教育王國

標題: 教局俾人告上高院 [打印本頁]

作者: lot888    時間: 24-4-30 18:44     標題: 教局俾人告上高院

https://news.mingpao.com/pns/%E6 ... 7%E8%A3%81%E6%B1%BA
蔡局長又有麻煩。感覺個校長有問題,以校長加姨長身份去干預人哋學校校內事,重告上教局,本應大事化小,但竟然小事化大,東華三院應睇睇重俾唔俾佢做校長。教局又唔知做乜發警告信,理據牽強,教局人員都要負責,建議只發最低工資。個老師都好難再有學校顧用。完全係一個total loss 嘅鬧劇。

作者: tkinwong    時間: 24-4-30 20:05

你話可以點做教師啦而家. 只係記一個學生缺點, 可以被投訴到咁大件事. 真係唔怪得啲老師而家明哲保身

作者: tkinwong    時間: 24-4-30 20:06

依間只係普通Band two學校, 學生都有咁勁嘅後台. 如果你話啲Band one名校或傳統名校, 老師點敢得罪啲學生你?點知佢背後係有啲咩人?

作者: jaycee_mami    時間: 24-4-30 21:28     標題: 回覆樓主:

無中生有,隻手遮天,令人不齒!

作者: pccw2017    時間: 24-4-30 22:26

lot888 發表於 24-4-30 18:44
https://news.mingpao.com/pns/%E6%95%99%E8%82%B2/article/20240430/s00011/1714413841760/%E6%8C%87%E6%9 ...
身為校長咁得閒去干涉其他學校的事務. 呢位黃校長的領導下間學校唔荒好得去邊 ! 佢其實仲有無資格去當校長 ?
作者: Szetimmy0225    時間: 24-4-30 23:21     標題: 回覆樓主:

看來這位黃校長真係手眼通天。 香港真係多得佢吾少。

作者: HK-MAN    時間: 24-4-30 23:35

https://news.mingpao.com/pns/%E6%95%99%E8%82%B2/article/20240430/s00011/1714413841760/%E6%8C%87%E6%9 ...

去個校長學校門口舉橫額抗議啦!十九校長!
作者: PTL_L    時間: 24-5-1 00:01

Szetimmy0225 發表於 24-4-30 23:21
看來這位黃校長真係手眼通天。 香港真係多得佢吾少。
感覺東x啲高層都係比較特別
作者: MegaKnight    時間: 24-5-1 00:14     標題: 回覆樓主:

呢啲仲值得人去迷思。

作者: UTB    時間: 24-5-1 00:23

報導如果屬實,整件事實在太荒唐。赤裸裸的欺凌事件。
作者: Szetimmy0225    時間: 24-5-1 00:38

PTL_L 發表於 24-5-1 00:01
感覺東x啲高層都係比較特別

點指特别呀? 值情係冇法冇天啦!

作者: Szetimmy0225    時間: 24-5-1 00:40

HK-MAN 發表於 24-4-30 23:35
去個校長學校門口舉橫額抗議啦!十九校長!

呢樣我都都支持! 個濕染校長正一老鼠屎。

作者: PTL_L    時間: 24-5-1 00:41

Szetimmy0225 發表於 24-5-1 00:38
點指特别呀? 值情係冇法冇天啦!
咪就係特別我行我素,你留意下都唔少東x嘅辦學團體既新聞,如果我無記錯
作者: Jean1769    時間: 24-5-1 00:50

唔俾人交representation就做決定,教育局都輸硬

作者: gracelam    時間: 24-5-1 09:01

成件事不知所謂!

作者: godfreychoi    時間: 24-5-1 09:18     標題: 回覆樓主:

……

作者: heidya    時間: 24-5-1 09:51

個個都輸,老師有機會搏同情分
作者: lot888    時間: 24-5-1 10:28

學校好像一個小王國,校長好似國王,主幸絕大部份事務,如果唔理解本身角色,懂得控制自己權力,實事求事,又如何帶領學校前進。代出頭這種觀念真係過時,隨時輸身家。教署都有責任,蔡局長可籍此机會清理多年內陋習。我自己比較好奇個校長冇理由咁蠢,中間有冇什麼總理身影,而佢只係一個打手,係就大件事啦。
作者: kirstyau    時間: 24-5-1 12:29

單新聞冇埋嘅?咁快河蟹?

作者: godfreychoi    時間: 24-5-1 13:04

kirstyau 發表於 24-5-1 12:29
單新聞冇埋嘅?咁快河蟹?

條link 斷咗,睇以下兩個

https://news.mingpao.com/ins/港聞/article/20240429/s00001/1714387023453/鄧鏡波學校教師收投訴證不成立仍收警告信-入稟要求教育局撤銷-揭投訴人姨丈為另一中學校長

教師遭投訴校方裁不成立‎  教育局卻發警告‎  申覆核求推翻局方決定
https://www.hk01.com/article/1015226?utm_source=01appshare&utm_medium=referral

作者: HK-MAN    時間: 24-5-1 13:32

lot888 發表於 24-5-1 10:28
學校好像一個小王國,校長好似國王,主幸絕大部份事務,如果唔理解本身角色,懂得控制自己權力,實事求事, ...
睇嚟唔係姨丈姨甥咁簡單.兩個可能性,一係姨甥父母有權有勢,搵姨丈出面。另一個可以係姨丈同姨仔所生的私生子。
作者: lot888    時間: 24-5-1 14:06

個學生可唔可以交返功課,嗰老師取消個缺點,嗰校長收翻個投诉,教局取消嗰warning。我唔想一個學生唔交功課,法律費用龐大開支最後要我哋埋單,我交嘅稅唔想咁用。
作者: UTB    時間: 24-5-1 15:49

HK-MAN 發表於 24-5-1 13:32
睇嚟唔係姨丈姨甥咁簡單.兩個可能性,一係姨甥父母有權有勢,搵姨丈出面。另一個可以係姨丈同姨仔所生的私 ...
教育局通常對這些個別投訴都唔受理,一般都係發還給學校處理。今次事件的確令人懷疑事有蹺蹊。
作者: lm251099    時間: 24-5-1 16:00

lot888 發表於 24-5-1 14:06
個學生可唔可以交返功課,嗰老師取消個缺點,嗰校長收翻個投诉,教局取消嗰warning。我唔想一個學生唔交功 ...
咁樣用左佢。好過要來養一班廢柴。吾需要有腦只要有口便可,最重要係懂得說"好", 咁樣一切都會好
作者: boboapril    時間: 24-5-1 16:25

heidya 發表於 24-5-1 09:51
個個都輸,老師有機會搏同情分

個老師首先係衰人,然後個校長仲衰,黑社會咁。教育界係咪咁樣運作,個個想做土皇帝,課室嘅全部都係蟻民⋯⋯

作者: KITKIT1599    時間: 24-5-1 16:38

我姨丈是校長。
作者: tiffanysiuyu    時間: 24-5-1 18:08

應該有內情而報紙無寫
因為教育局一定係大事先會發警告信, 唔會為咗呢啲雞毛蒜皮嘅欠交功課做嘢

作者: HK-MAN    時間: 24-5-1 18:50

KITKIT1599 發表於 24-5-1 16:38
我姨丈是校長。
你姨丈完勝黑社會大佬
作者: HK-MAN    時間: 24-5-1 18:53

tiffanysiuyu 發表於 24-5-1 18:08
應該有內情而報紙無寫
因為教育局一定係大事先會發警告信, 唔會為咗呢啲雞毛蒜皮嘅欠交功課做嘢
...
內情係點唔知,姨丈校長就一定錯晒⋯⋯要投訴都叫家長做啦,又唔係你直屬親屬,關你Q事咩
作者: lot888    時間: 24-5-1 18:53

講得啱,要出警告信,問題應要貼近刑事,否則難以服眾,亦俾人覺得魚腸校長大曬,教局無能,論為有權勢人士排外工具。但又咁講,如問題貼近刑事,家長可直接報警,報教署,理據足,結果應一樣,咁個魚腸校長出㗎做乜,博出名?真有事,嗰老師亦唔敢拼命上高院,高院好似要50萬起跳。

作者: mcl233    時間: 24-5-1 18:55     標題: 回覆樓主:

一個內部調查,一個外部調查,兩者性質不同,外人難知實情。既然當事人認定不公,訴諸法庭去公開事實,亦似乎係適當既~

作者: mcl233    時間: 24-5-1 18:57

lot888 發表於 24-5-1 18:53
講得啱,要出警告信,問題應要貼近刑事,否則難以服眾,亦俾人覺得魚腸校長大曬,教局無能,論為有權勢人士 ...

“難以服眾”,咁咪即係要凡事都要公開,向公眾交代?~

作者: lot888    時間: 24-5-1 19:32

關於教育,真係要更透明,俾持份者知道各界職能。家長,老師可知道每個教署行動必有其道理,釋出大眾疑慮。教署須重健家長信心,家長亦可知道怎樣配合學校工作,放心交小朋友學校教養,老師亦冇雖害怕而對學生作出適當教導。始終每個孩子都經歷教育,清濋了解是非常重要。
作者: HK-MAN    時間: 24-5-1 20:23

lot888 發表於 24-5-1 19:32
關於教育,真係要更透明,俾持份者知道各界職能。家長,老師可知道每個教署行動必有其道理,釋出大眾疑慮。 ...
教署行動必有道理?未必掛…但肯定的是教署行動,幕後必經過一班律政團體鑽研過…
作者: qpalzm    時間: 24-5-1 23:49

上法庭咪好囉

如果證據顯示教師虛假陳述, 就直接訂個教師牌

相反如果證據顯示校長虛假陳述, 就教師可掉轉向教育局投訴, 要求直接訂個校長牌
作者: lot888    時間: 24-5-2 08:01

一個教師,面對教局,魚腸校長加背後東華三院團体,跟本是以卵擊石,我們只希望各方得到公平,公正處理。
作者: HK-MAN    時間: 24-5-2 08:50

lot888 發表於 24-5-2 08:01
一個教師,面對教局,魚腸校長加背後東華三院團体,跟本是以卵擊石,我們只希望各方得到公平,公正處理。 ...
一向都好公平架喎...唔係咩
作者: UTB    時間: 24-5-2 08:51

lot888 發表於 24-5-2 08:01
一個教師,面對教局,魚腸校長加背後東華三院團体,跟本是以卵擊石,我們只希望各方得到公平,公正處理。 ...
沒有上訴機制,亦沒有任何機構可以求助,做教師遇到這種事情,似乎沒有甚麼保障。
作者: 猴子爸    時間: 24-5-2 09:02

这间东华三院学校,应该是中中?但在二十多科高中必修及選修科中,除中國語文、公民與社會發展科、中國歷史、旅遊與款待、健康管理與社會關懷及視覺藝術六科以中文教授,其他科目均以英文為教學語言。那就跟英中差别不大? 这位校长被人看成仗势凌人,都不会有什么好日子过了。

作者: HK-MAN    時間: 24-5-2 09:26

猴子爸 發表於 24-5-2 09:02
这间东华三院学校,应该是中中?但在二十多科高中必修及選修科中,除中國語文、公民與社會發展科、中國歷史 ...

相信呢位校長係自己學校都係一言堂...一長專政
作者: rsx    時間: 24-5-2 09:26

mcl233 發表於 24-5-1 18:55
一個內部調查,一個外部調查,兩者性質不同,外人難知實情。既然當事人認定不公,訴諸法庭去公開事實,亦似 ...

有冇派返quiz卷似乎幾關鍵!

學校委員會:冇證據證明老師冇派,可能係學生嘅問題,狡辯講大話,投訴不成立!

教育局:冇證據證明老師有派,唔可以無理怪罪學生,老師欠缺公正失職,發信警告!

其實,隔離左右同學應該知有冇派,但事情攪到咁大,個個都話唔記得啦但法庭見便有可能記起

作者: HK-MAN    時間: 24-5-2 09:30

rsx 發表於 24-5-2 09:26

學校委員會:冇證據證明老師冇派,可能係學生嘅問題,狡辯講大話,投訴不成 ...
隨時係隔離同學惡作劇...收埋同學測驗卷玩大咗...攪到黑社會大佬出嚟講數
作者: mcl233    時間: 24-5-2 09:42

學校委員會:冇證據證明老師冇派,可能係學生嘅問題,狡辯講大話,投訴不成 ...

印象中,似乎係講緊疫情期間,SFH~

作者: 猴子爸    時間: 24-5-2 09:45

HK-MAN 發表於 24-5-2 09:26
相信呢位校長係自己學校都係一言堂...一長專政
校长和老师都算是同行,应该比较体恤同行的难处,但他竟然去告别校的老师,可见他应该是一位自视甚高的博士。其实中学生拿个缺点,有什么大不了?又不是要升中,看操行。

作者: 猴子爸    時間: 24-5-2 09:50

隔離左右同學有派,都不等于原告人收到老师的quiz卷,但举证责任在原告吧,如果学生不能证明老师没派,教育局怎么能怪罪老师?
作者: HK-MAN    時間: 24-5-2 10:10

猴子爸 發表於 24-5-2 09:45
校长和老师都算是同行,应该比较体恤同行的难处,但他竟然去告别校的老师,可见他应该是一位自视甚高的博士 ...
無錯...想當年講錯野都隨時記缺點..
作者: 猴子爸    時間: 24-5-2 10:20

HK-MAN 發表於 24-5-2 10:10
無錯...想當年講錯野都隨時記缺點..
其实我都想知,如果中六或之前拿着几个缺点,或小过大过,但DSE有很多星星,到底有没有什么影响?
作者: HK-MAN    時間: 24-5-2 10:26

猴子爸 發表於 24-5-2 10:20
其实我都想知,如果中六或之前拿着几个缺点,或小过大过,但DSE有很多星星,到底有没有什么影响? ...

上到大學就冇乜所謂...但果個學生可能要靠中學成績表出嚟搵食就爭啲囉....
作者: rsx    時間: 24-5-2 10:29

猴子爸 發表於 24-5-2 09:50
隔離左右同學有派,都不等于原告人收到老师的quiz卷,但举证责任在原告吧,如果学生不能证明老师没派,教育 ...

我意思係附近同學一般都會望吓或傾吓分數,應該會知道該學生有冇收到卷!

作者: 天外之人    時間: 24-5-2 10:30

其实我都想知,如果中六或之前拿着几个缺点,或小过大过,但DSE有很多星星,到底有没有什么影响? ...
我都想知,學校教育正常係有教無類,衹要想讀書既學生正常就可以去讀,衹係小學中學學習生涯因品行拿了幾个缺点,但佢既知識能力可能直逼愛因思坦,是否就唔比佢入讀大學?若然品行品德咁重要,為何成長路對孩子品德唔著緊?
作者: rsx    時間: 24-5-2 10:36

猴子爸 發表於 24-5-2 09:50
隔離左右同學有派,都不等于原告人收到老师的quiz卷,但举证责任在原告吧,如果学生不能证明老师没派,教育 ...

正正就是舉證在原告,即係老師在沒有證據證明同學收到既情況下,當左同學收到而冇交回,已經有責任!

但我也認同教育局在未有給老師抗辯的情況下而給警告也是不合情理!

法庭見是最好解決方法!

作者: 猴子爸    時間: 24-5-2 10:56

rsx 發表於 24-5-2 10:36
正正就是舉證在原告,即係老師在沒有證據證明同學收到既情況下,當左同學收到而冇交回,已經有責任!

但 ...
俄我觉得从老师角度看派卷,就有些不一样。 派卷一般来说并不会漏掉某一位。如果次次都有个别学生说没收到,可能要每份卷加个QRcode, 学生收到后要du一下,有个证据。
作者: jaycee_mami    時間: 24-5-2 10:59     標題: 回覆樓主:

有無派到/收到quiz卷是口同鼻拗,但該學生說自己在派發當日無返學,但最後學校check到他是有返,無absent,好明顯就是講大話了。

作者: HK-MAN    時間: 24-5-2 11:10

但 ...
而家個社會係要自己搵證據證明自己無犯法架...
作者: 猴子爸    時間: 24-5-2 11:17

HK-MAN 發表於 24-5-2 11:10
而家個社會係要自己搵證據證明自己無犯法架...
原来香港已经不玩普通法?
作者: Gud567567    時間: 24-5-2 11:40

教育局是某幫派代理人? 要為校長出頭, 撥亂反正? 我係外人只有估下到底發生了什麼事?
作者: lm251099    時間: 24-5-2 12:18

上網課,我相信應該係softcopy 多啲,有派無派應該有記錄
作者: lm251099    時間: 24-5-2 12:39

無影響,除非你將來係手領,先會有人去挖掘你啲瘡疤
真心吾明依家啲家長連呢啲操行問題都要插手幫孩子,仲要係用"橫手" 而吾係求情

作者: lm251099    時間: 24-5-2 12:43

但 ...
報紙上好像講有再次提那位學生要交功課
作者: gracelam    時間: 24-5-2 22:48

冇影響, 我女中六時有位同學衰衝動犯咗校規(挑機訓導), 個個叫佢忍一時風平浪靜, 結果記咗一個缺點, 最後入咗HKU (都唔係好多星)

大學睇DSE成績only。

作者: 猴子爸    時間: 24-5-3 10:12

lm251099 發表於 24-5-2 12:39
無影響,除非你將來係手領,先會有人去挖掘你啲瘡疤
真心吾明依家啲家長連呢啲操行問題都要插手幫孩 ...
男生姨丈為東華三院吳祥川紀念中學校長黃振裘

所以这个校长很有可能就是在亲属圈中展示个人能力了。
作者: 猴子爸    時間: 24-5-3 10:19

gracelam 發表於 24-5-2 22:48
冇影響, 我女中六時有位同學衰衝動犯咗校規(挑機訓導), 個個叫佢忍一時風平浪靜, 結果記咗一個缺點, ...
如果要有面试, 中学操行是不是完全不看的?
作者: gracelam    時間: 24-5-3 10:50

猴子爸 發表於 24-5-3 10:19
如果要有面试, 中学操行是不是完全不看的?

我估唔睇

作者: HK-MAN    時間: 24-5-3 10:53

https://thewitnesshk.com/%E6%95% ... %E5%B1%80%E8%AD%A6/

呢條LINK清楚好多..

作者: lot888    時間: 24-5-3 11:23

個魚腸校長失德較明顯,去平基會,一局告人,真係惡。突然想起宋朝有個奏檜。
作者: 猴子爸    時間: 24-5-3 11:39

lot888 發表於 24-5-3 11:23
個魚腸校長失德較明顯,去平基會,一局告人,真係惡。突然想起宋朝有個奏檜。 ...
这位黃振裘能够做这间肠穿学校校长可能是很巴之闭的事,他这么恶是有底气的。
作者: supervi    時間: 24-5-3 11:41

老師入稟司法覆核好應該, 調查委員會都查到老師的確已經提醒 2 次學生要交功課, 以及學生當天的確有上堂而唔係病左
懷疑有人自以為是一校之長, 利用呢個身份去欺壓別人校的老師

希望法庭有公平的裁決!

作者: HK-MAN    時間: 24-5-3 11:42

lot888 發表於 24-5-3 11:23
個魚腸校長失德較明顯,去平基會,一局告人,真係惡。突然想起宋朝有個奏檜。 ...
呢啲事件只會越來越多...或者可以說類似既問題已經越來越多...
作者: cafeva    時間: 24-5-3 11:45

我覺得係個老師小題大做小小事記人缺點!
作者: HK-MAN    時間: 24-5-3 11:45

supervi 發表於 24-5-3 11:41
老師入稟司法覆核好應該, 調查委員會都查到老師的確已經提醒 2 次學生要交功課, 以及學生當天的確有上堂而 ...
希望教育局有公平的裁決! <<你呢句係咪錯咗?

我只希望法庭用普通法程序去裁決呢件事...

作者: 猴子爸    時間: 24-5-3 11:48

cafeva 發表於 24-5-3 11:45
我覺得係個老師小題大做小小事記人缺點!
2022 年 4 月 18 日,郭發現一名方姓學生沒提交 6 份功課,於是透過「Google Classroom」提醒對方,方姓學生遂提交當中 4 份功課。同月 21 日,郭再次提醒學生,將於當晚截止提交功課,方姓學生最終剩餘兩份功課未提交,包括未改正 2021 年 10 月 25 日的小測錯誤,以及 11 月有關「有機合成」的功課。
通常欠交多少次功课,中学才会记缺点?

作者: supervi    時間: 24-5-3 11:49

回覆 HK-MAN 的帖子

是的謝指正
作者: HK-MAN    時間: 24-5-3 11:50

猴子爸 發表於 24-5-3 11:48
2022 年 4 月 18 日,郭發現一名方姓學生沒提交 6 份功課,於是透過「Google Classroom」提醒對方,方姓學 ...
咁上心既老師好難得...
作者: cafeva    時間: 24-5-3 11:50

2022 年 4 月 18 日,郭發現一名方姓學生沒提交 6 份功課,於是透過「Google Classroom」提醒對方,方姓學 ...
6份交左4份都要記缺點? 唔係啩

作者: HK-MAN    時間: 24-5-3 11:51

supervi 發表於 24-5-3 11:49
回覆 HK-MAN 的帖子

是的謝指正

SORRY...我唔係打算指正什麼,只係覺得今時今日教育局已冇可信之言...
作者: HK-MAN    時間: 24-5-3 11:54

cafeva 發表於 24-5-3 11:50
遲交6份功課,擺明慣犯啦!
作者: cafeva    時間: 24-5-3 11:58

HK-MAN 發表於 24-5-3 11:54
遲交6份功課,擺明慣犯啦!
只係你既想像!

作者: 猴子爸    時間: 24-5-3 11:58

我都想知,如果欠6交4 OK, 欠24交16是否OK?校规通常是怎样写,欠交功课是否不用记缺点?如果要,那么去那些比较hea的学校读书是比较安全的,e.g.某些著名男校。
作者: cafeva    時間: 24-5-3 12:02

猴子爸 發表於 24-5-3 11:58
我都想知,如果欠6交4 OK, 欠24交16是否OK?校规通常是怎样写,欠交功课是否不用记缺点?如果要,那么去那 ...
咁又要討論下功課既意義在那裡? 記缺點既意義又是什麼?
教育既目的係咩?

作者: HK-MAN    時間: 24-5-3 12:03

猴子爸 發表於 24-5-3 11:58
我都想知,如果欠6交4 OK, 欠24交16是否OK?校规通常是怎样写,欠交功课是否不用记缺点?如果要,那么去那 ...
咪係囉

作者: HK-MAN    時間: 24-5-3 12:04

cafeva 發表於 24-5-3 11:58
只係你既想像!
我既想像也是你既猜想...
作者: piyohk    時間: 24-5-3 12:05

還欠兩份!

如果在工作埸所,公司安排工作,但員工堅持唔交(2/6,33.33%)。公司會否以工作未能附合職位要求,作出人事變動?而員工又可唔可以去法院和平機會告公司不合理對待?當然,學校無咁激。

如果學校規有定立規則,老師又錯在那裏?還要有Google classroom 提學生交功課(補求機制)。

某區B1A校,又真係有這條校規,家長和學生收到warning時,都即時醒水,要補求(有補求機制)。

作者: 猴子爸    時間: 24-5-3 12:07

cafeva 發表於 24-5-3 12:02
教育既目的係咩?
功課既意義 - 懒惰的学生如我觉得没有意义的。記缺點既意義 - 有机会被缺点的学生如我觉得很无谓的。
教育既目的係咩 - 太深奥,懒惰和常被记缺点的学生不懂得回答。

作者: HK-MAN    時間: 24-5-3 12:07

再細想,同一科欠交6份功課..即係積積埋埋既事...斷估唔會一科1日內比6份功課掛..
作者: 猴子爸    時間: 24-5-3 12:12

HK-MAN 發表於 24-5-3 12:03
咪係囉
我朋友的儿子就读某间名男校,他没回校上课数天,没有请假,学校都没有反应,更不用说欠交功课,上堂玩电话这些。
作者: 天外之人    時間: 24-5-3 12:13

cafeva 發表於 24-5-3 12:02
教育既目的係咩?
現今係要先攪好"教育"意義及目的係咩,孩子專登次次唔交,但最後考試次次100分咁又點?父母及老師就唔再理會,攪到品行囂張次次遲到又點,成日講野語帶生果父母不雅語言,又如何對待?

作者: piyohk    時間: 24-5-3 12:15

piyohk 發表於 24-5-3 12:05

還欠兩份!

鄧鏡波書院(又係識人用家家長分享)每日一早(七時許)有老師在課室上給學生補習(這個增值服務,可能全港band 1學校都未能供應。),只要學生肯出席,老師肯教(老師extra work)。

平時,那位同學肯早啲返,唔識做,但肯再問。一早已經攪掂份功課。Google classroom 提醒後,他再三堅持「唔交」。他都很有問題⋯呱?

作者: 猴子爸    時間: 24-5-3 12:17

HK-MAN 發表於 24-5-3 12:07
再細想,同一科欠交6份功課..即係積積埋埋既事...斷估唔會一科1日內比6份功課掛.. ...
但肠穿学校校长觉得这是歧视,不公平。
作者: HK-MAN    時間: 24-5-3 12:20

猴子爸 發表於 24-5-3 12:17
但肠穿学校校长觉得这是歧视,不公平。
歧視...呢方面可能另有內情...例如個學生係殘障或智障之類...但基於私隱新聞冇講出嚟
作者: 猴子爸    時間: 24-5-3 12:25

HK-MAN 發表於 24-5-3 12:20
歧視...呢方面可能另有內情...例如個學生係殘障或智障之類...但基於私隱新聞冇講出嚟 ...
good point! 可能那位学生是sen,或是跨性别,性向弱势人士,社会应该给多些体谅。这一类学生是可以有学习调适的,可能那位老师疏忽了。

作者: cafeva    時間: 24-5-3 12:26

估唔到咁多家長認為欠交兩份功課記缺點係合理!
作者: piyohk    時間: 24-5-3 12:27

猴子爸 發表於 24-5-3 12:07
功課既意義 - 懒惰的学生如我觉得没有意义的。記缺點既意義 - 有机会被缺点的学生如我觉得很无谓的。
教育 ...

教育對懶惰的學生真的沒有意義。學習對學生沒有價值。倒不如,退學,做自己鍾意做嘅事。
如果父母肯一世無限供級,學生都應該不虛此生,日日開心快樂生活,返乜鬼學(學習嚟做乜?幼兒期已經學懂食瞓屙,可以生存)。
最錯都係學生的父母,還要無事搵姨丈攪事。

作者: 猴子爸    時間: 24-5-3 12:32

piyohk 發表於 24-5-3 12:27
教育對懶惰的學生真的沒有意義。倒不如,退學,做自己鍾意做嘅事。
如果父母肯一世無限供級,學生都應該不 ...
“最錯都係學生的父母,還要無事搵姨丈攪事。“其实未必关那位学生的父母事,通常亲戚圈中,总会有些亲属自认自己把炮,能够解决难题。今次是教育,当然就是肠穿学校校长的专项了,一句”包在我身上“,就会让学生父母把事情交托给那位肠穿校长了。

作者: piyohk    時間: 24-5-3 12:36

猴子爸 發表於 24-5-3 12:32
“最錯都係學生的父母,還要無事搵姨丈攪事。“其实未必关那位学生的父母事,通常亲戚圈中,总会有些亲属自 ...

這個也有可能。
校長應該唔只叫腸穿,還可以叫「唔用腦」,「多事」,「搵X攪」。

作者: HK-MAN    時間: 24-5-3 12:49

piyohk 發表於 24-5-3 12:36
這個也有可能。
校長應該唔只叫腸穿,還可以叫「唔用腦」,「多事」,「搵X攪」。
...
腸穿係佢所教學校個名...同音字..
作者: 猴子爸    時間: 24-5-3 12:50

piyohk 發表於 24-5-3 12:36
這個也有可能。
...
4 月 24 日、周日早上,黃振裘與郭通電話 2 小時,投訴郭的教學方式、資格。
那位肠穿校长同郭老师倾了2小时,估计是郭老师没有让步,那位校长下不了台,堂堂肠穿学校校长的面子都被毁了,之后的行动当然要升级。

作者: piyohk    時間: 24-5-3 12:58

猴子爸 發表於 24-5-3 12:50
4 月 24 日、周日早上,黃振裘與郭通電話 2 小時,投訴郭的教學方式、資格。
那位肠穿校长同郭老师倾了2小 ...

(我)小學中文科老師有教:自大多咗一點,就唔好㗎啦。
校長咪就係唔用腦,唔記得自己在腸穿,自大到以為可以去管全港學校/老師。點解佢以為人哋學校/老師要聽腸穿之笛?

作者: Derek118    時間: 24-5-3 13:05

東華校長以前喺香工校長,香工同鄧鏡波都係慈幼會學校,我估兩間學校嘅校長應該係識嘅。諗住取消個缺點好易搞啫,點知冇面俾,結果而家越搞越大,個個都輸晒….

作者: 猴子爸    時間: 24-5-3 13:16

Derek118 發表於 24-5-3 13:05
東華校長以前喺香工校長,香工同鄧鏡波都係慈幼會學校,我估兩間學校嘅校長應該係識嘅。諗住取消個缺點好易 ...
若是如此,就应该校长对校长,肠穿校长直接找邓镜波校长搞掂件事啦。现在校长vs老师,还被全港视为胖虎虾大雄,实在太丢脸了。
作者: lot888    時間: 24-5-3 13:20

嘗試推個故事出嚟(全部自我想像,跟事實可能完全不同)。我先同意家長話學生應自帶問題。校長捽成績,捽老師。老師狂出quiz,但同學唔合作,或自身原因不能完成,老師向上請示,回覆记缺點,老師照辦,應是校長主任集体決定,個個都知。家長只可請出猛人魚腸校長,同對方講數,對方睬你都傻,背後原因係早就想請走個學生。此刻,個魚腸校長覺得好沒面,開始忘記自己身份,以校長名譽干擾他校事,告上教局,目的先是還擊老師,次是警告學校唔好唸住郁佢子侄。本身老師離校就完事,教局都唔駛理,可能有其他事發生咗要魚腸再出手,魚腸見教局冇做嘢,就去信平基會,再俾壓力教局( 一般知識份子都用手段,多角度攻擊),教局由於有平机會回覆,就算原校回覆冇問題,老師已離職都不合理出warning,(有問題都係平机會,教局只係跟平机會結果做嘢),老師今次真係還手,攪到現在走到不可收拾地步。要解決問題有三種方法,1,法院見,聽天。2,教局話資料,程序問題出錯,收番封信。教局應該唔肯,因這顯得佢哋冇用。3,魚腸話封投诉信秘書處理,文字間不能反映事情真確及事實全部,免引起混亂,決定收回。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5