教育王國

標題: 九華出咗面試shortlist [打印本頁]

作者: Bit2011    時間: 24-3-9 17:12     標題: 九華出咗面試shortlist

等到又得面試!希望能夠脫穎而出!

作者: godfreychoi    時間: 24-3-9 23:12

加油,祝成功!

作者: Bit2011    時間: 24-3-9 23:19

godfreychoi 發表於 24-3-9 23:12
加油,祝成功!

收到!-定大大加油!

作者: ferrymama    時間: 24-3-10 11:08

想問下shortlisted, 係唔係=個小朋友係B1A level??
作者: Fan83    時間: 24-3-10 11:26

ferrymama 發表於 24-3-10 11:08
想問下shortlisted, 係唔係=個小朋友係B1A level??
我都想知。 學校有1B 頭學生都無得interview.
作者: Leedsforever    時間: 24-3-10 11:41

Fan83 發表於 24-3-10 11:26
可能你地小學已有其他B1A面九華?令B1B頭這個沒機會?照計同一間小學不會見咁多學生。
作者: winguo    時間: 24-3-10 12:05

Bit2011 發表於 24-3-9 17:12
等到又得面試!希望能夠脫穎而出!

shortlist有名,但未收到信,請問你收到信未?

作者: Bit2011    時間: 24-3-10 12:17

ferrymama 發表於 24-3-10 11:08

又唔知呀,學校冇特別講,只知道b1

作者: Bit2011    時間: 24-3-10 12:19

winguo 發表於 24-3-10 12:05
shortlist有名,但未收到信,請問你收到信未?

Shortlist 冇名,number only 。 未收到,應該下星期先有

作者: Bit2011    時間: 24-3-10 12:27

Leedsforever 發表於 24-3-10 11:41
可能你地小學已有其他B1A面九華?令B1B頭這個沒機會?照計同一間小學不會見咁多學生。 ...

如果跟申請procedure, 應該計哂分, 排頭300 個入shortlist

作者: Fan83    時間: 24-3-10 12:27

Leedsforever 發表於 24-3-10 11:41
可能你地小學已有其他B1A面九華?令B1B頭這個沒機會?照計同一間小學不會見咁多學生。 ...
真係唔清楚。理論上應該睇RO short. 如果B1B 頭都無得interview. Shortlist 學生應該全1A
作者: Calaci    時間: 24-3-10 13:01

Fan83 發表於 24-3-10 12:27
真係唔清楚。理論上應該睇RO short. 如果B1B 頭都無得interview. Shortlist 學生應該全1A ...

RO只佔其中50分,shortlist還要睇埋課外活動、語文能力等等去計果150分

作者: Bit2011    時間: 24-3-10 13:08

Calaci 發表於 24-3-10 13:01
RO只佔其中50分,shortlist還要睇埋課外活動、語文能力等等去計果150分

對!

作者: Fan83    時間: 24-3-10 13:29

Calaci 發表於 24-3-10 13:01
課外活動比較少。語文能力唔知點去比分。校內成績都佔50分。但不同學校,如何對比?

作者: Bit2011    時間: 24-3-10 14:03

Fan83 發表於 24-3-10 13:29
課外活動比較少。語文能力唔知點去比分。校內成績都佔50分。但不同學校,如何對比?
...

其實間間學校都冇人知。我哋申請spc ,但連面試機會都冇。

作者: Leedsforever    時間: 24-3-10 15:30

Bit2011 發表於 24-3-10 14:03
咁奇怪?二線小學過往無人入到SPC,今年都有5個有得IN,我仲以為今年SPC選多左人去面試。
作者: Bit2011    時間: 24-3-10 15:43

Leedsforever 發表於 24-3-10 15:30
咁奇怪?二線小學過往無人入到SPC,今年都有5個有得IN,我仲以為今年SPC選多左人去面試。 ...

I don’t know ya

作者: Fan83    時間: 24-3-10 16:21

Bit2011 發表於 24-3-10 14:03
我哋都係。 好似話每間學校有quota. 睇校內成績中英數常
作者: Lena_Wong    時間: 24-3-10 23:57

Fan83 發表於 24-3-10 11:26

我仔一線小學b1A成績,但冇課外活動,特長之類。冇機會in

作者: Fan83    時間: 24-3-11 09:04

Lena_Wong 發表於 24-3-10 23:57
我仔一線小學b1A成績,但冇課外活動,特長之類。冇機會in
有時真係唔知學校評分準則. 唔通300 個shortlist 都係1A?
作者: gtvspare    時間: 24-3-11 16:31

信封背面右下角鉛筆寫了什麼號碼?

作者: winguo    時間: 24-3-11 16:36

gtvspare 發表於 24-3-11 16:31

號碼有什麼意思嗎?

作者: Fan83    時間: 24-3-11 21:36

gtvspare 發表於 24-3-11 16:31
係咪240xxx? Printed word. 唔係鉛筆寫
作者: carmenlook    時間: 24-3-13 12:58

回覆 Calaci 的帖子

呢個係入位之後計分, 大前提係跟Ro截咗頭三百個出嚟
作者: Calaci    時間: 24-3-13 13:19

carmenlook 發表於 24-3-13 12:58
回覆 Calaci 的帖子

呢個係入位之後計分, 大前提係跟Ro截咗頭三百個出嚟
不是不是,shortlist係計頭150分,面試再佔50分,最後滿分200,最高分的50人入圍
作者: Duffy727    時間: 24-3-13 14:54     標題: 回覆樓主:

請問大家最早幾點見?早到有冇機會早見?

作者: winguo    時間: 24-3-13 16:57     標題: 回覆樓主:

11:40

作者: winguo    時間: 24-3-14 12:46

想請問下,學校面試話穿smart casual,你們會選擇穿校服去in嗎?

作者: Leedsforever    時間: 24-3-16 13:50

仲以為九華會選外區生面試多,今日見到二,三十個油天男仔面試,浩浩蕩蕩,好似學校旅行咁,仲話要影大合照留念,其中一個話已經有六間學校收左佢
作者: Bit2011    時間: 24-3-16 13:52

Leedsforever 發表於 24-3-16 13:50
仲以為九華會選外區生面試多,今日見到二,三十個油天男仔面試,浩浩蕩蕩,好似學校旅行咁,仲話要影大合照 ...

原來油天!我都見到好多個同校服

作者: Leedsforever    時間: 24-3-16 13:57

Bit2011 發表於 24-3-16 13:52
原來油天!我都見到好多個同校服
係油天,以前聽人講九華同區in 好少,原來並不存在
作者: Fan83    時間: 24-3-16 14:04

Leedsforever 發表於 24-3-16 13:50
仲以為九華會選外區生面試多,今日見到二,三十個油天男仔面試,浩浩蕩蕩,好似學校旅行咁,仲話要影大合照 ...
應該都係睇RO. 叻仔本區都照收。 我估自行要1A 頭先有機入九華
作者: Leedsforever    時間: 24-3-16 14:08

Fan83 發表於 24-3-16 14:04
應該都係睇RO. 叻仔本區都照收。 我估自行要1A 頭先有機入九華
真係冇諗過油天in 成三十個(都未計其他時段),好多學校也喜歡自行階段收他區學生,因為同區生大抽獎也可以抽入。真係冇B1A頭也冇乜希望
作者: Fan83    時間: 24-3-16 14:11

Leedsforever 發表於 24-3-16 14:08
真係冇諗過油天in 成三十個(都未計其他時段),好多學校也喜歡自行階段收他區學生,因為同區生大抽獎也可 ...
應該係同校group 埋同一個timeslot. 我哋學校同學仔都係咁。 三十個又真係誇wor. 油天有30 個都係band1A? 仲有30 個男仔?

作者: Calaci    時間: 24-3-16 14:55

Fan83 發表於 24-3-16 14:11
應該係同校group 埋同一個timeslot. 我哋學校同學仔都係咁。 三十個又真係誇wor. 油天有30 個都係band1A?  ...

你說得對,同學校同一個timeslot 的。
不過30個又真係多,但其實重點係收幾多個,過往真係收外區多

作者: Leedsforever    時間: 24-3-16 14:58

Fan83 發表於 24-3-16 14:11
應該係同校group 埋同一個timeslot. 我哋學校同學仔都係咁。 三十個又真係誇wor. 油天有30 個都係band1A?  ...
可能係兩間油天,一間寫YCPS,另一間校名好似有少少分別。
作者: minnieevergreen    時間: 24-3-16 15:09

winguo 發表於 24-3-14 12:46
想請問下,學校面試話穿smart casual,你們會選擇穿校服去in嗎?

我成日都覺得﹐著校服係最安全既做法。
一定唔會錯。

作者: Miss_Cherry    時間: 24-3-16 15:59

Leedsforever 發表於 24-3-16 13:57
係油天,以前聽人講九華同區in 好少,原來並不存在

不同校長 不同做法。 現任校長我非常欣賞好貼地 好關愛既女校長

作者: Miss_Cherry    時間: 24-3-16 16:03

minnieevergreen 發表於 24-3-16 15:09
一定唔會錯。

同意 我地嘗試去買smart casual 但發現小六男孩呢d 尷尬年齡好難買fit size 既shirt
所以都係著返校服

作者: Miss_Cherry    時間: 24-3-16 16:04     標題: 回覆樓主:

大家有無留意你地封信左下角英文字母係咩group
我地係R 唔知有無特別意思呢?

作者: lot888    時間: 24-3-16 16:27

如果有30男1A,保守男女成績1:1即最少有60人1A,全級都係B1成績?押尾嗰個都有b2頭,有冇咁勁呀?會唔會係上一兩年整體成績理想,今年九華校長不問價掃貨。
作者: Miss_Cherry    時間: 24-3-16 16:43

lot888 發表於 24-3-16 16:27
如果有30男1A,保守男女成績1:1即最少有60人1A,全級都係B1成績?押尾嗰個都有b2頭,有冇咁勁呀?會唔會係 ...

上年DSE 成績的確油天仔好爭氣
如果真係好似你咁講就好

作者: lot888    時間: 24-3-16 16:58

做得好,師兄係有責任為師弟開路,這是承傳,祝心願達成。
作者: Miss_Cherry    時間: 24-3-16 17:08

lot888 發表於 24-3-16 16:58
做得好,師兄係有責任為師弟開路,這是承傳,祝心願達成。

無錯!
九華d brotherhood 真係好厲害! 我很欣賞
多謝你承你貴言

作者: winguo    時間: 24-3-16 17:09

minnieevergreen 發表於 24-3-16 15:09
一定唔會錯。

最終冇著校服 希望可以同你個女做到同學。我仔第一Round在UCCKE留咗位。

作者: rayseed    時間: 24-3-16 21:27

回覆 winguo 的帖子

請問幾時公佈結果?
作者: Calaci    時間: 24-3-16 21:47

rayseed 發表於 24-3-16 21:27
回覆 winguo 的帖子

請問幾時公佈結果?

自行喎,全世界都係27/3架啦

作者: Mchacha    時間: 24-3-16 21:54

lot888 發表於 24-3-16 16:27
如果有30男1A,保守男女成績1:1即最少有60人1A,全級都係B1成績?押尾嗰個都有b2頭,有冇咁勁呀?會唔會係 ...

應該兩樣都唔係
我諗如果真係30個都係兩油加埋

作者: lot888    時間: 24-3-16 22:03

回覆 Mchacha 的帖子

話時話,舊油天環境真係比新油天差。門口時有狗屎,隔離果欄有異味,上堂又俾條高速公路騷擾。但正正在這惡劣環境,才培養出優秀學生。當然新油天也非常好,位置環境就更好。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5