教育王國

標題: Paul boy vs LSC [打印本頁]

作者: FlyingMM    時間: 24-3-29 07:20     標題: Paul boy vs LSC

校風,本地升學率!尼兩方面睇,揀邊間?請教大家意見

作者: 10090    時間: 24-3-29 07:42

聖保羅平均成績好啲,唔使收小學啲B2生,但以出狀元計算,喇沙贏
喇沙仔可以被女溝,聖保羅仔就要溝女,因為無人哋咁型

作者: liverpool2023    時間: 24-3-29 07:57

10090 發表於 24-3-29 07:42
聖保羅平均成績好啲,唔使收小學啲B2生,但以出狀元計算,喇沙贏
喇沙仔可以被女溝,聖保羅仔就要溝女,因 ...

聖保羅都有小學B2生啦!點會無

作者: Leedsforever    時間: 24-3-29 08:05

10090 發表於 24-3-29 07:42
喇沙仔可以被女溝,聖保羅仔就要溝女,因 ...
係whatsapp group 見有家長講Paul 小生只要平均分六十以上,操行不太差,基本上也可以直升上SPC,不知真假。同埋SPC 也有收一些體育較佳,而吾係點讀書的學生,不過比率應該比DBS, LS同SJC 少好多。
作者: 10090    時間: 24-3-29 08:10

liverpool2023 發表於 24-3-29 07:57

比例上少好多,津校有基層,唔同半山直資

作者: liverpool2023    時間: 24-3-29 08:11

10090 發表於 24-3-29 08:10
比例上少好多,津校有基層,唔同半山直資

呢點我就認同
所以津校比較兩極
直資就算成績無咁好的,英文都比較好

作者: liverpool2023    時間: 24-3-29 08:12

Leedsforever 發表於 24-3-29 08:05
係whatsapp group 見有家長講Paul 小生只要平均分六十以上,操行不太差,基本上也可以直升上SPC,不知真假。 ...

真,我都聽到家長咁講
而且呈分後還有機會

作者: FlyingMM    時間: 24-3-29 09:32

spc近幾年上升好快,從1C直入宜家1A,LSC傳統強校。

校風:用家最清楚

本地升學率:LSC我check唔到,spc係穩步上升

唔駛考慮交通情況下,好難揀

作者: Leedsforever    時間: 24-3-29 09:38

FlyingMM 發表於 24-3-29 09:32
spc近幾年上升好快,從1C直入宜家1A,LSC傳統強校。

校風:用家最清楚
LS 76個位咁難入你仔仔也入到,比我就不用考慮我哋二面也冇機,吾知有冇機會後備上呢
作者: FlyingMM    時間: 24-3-29 10:02

Leedsforever 發表於 24-3-29 09:38
LS 76個位咁難入你仔仔也入到,比我就不用考慮我哋二面也冇機,吾知有冇機會後備上呢 ...

仔鐘意spc多d,我走LS,兩難,so睇升U情況決定

作者: liverpool2023    時間: 24-3-29 10:15

FlyingMM 發表於 24-3-29 10:02
仔鐘意spc多d,我走LS,兩難,so睇升U情況決定

兩間學校風格都好不同
一間傳統官津
一間直資
入U响今時今日應該唔係一件難事,尤其是呢兩間都考到的話
如果你本身小學係津校,兩間都無不可
但如果你本身係直私,咁我會覺得你都係揀返直資會比較易適應啲文化

作者: liverpool2023    時間: 24-3-29 10:15

Leedsforever 發表於 24-3-29 09:38
LS 76個位咁難入你仔仔也入到,比我就不用考慮我哋二面也冇機,吾知有冇機會後備上呢 ...

可以叩門,只計筆試

作者: UTB    時間: 24-3-29 10:18

如果兩間都收,我會揀LSC。因為佢個校舍環境好吸引我。
作者: Rpp    時間: 24-3-29 10:19

喇沙,同級就唔會俾學費,再講讀書靠自己。

作者: bettyay    時間: 24-3-29 10:20

UTB 發表於 24-3-29 10:18
如果兩間都收,我會揀LSC。因為佢個校舍環境好吸引我。
阿女有次去LSC參加比賽,個校園睇到佢嘩嘩聲!可惜唔會有機會入讀
作者: Leedsforever    時間: 24-3-29 10:36

liverpool2023 發表於 24-3-29 10:15
可以叩門,只計筆試
係呀,應該也會去試吓
作者: PTL_L    時間: 24-3-29 10:41

FlyingMM 發表於 24-3-29 07:20
喇沙免費有咁既環境隨讀書附上,睇下IAL係咪必須?

作者: cafeva    時間: 24-3-29 10:49

spc近年成績雖有上升,各方面應該還是LS C較為優勝,而且免費!校園超級正。
作者: hiuching8    時間: 24-3-29 10:55

唔使諗,一定係LS

作者: catf2    時間: 24-3-29 11:02     標題: 回覆樓主:

LS 啦!認同唔洗學費又係頂級津校

作者: Zleep    時間: 24-3-29 11:17

LS 7班人好多,如果小朋友心散,群左班運動打機唔讀書的,會擔心。
呢個係我個人的concern。
作者: Rpp    時間: 24-3-29 11:31

Zleep 發表於 24-3-29 11:17
LS 7班人好多,如果小朋友心散,群左班運動打機唔讀書的,會擔心。
呢個係我個人的concern。 ...

運動員都有叻仔,再講人哋未必同你仔有話題。唔駛擔心,出力中四入食糊兩班最穩陣。

作者: Zleep    時間: 24-3-29 11:35

Rpp 發表於 24-3-29 11:31
運動員都有叻仔,再講人哋未必同你仔有話題。唔駛擔心,出力中四入食糊兩班最穩陣。
...
即係spc vs LS,前輩會選喇沙?
如果DBS vs LS, 又點睇
作者: PTL_L    時間: 24-3-29 11:42

Zleep 發表於 24-3-29 11:35
你小朋友有冇玩運動?冇既,揀LS
作者: cafeva    時間: 24-3-29 11:45

我覺得DBS培育男仔自有一套。如果係好叻仔既我會揀DBS
作者: Rpp    時間: 24-3-29 11:46

喇沙。

作者: Zleep    時間: 24-3-29 12:08

PTL_L 發表於 24-3-29 11:42
你小朋友有冇玩運動?冇既,揀LS
冇,但佢人仔細細好跑得走得
好,等我抄低筆記佢(LS一票)
作者: Zleep    時間: 24-3-29 12:10

cafeva 發表於 24-3-29 11:45
我覺得DBS培育男仔自有一套。如果係好叻仔既我會揀DBS
我都係睇中呢一點,通常自己講自己仔女好叻都係冇乜公信力,等出年考到先算,不過都記低前輩呢一票

作者: verykin    時間: 24-3-29 12:11

liverpool2023 發表於 24-3-29 07:57

我個仔的同學級14、1B生、聖保羅書院、連in都冇得in。眼角真高
作者: Szetimmy0225    時間: 24-3-29 12:31

liverpool2023 發表於 24-3-29 08:11
呢點我就認同
所以津校比較兩極
直資就算成績無咁好的,英文都比較好

同埋如果讀得麻麻地的. 很多一早安排放洋啦!

作者: Szetimmy0225    時間: 24-3-29 12:34     標題: 回覆樓主:

我都系支持LSC

作者: Poyau    時間: 24-3-29 13:11

SPC 網頁有首屆文憑試以來畢業生出路

http://www.spc.edu.hk/content.php?id=82&mi

作者: PTL_L    時間: 24-3-29 13:19

Zleep 發表於 24-3-29 12:10
我都係睇中呢一點,通常自己講自己仔女好叻都係冇乜公信力,等出年考到先算,不過都記低前輩呢一票

...
兩邊家長同小朋友都成日見,都熟,DBS家長話學校知道成績好出事,收生會調整,LSC就早一兩年都聽到,會放起學術多啲,所以你見到LSC嘅學界運動成績冇以前咁標青,但DBS都係keep住勁,因為佢哋真係收人好多運動仔!
作者: Vana    時間: 24-3-29 13:25

Zleep 發表於 24-3-29 11:17
呢個係我個人的concern。 ...

咁多人揀LS, 我支持spc,校風好,學校比較用心

LS 近年校風差左,各方面都無以前咁好

我細仔 LS,雖然小學,但好多同學哥哥已經中學,成日同d 媽咪早餐 lunch, 每次都有彈無讚,尤其有另一個小朋友讀差不多級數學校既,佢地都好想走

作者: Vana    時間: 24-3-29 13:28

我兩邊既 sample size 都好大 揀 10次都係揀 DBS

作者: Rpp    時間: 24-3-29 13:51

Vana 發表於 24-3-29 13:25
咁多人揀LS, 我支持spc,校風好,學校比較用心

LS 近年校風差左,各方面都無以前咁好

最近都有同喇沙媽媽飲茶,佢都有講紀律有啲鬆散了,DBS讀唔成書嘅都好唔到邊度,收生策略唔改日後仍然都係咁,好多數學考試單位數。兩間食糊都靠前兩三個班。

作者: PTL_L    時間: 24-3-29 13:55

Rpp 發表於 24-3-29 13:51
最近都有同喇沙媽媽飲茶,佢都有講紀律有啲鬆散了,DBS讀唔成書嘅都好唔到邊度,收生策略唔改日後仍然都係 ...
其實分別在於中小嘅不同,未到就會有期望,我另一朋友大仔dbs,細仔lsc,兩間都係中學,佢自己就覺得讀書係睇人,不過佢兩個仔都係叻讀書嘅人。
作者: mcl233    時間: 24-3-29 13:58

Zleep 發表於 24-3-29 12:08
冇,但佢人仔細細好跑得走得
好,等我抄低筆記佢(LS一票)

搞錯了,LS係男校,點會冇運動人,兩校兩種學生都有,基本上入是旦一間都一樣。不過,我投DB仔一票~

作者: PTL_L    時間: 24-3-29 14:06

mcl233 發表於 24-3-29 13:58
搞錯了,LS係男校,點會冇運動人,兩校兩種學生都有,基本上入是旦一間都一樣。不過,我投DB仔一票~ :wah ...
唔同㗎,有啲鍾意玩運動,有啲鍾贏運動,好勝又突出既,無理由唔揀DBS,因為氛圍都唔同,但要承受,自己未必有份參與,同要努力讀書(呢句係廢話);如果鍾意玩運動,唔在乎輸贏,LSC已經好足夠,睇佢免費之餘既學校設施,仲想點?!
作者: mcl233    時間: 24-3-29 14:45

PTL_L 發表於 24-3-29 14:06
唔同㗎,有啲鍾意玩運動,有啲鍾贏運動,好勝又突出既,無理由唔揀DBS,因為氛圍都唔同,但要承受,自己未必 ...

你當LSC運動流的嗎?~

作者: PTL_L    時間: 24-3-29 14:45

mcl233 發表於 24-3-29 14:45

老老實實,近年比早年差唔少!唉!間間男校我都好鍾意sjc spc lsc dbs wyk wyhk yw 呀,有咁多個仔就可以讀哂咁多間啦
作者: liverpool2023    時間: 24-3-29 14:47

Vana 發表於 24-3-29 13:28
我兩邊既 sample size 都好大  揀 10次都係揀 DBS

我既sample size無你咁大
但我收到既資訊係一樣
爸爸LS old boy都揀DBS
LS小學的家長都對學校comments唔係好好

作者: FlyingMM    時間: 24-3-29 15:08

多謝大家意見,我再同仔傾下,最終卑佢自己決定

作者: mcl233    時間: 24-3-29 15:08

PTL_L 發表於 24-3-29 14:45
老老實實,近年比早年差唔少!唉!間間男校我都好鍾意sjc spc lsc dbs wyk wyhk yw 呀,有咁多個仔就可以 ...

你仔玩果啲,人又要多,況且男女校有別,B23仔都可以好強,你唔覺LSC都一啲都唔差啫~

作者: PTL_L    時間: 24-3-29 15:14

mcl233 發表於 24-3-29 15:08
你仔玩果啲,人又要多,況且男女校有別,B23仔都可以好強,你唔覺LSC都一啲都唔差啫~
...

咁比較緊係同最top嘅比嘅,LSC緊係唔差,佢唔吼我仔咋,否則有機會轉呔㗎
作者: gracelam    時間: 24-3-29 16:12

SPC

作者: Rpp    時間: 24-3-29 16:17

FlyingMM 發表於 24-3-29 15:08
多謝大家意見,我再同仔傾下,最終卑佢自己決定

輪資源肯定直資多好多,喇叭始終資助,相比多極有限。

作者: PTL_L    時間: 24-3-29 16:19

Rpp 發表於 24-3-29 16:17

輪資源肯定直資多好多,喇叭始終資助,相比多極有限。
錯哂,人地問spc lsc冇dbs份
作者: 猴子爸    時間: 24-3-29 17:11

liverpool2023 發表於 24-3-29 14:47
我既sample size無你咁大
但我收到既資訊係一樣
爸爸LS old boy都揀DBS

我有兩個好friend嘅大學同學都係LSC校友,佢哋都好proud of LSC, 但傾起細路揀學校,佢哋都話有得揀就DBS啦,喺工作上遇到過嘅DB仔真係醒嘅。我問佢哋點解唔揀LSC, 佢哋又冇多講,總之就話佢哋會咁揀。
至於SPC, 佢哋唔update, 始終覺得唔入流,但其實SPC依家已經今時不同往日了….

作者: FlyingMM    時間: 24-3-29 17:42

猴子爸 發表於 24-3-29 17:11
我有兩個好friend嘅大學同學都係LSC校友,佢哋都好proud of LSC, 但傾起細路揀學校,佢哋都話有得揀就DBS ...

Spc今時不同往日➕1,由原先1C直入宜家1A ,可見校方有幾用心。仔仔in左幾間boy school,毫不猶豫揀spc,我都飲左佢杯咖啡,好暖心但LSC始終傳統津校top,所以真係兩難(DB唔敢高攀)

PS:聽到宜家,未有聽spc用家有彈天平開始傾斜

作者: liverpool2023    時間: 24-3-29 18:12

猴子爸 發表於 24-3-29 17:11
我有兩個好friend嘅大學同學都係LSC校友,佢哋都好proud of LSC, 但傾起細路揀學校,佢哋都話有得揀就DBS ...

SPC前幾年真是唔入流架!同學搏KC都唔要SPC
呢啲潮流成日轉,呢期興港同

作者: 猴子爸    時間: 24-3-29 18:23

FlyingMM 發表於 24-3-29 17:42
Spc今時不同往日➕1,由原先1C直入宜家1A ,可見校方有幾用心。仔仔in左幾間boy school,毫不猶豫揀spc, ...

喇沙喎,全香港都識嘅名校喎,放棄佢而揀另一間,又係幾困難嘅。

作者: 猴子爸    時間: 24-3-29 18:25

liverpool2023 發表於 24-3-29 18:12
...

今期流行,第一港同,第二滙基東九龍。

作者: boboapril    時間: 24-3-29 20:47

Spc 乖啲

作者: tiffanysiuyu    時間: 24-3-29 21:06

淨係個足球場,就知一定要揀LSC

作者: PTL_L    時間: 24-3-29 21:55

tiffanysiuyu 發表於 24-3-29 21:06
淨係個足球場,就知一定要揀LSC
仲有泳池呢
作者: Sing13    時間: 24-3-29 22:35     標題: 回覆樓主:

單計DSE ,SPC 上年5+過50%,LS 以往未曾達到過,甚至連上年既DSE到現在都未公佈。

作者: jjbbmom    時間: 24-3-29 22:43

猴子爸 發表於 24-3-29 18:25
今期流行,第一港同,第二滙基東九龍。

滙基東九龍????

作者: 蛋白超人    時間: 24-3-29 22:43

Sing13 發表於 24-3-29 22:35
單計DSE ,SPC 上年5+過50%,LS 以往未曾達到過,甚至連上年既DSE到現在都未公佈。

...

23年st jo 同港華都考得好差,估計LS都係同一命運,所以唔肯公佈出嚟

作者: Sing13    時間: 24-3-29 22:45

按現時成績,我認為SPC和皇仁 差唔多,LS 大概和英華差唔多。

作者: 為食仔    時間: 24-3-29 23:02

liverpool2023 發表於 24-3-29 18:12
...

其實由2016年打後,成績已很好,2019年仲出超級狀元!成績已經一直提升和維持在高水平有7-8 年

作者: Vana    時間: 24-3-29 23:18

Spc今時不同往日➕1,由原先1C直入宜家1A ,可見校方有幾用心。仔仔in左幾間boy school,毫不猶豫揀spc, ...

如果仔仔都毫不猶豫spc, 梗係聽用家意見

另一間呢兩年中一二d 家長成日呻 d仔曳左好多,上堂睇 18+ 書打人乜都齊

old boys 爸爸都話以前都唔太教書,而家再嚴重d, 高form d 哥哥都成日話,唔教書既老師通常個科大家考得好 因為完全無教要出去補,有心既老師個科反而考得差

連本身比較護校既 old boys 都坦承學校各方面都 "dup" 左好多,包括成績,風氣同各項比賽

作者: FlyingMM    時間: 24-3-29 23:47

Sing13 發表於 24-3-29 22:45
按現時成績,我認為SPC和皇仁 差唔多,LS 大概和英華差唔多。

竟然....我仔仔普通人,QC已經rejected,有LS同埋SPC都好感恩

作者: FlyingMM    時間: 24-3-29 23:54

Vana 發表於 24-3-29 23:18

另一間呢兩年中一二d 家長成日呻 d仔曳左好多,上堂睇 18+ 書打 ...

甘誇張我仔係文靜型,又比較細膽,真係spc更襯佢窩。佢in完spc即講一定要入到,話d大哥哥笑容滿面,係waiting room一直陪住佢,鼓勵佢,仲教佢深呼吸,relax,其他boy school冇尼d待遇

作者: Sing13    時間: 24-3-29 23:56

FlyingMM 發表於 24-3-29 23:47
竟然....我仔仔普通人,QC已經rejected,有LS同埋SPC都好感恩

大考網同我睇法差唔多。
SPC同皇仁5+過50%
英華上年同LS 往年5+約40%,LS上年一直未公佈,可能英華更好啲唔出奇。

圖片附件: myimage.jpg (24-3-29 23:56, 525.79 KB) / 下載次數 5
/forum.php?mod=attachment&aid=MzcwMDcyfDAxNDBlZjBlfDE3MjY4MTk0NTd8MA%3D%3D

作者: RainyRice    時間: 24-3-30 00:00

近日都同幾個朋友傾嘅兩間學校。
SPC : 去過學校見過學生和老師們感覺大家都很gentlemen很有紳士風度,乖乖仔,中學成績上要求高。識一個小朋友好proud of自己學校成績升大學成績好好,另一個日日唔想返學覺得好辛苦。
LSC:音樂非常好,小朋友八級甚至演奏級都未必入到學校樂團。成績要求高,中一二成績唔好老師會有保底班,朋友感覺到高中如果仍未改善,會有大壓力。校友網絡強勁,有朋友是畢業生,會間中返學校幫手做好多嘢,例如升學及就業workshop,甚至直接1:1同師弟傾。同SJC精英班朋友一樣,全部朋友都係醫生律師教授銀行家,有需要專業意見搵工或自己生意有需要幫手send個message都有朋友幫到手。冇聽到上面大家講的投訴。

可能我對SPC仍然留在多年前的印象,又或者因為我唔想小朋友咁乖,所以我的選擇有偏見不能作準,兩間二選一會揀LSC。

作者: behappypapa    時間: 24-3-30 09:40

mcl233 發表於 24-3-29 14:45

其實喜歡玩運動,LS 一定有得玩,仲有可以代表學校參賽,只要主動D,人人有機會。

作者: twobirds    時間: 24-3-30 10:05

PTL_L 發表於 24-3-29 10:41
喇沙免費有咁既環境隨讀書附上,睇下IAL係咪必須?

IAL 兩睇,如果target 本地升學,non Jupas 學位少,競爭激烈, 冇優勢,除非中文真係好唔掂啦⋯⋯

作者: 猴子爸    時間: 24-3-30 10:08

jjbbmom 發表於 24-3-29 22:43
滙基東九龍????

係「流行度」,唔係學術排名。

作者: PTL_L    時間: 24-3-30 10:09

twobirds 發表於 24-3-30 10:05
IAL 兩睇,如果target 本地升學,non Jupas 學位少,競爭激烈, 冇優勢,除非中文真係好唔掂啦⋯⋯
...

認同,其實IAL原意係接駁海外課程,只不過變下變下變咗逃生艇咁!所以我有朋友個女中文真係唔得,佢有spcs offer就緊係即刻去啦,更何況spcs唔只得理科,位又多,好啱佢情況!不過我又聽過有小朋友一心揀IAL再駁外面大學,所以初中科中文放棄咁濟,結果無得讀spcs ial,又過咗準備到外國讀sixth form college嘅時間(我聽番嚟,唔知有冇聽錯),咁就唔可以直接中四一開學就到外國喇。
作者: 猴子爸    時間: 24-3-30 10:12

Vana 發表於 24-3-29 23:18

另一間呢兩年中一二d 家長成日呻 d仔曳左好多,上堂睇 18+ 書打 ...

其實你都算係insider, 依家LSC嘅成績係咪主要靠精英班托住?如果入到去,都係好頂尖嘅,但其他班就會好鬆散?

作者: cafeva    時間: 24-3-30 10:13

twobirds 發表於 24-3-30 10:05
...
non jupas 學位少嗎?有規定數量嗎?
作者: 73662710    時間: 24-3-30 11:03

SPC 仍然在上升階段!
作者: adriantai    時間: 24-3-30 12:15

猴子爸 發表於 24-3-30 10:08
係「流行度」,唔係學術排名。

今年畀個六年級嘅妹炒起咗

作者: adriantai    時間: 24-3-30 12:17     標題: 回覆樓主:

整體成績一定SPC好啲, 但我選LS, 雖然我唔鍾意7班咁多人,但原來SPC都成6班

作者: mcl233    時間: 24-3-30 12:19

adriantai 發表於 24-3-30 12:17
整體成績一定SPC好啲, 但我選LS, 雖然我唔鍾意7班咁多人,但原來SPC都成6班
...

前果埋直資,有边間唔係180起跳㗎,走咗部份點交數,仲玩144/132咩~

作者: adriantai    時間: 24-3-30 12:21

mcl233 發表於 24-3-30 12:19
前果埋直資,有边間唔係180起跳㗎,走咗部份點交數,仲玩144/132咩~
...

成間都係仔已經慘啦, 仲要咁多人,地方又唔係大

作者: mcl233    時間: 24-3-30 12:32

adriantai 發表於 24-3-30 12:21
成間都係仔已經慘啦, 仲要咁多人,地方又唔係大

打走幾拾個,咪鬆動啲囉~

作者: adriantai    時間: 24-3-30 12:32

mcl233 發表於 24-3-30 12:32
打走幾拾個,咪鬆動啲囉~

咁樣 競爭性太大喇

作者: liverpool2023    時間: 24-3-30 12:36

adriantai 發表於 24-3-30 12:17
...

咁英華囉,5班
不過又唔好剩係睇班,仲要睇每班人數,唔知LSC每班幾多人?

作者: adriantai    時間: 24-3-30 12:38

PTL_L 發表於 24-3-29 15:14
咁比較緊係同最top嘅比嘅,LSC緊係唔差,佢唔吼我仔咋,否則有機會轉呔㗎 ...

乜唔係入曬血嘅咩,又DB又LS

作者: adriantai    時間: 24-3-30 12:40

liverpool2023 發表於 24-3-30 12:36
咁英華囉,5班
不過又唔好剩係睇班,仲要睇每班人數,唔知LSC每班幾多人?
...

有得選先得架

作者: PTL_L    時間: 24-3-30 12:44

adriantai 發表於 24-3-30 12:38
乜唔係入曬血嘅咩,又DB又LS

我洗鬼入血,書唔係我讀!
作者: adriantai    時間: 24-3-30 12:45

PTL_L 發表於 24-3-30 12:44

你話小朋友入曬血㗎嘛,咁做乜要逼人轉

作者: adriantai    時間: 24-3-30 12:50

PTL_L 發表於 24-3-30 12:44

你有abc三間血, 好難夠你玩

作者: PTL_L    時間: 24-3-30 12:57

adriantai 發表於 24-3-30 12:45
你話小朋友入曬血㗎嘛,咁做乜要逼人轉
冇話轉喎,只不過間間男校我都鍾意,最衰生唔出,否則一間一個(發夢話入就入)
作者: PTL_L    時間: 24-3-30 12:58

adriantai 發表於 24-3-30 12:50
你有abc三間血, 好難夠你玩
多事啦你,成鬼日講廢話
作者: adriantai    時間: 24-3-30 14:01

PTL_L 發表於 24-3-30 12:57
冇話轉喎,只不過間間男校我都鍾意,最衰生唔出,否則一間一個(發夢話入就入) ...

你無報DBS?

作者: adriantai    時間: 24-3-30 14:05

PTL_L 發表於 24-3-30 12:57
冇話轉喎,只不過間間男校我都鍾意,最衰生唔出,否則一間一個(發夢話入就入) ...

咁點解要護間男女校 ?

作者: PTL_L    時間: 24-3-30 14:09

adriantai 發表於 24-3-30 14:01
你無報DBS?
唔話你知
作者: PTL_L    時間: 24-3-30 14:10

adriantai 發表於 24-3-30 14:05
咁點解要護間男女校 ?
下,我唔係你喎,你講咩呀?
作者: adriantai    時間: 24-3-30 14:12

PTL_L 發表於 24-3-30 14:09
唔話你知

但你好似話咗俾人知喎

作者: adriantai    時間: 24-3-30 14:12

PTL_L 發表於 24-3-30 14:10
下,我唔係你喎,你講咩呀?

咁我下次提醒你

作者: PTL_L    時間: 24-3-30 14:16

adriantai 發表於 24-3-30 14:12
但你好似話咗俾人知喎
係呀,就係唔話俾你知
作者: adriantai    時間: 24-3-30 14:31

PTL_L 發表於 24-3-30 14:16
係呀,就係唔話俾你知

咁你係咪想我繼續問呀?

作者: Joe8889    時間: 24-3-30 22:01

其實LSC一級7班,其他學校幾班?生源方面又點比?
從來喇沙都係自由度大,睇18+書以前都有,男校打架一定都有,但限於最差果一兩班,始終7班,收生不是直資咁自選,因為喇小收到80%以上。唔轉直資九龍區係有些限制吧。
要乖嘅我唔建議LSC,DBS,去其他比較好。
一間歷史悠久嘅學校不只係讀書成績建立出嚟,只係近年大部分人只睇成績吧。
歸屬感是玩出嚟唔係讀出嚟。應該唔多人明白我講咩。
一間名校同成績好嘅學校在於長久嘅傳統,十年貨仔都無,有點難比吧

另外,足球場,田徑跑道,游泳池外,仲有網球場,壁球場,室內運動場,健身室。。。

作者: 02413124    時間: 24-3-30 22:26

我諗除非有人讀晒2間先可以好肯定話你知,不過當年仔自己簡, 棄spc全船簡左lsc,我有問番佢有冇後悔,佢話冇,亦睇到佢好鍾意學校。

作者: PTL_L    時間: 24-3-30 22:31

02413124 發表於 24-3-30 22:26
我諗除非有人讀晒2間先可以好肯定話你知,不過當年仔自己簡, 棄spc全船簡左lsc,我有問番佢有冇後悔,佢話 ...

其實真係睇家庭取向同選擇啦,小朋友感覺最重要,雖然話佢哋得11 12歲人仔,但好似拍拖咁,有啲突然會電光火石有感覺,我仔升小in過一間私小,一出到嚟就喊哂口話收咗一定唔會讀,啲老師好恐怖,in過幾間都冇咁講過,我就知8字唔夾5歲人咋喎,都識講番。見樓主都過個仔偏spc,就如佢願!
作者: 02413124    時間: 24-3-30 22:32

PTL_L 發表於 24-3-30 22:31
其實真係睇家庭取向同選擇啦,小朋友感覺最重要,雖然話佢哋得11 12歲人仔,但好似拍拖咁,有啲突然會電光 ...

同意,係佢讀,簡錯都冇得怨

作者: PTL_L    時間: 24-3-30 22:36

Joe8889 發表於 24-3-30 22:01
其實LSC一級7班,其他學校幾班?生源方面又點比?
從來喇沙都係自由度大,睇18+書以前都有,男校打架一定都 ...
明,知你講咩

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5