教育王國

標題: 中一自行收生申請結束 今年升中人數料逾5萬 [打印本頁]

作者: UTB    時間: 24-1-17 15:00     標題: 中一自行收生申請結束 今年升中人數料逾5萬

為填補移民潮導致的學生流失,政府積極搶人才之餘,連其子女亦不放過。今年9月升讀中一的自行分配學位申請階段已於昨日(16日)結束,而來港升學的「人才子女」亦符合參與資格,有中學表示雖然已收到人才子女申請,但為數不多。教育局預計,今年有逾5萬名適齡就讀中一的學生,人數較去年增加。有中學校長指,今年自行階段收表數量高於去年,或受「龍年效應」及新冠疫情過後跨境生回流的影響。

港島民生書院校長嚴志成表示,截至昨日傍晚6時,共收到621份自行分配學位申請表,比去年增加近30%,平均12.4人競爭一席,人才子女申請者則不足5人。他重申,不論是本地抑或是人才子女,所有學生都會以相同標準錄取,若申請人並非在香港就讀,其現就讀小學的成績及表現亦會被考慮。

聖士提反堂中學校長麥偉麟亦指,學校設31個自行分配學額,收表數字與去年相若,當中有幾份屬人才子女申請,為數不多。他說,本學年學校已錄取了10多名人才子女,並已插班入讀不同級別,繼上月參加大灣區香港學校教育展後,學校自本月以來,幾乎每天都收到各人才計劃下的家長詢問入學資訊。他補充,部分內地家長可能因不熟悉報校程序,而錯過中一自行分配學額申請,料今年3至4月個別申請人需到教育局學位分配組辦手續。

香港聖公會何明華會督中學校長金偉明表示,升中自行分配學位收表量繼去年下降後,今年出現回升,按年增20%,創歷年新高,料受惠於龍年效應及疫情跨境生回流影響,故認為今年情況理想,預計到明年適齡人口下降才是難關。他續指,今學年接獲數名人才子女申請插班,分布在不同級別,學校最終取錄當中1人;至於揀選學生方面,標準將與過去一樣,學校將分配更多教師為申請者進行面試,由於學校位於秀茂坪,相信申請者會考慮校園地理位置的因素。

原文網址:中一自行收生申請結束 今年升中人數料逾5萬 | on.cc東網 | 港澳 https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news ... 0117_00822_001.html

作者: Irenecys    時間: 24-1-17 15:51

唔係好明,其實佢哋無呈分試成績,學校點樣跟既定標準評核內地學生?

作者: 10090    時間: 24-1-17 16:25

Irenecys 發表於 24-1-17 15:51
唔係好明,其實佢哋無呈分試成績,學校點樣跟既定標準評核內地學生?

多數係插班,教育局會叫中學收佢哋

作者: hkhk8888    時間: 24-1-17 16:27

其實同香港果D冇呈分既小學學生, 出黎考官津中學咁一樣之嘛, 冇分別

官方說法係: 憑老師既專業判斷!!

作者: 2jkidsfather    時間: 24-1-17 16:44

UTB 發表於 24-1-17 15:00
為填補移民潮導致的學生流失,政府積極搶人才之餘,連其子女亦不放過。今年9月升讀中一的自行分配學位申請 ...
真係有人才的子女入 B3 中學...

作者: Poyau    時間: 24-1-17 17:05

2jkidsfather 發表於 24-1-17 16:44

馮京作馬涼?
St Stephen's College
St Stephen's Church College

作者: pccw2017    時間: 24-1-17 17:11

其中兩間都係Band 3 中學, 低無可低, 有人申請咪收. 仲使乜定標準
作者: Irenecys    時間: 24-1-17 17:14

10090 發表於 24-1-17 16:25

但樓主上文指係中一申請,唔係插班,插班就易呀,畀晒中英數試卷佢做就得,自行無得咁做。

我見另外昨日有新聞報道話有非本地小學的內地雙非報皇仁,對這些學生,唔係好明佢哋用乜嘢標準做篩選?就好似文中港島民生的校長咁講,都好概括咁,即係點呢?

作者: rsx    時間: 24-1-17 17:15

10090 發表於 24-1-17 16:25
https://topick.hket.com/article/3690189?fbclid=IwAR2Z39z69v2nua8g0bBOFpc_wYQiEjvGgplbyjiLSgoYit_Q-pLaBVqOpE4
F1 appication from Beijing

作者: Irenecys    時間: 24-1-17 17:18

Irenecys 發表於 24-1-17 17:14
但樓主上文指係中一申請,唔係插班,插班就易呀,畀晒中英數試卷佢做就得,自行無得咁做。

我見另外昨日 ...

中一自行派位|深圳雙非家長專程到皇仁交表 兒子讚升港大機會高

原文網址: 中一自行派位|深圳雙非家長專程到皇仁交表 兒子讚升港大機會高 | 香港01 https://www.hk01.com/article/981574?utm_source=01articlecopy&utm_medium=referral

作者: 2jkidsfather    時間: 24-1-17 17:33

Irenecys 發表於 24-1-17 17:18
中一自行派位|深圳雙非家長專程到皇仁交表 兒子讚升港大機會高

原文網址: 中一自行派位|深圳雙非家長 ...
如果只係想升港大,不用博QC

作者: UTB    時間: 24-1-17 18:20

2jkidsfather 發表於 24-1-17 16:44

其實唔少B3中學一直都有收內地新移民學生。佢哋學習態度普遍比較認真,初初英文程度較弱,但他們會急起直追,學校亦會額外加開英文補習班去協助他們。最後DSE考試在校內成績名列前茅的大多都係國內新移民學生。所以對於這批B3學校來講,國內學生係一塊肥肉,學校都會用盡方法去招攬他們。既可解決收生不足的問題,又可以幫學校提升水平,一舉兩得。
作者: hkpapa852    時間: 24-1-17 18:32

UTB 發表於 24-1-17 18:20
其實唔少B3中學一直都有收內地新移民學生。佢哋學習態度普遍比較認真,初初英文程度較弱,但他們會急起直 ...
豈此B3中學會收國內學生呢?收費同唔收費嘅名校一樣有收無呈分既國內學生

作者: Szetimmy0225    時間: 24-1-17 21:14

hkpapa852 發表於 24-1-17 18:32
豈此B3中學會收國內學生呢?收費同唔收費嘅名校一樣有收無呈分既國內學生
...

我哋都有收普通話學生, 今年我仔班插入左1个。

作者: pumpkinfly    時間: 24-1-17 21:26

BPS

作者: UTB    時間: 24-1-17 22:12

hkpapa852 發表於 24-1-17 18:32
...

其實他們係全方位咁進入本港的教育體系。很多學校都會吸納這批內地生,爭在多收定少收的問題。對學校未必有太大的影響,但對於本地升中學生(尤其係邊緣人)可能會構成競爭,選校時不能太進取。

作者: UTB    時間: 24-1-17 22:25

參考:大灣區香港學校教育展 - 參展學校名單

https://www.schoolexpo.hk/schoollist

會場設即場收生面試

名單中不乏優質名校(女拔、英華),但也埋伏了一些黑店。

作者: lot888    時間: 24-1-18 07:41

pumpkinfly 發表於 24-1-17 21:26
BPS
有冇bps前幾年收生資料?想看看有幾大分別。是否今年才增加非RO 準入條件?或更改內容比例?香港還有其他小學冇RO,想作個完整分析。
作者: UniKitty    時間: 24-1-18 09:21

Poyau 發表於 24-1-17 17:05
馮京作馬涼?
St Stephen's College
St Stephen's Church College
這事真有發生,我有朋友的孩子就是這樣。
作者: UniKitty    時間: 24-1-18 09:24

UTB 發表於 24-1-17 18:20
其實唔少B3中學一直都有收內地新移民學生。佢哋學習態度普遍比較認真,初初英文程度較弱,但他們會急起直 ...
不出奇啊,據傳聞,DG今年都有大陸來的成功插班中三。
作者: rsx    時間: 24-1-18 09:29

Irenecys 發表於 24-1-17 17:14

我見另外昨日 ...

唔怪之得港同group in有人全程說普通話

作者: UniKitty    時間: 24-1-18 10:07

rsx 發表於 24-1-18 09:29
每年都有的。
作者: bj1315    時間: 24-1-18 11:03

lot888 發表於 24-1-18 07:41
有冇bps前幾年收生資料?想看看有幾大分別。是否今年才增加非RO 準入條件?或更改內容比例?香港還有其他小 ...

BPS admission talk 話interview是廣東話,有人問廣東話唔好點算? 「咁要練下」
真實對白

作者: UniKitty    時間: 24-1-18 11:09

bj1315 發表於 24-1-18 11:03
BPS admission talk 話interview是廣東話,有人問廣東話唔好點算? 「咁要練下」
真實對白
...
EK有講,BPS校長普通話好過英文。
作者: bj1315    時間: 24-1-18 11:17

UniKitty 發表於 24-1-18 11:09
EK有講,BPS校長普通話好過英文。

佢冇在個admission talk
其實我都係第一次聽到有學校咁講 仲係BPS⋯⋯官校

作者: UTB    時間: 24-1-18 11:20

bj1315 發表於 24-1-18 11:03
真實對白
...

今天老師們還可以要求學講廣東話,但以後可能會有變數:

教育局計劃明年透過語文基金,資助所有中、小學教師和未畢業的準教師,不限所教科目,自願報考國家普通話水平測試。

https://news.tvb.com/tc/local/655c987e253c58169be3f58c/%E6%B8%AF%E6%BE%B3-%E6%95%99%E8%82%B2%E5%B1%80%E6%93%AC%E8%B3%87%E5%8A%A9%E4%B8%AD%E5%B0%8F%E5%AD%B8%E6%95%99%E5%B8%AB%E7%AD%89%E5%A0%B1%E8%80%83%E5%9C%8B%E5%AE%B6%E6%99%AE%E9%80%9A%E8%A9%B1%E6%B0%B4%E5%B9%B3%E6%B8%AC%E8%A9%A6-%E8%AD%B0%E5%93%A1%E6%8C%87%E9%A0%88%E5%96%84%E7%94%A8%E5%85%AC%E5%B8%91

今日係自願,他日有可能變成強制。

作者: UniKitty    時間: 24-1-18 11:28

bj1315 發表於 24-1-18 11:17

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3873608資深會員hkpapa852的講法,我比較認可。

作者: 2jkidsfather    時間: 24-1-18 12:19

UTB 發表於 24-1-18 11:20
不是預料之内的事嗎?

作者: UTB    時間: 24-1-18 13:20

2jkidsfather 發表於 24-1-18 12:19
不是預料之内的事嗎?

係必然會發生的事情

立法會十六題:提升市民的普通話水平

以下是今日(八月十八日)在立法會會議上李慧琼議員的提問和教育局局長楊潤雄的書面答覆:

問題:

有意見認為,通曉普通話有助青年人融入國家發展大局、把握國家及粵港澳大灣區發展機遇。為了提升青年人的普通話水平,政府有需要在學校強調普通話的重要性,並加強普通話的教學水平及學習普通話的氛圍,以鼓勵更多青年人學習普通話及提升其普通話水平。關於提升市民的普通話水平,政府可否告知本會:

(一) 鑑於有意成為普通話教師的人士須參加當局舉辦的教師語文能力評核,並在所有卷別均取得三級或以上等級的成績,才符合任教普通話的語文能力要求,教育局會否考慮增設以下要求:在國家語言文字工作委員會舉辦的普通話水平測試中取得一級乙等或以上成績;若會,詳情為何;若否,原因為何;

(二)鑑於在二○一五至二○一六學年,分別只有16.4%及2.5%的小學和中學全面以普通話教授中國語文科,政府會否鼓勵學校以普通話教授其他學科及在校園提供更多應用普通話的場合,使學生有更多機會應用普通話及掌握更多普通話詞彙;若會,詳情為何;若否,原因為何;及

(三) 會否在公務員招聘考試中增設普通話語文能力測試;若會,詳情為何;若否,原因為何?

https://www.info.gov.hk/gia/general/202108/18/P2021081800324.htm

作者: hkpapa852    時間: 24-1-18 13:42

bj1315 發表於 24-1-18 11:17

官校大部份教職員既普通話, 絕對係普通過普通, 所以官校根本唔會有普教班 (中學, 其實官立小學都極少有普教班了)
所以叫佢用普通話同你面試? 無所謂, 雞同鴨講啫

當然, 班 "高才通" 之類既申請人子女, 唔係普通2打6既子女, 可能會得到校長親自接見都未定, 到時自然可以輕輕鬆鬆用相同既語言溝通

天后男官校幾年前自行都收咗個係廣州讀書既學生, 但人地係操流利廣東話既

作者: pumpkinfly    時間: 24-1-18 17:32

lot888 發表於 24-1-18 07:41
有冇bps前幾年收生資料?想看看有幾大分別。是否今年才增加非RO 準入條件?或更改內容比例?香港還有其他小 ...
梗係。。。冇啦,因同阿女報左bps先見到咋
作者: pumpkinfly    時間: 24-1-18 17:34

rsx 發表於 24-1-18 09:29
spcc12月個面試,外面好幾個全程普通話溝通的家長在等候,彼此認識架
作者: hkpapa852    時間: 24-1-18 17:59

pumpkinfly 發表於 24-1-18 17:34
spcc12月個面試,外面好幾個全程普通話溝通的家長在等候,彼此認識架
其實國內多個大城市都有教育機構開辦一D叫"香港直資中學考察團"俾國內家長嚟香港"了解"多間香港直資名中
所以近年大部份成績稍好既直資, 都大把國內人嚟考

作者: gracelam    時間: 24-1-18 20:25

阿女有3個補習學生(初中),一個要求普教數,一個普教中,另一個廣東話教就得,但對方係操不純正廣東話。

作者: bananaGi    時間: 24-1-19 15:15

UTB 發表於 24-1-17 22:12
其實他們係全方位咁進入本港的教育體系。很多學校都會吸納這批內地生,爭在多收定少收的問題。對學校未必 ...

被逼吸納.

一係殺校

作者: KITKIT1599    時間: 24-1-19 23:32

何明華近幾年進步咗好多,係街上面嘅學生都比以前純品咗。反而同區隔離間B3啲學生又係停車場同籃球場食煙,越嚟越差。
作者: lot888    時間: 24-1-20 10:05

hkpapa852 發表於 24-1-18 17:59
其實國內多個大城市都有教育機構開辦一D叫"香港直資中學考察團"俾國內家長嚟香港"了解"多間香港直資名中
所 ...
我都想從不同角度談談。一個升中或插入初中學生,除非直資提提寄宿,否則須考慮日常照顧及住宿問題,國內家長會否放棄職務,來港跟小朋友同住,生活費必以倍數上昇。如寄居親友家,親友真能悉心照顧,孩子真願意嗎?缺人關心下,必會產生問題。中學跟大學不同,常需家長跟學校溝通跟進學生學業,成長遇到的問題,這又如何處理?早前新聞報內地博士生參加冰毒派對後死亡,連2,30歲人,讀咁多書都出事,初中生又如何處理。再者,國內好的國際學校多的是,有資源真係未必會考慮來港跟大家爭中學學位,爭大學學位當然是吾一件事。在港跟大家爭直資學位那些學生應早已低港,已在香港体育制度下成長。
作者: Rpp    時間: 24-1-20 10:41

所 ...

DG有上大灣區擺攤搵新血全能學生。

作者: Rpp    時間: 24-1-20 10:50

所 ...

近年佔大部分插入香港名直,都係北京有名中小全能新血。

作者: liverpool2023    時間: 24-1-20 11:47

我哋學校有得自選普教中/廣教中,反而見香港人揀普揀中,而內地同學揀廣教中。

可能係進取型學校既緣故,我哋家長普遍都希望克服弱點/學習別人優點。

作者: 簡單啲來講    時間: 24-1-20 12:16     標題: 回覆樓主:

想要儘收學術好,只有像大陸那樣,教育局統一考試,統一分數線投檔,一考定終身。另設體藝分數線。這樣才能最大程度不看走眼,不走寶。而且目的明確,對學生更加公平,小學也更有針對性。用不了幾年,本地學生學術就會大大提高,也不用抱怨大陸學生入來搶學位,也不用去大灣區擺攤換新血。
中學不用六年制,3年初中,3年高中,又可以再考一次翻盤。目前band3中學學位大大過剩,整個中學重組一半初中,一半高中。

作者: hkpapa852    時間: 24-1-21 01:52

lot888 發表於 24-1-20 10:05
我都想從不同角度談談。一個升中或插入初中學生,除非直資提提寄宿,否則須考慮日常照顧及住宿問題,國內家 ...
按法例, "非香港居民"身份既學生入讀直資學校, 學費係比香港學生貴幾倍
會諗住考香港直資學校既國內人, 學費, 住宿基本上唔係佢地認為要考慮既問題

國內人自小習慣家長同小朋友分離, 所以根本亦唔係問題

作者: liverpool2023    時間: 24-1-21 07:22

hkpapa852 發表於 24-1-21 01:52
按法例, "非香港居民"身份既學生入讀直資學校, 學費係比香港學生貴幾倍
會諗住考香港直資學校既國內人, 學 ...

原來有分?

咁點知道個學費幾多呢?我都想查一下自己學校學費喎!

專才既子女係屬於「非香港居民」?

作者: liverpool2023    時間: 24-1-21 07:24

lot888 發表於 24-1-20 10:05
我都想從不同角度談談。一個升中或插入初中學生,除非直資提提寄宿,否則須考慮日常照顧及住宿問題,國內家 ...

小紅書已經見到有呢種宿舍
供中小學生寄宿,包食宿照顧補習

作者: 簡單啲來講    時間: 24-1-21 11:29

liverpool2023 發表於 24-1-21 07:22
原來有分?

DBS和SPCC有招收非香港居民,學費加住宿跟大陸國際學校差唔多。其他直資不清楚是否招收,如有招收學校網站會有公佈。專才高才通優才都系香港居民,享有跟本地人一樣待遇。

作者: hollyword888    時間: 24-1-21 12:15

hkpapa852 發表於 24-1-21 01:52
會諗住考香港直資學校既國內人, 學 ...

讀直資的都是拿了HKID的,非香港居民為什麼要來香港讀直資? and,“國內人自小習慣家長同小朋友分離”?? 你認真的嗎?

作者: Rpp    時間: 24-1-21 12:27

hollyword888 發表於 24-1-21 12:15
讀直資的都是拿了HKID的,非香港居民為什麼要來香港讀直資? and,“國內人自小習慣家長同小朋友分離”??  ...

有母親陪讀,有租樓或買樓,父親在國內生意或中港生意人,接觸過的就這樣。
如果低收入另外一類,可能靠小朋友的什麼政府蹤援過日子的,不可能支撐佢基本開支,更不可能有優質教育。

作者: 2kidsMUK    時間: 24-1-21 12:37

hollyword888 發表於 24-1-21 12:15
讀直資的都是拿了HKID的,非香港居民為什麼要來香港讀直資? and,“國內人自小習慣家長同小朋友分離”??  ...

過來讀的自然是看中香港直資學校的性價比,就算是付“非本地學費”,也比許多內地二三線城市的所謂國際學校(一般沒什麼歷史,教學成果/大學入學數據無從考證比較)值太多;就算是一線城市的國際學校,也不見得都好,學費嘛就更是高不可攀。

可能更重要的是同學非富即貴的圈子吧

作者: 簡單啲來講    時間: 24-1-21 12:59

DBS和SPCC可申請住宿,不是阿貓阿狗都可以的(非香港居民),本身招收的都是大陸top學校的精英來嘅。

作者: rsx    時間: 24-1-21 15:12

Rpp 發表於 24-1-21 12:27
有母親陪讀,有租樓或買樓,父親在國內生意或中港生意人,接觸過的就這樣。
如果低收入另外一類,可能靠小 ...

正是,識得幾個同學都係咁,反而特別生性努力的!

作者: Rpp    時間: 24-1-21 17:58

簡單啲來講 發表於 24-1-21 12:59
DBS和SPCC可申請住宿,不是阿貓阿狗都可以的(非香港居民),本身招收的都是大陸top學校的精英來嘅。
...

作者: liverpool2023    時間: 24-1-21 20:35

Rpp 發表於 24-1-21 12:27
如果低收入另外一類,可能靠小 ...

唔止香港
我見佢地去英國澳洲都有
只有母親帶小孩去當地讀書
內地有能力家庭好多咁做

作者: Rpp    時間: 24-1-21 21:42

liverpool2023 發表於 24-1-21 20:35

新港家庭貧富差距懸殊,有米自然父母有規劃有遠見。

作者: UTB    時間: 24-1-21 22:47

今日同一位任職教師的舊同事食飯,他透露學校近年聘用多咗內地人任教職,亦招收了不少內地新生。老師間中會用普通話解說課文內容。他說他有一種感覺,就係這批新老師來港主要係學習香港學校的運作模式,然後將香港教育的優點帶回內地,改良內地的教育質素。當內地學校辦得比香港好,就不會有很多內地人來港讀書。反過來香港人將來可能會北上求學。就好像今天的深圳的消費市場,已經漸漸超越了香港。
作者: liverpool2023    時間: 24-1-22 08:21

UTB 發表於 24-1-21 22:47
今日同一位任職教師的舊同事食飯,他透露學校近年聘用多咗內地人任教職,亦招收了不少內地新生。老師間中會 ...

都會架!好多行業都已經係

作者: Rpp    時間: 24-1-22 09:19

UTB 發表於 24-1-21 22:47
今日同一位任職教師的舊同事食飯,他透露學校近年聘用多咗內地人任教職,亦招收了不少內地新生。老師間中會 ...

內地教育制度屬於篩選機制嘛,是應試教育,多麼的內卷,好多叻人,不適合這套應試教育的孩子連陪跑嘅機會都無。有遠見嘅父母都往外跑,唔想自己的小孩一個家庭出盡洪荒之力最後都係陪跑。
將來不知道?但是未來十年會越來越多人來港讀書。

作者: hkpapa852    時間: 24-1-22 11:30

非香港居民為什麼要來香港讀直資?

點解國內人會寧願俾錢子女讀"不知名國際學校"唔係本地學校?

你知唔知每年國內高考有幾多人爭大學學位? 點解國內又有人會用國際課程資歷去考清華/北大等名大學? 香港又有幾多人爭大學學位? 點解香港國課程近年咁多人爭?

作者: hkpapa852    時間: 24-1-22 11:34

liverpool2023 發表於 24-1-21 07:22
原來有分?

透過"專才"同"高才通"申請人既子女係有香港份証可以以"本地學生"身份讀直資同大學

其它會員都講過, 如果你係國人有錢又有得揀, 但送唔到子女去海彍讀書的話, 會揀去香港讀直資, 定係國內既國際學校?

作者: hollyword888    時間: 24-1-22 11:45

hkpapa852 發表於 24-1-22 11:30
非香港居民為什麼要來香港讀直資?

點解國內人會寧願俾錢子女讀"不知名國際學校"唔係本地學校?

如果覺得國內國際學校唔好,讀香港國際學校好了,為什麼讀直資? 以培僑書院為例,本地學生學費2萬7千,非香港居民10萬,花10萬學費為什麼不直接去國際學校?

非香港身份讀直資學校,既入唔到JUPAS,又唔可以用DSE成績申請國內大學,即便該直資學校有IB/Alevel課程,亦要成績上游才有資格挑。我實在想不明白在這樣的情況下,不選國際學校而要去讀什麼直資。

作者: hkpapa852    時間: 24-1-22 11:49

hollyword888 發表於 24-1-22 11:45
如果覺得國內國際學校唔好,讀香港國際學校好了,為什麼讀直資? 以培僑書院為例,本地學生學費2萬7千,非 ...

你估香港似樣既國際學校咁易入?

當然, 如果只係參觀咁行出行入又真係好易

作者: hollyword888    時間: 24-1-22 12:02

hkpapa852 發表於 24-1-22 11:49

國際學校有易入的,直資有難入的,同樣level的直資一定比國際易入? 咁SPCC/ DG真的比GSIS/CIS容易很多?

作者: Rpp    時間: 24-1-22 12:10

hollyword888 發表於 24-1-22 12:02
國際學校有易入的,直資有難入的,同樣level的直資一定比國際易入? 咁SPCC/ DG真的比GSIS/CIS容易很多?
...

耀中已經係國內家庭的最大群體。
較易入。

作者: liverpool2023    時間: 24-1-22 12:23

hollyword888 發表於 24-1-22 11:45
如果覺得國內國際學校唔好,讀香港國際學校好了,為什麼讀直資? 以培僑書院為例,本地學生學費2萬7千,非 ...

好多人都唔鐘意國際學校既課程和氛圍
讀直資嗰啲通常都係上游,應該唔怕揀不到IB/IAL

作者: Rpp    時間: 24-1-22 12:23

好多試名直失敗,去咗國際學校。

作者: liverpool2023    時間: 24-1-22 12:24

hkpapa852 發表於 24-1-22 11:49

我响小紅書見到既,通常都想入名直資,比較少聽到想入國際學校喎!

作者: Poyau    時間: 24-1-22 12:36

Rpp 發表於 24-1-22 12:10

耀中已經係國內家庭的最大群體。

耀中 小學IS 中學PIS 中學相對易入

作者: Rpp    時間: 24-1-22 12:40

liverpool2023 發表於 24-1-22 12:24
我响小紅書見到既,通常都想入名直資,比較少聽到想入國際學校喎!

佢哋中文,數學係擅長。
國際學校係最後選擇。

作者: stillgood20    時間: 24-1-22 12:41

liverpool2023 發表於 24-1-22 12:24
最近聽過一個講法.
國內已經不一定希望去海外留學.
特別是,可能擔心海歸回國.
一些國家機構招聘時. 沒有優勢.

一一一

國內已經有完善的國際學校.
來香港讀國際學校,沒什麼好處.

作者: hollyword888    時間: 24-1-22 12:48

Rpp 發表於 24-1-22 12:23
好多試名直失敗,去咗國際學校。

你說的對,但這些人通常並不是“非香港居民”,而是有HKID的

作者: hollyword888    時間: 24-1-22 12:50

這些都是有HKID的。可能我見識短,從未見過“非香港居民”想入去直資學校,但去到國際學校就有不少。

作者: liverpool2023    時間: 24-1-22 15:17

hollyword888 發表於 24-1-22 12:50
這些都是有HKID的。可能我見識短,從未見過“非香港居民”想入去直資學校,但去到國際學校就有不少。
...

其實點知人哋有冇HKID?

作者: kctsang    時間: 24-1-22 15:47

朋友個仔今年係元朗讀緊Band one 津中,佢話佢班有1/3 人係講普通話

雖然今年都仲係雙非年,但係唔知點解bond one津中會收到咁多講普通話學生

作者: hollyword888    時間: 24-1-22 15:49

liverpool2023 發表於 24-1-22 15:17
其實點知人哋有冇HKID?

其實好簡單,隨手翻看一下過往post便知,都是先有“香港居民身份”才來插班直資。如果有例外,歡迎告訴我,讓我增長一下見識

作者: hkpapa852    時間: 24-1-22 15:56

hollyword888 發表於 24-1-22 12:50
...
其實你知唔知, 攞住 "香港永久性居民" 身份去考香港既國學校, 仲難過攞住 國內身份証 去考?

無乜 "非香港居民" 考香港直資學校? 小學可能係, 中學呢?
不如問下近幾年插班入女霸王個幾個來自北京既學生, 係咪 "香港永久性居民" ?

糾正一下你既講法, 有 HKID 唔代表係 "香港永久性居民".

係香港工作或讀書既籍人仕, 只要需要逗留多過180日, 都會有 HKID, 但佢地唔屬於可以取得本地資功助既 "香港永久性居民" 身份既人

作者: Rpp    時間: 24-1-22 16:29

hkpapa852 發表於 24-1-22 15:56
其實你知唔知, 攞住 "香港永久性居民" 身份去考香港既國學校, 仲難過攞住 國內身份証 去考?

無乜 "非香港 ...

點會問有無香港身分證?好尷尬,講普通話的唔一定係雙非,唔識廣東話既不一定不是香港人,呢個新生代好多香港兒童已經唔識講廣東話。係珍珠咁真既事實。
有樣事實係好多原本國內讀書的,到香港讀書。
啱同班上雙非媽媽食午飯,媽媽一年簽一次證,佢哋原本移民加拿大,只是住兩年便放棄綠卡,因為不適應生活太無聊,二女係香港出生讀佐記,兜兜轉轉又返回香港。爸爸係國內搵錢。

作者: Rpp    時間: 24-1-22 16:54

無乜 "非香港 ...

聽聞佐記一直以來有非香港居民讀書。

作者: hollyword888    時間: 24-1-22 17:15

無乜 "非香港 ...

我從未說過HKID=永久居民。有HKID,可能是永久居民,也可能是人才計劃或讀書的臨時身份及其受養人。但無論哪種,均享受本地學生之學費。

我的point從頭到尾都是: 沒有HKID的學生,絕少會來插班香港的直資學校,最多只會選擇去香港的國際學校。

包括你說的本年插班DG的“北京學生”,恰好本人知道,其父母通過人才計劃取得香港簽證,其享受本地學生之學費標準,歡迎你去查證。

作者: hkpapa852    時間: 24-1-22 17:42

Rpp 發表於 24-1-22 16:54
聽聞佐記一直以來有非香港居民讀書。
根本就係. 而且佐記個宿舍, 無乜要求, 肯申請都差唔多就有得住

作者: Rpp    時間: 24-1-22 18:32

hkpapa852 發表於 24-1-22 17:42
根本就係. 而且佐記個宿舍, 無乜要求, 肯申請都差唔多就有得住

聽聞如果有香港學校offer的話,內地身份學生小於18歲必須要有直系親戚,香港永久居民作為監護人,要雙方簽署同意書的。讀完7年又直接申請香港居民。
至於學費幾多不清楚了。

作者: liverpool2023    時間: 24-1-23 07:48

hollyword888 發表於 24-1-22 15:49
其實好簡單,隨手翻看一下過往post便知,都是先有“香港居民身份”才來插班直資。如果有例外,歡迎告訴我 ...

即是你講的,是EK呢度的?

我是講學校的同學,差不多每班也有,我真是不知道人哋用咩身份入讀,只知都是插班。

作者: hkpapa852    時間: 24-1-23 09:36

Rpp 發表於 24-1-22 18:32
聽聞如果有香港學校offer的話,內地身份學生小於18歲必須要有直系親戚,香港永久居民作為監護人,要雙方簽 ...
多年嚟咁多雙非可以用"托管"服務嚟讀香港官津小學, 就知呢D所謂"要求"係廢架啦!
作者: Rpp    時間: 24-1-23 10:11

hkpapa852 發表於 24-1-23 09:36
多年嚟咁多雙非可以用"托管"服務嚟讀香港官津小學, 就知呢D所謂"要求"係廢架啦! ...

雙非兒童是有出世紙,唔駛托管比咩監護人,樓上討論緊係內地身份戶藉學生嚟香港讀國際學校多,絕少讀直資。
我認為其實內地戶藉應該講都絕少來香港讀書,成本高學費貴又麻煩,既要搞受養人托管監護人簽名,都幾麻煩的。不過唔排除有。

作者: hkpapa852    時間: 24-1-23 12:02

Rpp 發表於 24-1-23 10:11
雙非兒童是有出世紙,唔駛托管比咩監護人,樓上討論緊係內地身份戶藉學生嚟香港讀國際學校多,絕少讀直資 ...
香港直資學校, EDB資助額只係7萬幾至8萬幾一年:https://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/applicable-to-primary-secondary/direct-subsidy-scheme/index/dssrate_tc.pdf

其實對大部份直資中學嚟講, non local studnet 學費只係比香港學生多咗1.5至2倍, 但仍比大部份國際學校平唔少, 至緊要係唔駛額外再俾 Levy 之類既錢

關於需要"直係親屬"才能來港, 香港入境處係無呢個要求:
https://www.immd.gov.hk/hkt/services/visas/study.html#secondTab

按"申請資格"睇下

再參考下浸大相類似既要求, 18歲以下都只係話係香港需要人"保証人" (第6點和第7點)
https://physics.hkbu.edu.hk/f/programme/2502/2750/visiting_student_info.pdf

作者: mcl233    時間: 24-1-23 12:03     標題: 回覆樓主:

咁大穫了,講普通話就係來自國內,咁應該幾多國際學校學生係來自國內,而否定佢地係海外回流人士~

作者: hkpapa852    時間: 24-1-23 12:04

Rpp 發表於 24-1-23 10:11
雙非兒童是有出世紙,唔駛托管比咩監護人,樓上討論緊係內地身份戶藉學生嚟香港讀國際學校多,絕少讀直資 ...
你估個個國內人都可以好似孫玥咁, 嫁俾香港人再去DGS教波, 之後再安排埋個女去DG讀書咩!
作者: mcl233    時間: 24-1-23 12:08     標題: 回覆樓主:

聽說,最近不少係國內既國際分校結業,收生已不足,會唔會仲要一窩峰擁嚟香港入國際/直資啦?非本地生,黎香港讀書成本平過放洋?~

作者: mcl233    時間: 24-1-23 12:11

hkpapa852 發表於 24-1-23 12:04
你估個個國內人都可以好似孫玥咁, 嫁俾香港人再去DGS教波, 之後再安排埋個女去DG讀書咩! ...

唔論国籍,香港唔少游跑教練都似乎唔會抗拒行呢條路~

作者: Rpp    時間: 24-1-23 12:19

hkpapa852 發表於 24-1-23 12:04
你估個個國內人都可以好似孫玥咁, 嫁俾香港人再去DGS教波, 之後再安排埋個女去DG讀書咩! ...

佢個女應該都係排球高手,就嚟升中,佢都私教排球嘅,價錢又合理。

作者: lot888    時間: 24-1-23 14:18

有D 唔明,如孫玥老公係香港人,佢個女如在香港出世,就係香港人,同國內人來港爭學位有什麼關係。看見以上討論比較含糊,具体只知道有專才女兒入讀DG,其他好像冇結論。
作者: B.B.BaBa    時間: 24-1-23 15:14

pumpkinfly 發表於 24-1-18 17:34

5、6年前,甚至更久遠之前已經係咁

作者: mcl233    時間: 24-1-23 15:23

lot888 發表於 24-1-23 14:18
有D 唔明,如孫玥老公係香港人,佢個女如在香港出世,就係香港人,同國內人來港爭學位有什麼關係。看見以上 ...

一直都有普通話人㗎啦~

作者: lot888    時間: 24-1-23 15:42

結論是否國內小朋友由從前,到現在,什至將來一向有來港讀書程况,不會呢段時間突然增加。而專才來的子女正好填補離開嘅港人,似乎又回到一個平衝點。之前大家擔心搶學位問題只是主觀加個人幻想假像,又或傳媒誇大,可忽略但留意。
作者: hkpapa852    時間: 24-1-23 16:05

lot888 發表於 24-1-23 15:42
結論是否國內小朋友由從前,到現在,什至將來一向有來港讀書程况,不會呢段時間突然增加。而專才來的子女正 ...
人民幣驅逐港幣
作者: lot888    時間: 24-1-23 16:51

如人民幣有美元般話語權及認受性,我絕對歡迎。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5