教育王國's Archiver

kisani 發表於 21-1-27 10:08

[quote][size=2][color=#555555]Charlotte_mom 發表於 21-1-26 20:34[/color] [url=forum.php?mod=redirect&goto=findpost&pid=48872373&ptid=3850550][img]static/image/common/back.gif[/img][/url][/size]
要文科生硬食選修理科,真係慘絕人寰
我呢d 會考數學都唔係叻,AL直頭無讀任何數(仲滿心歡喜呢世 ...[/quote]每次可以帶cheat sheet, font size細到一隻指甲都裝到成句句子,再將一張A4劃分成好多格再highlight, 記得張結精品連完sem後都唔捨得掉:excited:我仲記得果時完全唔明文科生點解要學in同d, 堆formulas水蛇春咁長......有engin同學都要take acct mgt elective但佢地好似唔會撈埋去AL考過business果班度:laugh2cry:

kisani 發表於 21-1-27 10:12

[quote][size=2][color=#555555]ANChan59 發表於 21-1-26 21:08[/color] [url=forum.php?mod=redirect&goto=findpost&pid=48872395&ptid=3850550][img]static/image/common/back.gif[/img][/url][/size]
我講嘅不是針對科大,只係升大學之前跟阿仔討論過三大的比較。

一生苦短,捱咗幾年高中,有些學生由細谷到 ...[/quote]上個年代科大Q fin好似可以jupas直入,而家唔清楚...有得直入就緊係揀3大中可直入果d, 例如有志修讀會計都會yr1一黎就直入acct, 而唔會入左bba再同人爭一輪yr2先揀acct

Charlotte_mom 發表於 21-1-27 11:54

[quote][size=2][color=#999999]kisani 發表於 21-1-27 10:08[/color] [url=forum.php?mod=redirect&goto=findpost&pid=48872557&ptid=3850550][img]static/image/common/back.gif[/img][/url][/size]
每次可以帶cheat sheet, font size細到一隻指甲都裝到成句句子,再將一張A4劃分成好多格再highlight, 記得 ...[/quote]
仲有matrix啊亲!
我仔而家讀m2就讀緊,我話抱歉,阿媽還晒俾老師:joyous::joyous::joyous:
[img]http://www.baby-kingdom.com/static/image/common/iphone_v2.gif?v=2.9.1[/img]

kisani 發表於 21-1-27 13:41

[quote][size=2][color=#555555]Charlotte_mom 發表於 21-1-27 11:54[/color] [url=forum.php?mod=redirect&goto=findpost&pid=48872609&ptid=3850550][img]static/image/common/back.gif[/img][/url][/size]
仲有matrix啊亲!
我仔而家讀m2就讀緊,我話抱歉,阿媽還晒俾老師
...[/quote]matrix我除左matrix依個term,其他我已冇晒概念:囧:希望我對仔女大過唔會揀science stream, 始終爸媽都係偏文嘅文商人:zombie:....

小時了了 發表於 21-1-27 13:41

[i=s] 本帖最後由 小時了了 於 21-1-27 13:46 編輯 [/i]

[quote][size=2][color=#555555]瑞士雞翼 發表於 21-1-18 01:18[/color] [url=forum.php?mod=redirect&goto=findpost&pid=48868525&ptid=3850550][img]static/image/common/back.gif[/img][/url][/size]
真係有d擔心女兒會揀這間大學,會讀得好吃力。不過幸好未接offer.咁會唔會有人畢唔倒業呢?聽説俾分好嚴緊,好容易拿好低分[/quote]
Case 1 身邊識嘅1 朋友:N 年前讀 business "被離校" 畢唔到業。

Case 2: 孩子依家數學補習老師(他是科大數學系畢業生):他補習時曾同孩子講見唔少身邊科大同學畢唔到業,科大經常測驗、考試,我依稀印象孩子講2次考試不合格就無得讀了(唔知我有無記錯,亦唔知孩子有無講錯。)

瑞士雞翼 發表於 21-1-27 15:52

[i=s] 本帖最後由 瑞士雞翼 於 21-1-27 15:55 編輯 [/i]

[quote][size=2][color=#555555]小時了了 發表於 21-1-27 13:41[/color] [url=forum.php?mod=redirect&goto=findpost&pid=48872673&ptid=3850550][img]static/image/common/back.gif[/img][/url][/size]
Case 1 身邊識嘅1 朋友:N 年前讀 business "被離校" 畢唔到業。

Case 2: 孩子依家數學補習老師(他是科大 ...[/quote]
Thanks for your sharing.  This is my most worried thing.  太chur , 讀中學爭高分已讀到死、大學又係咁,真係無曬人生樂趣!!!承受到壓力讀UST 固然好:good:但就唔係個個受到 law.  
聽上面咁多過來人分享,入科大要好砌得.before I think only engineering and science subject is tough, 原來business 先係最「金」.  且感覺科大刻意營做競爭的氣氛,push the student to achieve a higher grade.  算罷了,我孩子不是很捱得的:igiveup:

小時了了 發表於 21-1-27 16:51

[quote][size=2][color=#555555]瑞士雞翼 發表於 21-1-27 15:52[/color] [url=forum.php?mod=redirect&goto=findpost&pid=48872756&ptid=3850550][img]static/image/common/back.gif[/img][/url][/size]
Thanks for your sharing.  This is my most worried thing.  太chur , 讀中學爭高分已讀到死、大學又係咁 ...[/quote]孩子同數學補習阿 sir 都算傾得埋,孩子肯聽他說語的。當時原本我打算希望孩子以阿 sir 為榜樣,用阿 sir 影響力去鼓勵她努力讀書令她定目標考科大,所以叫孩子得閒時問吓阿 sir 讀科大情况,點知阿sir 分享佢係科大嘅大學學習生活嘅大壓力,我及孩子就不再對入讀科大有任何遐想了

kk1186 發表於 21-1-27 17:07

[b]回覆 [url=forum.php?mod=redirect&goto=findpost&pid=48872801&ptid=3850550][color=Olive]小時了了[/color] 的帖子[/url][/b]

你孩子補習老師點樣分享科大數學系的壓力?

小時了了 發表於 21-1-27 17:33

[quote][size=2][color=#555555]kk1186 發表於 21-1-27 17:07[/color] [url=forum.php?mod=redirect&goto=findpost&pid=48872808&ptid=3850550][img]static/image/common/back.gif[/img][/url][/size]
回覆 小時了了 的帖子

你孩子補習老師點樣分享科大數學系的壓力?[/quote]#65 上面有講

瑞士雞翼 發表於 21-1-27 18:42

[b]回覆 [url=forum.php?mod=redirect&goto=findpost&pid=48872801&ptid=3850550][color=Olive]小時了了[/color] 的帖子[/url][/b]

Frankly speaking , 每個人可承受壓力能力不一樣,不可勉強.

Charlotte_mom 發表於 21-1-27 19:36

[quote][size=2][color=#999999]小時了了 發表於 21-1-27 13:41[/color] [url=forum.php?mod=redirect&goto=findpost&pid=48872673&ptid=3850550][img]static/image/common/back.gif[/img][/url][/size]

Case 2: 孩子依家數學補習老師(他是科大 ...[/quote]
我個年代(唔知而家有無變),同級有人係retake2次,第三次至合格(其中一科)
之前真係爛grade , DDD咁,仲要有科F
好彩之後知死,overload到嘔,但努力下個grade都好返d,最後拉返second lower畢業
另外亦的確有同學係third hon 畢業
我相信俾人踢出校,估計真係爛得好大規模
[img]http://www.baby-kingdom.com/static/image/common/iphone_v2.gif?v=2.9.1[/img]

ANChan59 發表於 21-1-28 09:47

[quote][size=2][color=#999999]kisani 發表於 21-1-27 10:12[/color] [url=forum.php?mod=redirect&goto=findpost&pid=48872560&ptid=3850550][img]static/image/common/back.gif[/img][/url][/size]
上個年代科大Q fin好似可以jupas直入,而家唔清楚...有得直入就緊係揀3大中可直入果d, 例如有志修讀會計都 ...[/quote]
轉咗新高中,玩common first year 之後。

兒子升中四時,我們一家人有一次去科大的資訊日,可能去得晚,冇乜人,跟兩個負責收生的同事傾所謂收神科的事。她們被自己的鱔稿及排名搞到以為個個學生會放棄港大中大的直入位,仆倒嚟爭住入科大BBA打崩頭。

她們的想法以為個個學生想入科大神科,不介意先入 common first year,所以她們這樣安排,收生平均成績會立即拉高。我們將有能力直入神科學生的想法告知,兩大直入神科唔入,去科大砌多一年才入神科?她們只係自圓其說。我覺得她們算計錯咗,所以第二屆收一半GBus 直入,以后開始鬆動。

兒子去過幾間大學面試,他的觀察是 科大商學院admission officer及個別教授收尖子的時候,冇乜信心及說服力,靠吹排名,真係好難收到識獨立思考的尖子。所以兒子當年13個同學申請 GBus,12個有BBA CO,唯一有GBus offer 係PG最低果一個,因為科大GBus 係佢最佳選擇。

ANChan59 發表於 21-1-28 09:51

[quote][size=2][color=#999999]小時了了 發表於 21-1-27 13:41[/color] [url=forum.php?mod=redirect&goto=findpost&pid=48872673&ptid=3850550][img]static/image/common/back.gif[/img][/url][/size]

我所知跟你兒子所講吻合,retake 再肥,you are fired.

兒子一個文科同學讀商科,第一年要讀 Calculus ,肥咗第一次,第二次搵兒子惡補,因為再肥冇得留低。

瑞士雞翼 發表於 21-1-28 16:17

[quote][size=2][color=#555555]ANChan59 發表於 21-1-28 09:51[/color] [url=forum.php?mod=redirect&goto=findpost&pid=48873170&ptid=3850550][img]static/image/common/back.gif[/img][/url][/size]
我所知跟你兒子所講吻合,retake 再肥,you are fired.

兒子一個文科同學讀商科,第一年要讀 Calculus  ...[/quote]
:surprised::surprised:

Really tough!!

Amychannn 發表於 21-2-1 18:34

超級chur! 拎A range十分難!

YmOra 發表於 21-2-4 11:08

[quote][size=2][color=#555555]ANChan59 發表於 21-1-28 09:47[/color] [url=forum.php?mod=redirect&goto=findpost&pid=48873165&ptid=3850550][img]static/image/common/back.gif[/img][/url][/size]
轉咗新高中,玩common first year 之後。

兒子升中四時,我們一家人有一次去科大的資訊日,可能去得晚, ...[/quote]
聽你咁講又真係好有道理,e+阿女對大學的選科未有"方向",我仲一心諗住揀"大類"會適合她暫時未有方向的選擇,本想揀中大或港大的"理學大類",若要爭崩頭响第二年才入到喜愛的學科,你講得啱,咁何不一開始就直入該專科,但又好麻煩,阿女未有方向,就連少少都未有,咁入大類了解一下大學的生活和課程的內容才响第二年揀最心儀的學系,好似又好DD,真係有點兒懊腦。:sigh:先謝謝意見。

ANChan59 發表於 21-2-4 19:28

[quote][size=2][color=#999999]YmOra 發表於 21-2-4 11:08[/color] [url=forum.php?mod=redirect&goto=findpost&pid=48876741&ptid=3850550][img]static/image/common/back.gif[/img][/url][/size]
聽你咁講又真係好有道理,e+阿女對大學的選科未有"方向",我仲一心諗住揀"大類"會適合她暫時未有方向的 ...[/quote]
如果她未有心水,咪玩幾個大類,一兩個指定學科,兩手準備。

我只係講咗一些大學收生的缺合理原因的收生方式,如果冇所謂咪跟佢哋跳舞,如果有睇法,自己看看那一樣對自己較有利。

最後都係成績行先,有得簡,先至係老闆。

YmOra 發表於 21-2-4 21:14

[quote][size=2][color=#555555]ANChan59 發表於 21-2-4 19:28[/color] [url=forum.php?mod=redirect&goto=findpost&pid=48876934&ptid=3850550][img]static/image/common/back.gif[/img][/url][/size]
如果她未有心水,咪玩幾個大類,一兩個指定學科,兩手準備。

我只係講咗一些大學收生的缺合理原因的收生 ...[/quote]
明白:funny:謝謝你的意見。其實,我係有DD意外的,我以為女兒有想入的學系,真的無諗過她拿不定方向。

flower9 發表於 21-2-5 09:59

thanks

giver 發表於 21-2-7 01:37

[quote][size=2][color=#555555]YmOra 發表於 21-2-4 11:08[/color] [url=forum.php?mod=redirect&goto=findpost&pid=48876741&ptid=3850550][img]static/image/common/back.gif[/img][/url][/size]
聽你咁講又真係好有道理,e+阿女對大學的選科未有"方向",我仲一心諗住揀"大類"會適合她暫時未有方向的 ...[/quote]http://www.sci.cuhk.edu.hk/en-gb/prospective-students/ug/adm/bsci
唔怕爭崩頭,呢個 CUHK webpage 話冇 quota 喎:
" [color=#333333][font=Lato, sans-serif][size=16px]There is no quota for a specific major, while ample academic advising will be provided to assist students in selecting their programme of study. Depending on their abilities, admitted students may be able to declare their majors at the time of entrance, or at the end of Year 1 or Year 2. "[/size][/font][/color]

頁: 1 2 3 [4] 5