教育王國's Archiver

FungMm 發表於 05-11-14 13:46

Re: 將軍澳天主教聖安德肋幼稚園

Hello EveryMom,

我上星期五收到取錄信, 不過係PM class.
所以我會放棄. 真可惜.  ;-)

mandytso 發表於 05-11-14 13:54

Hi hinhinmon, wing530,

生日會是要帶書包的,老師要檢查手冊及派工作紙,不過生日之星不用上課,其他小朋友照常上課,9:00-10:30生日之小朋友會集合在一課室準備生日會事宜(做生日帽,練習生日歌之類).

另點解要退茶點費,是否小朋友唔食茶點或自已帶茶點就可退茶點費,因老師話我的小朋友都唔肯食茶點,我心想下學期可否唔交茶點費,雖然唔係好多錢但都係浪費了.

barryalice 發表於 05-11-14 16:30

hi mandytso,

佢o地兩個可能係講緊同deboraho個邊退茶點費用。

你既小朋友係唔係讀k1呀? 其實st.andrew d老師會盡量教導小朋友食茶點係唔可以浪費同埋唔可以偏食, 因為我個仔係唔食雞蛋,但有一次茶點係蒸水蛋老師見到我個仔唔食肯就同佢講"乖既小孩子係唔會偏食咋, 你睇o下d水蛋幾似布甸" 老師還餵埋我個仔食tim, 我自己就覺得老師好好同埋好有耐性喇, 而且st.andrew d 茶點都幾豐富, 我個仔o個班有個女仔反而在學校食很多茶點返屋企唔食飯呀。

barryalice 發表於 05-11-14 16:33

hi FungMm,

唔緊要啦! 咁你有無再報其他幼稚園呀?

mandytso 發表於 05-11-14 16:44

hi barryalice,
多謝提點,可能我會錯意.我的小朋友唔知係唔細bb關係,都唔理老師講d甚麼,點叫他都唔會食,只係用條"利"點下就放低,老師說他好少食野,但如果餅仔他會追住黎要.

FungMm 發表於 05-11-14 17:22

barryalice,

有呀, 之前報咗祟真收咗am class. 係上星期六面試咗york and kentville. 另外仲有培正及宣道(九龍塘)未interview.

哈哈. 會吾會太多呢?  :-)

其實我都知天主教聖安德肋幼稚園未必會收囝囝. 因為interview當日不知點解十問九吾認?? :-?

mandytso 發表於 05-11-14 17:27

hi hinhinmon,

你都有join早兩日o既birthday party呀?? 我都有join呀~~,咁我可能見過,因個日得十幾個小朋友生日,都唔係有好多家長,不過我小朋友十二月才生日,有排都未到.

w.c.chong 發表於 05-11-14 17:45

各位st.andrew"s靚媽me,可否話我知面試內容,急!thanks!         

w.c.chong 發表於 05-11-14 18:11

而家好靜呀!無咩人on-line,可能大家未得閒啦!!!!
好悶呀!!!  

barryalice 發表於 05-11-14 19:17

FungMm,

嘩 :-o 又真係幾多喎 :-)  :-)
[quote]
FungMm 寫道:
barryalice,

有呀, 之前報咗祟真收咗am class. 係上星期六面試咗york and kentville. 另外仲有培正及宣道(九龍塘)未interview.

哈哈. 會吾會太多呢?  :-)

hinhinmom 發表於 05-11-14 21:32

mandytso,
唔係呀~ 我同wing530係要退返德寶交左o既茶點費呀~ :mrgreen:

hinhinmom 發表於 05-11-14 22:23

mandytso,
係呀~我都有join 11/11 birthday party呀~~ 去完之後我都覺得好開心, 因為可以同仔仔一齊返學校慶祝~ :-D  :-D

我個仔都係12月先生日呀~ 所以佢o係班入面都係細仔~ ;-)  ;-)

hinhinmom 發表於 05-11-14 22:26

fungmu,
你都真係同仔仔報左好多學校wo~~ :-o  :-o

阿仔出kln tong讀, 會唔會遠左d?? :-?  :-?

我自己覺得祟真都ok架~ 佢地都係活動教學, 仲有家長會架~

今年st andrew's可能太多人報勒, 仲有唔知係唔係天主教徒會收先~ ;-)

vibianyeung 發表於 05-11-14 23:01

肯定係, 不過問老師今年上午班大部份都給有兄弟姐妹的先, 所以實際給出面的很少...所以轉上午好微.... :-(  :-(  :-(  :-(

hinhinmom & Wing530
你們去了那, 好想看見你們"打情罵悄"的場面,仲想早d 同你們傾計....

:-P  :-P  :-P

hinhinmom 發表於 05-11-14 23:13

vibianyeung,
我o米o係度law~ 今日成9點幾先返到屋企, 所以有好多野未做~ 宜家阿仔仲未訓~ :sm:

Sunday 發表於 05-11-14 23:22

Hi,
妳地就好啦!12月有學校旅行,我記得10月K2都去咗科學館,我問過老師冇我地幼兒班份呀!!慘慘!

小玲,
我阿仔今年K1共3班,1班25人2個老師.

mandytso,
需然妳仔仔係細仔,不過d老師都好有耐性愛心,相信仔仔好快適應哂.
我阿仔又好鍾意學校茶點喎!尤其聽到個日有意粉呀..鏍絲粉呀.....就拿拿聲換校服.
我諗我個仔喺學校應該屬於唔太主動但老師叫到都會做,同埋係我成日問佢今曰食嘜同邊個同學玩,佢先答我.
今次評估,老師比佢評語詁佢係個"和平愛好者".

嘩!甘夜嗱!我都瞓啦!goodnight!  :wave:

mandytso 發表於 05-11-14 23:25

hi all,
我都專登夜的上網揍下熱鬧先.其實我覺得聖安德肋上年收生都很寬鬆,我兒子上年interview只得都未夠兩歲,說話都未識講,又坐唔定,都收.

vibianyeung 發表於 05-11-14 23:35

hinhinmom
我想訓啦...公司上網不到太耐, 所以只可以夜晚見.....明早見啦!!唔好打啦,我墫等了你成晚啦,

梁省德(尚德)收了囡囡上午,,,好煩啦!!!!

:-o  :-o  :-o  :-o  :-o

hinhinmom 發表於 05-11-14 23:52

vibianyeung,
sorry, 今晚夜左返...

如果你真係想轉st andrew's上午班, 不如你試下個學校傾下啦~ ;-)

mandytso 發表於 05-11-14 23:56

hi all,
阿仔有氣管敏感,咳了成個月,睇左五/六次醫生,剛有些起色星期六天氣一轉又黎過,咳到反轉,又流鼻涕,明天可能又要請假.今晚同仔仔睇另一個醫生,醫生話其實他是哮喘,其他醫生說是氣管敏感其實是用一個父母容易接受d的名詞,只是父母唔接受現實,並提議我兒子配用吸入性類固醇去預防哮喘,我說從來沒有醫生有此見議,他說我自已考慮一下.真的很煩惱.聽到阿仔鼻塞聲及咳聲,今晚又唔使訓啦.
頁: 1 2 3 4 5 6 [7] 8 9 10 11 12 13 14 15 16