 但係如果阿仔有病, 我都會特登帶佢去睇架, 佢好有醫德, 阿仔今年初無端端發燒唔退, 入過tko急症, 睇過tko兩個醫生, 都話佢無野, but去到上水個醫生度, 佢就即刻寫信叫阿仔入st margaret!! 佢仲話無藥食, 只係收我診金~ 如果你要佢info, 你pm我啦~ (我唔係賣廣告, 只係覺得tko d醫生唔係好得!)

我個仔個堂哥都有哮喘, 我以前睇開個中醫話唔好用o甘多吸入性類固醇, 因為只會令條氣管變大~!!

你唔好o甘擔心啦~  ;-)

hinhinmom 發表於 05-11-15 00:19

mandytso,
我都贊成你o既講法呀~ :-D  :-D  :-D
其實阿仔11月先轉過黎, 佢上個星期六剪左個新髮型, 今日學校門口個老師一見到佢就話"你剪左頭髮呀~" , 仲有, 個老師問我, 阿仔係唔係用左手寫字, 我都好surprise, 因為佢唔係班主任都知道, 證明唔只班主任都會細心照顧學生~ :-D  :-D

wing530 發表於 05-11-15 00:46

dear all,

下~走哂, 我而家先到咋喎~ :wth:  :wth:  :wth:  :wth:

wing530 發表於 05-11-15 01:26

>barryalice,
唔好話你追返之前兩個page呀, 我今日無上黎, 都係要睇返2版呀, 我地好叻呀, 咁快有成10頁喇~ :-D  :-D

>mandytso
你屋企就話有隻小霸王姐, 我屋企有隻大霸王呀!  :-)  :-) 咪係我老公囉, 佢要打機呀, 所以, 等佢訓我先上黎呀!  :-)  :-) 啊, 唔該哂呀, 原來真係要帶書包, 等我同返保姆講先~

我同hinhinmom係退deborah既茶點費咋, 呢度d茶點幾"正"喎, 我阿仔都係好偏食, 遇到唔o岩食, 佢就嘔架喇, 好鬼衰, 不過, 黎左呢度, 暫時又無嘔喎, d老師真係好有耐性, 我聽anson講, 如果佢唔食, 余老師就唔開心架喇, 所以, 佢會食小小, 唔想老師唔開心, 呢度, d老師真抵讚呀~

>vibianyeung,
梁省德,我都有小小料既, 因為阿仔都in過k1, 仲交埋留位費, 不過, 最後去左deborah囉, 呢間幼稚園我自己都幾鐘意, 又多戶外活動, d老師又nice, 教中文字幾有創意, 佢地都幾full架, 我之前轉校搵料, 佢地k2(上午)full哂無位tim, 係我打左成10間學校, 唯一呢間覆我話無位架~

佢地有外籍老師架(1星期2~3次), 另外, 如我無記錯, 佢地係自己編課程, 唔跟教署, 唔知係好定唔好呢?

我唔選擇呢間原因, 係我自己既問題, 講出黎你地唔好鬧我喎, 佢地收"印巴籍"既小朋友, 係我最唔鐘意既, 我怕比較雜, 同埋係屋村, d人比較自私, 我唔想阿仔"群"埋一齊, 我個保姆就係住果度, 我平時湊anson返屋企時, 睇唔少自私既人, 所以, 我先選擇deborah咋~

呢兩所學校, 如係我, 我會選擇st.andrew's, 唔係賣花讚花香呀, 呢間新d又大d, 又係天主教, 將來派小學, 我估有著數掛~ :-)  :-)  

>hinhinmom,
鬼得閒同你"打情罵悄"呀~ :tongue:  :tongue:  :tongue:

>sunday,
anson轉過黎第2日, 就去科學館喇, 講起就好好笑, anson返到學校話唔肯去, 仲喊到發顛, 老師都話如果仲係咁, 就唔帶佢去, 不過, 最後無事都去左, 原來miss了解左佢唔去既原因, 同埋比左d科學館既相比佢睇, 佢睇左就無事喇, 原來anson怕科學館好似ocean park咁, 有halloween既野, 佢好驚喎, 呢度又睇到老師有耐性, 足足攪左成45分鐘呀~

wing530 發表於 05-11-15 01:31

哎呀, 講多兩講, 鬼C咁肚餓tim! :wth:  :wth:  :wth:  :wth:

hinhinmom 發表於 05-11-15 08:01

wing530,
哎呀! 你估我又得閒同你"打情罵悄"呀!!! :tongue:  :tongue:  :weapon:  :sm:

你再食多d啦~ 肥c你!!! :-)  :-)  :-)

barryalice 發表於 05-11-15 08:08

mandytso,

我個仔都好似你仔仔咁有氣管敏感,但我選用吸入性類固醇去預防哮喘,因為之前我都有睇個中醫亦發覺飲藥都可以預防,但阿仔飲苦茶飲到怕,好番一輪天氣一轉又黎過,而且我個仔因為出世o個時唔足月,到而家都有keep住在聯合醫院睇兒科,早到三歲時聯合醫院醫生已經有俾吸入性類固醇給我個仔用,但我真係好抗拒"哮喘"這個字眼,所以當時我攞左後完全無用到, 到個仔一轉天氣時發作我真係見佢好辛苦,帶佢睇不下幾十次醫生都無用後,我就決定試用o下.......初頭都覺無嘜效,但一星期後又真係發覺仔仔咳得無咁辛苦,條氣管仲好似順左, 到番後醫院覆診醫生都話幾好條氣管無咁收窄, 而且醫生仲話過完這個冬天可以試o下唔駛再用。

不過我都覺得你真係睇多幾個醫生先再諗用不用, 你現在就如我當年一樣。另你見天氣轉時可以幫仔仔用頸巾圍住條頸,暖d令氣管都無咁易收窄o架! ;-)

barryalice 發表於 05-11-15 08:08

hinhinmom,

早晨呀! :wave:  :wave:

Sunday 發表於 05-11-15 09:31

Hi all,

早晨呀!!
:wave: 我又報到先.

FungMm 發表於 05-11-15 09:38

hinhinmom,

係呀出九龍塘的kinder係遠D. 不過可能我朋友及家人之經驗話我知小朋友我知的識認能力係好強(希望係呢)哈哈.  :lol:

Sunday 發表於 05-11-15 09:49

Hi,
今日涼咗好多,我比阿仔換咗冬季校服,呢D天氣要小心唔好冷親.
我阿仔佢好高,校服已攞7碼,但我都覺得重係少少吊腳嘅!

阿仔上年又係咳到CC吓,我都好擔心係唔哮喘,但醫生話氣管敏感,睇咗好N甘多次醫生,後來轉睇中醫,阿仔又受喎!重好叻自已飲中藥.
唉!我都好覺得TKO嘅醫生唔係太掂.

barryalice 發表於 05-11-15 10:02

FungMm,

你個仔仔一定得既 ;-)
[quote]
FungMm 寫道:
hinhinmom,

係呀出九龍塘的kinder係遠D. 不過可能我朋友及家人之經驗話我知小朋友我知的識認能力係好強(希望係呢)哈哈.  :lol:

[/quote]

barryalice 發表於 05-11-15 10:09

hi Sunday,

我都係今日同阿仔換咗冬季校服, 如你只覺得吊腳的話可以0條褲鈕釘落d就無咁吊o架喇,因為我個仔o個條都係咁 :-)

FungMm 發表於 05-11-15 10:12

barryalice,

多謝晒! Cheers!  :-)  

雖然我囝囝不可以和您們的小朋友做同學仔. 但我們都係同區呀咪. 記得有機會係tko見面就相認吓呢! :-)

* 我住huang hau架.  ;-)

barryalice 發表於 05-11-15 10:27

FungMm,

唔駛客氣喎 :wave:  :wave: 我只係覺得我o地尼代小朋友個個適應力都好強。

我都係住huang hau o架.~煜明苑~ :-)  :-)

wing530 發表於 05-11-15 10:54

Dear all,

Morning呀~ :wave:  :wave:  :wave: 我又黎報到先! :-)  :-)  :-)

今日天氣轉涼, 大家都要小心d呀, 我都係今日比阿仔著冬季校服, 不過, 對黑皮鞋有d頂腳, 佢又唔想著白鞋, 所以, 佢唯有死頂囉~ :mrgreen:  :mrgreen:  :mrgreen:

Sunday 發表於 05-11-15 11:05

Hi barryalice,
[quote]
barryalice 寫道:
hi Sunday,

我都係今日同阿仔換咗冬季校服, 如你只覺得吊腳的話可以0條褲鈕釘落d就無咁吊o架喇,因為我個仔o個條都係咁 :-) [/quote]

係bor!!!!l都諗唔到添!!!!

:oops:  :oops:  :oops:

barryalice 發表於 05-11-15 11:25

hi wing530,

咁你記得今日幫阿仔買番對新黑鞋喇!  :-)  :-)

mandytso 發表於 05-11-15 11:27

hi 各位,
咁早呀,打個招呼先.
頁: 1 2 3 4 5 6 7 [8] 9 10 11 12 13 14 15 16 17