教育王國

標題: 官塘b1c自行 [打印本頁]

作者: Evachau    時間: 23-12-16 08:58     標題: 官塘b1c自行

請問二線官小,呈一和二全級佰五考四十頭,乙一可以聯系抽官中,所以老師話就算邊緣人自行也可以博下!本區b1唔夠位,是否可以跨區試下?

作者: Poyau    時間: 23-12-16 14:05

Evachau 發表於 23-12-16 08:58
請問二線官小,呈一和二全級佰五考四十頭,乙一可以聯系抽官中,所以老師話就算邊緣人自行也可以博下!本區 ...

東區筲官成績較官中佳 看看如何

作者: Evachau    時間: 23-12-16 14:53

Poyau 發表於 23-12-16 14:05
東區筲官成績較官中佳 看看如何

因為屋企唔近地鐵站,東區路程太遠,請問九龍區仲有邊間自行機會較大?

作者: Poyau    時間: 23-12-16 15:23

Evachau 發表於 23-12-16 14:53
因為屋企唔近地鐵站,東區路程太遠,請問九龍區仲有邊間自行機會較大?
...

看看以下九龍區中學是否較筲官近?
邊緣人自行以下機會未必高於筲官

KL1 SFXC(男) 循道 銘基
KL2 黃棣珊
KL3 丘佐榮
KL4 可立

作者: Evachau    時間: 23-12-16 16:15

Poyau 發表於 23-12-16 15:23

請問官塘區轉去九龍城區是否跌banding ? 如試丘中是否機會比較微?

作者: Poyau    時間: 23-12-16 17:30

Evachau 發表於 23-12-16 16:15
請問官塘區轉去九龍城區是否跌banding ? 如試丘中是否機會比較微?

自行比併申請人全港次第 無組別
九龍城區B1生大抽獎丘中穩入
對手應以該區邊緣人及跨區為主

作者: Evachau    時間: 23-12-16 18:19

Poyau 發表於 23-12-16 17:30

謝謝你!

作者: Evachau    時間: 23-12-16 19:22

請問如果留本區/黃大仙自行是否機會更微?

作者: Poyau    時間: 23-12-17 10:58

Evachau 發表於 23-12-16 19:22
請問如果留本區/黃大仙自行是否機會更微?

觀塘/黃大仙兩區英中位不足
邊緣人自行要與不少B1B/C生競爭
英中位足的區B1生自行可能博高一線
這些區大抽獎保底校相對少B1生自行

作者: Evachau    時間: 23-12-17 11:25

Poyau 發表於 23-12-17 10:58

謝謝你!請問直資邊間有機?

作者: Joe8889    時間: 23-12-17 12:11

播道,羅氏,中華基金
作者: Poyau    時間: 23-12-17 14:41

Evachau 發表於 23-12-17 11:25
謝謝你!請問直資邊間有機?

如對IB有興趣 亦可看看真道/啟思

作者: Evachau    時間: 23-12-17 14:42

Joe8889 發表於 23-12-17 12:11
播道,羅氏,中華基金

阿仔不想普教中,所以無報這三間!

作者: Evachau    時間: 23-12-17 14:46

Poyau 發表於 23-12-17 14:41
如對IB有興趣 亦可看看真道/啟思

謝謝你!我對IB無乜研究,再了解一下先!

作者: Evachau    時間: 23-12-31 17:24

Poyau 發表於 23-12-17 10:58

請問除咗九龍城區,仲有邊區夠B1位?其實自行是否應該揀全in的學校?因為如果連interview 都冇得in, 就浪費咗一個機會!

作者: Poyau    時間: 23-12-31 17:55

Evachau 發表於 23-12-31 17:24
請問除咗九龍城區,仲有邊區夠B1位?其實自行是否應該揀全in的學校?因為如果連interview 都冇得in, 就浪 ...

以下本區B1生大抽獎應夠B1位
中西區女生 灣仔區 東區
油尖旺區 九龍城區

作者: Evachau    時間: 23-12-31 18:50

Poyau 發表於 23-12-31 17:55
油尖旺區 九龍城區

Thx for sharing

作者: Evachau    時間: 23-12-31 21:33

油尖旺區 九龍城區

請問我可否解讀如自行揀銘基機會會比可立和黃棣冊高?

作者: Poyau    時間: 24-1-1 11:57

Evachau 發表於 23-12-31 21:33
請問我可否解讀如自行揀銘基機會會比可立和黃棣冊高?

銘基自行對手應以B1C/2A生為主
黃棣珊自行應有較多該區B1A/B生
自行可立 何不大抽獎聯中官中?

作者: Evachau    時間: 24-1-1 15:29

Poyau 發表於 24-1-1 11:57
銘基自行對手應以B1C/2A生為主
黃棣珊自行應有較多該區B1A/B生
自行可立 何不大抽獎聯中官中?

暫時不會考慮可立和黃棣冊了!請問自行應該試銘基嗎?感覺同官中差唔多?

作者: bananaGi    時間: 24-1-4 12:26

Evachau 發表於 23-12-31 17:24
請問除咗九龍城區,仲有邊區夠B1位?其實自行是否應該揀全in的學校?因為如果連interview 都冇得in, 就浪 ...

自行收30%人. 人地一定收精英先?  1C-2A 好難係自行成功B1中學, 人地大把1B,1C申請,

1C/2A 等抽多,

除非你去申請間2A, 你又想唔想呢?

作者: Evachau    時間: 24-1-4 20:23

bananaGi 發表於 24-1-4 12:26
自行收30%人. 人地一定收精英先?  1C-2A 好難係自行成功B1中學, 人地大把1B,1C申請,

我都明白這點,所以覺得報邊間1C機會都係一樣微!

作者: hkpapa852    時間: 24-1-5 09:02

請問二線官小,呈一和二全級佰五考四十頭,乙一可以聯系抽官中,所以老師話就算邊緣人自行也可以博下!本區 ...
秀官?如果係應只得~1/3學生係B1,呢個排名要小心
本區可搏蒙民偉,TKO景嶺,或油尖旺銘基
直資可諗吓李國寶和培基

作者: hkpapa852    時間: 24-1-5 09:11

直資可諗吓李國寶和培基

作者: Evachau    時間: 24-1-5 11:25

hkpapa852 發表於 24-1-5 09:11
直資可諗吓李國 ...

係呀!老師話邊緣人,心諗銘基好似比蒙民偉大少少機會?

作者: Evachau    時間: 24-4-13 15:28

自行不成功!呈三退步了,未派成績表,(但班主任已經講全級五十名后係邊緣人,雖然阿仔未跌出五十名,但也差不多了)大抽獎填表是否應該更保守,乙一填官中比較高機會?

作者: minnieevergreen    時間: 24-4-13 15:52

Evachau 發表於 24-4-13 15:28
自行不成功!呈三退步了,未派成績表,(但班主任已經講全級五十名后係邊緣人,雖然阿仔未跌出五十名,但 ...
如果係邊緣人觀官乙一是最賺既做法
我地牛官b2a同學都會博一博觀官
去年都有好彩既入到

作者: Evachau    時間: 24-4-13 16:04

minnieevergreen 發表於 24-4-13 15:52
如果係邊緣人觀官乙一是最賺既做法
我地牛官b2a同學都會博一博觀官
去年都有好彩既入到

係呀!之前校長有講過每年大約十多個同學仔入到!考得比阿仔好的也選它!因為差唔多level想找多間本區男女全英中都冇!

作者: minnieevergreen    時間: 24-4-13 18:40

Evachau 發表於 24-4-13 16:04
係呀!之前校長有講過每年大約十多個同學仔入到!考得比阿仔好的也選它!因為差唔多level想找多間本區男女 ...

最大問題是邊緣人
一估錯banding有機會去到好後
叩門考級4、50都難

擔心跌落band 2、但又想博英中
似乎觀官係唯一選擇

作者: Keropimelody    時間: 24-4-13 19:58

minnieevergreen 發表於 24-4-13 18:40
最大問題是邊緣人
叩門考級4、50都難

正正就係咁。阿仔係邊緣人。老師話估計阿仔排名全港計就屬 band 1, 同區就 band 2.,  咁搞到我都唔識甲乙撰 band 1 定2好啦?請問大家有冇經驗,意見呀?謝謝

作者: HK-MAN    時間: 24-4-13 20:11

Keropimelody 發表於 24-4-13 19:58
正正就係咁。阿仔係邊緣人。老師話估計阿仔排名全港計就屬 band 1, 同區就 band 2.,  咁搞到我都唔識甲乙 ...
如果你老師講得準,甲部可選b1學校,乙部只可揀b2學校。想問點解你老師咁有信心咁講野?
作者: Keropimelody    時間: 24-4-13 20:50

HK-MAN 發表於 24-4-13 20:11
如果你老師講得準,甲部可選b1學校,乙部只可揀b2學校。想問點解你老師咁有信心咁講野? ...

學校都係話跟過往數據同經驗估

作者: HK-MAN    時間: 24-4-13 21:25

Keropimelody 發表於 24-4-13 20:50
學校都係話跟過往數據同經驗估
其實好難估到係全港b1本區b2…希望佢真係咁有經驗啦!不過甲部好難中,祝你好運
作者: Keropimelody    時間: 24-4-13 21:56

HK-MAN 發表於 24-4-13 21:25
其實好難估到係全港b1本區b2…希望佢真係咁有經驗啦!不過甲部好難中,祝你好運 ...

謝謝。所以我都煩惱中

作者: Evachau    時間: 24-4-13 22:28

minnieevergreen 發表於 24-4-13 18:40
最大問題是邊緣人
叩門考級4、50都難

唔知畢業試要考到咩名次才能叩門有機呢?

作者: Woodstock801    時間: 24-4-13 22:32

Evachau 發表於 24-4-13 22:28
唔知畢業試要考到咩名次才能叩門有機呢?

越高越好吧!盡力,加油!

作者: HK-MAN    時間: 24-4-13 23:13

Keropimelody 發表於 24-4-13 21:56
謝謝。所以我都煩惱中
你邊區,如果你果區b1中學夠位,你都有權乙1搏1間b1學校,乙2,3要做好保險線。
作者: Evachau    時間: 24-4-13 23:26

Woodstock801 發表於 24-4-13 22:32
越高越好吧!盡力,加油!

謝謝你!心諗本區唔夠位,叩門係咪同自行一樣應該試跨區才高機會少少呢?

作者: Woodstock801    時間: 24-4-13 23:29

Evachau 發表於 24-4-13 23:26
謝謝你!心諗本區唔夠位,叩門係咪同自行一樣應該試跨區才高機會少少呢?
...

叩門不論本區定跨區,盡試心儀的。
你自行有跨區嗎?不過我諗你好大機會入返觀中!
Btw, 我同你同區

作者: Evachau    時間: 24-4-13 23:35

Woodstock801 發表於 24-4-13 23:29
叩門不論本區定跨區,盡試心儀的。
你自行有跨區嗎?不過我諗你好大機會入返觀中!
Btw, 我同你同區:fortu ...

自行丘中不成功,不過小朋友對丘中和觀中也不太喜歡!

作者: HK-MAN    時間: 24-4-13 23:44

Evachau 發表於 24-4-13 23:35
而家叩門位好少位,呈三跌咗,大抽獎做好保險線啦!
作者: Evachau    時間: 24-4-13 23:47

HK-MAN 發表於 24-4-13 23:44
而家叩門位好少位,呈三跌咗,大抽獎做好保險線啦!

明白本區唔夠位,龍年又多人爭要保守,但熱門那幾間個個爭住揀!

作者: Woodstock801    時間: 24-4-13 23:48

Evachau 發表於 24-4-13 23:35

唔梗要啦,大抽獎再排過,希望你能抽中心儀學校

作者: Evachau    時間: 24-4-14 00:05

Woodstock801 發表於 24-4-13 23:48
唔梗要啦,大抽獎再排過,希望你能抽中心儀學校

謝謝你!

作者: HK-MAN    時間: 24-4-14 00:05

Evachau 發表於 24-4-13 23:47
明白本區唔夠位,龍年又多人爭要保守,但熱門那幾間個個爭住揀!
教仔女,教自己盡咗力就夠,有積極面對既態度冇得輸架!肯讀書中中都可以讀得好。
作者: Evachau    時間: 24-4-14 00:06

HK-MAN 發表於 24-4-14 00:05
教仔女,教自己盡咗力就夠,有積極面對既態度冇得輸架!肯讀書中中都可以讀得好。 ...

對,但小朋友中文比較弱,怕中中更大壓力!

作者: HK-MAN    時間: 24-4-14 00:13

Evachau 發表於 24-4-14 00:06
對,但小朋友中文比較弱,怕中中更大壓力!
咪好囉,入B1學校仲慘,英文唔及人,中文輸條街,點算?反而係b2學校,啲人英文唔及你,中文叻你唔多,小朋友咪仲有信心,是嗎?到時入到精英班,咁就冇死啦!
作者: Evachau    時間: 24-4-14 00:31

HK-MAN 發表於 24-4-14 00:13
咪好囉,入B1學校仲慘,英文唔及人,中文輸條街,點算?反而係b2學校,啲人英文唔及你,中文叻你唔多,小朋 ...

B2英中也不是太多選擇,之前班主任有建議落車中學,但去咗open day 我怕仲谷!

作者: minnieevergreen    時間: 24-4-14 00:32

Evachau 發表於 24-4-14 00:31
B2英中也不是太多選擇,之前班主任有建議落車中學,但去咗open day 我怕仲谷!
...
你話小朋友唔鍾意觀中丘中咁佢有冇心儀學校?

作者: HK-MAN    時間: 24-4-14 00:36

Evachau 發表於 24-4-14 00:31
...
讀書從來冇免費午餐…教小朋友努力面對。b3唔谷你肯入咩?
作者: Evachau    時間: 24-4-14 00:44

HK-MAN 發表於 24-4-14 00:36
讀書從來冇免費午餐…教小朋友努力面對。b3唔谷你肯入咩?

同意!大抽獎要努力加運氣,希望入到官中先!

作者: Evachau    時間: 24-4-14 00:45

minnieevergreen 發表於 24-4-14 00:32
你話小朋友唔鍾意觀中丘中咁佢有冇心儀學校?

我已經同佢講咗以佢成績入唔到1B中學!

作者: minnieevergreen    時間: 24-4-14 13:04

Evachau 發表於 24-4-14 00:45
我已經同佢講咗以佢成績入唔到1B中學!

佢心儀的是1B 的?
的確有D博﹐如果好彩博到﹐要考慮有冇能力讀。
我覺得邊緣人不等於入到去一定成績差﹐要睇佢情況﹐如果佢呈分已經係力谷﹐咁可能真是能力有限﹐可能選校保守些升中壓力無咁大 ; 相反佢原來呈分仍然懶懶閒無盡力﹐咁入到心儀1B校或者激發到佢能力也不定。

說回大抽獎﹐
其實所有B2學校都一定谷的﹐
B2頭想上B1 、B2尾的又不想跌落B3。
所以谷不谷反而未必要考慮咁多﹐反而是考慮仔仔鍾唔鍾意活動多、定係文靜型等等因素選校吧

如果不喜歡觀官﹐羅陳楚思如何? B2頭學校﹐多野玩﹐亦有英文班。近日都是大熱學校

作者: Evachau    時間: 24-4-14 13:51

minnieevergreen 發表於 24-4-14 13:04
佢心儀的是1B 的?
的確有D博﹐如果好彩博到﹐要考慮有冇能力讀。
我覺得邊緣人不等於入到去一定成績差﹐要 ...

謝謝你!我都有去open day, 感覺這間也不錯!小朋友只喜歡全英中,所以希望入到官中先!

作者: Keropimelody    時間: 24-4-15 10:58

HK-MAN 發表於 24-4-13 23:13
你邊區,如果你果區b1中學夠位,你都有權乙1搏1間b1學校,乙2,3要做好保險線。 ...

KL3    [/smiley

作者: HK-MAN    時間: 24-4-15 11:58

Keropimelody 發表於 24-4-15 10:58
KL3    [/smiley
開POST問KL3..有高手會教你...
作者: Keropimelody    時間: 24-4-15 13:25

HK-MAN 發表於 24-4-15 11:58
開POST問KL3..有高手會教你...

多謝指點

作者: Evachau    時間: 24-4-18 20:49

請問大抽獎揀乙部跨區(九龍城/東區)是否不會跌banding ?

作者: Poyau    時間: 24-4-18 20:55

Evachau 發表於 24-4-18 20:49
請問大抽獎揀乙部跨區(九龍城/東區)是否不會跌banding ?

乙部選他區借位計本區組別

作者: Evachau    時間: 24-4-18 22:04

Poyau 發表於 24-4-18 20:55
乙部選他區借位計本區組別

謝謝你

作者: Evachau    時間: 24-4-29 09:01

油尖旺區 九龍城區

請問叩門是否跟自行一樣,跨區更易入?會否因為叩門位少咗,所以band 1C 學校也要求收比1C更高嘅學生?

作者: Evachau    時間: 24-4-29 09:08

Poyau 發表於 23-12-16 15:23

請問我見有些學校要求叩門時交大抽獎表格copy , 是否想睇有冇揀佢那間學校作乙一?而自行失敗,是否不應再試叩門,因為學校已經有睇RO, 知道成績未達標?

作者: Poyau    時間: 24-4-29 09:44

Evachau 發表於 24-4-29 09:01
請問叩門是否跟自行一樣,跨區更易入?會否因為叩門位少咗,所以band 1C 學校也要求收比1C更高嘅學生?
...

學生擇木而棲 學校擇優而取
叩門跟自行也是申請人比併
想想心儀中學叩門潛在對手
自行唔可以筆試 叩門可以
叩門如考中英數有無優勢?

作者: HK-MAN    時間: 24-4-29 09:48

Evachau 發表於 24-4-29 09:01
...
自己試下代入角色做校表咪知囉.
作者: HK-MAN    時間: 24-4-29 09:51

Poyau 發表於 24-4-29 09:44
看見成績表,叩門面試機會都未必有...
作者: Poyau    時間: 24-4-29 10:02

Evachau 發表於 24-4-29 09:08
請問我見有些學校要求叩門時交大抽獎表格copy , 是否想睇有冇揀佢那間學校作乙一?而自行失敗,是否不應再 ...

有學校要自行有申請才可叩門
心儀的話自行不成也可考慮叩門
想想如叩門筆試名次與自行RO逆轉
學校在兩名申請人中傾向選那位?

作者: Evachau    時間: 24-4-29 10:13

Poyau 發表於 24-4-29 09:44

謝謝你!因為叩門時間有限,所以想想去邊幾間更有機會!

作者: Evachau    時間: 24-4-29 10:14

Poyau 發表於 24-4-29 10:02
有學校要自行有申請才可叩門
心儀的話自行不成也可考慮叩門
想想如叩門筆試名次與自行RO逆轉

謝謝你!眼見要自行才可叩門都唔算太多!

作者: Poyau    時間: 24-4-29 10:31

Evachau 發表於 24-4-29 10:13
謝謝你!因為叩門時間有限,所以想想去邊幾間更有機會!

不用客氣
留意學校網頁叩門申請須知早作安排
看看交表/面試/筆試時間有無撞期
有交表後即見 亦有交表後等消息

作者: Evachau    時間: 24-4-29 18:20

Poyau 發表於 24-4-29 10:31
不用客氣
留意學校網頁叩門申請須知早作安排
看看交表/面試/筆試時間有無撞期

之前以為放榜日可以由小學直接去中學叩門,但原來要去影印注冊證,所以都要預多少少時間作準備!

作者: Evachau    時間: 24-6-17 08:12

HK-MAN 發表於 24-4-29 09:51
看見成績表,叩門面試機會都未必有...

同意!因為官中叩門要求中英數全A!

作者: Junjun7    時間: 24-6-17 08:54

回覆 Evachau 的帖子

以40%多Band one率計算,足以可以揀區內好d嘅學校,外區如可立果d就先唔洗諗喇,不如蒙民偉、呂郭仲好?
作者: Evachau    時間: 24-6-17 08:57

Junjun7 發表於 24-6-17 08:54

以40%多Band one率計算,足以可以揀區內好d嘅學校,外區如可立果d就先唔洗諗喇,不如 ...

已經填了乙二和三了! 因為畢業試進步了,所以諗住去叩門試下跨區!

作者: Junjun7    時間: 24-6-17 09:00

係喔,自行已派!唔知你大抽獎點排位,以你仔女成績應該都會係第一梯隊入面嘅
作者: Evachau    時間: 24-6-17 09:06

Junjun7 發表於 24-6-17 09:00
係喔,自行已派!唔知你大抽獎點排位,以你仔女成績應該都會係第一梯隊入面嘅 ...

謝謝你!我想問下叩門表上有排名要填,但成績表上冇顯示,大家會回校叫老師填嗎?

作者: Junjun7    時間: 24-6-17 09:06

Evachau 發表於 24-6-17 08:57
已經填了乙二和三了! 因為畢業試進步了,所以諗住去叩門試下跨區!
試下無妨,人往高處去嘛,希望你成功,我哋校友出年到我仔
作者: Junjun7    時間: 24-6-17 09:14

好多學校打級X後就冇出排名,中學大多都了解小學嘅做法,冇就唔填住先,一般叩門大多會考筆試睇實力,睇各間學校嘅叩門要求
作者: Evachau    時間: 24-6-17 09:22

Junjun7 發表於 24-6-17 09:14

好多學校打級X後就冇出排名,中學大多都了解小學嘅做法,冇就唔填住先,一般叩門大多 ...

Thx for sharing

作者: Evachau    時間: 24-6-17 10:02

Junjun7 發表於 24-6-17 09:06
試下無妨,人往高處去嘛,希望你成功,我哋校友出年到我仔

今年比較難玩,大家加油!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5