教育王國

標題: 救恩 vs SFA vs 培僑書院 [打印本頁]

作者: johnliu82    時間: 23-11-16 18:02     標題: 救恩 vs SFA vs 培僑書院

感覺不同style吧?
救恩happy school;
SFA谷谷三寶之一;
培僑書院應該也是傳統吧?只是可能有些些活動教學吧?

男仔,距離救恩和SFA都差不多(單程20-30分鐘)。有人話中西區不利男仔,但深水埗區好像也不是特別好,升中可以轉網到住址所在油尖旺區。

培僑就一條龍,不需要考慮升中。沙田稍遠,坐校車的時間也可以接受。

頭疼…

作者: johnliu82    時間: 23-11-25 08:01

求指教:)

作者: chubbymushroom    時間: 23-11-25 08:25

恭喜你有幸福的煩腦,我培僑waiting only

作者: 小小金    時間: 23-11-25 08:33

自己心目中理想教學模式是那一款,三間風格都不一樣,培僑不是很傳統,介乎兩者之間吧。

想活動就救恩,想努力更上一層樓就sfa, 培僑中學部都滿意就培僑

作者: johnliu82    時間: 23-11-25 12:14

小小金 發表於 23-11-25 08:33
自己心目中理想教學模式是那一款,三間風格都不一樣,培僑不是很傳統,介乎兩者之間吧。

想活動就救恩,想 ...

是不是大家都是有龍則龍呀?

作者: johnliu82    時間: 23-11-25 12:14

chubbymushroom 發表於 23-11-25 08:25
恭喜你有幸福的煩腦,我培僑waiting only

機會都大

作者: Sing13    時間: 23-11-25 13:11

johnliu82 發表於 23-11-25 12:14

要睇你是否中意中學部

EK既評級嚴格啲,培僑DSE成績band1A-B

某綱站評級

圖片附件: myimage.jpg (23-11-25 13:12, 269.29 KB) / 下載次數 6
/forum.php?mod=attachment&aid=MzY5NzMyfDUzODRmZjBhfDE3MjczNTY5NDN8MA%3D%3D

作者: 小小金    時間: 23-11-25 13:48

johnliu82 發表於 23-11-25 12:14

我自己係咁諗,但唔代表人人都一樣。
如果目標係神校,sfa可以幫你助攻,但唔一定成功。
如果龍校中學部滿意的話,可以直升,又或者有個保障下都可以試插神校,但就要家長自己全力發功去試插(培僑學術一定不及sfa深)。

作者: Sing13    時間: 23-11-25 14:26

小小金 發表於 23-11-25 13:48
我自己係咁諗,但唔代表人人都一樣。
如果目標係神校,sfa可以幫你助攻,但唔一定成功。
如果龍校中學部滿 ...

如果用今年DSE成績來睇,培僑既DSE唔會差過SFA目標男校。
係培僑小一簡介會(學校網站有連結1:45:00位置),學校評估預期DSE成績會繼續上升。

學校簡介會培僑校長講培僑直上升中學生PRE-S1成績同其他band1頭學校挑選過既學生成績差唔多。(1:47:00位置)

有中學同冇中學,目標及條件唔同,與sfa 教學方法唔同,各有千秋,各有捧場客。

作者: LITLITPIG    時間: 23-11-25 17:04

投培僑一票!

作者: 小小金    時間: 23-11-25 18:18

Sing13 發表於 23-11-25 14:26
如果用今年DSE成績來睇,培僑既DSE唔會差過SFA目標男校。
係培僑小一簡介會(學校網站有連結1:45:00位置) ...

可唔可以講多少少「band 1頭學校挑選過嘅學生」即係點挑選?想了解多啲,先謝謝你。
如果講緊男神,佢哋仲有一批叻嘅去咗考IB, 淨係用DSE比較好似對男神有少少唔公道。
認同sfa目標同培僑目標唔同,所以教學都唔同,我自己理念係揀培僑嘅,但亦知有朋友會揀sfa,只係帶出唔同睇法俾樓主思考吓。

作者: Kellytai    時間: 23-11-25 18:57     標題: 回覆樓主:

我投培僑

有龍中無咁大壓力,當然唔中意間中學就另計

作者: mcl233    時間: 23-11-25 19:27

小小金 發表於 23-11-25 18:18
可唔可以講多少少「band 1頭學校挑選過嘅學生」即係點挑選?想了解多啲,先謝謝你。
如果講緊男神,佢哋仲 ...

果位已經係EK知名的PK孤獨推銷員,PK一定係全港至強既中小學~

作者: Sing13    時間: 23-11-25 20:00

mcl233 發表於 23-11-25 19:27
果位已經係EK知名的PK孤獨推銷員,PK一定係全港至強既中小學~

我講簡介會聽返嚟既嘢,亦列明出處,就算推銷都是培僑校長。

阿曼先是全港超一流神校,(為依樣嘢,升中版已經扎晒馬),培仔望到阿曼既馬尾就當贏。

作者: mcl233    時間: 23-11-25 20:06

Sing13 發表於 23-11-25 20:00
我講簡介會聽返嚟既嘢,亦列明出處,就算推銷都是培僑校長。

阿曼先是全港超一流神校,(為依樣嘢,升中 ...

今日都唔去睇醫生?有生意要推銷乎?~

作者: mcl233    時間: 23-11-25 20:09     標題: 回覆樓主:

PK年報有少少升大學資料,自己去睇下是否適合自己既目標要求,好過只信推銷員~

註:孤獨的推銷員,係自己比自己封號,非來自第三者~

作者: Sing13    時間: 23-11-25 20:23

小小金 發表於 23-11-25 18:18
如果講緊男神,佢哋仲 ...

其他band1 A中學自行收生(佔收生人數約30%)是收各小學大概級前10既學生。其余甲乙部收生(佔六成幾)亦是收全港band1 學生。

培僑校長系簡介會講「我哋學生升中冇經過篩選,中學一百六十幾學額,小學升上去一百五十幾人,但是pre-s1成績同band1頭既學校差唔多,依個真係好難㗎」,簡介會1:47:00位置)

直資學校,就算開海外課程,2/3既學生都要參加DSE考試,成績比較用大部分學生都參加既考試嚟比合理啲。

唔同既海外考試成績點比先合理?
培僑Ify 課程學生96%入世界前50大學,有一個入世界前60大學,我都唔知點樣對照其他IB,A level課程成績。

作者: Sing13    時間: 23-11-25 20:38

mcl233 發表於 23-11-25 20:09
PK年報有少少升大學資料,自己去睇下是否適合自己既目標要求,好過只信推銷員~

註:孤獨的推銷員,係自己 ...

唔是我推销培僑得來既稱號,是我2016年話確信港同較好時,俾你班老seafood老屈。

作者: 小小金    時間: 23-11-25 22:47

Sing13 發表於 23-11-25 20:23

培僑升中無額外開班收街外生,呢點真係百份百反映到學校一手一腳教出嚟嘅成果。當年因為另一間龍校升中收兩三班街外生,而減退咗我對該小學部教學成效嘅信心。

Pre-s1成績如果係以全級整體成績作比較,咁係好值得欣賞嘅一個成績。但上面初初講「挑選過」,咁我就對被挑選嘅過程存疑,所以先想再了解清楚。

我初初對IFY都有疑惑,係咪俾啲成績差嘅學生避開DSE,但之後見到其實IFY嘅成績都好唔錯,咁就改觀咗。

作者: mcl233    時間: 23-11-25 23:06

Sing13 發表於 23-11-25 20:38
唔是我推销培僑得來既稱號,是我2016年話確信港同較好時,俾你班老seafood老屈。
...

你好自信既自封孤獨的推銷員,係源自你口中所出既,你都推介左PK好幾年感覺孤獨,又何來2016年呢,上次已經有網友證實係你在討論中自封呢個霸氣既名銜,人地都係近年先玩EK~

我只會稱呼你為作家,作得就作~

作者: mcl233    時間: 23-11-25 23:10

小小金 發表於 23-11-25 22:47
培僑升中無額外開班收街外生,呢點真係百份百反映到學校一手一腳教出嚟嘅成果。當年因為另一間龍校升中收 ...

IFY 呢個話題早前已經有網友跟推銷員討論過,佢係避而不談。其實IFY係有一定限制和認受性,你自己再去多睇其他資料啦,係香港修英制,都係IAL比較有信心~

作者: 小小金    時間: 23-11-25 23:18

mcl233 發表於 23-11-25 19:27

咁有多啲資料參考吓都係好事,好過只投學校一票但唔講揀選原因。

作者: mcl233    時間: 23-11-25 23:22

小小金 發表於 23-11-25 23:18
咁有多啲資料參考吓都係好事,好過只投學校一票但唔講揀選原因。

哎,佢都自封左啦。上次就係有網友問IFY,人地真係有興趣,多條問題佢都係唔敢答,或者根本唔清楚,你自己判斷有冇參考性~

作者: Sing13    時間: 23-11-26 00:23     標題: 回覆樓主:

唔係唔敢答,係答得太多已經冇意思,睇我之前既回復就是了。

IFY是騎牛搵馬,報名單上既英國大學夠分就實收,A level 就算四科A *都要睇對手实力。(特別是多中國人報既專業,學校可能會唔想來自某些地方太多人),培僑好多學生都唔是讀名单上既學校。 上年有IFY學生入左劍橋。

其實可以自己睇,唔使問人,(簡介會1:35:00,1:52:00)

外校既人其實明唔明都無所謂。
培僑學生自己明就得啦。
就算唔讀ify,ify既大學教授都會嚟學校為初中學生開program,學生可以去英國大學做交流(1:42:00)

圖片附件: myimage.jpg (23-11-26 00:37, 306.04 KB) / 下載次數 22
/forum.php?mod=attachment&aid=MzY5NzM1fDMzMDlhMWQwfDE3MjczNTY5NDN8MA%3D%3D

作者: Sing13    時間: 23-11-26 00:47

mcl233 發表於 23-11-25 23:06

你好自信既自封孤獨的推銷員,係源自你口中所出既,你都推 ...

你可以直接係EK搵華仁vs港同,2016年既post。
當時你既上一世是叫mcl203。
當年新派直資俾人形容為有錢又讀書唔成既學生去讀。

當年我最睇好港同,直至2019年我覺得培僑更有潛力(雖然當時到現在成績都是有段距離)。

圖片附件: myimage.jpg (23-11-26 00:59, 103.71 KB) / 下載次數 19
/forum.php?mod=attachment&aid=MzY5NzM2fGQyOTM3YmM0fDE3MjczNTY5NDN8MA%3D%3D

作者: 小小金    時間: 23-11-26 00:54

Sing13 發表於 23-11-26 00:47
當時你既上一世是叫mcl203。
當年新派直資俾人形容為有錢又 ...

想請教覺得培僑邊方面俾港同更有潛力?認同現時成績仍有距離,所以想了解多啲,謝謝你

作者: Sing13    時間: 23-11-26 01:28

小小金 發表於 23-11-26 00:54
想請教覺得培僑邊方面俾港同更有潛力?認同現時成績仍有距離,所以想了解多啲,謝謝你
...

兩間都係好學校。

我覺得要睇埋培僑2025年依班學生(第一批小學五班升中學五班)成績,由pre-s1,校長講明對依班學生好有期望。

主要是培僑簡介會有講培僑既教育理念。有講如何實現愉快教育。而且資源實在太豐富。
港同都聽過兩次,唔係特別深刻。

培僑收生全睇學術,當年港同收生要睇校長兩面。

培僑特別之處:

培僑基建從來唔使向家長籌旗。

培僑願意為學生提供更多出路,甚至唔使考高考,學校都保送到入唔差既大學。(未有Ify時,每年都有幾個學生入諾丁咸大學)。

圖片附件: myimage.jpg (23-11-26 01:42, 176.94 KB) / 下載次數 18
/forum.php?mod=attachment&aid=MzY5NzM4fGMzYzU0ZjhifDE3MjczNTY5NDN8MA%3D%3D

圖片附件: myimage.jpg (23-11-26 01:42, 419.91 KB) / 下載次數 20
/forum.php?mod=attachment&aid=MzY5NzM5fDZlZWM3MjZmfDE3MjczNTY5NDN8MA%3D%3D

作者: mcl233    時間: 23-11-26 01:30

Sing13 發表於 23-11-26 00:47

請問呢句睇到乜嘢呢?我信品牌,呀作家你又揾到作嘢題材乎?~

印象中我從來冇提,亦唔覺得讀直資係有錢人既玩意,從來對入直資無意見,識大量同學仔當年入直資,當年KG亦係入直私為主,自己都比左幾間學費,港同都有考有位~

作者: projectdicky    時間: 23-11-26 08:00     標題: 回覆樓主:

想問培橋入邊小學學生既功課默書考試係點,聽聽落又好似唔傳統甘

作者: Bicanna    時間: 23-11-26 11:24

回覆 projectdicky 的帖子

做 projects,  父母一定要跟得足,幫手做。我都係waiting , 但 waiting 係培幼兄弟姊妹優先,所以街外人wait 同 reject 冇分別。
作者: Sing13    時間: 23-11-26 12:21

點解我話培僑有潛力,我睇到培僑與其他學校不同之處:
1. 每學年只有兩考冇測。測驗化為課堂小測。聽寫包括基本部分及加分部分,例如某個主題既成語,想加幾多分自己決定卷唔卷。數學高年班功課有分普通版及進階版,全對數量足夠多就做進階版,相反跌返做普通版,學生自然緊張自己功課。幾次冇交功課要星期六返學校補做。
2. 功課唔多,但是project多,例如創作英詩,設計新既節日,自選醫學主題,設計怪物通輯令等,中英數常都有project,學生自己搵資料,設計海報,英普錄視頻式或系全班前present, 成日要當眾演講,小朋友內向都會變外向。
3. 到三年級就會全級上樂器堂 ,有二十幾種中西樂器分組上堂
4. 到五年級會全級一齊上體育課,選修自己喜歡既運動,例如篮球足球游泳乒乓球田徑等。
5. 到五年級會全級同一時間上中英數,各科級前列同學會到另一課室上進階課程。
6. 每年上學期有term break一星期,學生依個時間去旅行機票會平哟
7. 五年級下學期全級去旅行一星期,有不同國內城市路線可選,西安四川雲南等。六年級下学期全級出國旅行。校樂團及合唱團暑假會去維也納。
8. 校內有三個餐廳,從早餐到晚餐都有供應
9. 校內圖書館除紅日外,所有時間都開放俾學生
10. 中學生可留校自修到九點,唔識有人教,驚太夜九點會安排人送返落大圍地鐵站。
11. 中學師生比是1:8,(一般中學是1:12,13)培僑校長話關鍵是學生發展興趣,會提供學生選修到喜歡既科目。
12. 提供資優課程俾學生,上課時間有中學生外出去本地大學上課,例如科大。培僑會為學生補課
13. IFY有成套銜接,大學教授會為初中部學生提供課程,及提供去英國大學交流機會
14. 基建從來唔會問家長拿錢
15. 教體育既老師都是有港隊,港青資歷,各科專人教授。
16. 小學每年各級有數學問答比賽,各班三個代表參加,全級直播,如果小朋友數學叻,全級都會知。

暫時想到咁多。

作者: 小小金    時間: 23-11-26 12:58

Bicanna 發表於 23-11-26 11:24

做 projects,  父母一定要跟得足,幫手做。我都係waiting , 但 waiting 係培幼 ...

識人之前waiting入,無兄姊

作者: Bicanna    時間: 23-11-26 17:15

回覆 小小金 的帖子

希望我仔有機會啦。
作者: 小小金    時間: 23-11-27 07:40

Sing13 發表於 23-11-26 12:21
點解我話培僑有潛力,我睇到培僑與其他學校不同之處:
1. 每學年只有兩考冇測。測驗化為課堂小測。聽寫包括 ...

謝謝資料,原來留校到9點可以有人送到大圍。

請問第10點「唔識有人教」,係咩人教?

作者: Sing13    時間: 23-11-27 08:05

小小金 發表於 23-11-27 07:40
謝謝資料,原來留校到9點可以有人送到大圍。

請問第10點「唔識有人教」,係咩人教?

畢業左讀緊大學既學生,依一點是疫情前簡介會講。

作者: LittlemBB    時間: 23-11-27 10:38

我女今年讀培僑小一,可以同大家分享下:
1. 功課量唔多,有部分會有課堂上完成
2. 教學模式方面,培僑是活動 傳統型的。上堂唔會坐定定,多尊題研習,老師會派指引如何去做,慢慢去做。
3. 普教中和數,我女本身幼稚園粵英班,我本身都唔識普通話,但學校教得好,我囡普通話跟得到,但我有每天同佢温習(我地無外補中文或普通話)
4. 暫時小一默書唔難,無背默
5. 課後活動,唔見得特別多,正常水平。同其他津校比較過,某啲津校仲多活動。

作者: beefu    時間: 23-11-27 11:36

小小金 發表於 23-11-26 12:58
識人之前waiting入,無兄姊
waiting應該都係培幼會有大點機會, 但係都會睇埋學術
之前校長有講過讀培幼係會加少少分

作者: beefu    時間: 23-11-27 11:39

projectdicky 發表於 23-11-26 08:00
想問培橋入邊小學學生既功課默書考試係點,聽聽落又好似唔傳統甘
每日2-3樣功課, 有時多1,2樣, 有啲係project唔係第二日交

英文默書開學以黎默左8次, 中文3次
1月同6月考試

完全唔傳統
小朋友返學好開心

我小朋友小一

作者: projectdicky    時間: 23-11-27 19:22

LittlemBB 發表於 23-11-27 10:38
我女今年讀培僑小一,可以同大家分享下:
1. 功課量唔多,有部分會有課堂上完成
2. 教學模式方面,培僑是活 ...

謝謝 想問學校對比較主動活躍既學生有限制嗎,例如唔見議不斷發問,同埋操場小息唔比跑步,因為我個女好主動,會自己睇書做功課,但唔鐘意比佢逼佢抄十次同重覆既練習

謝謝

作者: projectdicky    時間: 23-11-27 19:23

Bicanna 發表於 23-11-26 17:15
回覆 小小金 的帖子

希望我仔有機會啦。

我覺會call到 因為係offer, group入邊好多人有其他心儀比較緊

作者: projectdicky    時間: 23-11-27 19:24

beefu 發表於 23-11-27 11:39
每日2-3樣功課, 有時多1,2樣, 有啲係project唔係第二日交

英文默書開學以黎默左8次, 中文3次

唔傳统係咪唔洗一星期不斷默書甘,狂做練習等等

作者: LittlemBB    時間: 23-11-27 19:31

projectdicky 發表於 23-11-27 19:22
謝謝 想問學校對比較主動活躍既學生有限制嗎,例如唔見議不斷發問,同埋操場小息唔比跑步,因為我個女好主 ...

1 每天上課前,第一節時間係 reading time, 學校鼓勵同學帶自己書返學校睇,也可在課室的圖書角攞書睇。學校圖書館好大,小朋友小息喜歡到圖書館

2. 學校是可以跑的,但一定要落操場跑或running track 跑

3. 學校唔多抄寫功課,但中文科都會有,但一定比傳統名校少。上堂好似中學生甘,會有筆記,習慣讓學生們記下堂上筆記。但無壓力,抄唔哂也無後果,學校只係想佢地有習慣 drop notes only。

4. 其實學校無教深,啲野暫時好淺

作者: projectdicky    時間: 23-11-27 19:54

LittlemBB 發表於 23-11-27 19:31
1 每天上課前,第一節時間係 reading time, 學校鼓勵同學帶自己書返學校睇,也可在課室的圖書角攞書睇。學 ...

謝謝回覆 好吸引我們 因為我地目標都係新派龍校,

祝小朋友學業進步身體健康(emoji)

作者: LittlemBB    時間: 23-11-27 20:24

projectdicky 發表於 23-11-27 19:54
謝謝回覆 好吸引我們 因為我地目標都係新派龍校,

祝小朋友學業進步身體健康(emoji)

補充一樣:雖然中文有抄寫,但都係一星期有一次寫字的功課。

作者: LittlemBB    時間: 23-11-27 21:54

Sing13 發表於 23-11-26 01:28

兩間都係好學校。

其實我唔明點解2025年成績是關鍵?小五果批升中五有咩甘特別?

作者: Sing13    時間: 23-11-27 22:29

LittlemBB 發表於 23-11-27 21:54
其實我唔明點解2025年成績是關鍵?小五果批升中五有咩甘特別?

培僑從2019年開始五班小學升五班中學,之前是四班小學升中,由pre-S1成績睇到,2019年既pre-s1成績大幅提高。由此估计培僑自己培养既學生比收既外校生成績更好,當然,2018年及之前既培僑DSE成績剛上,未能吸引到優秀既生源,2016年時大概是收緊三私一直成績靠後既學生。相反最近兩年培僑冇收過三私一直學生了。(近兩年培僑是收band1 A學生,而三私一直band1 A學生有自己既目標中學。)

作者: projectdicky    時間: 23-11-28 14:48

LittlemBB 發表於 23-11-27 20:24
補充一樣:雖然中文有抄寫,但都係一星期有一次寫字的功課。
我覺得幾好呀, 多D睇圖書少D操寫, 同埋小朋友是否好叻, 因為D人話培橋中英文好深, 我驚我女特別中文跟唔到, 同埋是否真的HAPPY SCHOOL
我地有其他OFFER 同有D等派彩, 所以比較想了解, 希望大家做到同校同學啦

作者: projectdicky    時間: 23-11-28 14:52

謝謝分析,想請教同WKF比較, 培橋又有乜好同唔好,我都想了解下
本身唔祟尚任何神校, 因為我地就覺得讀書同學習係終身既事, 興趣同小朋友會否繼續主動探索, 係我地想要的, 成績考第幾我地又唔係好重要
作者: LittlemBB    時間: 23-11-28 14:59

projectdicky 發表於 23-11-28 14:48
我覺得幾好呀, 多D睇圖書少D操寫, 同埋小朋友是否好叻, 因為D人話培橋中英文好深, 我驚我女特別中文跟 ...

我個人覺得小一程度唔深,但高小我就唔太清楚。但程度深淺真係好主觀。至於是不是happy school, 我個人覺得讀得開心就係happy school, DB and DG 都係 happy school。所以要揾合適自己小朋友和家庭的學校係好重要,甘樣小朋友一定讀得開心。

作者: LittlemBB    時間: 23-11-28 15:15

projectdicky 發表於 23-11-28 14:52
謝謝分析,想請教同WKF比較, 培橋又有乜好同唔好,我都想了解下
本身唔祟尚任何神校, 因為我地就覺得讀 ...

培僑考試無排名的,WKF 無讀過,唔太清楚教學方法,不過果時聽簡介,好似好著重唔知 grade 幾考左咩試,應該都著重成績。不過培僑中學部應該好過WKF的。

作者: Bicanna    時間: 23-11-28 16:12

培僑從來都吾係happy school,  校長都話要谷的,吾谷邊有好成績。
作者: Sing13    時間: 23-11-28 16:30

Bicanna 發表於 23-11-28 16:12

培僑從來都吾係happy school,  校長都話要谷的,吾谷邊有好成績。 ...

是否happy school, 見人見智。

因為睇學術收生,挑選過學生。例如名幼既英文程度與培僑既教學是銜接既。但唔等於個個都適合。

當收到一批學術好既學生,我認為唔應該操佢哋去更高程度,而是應該俾多啲時間發展佢哋興趣。

小一創作一個節日,做一個海報,用英文描述算是happy還是唔happy? 如果家長完全幫唔手,咁可能真係唔happy。有啲同學覺得有發揮既空間,佢哋可能會覺得happy。

又例如小學高年班會滲左一部分中學既英文,中世紀,騎士等,睇得書多既學生會覺得happy。

作者: WFH    時間: 23-11-28 16:30

Bicanna 發表於 23-11-28 16:12

培僑從來都吾係happy school,  校長都話要谷的,吾谷邊有好成績。 ...

唔好意思,想了解下,即係點?因為一讀12年,如果讀咗唔適合,轉番出嚟唔容易。我朋友兩個仔就係讀唔上,所以舉家移民!佢兩個主要係中文問題,我有提過可以透過IFY入讀世界100大大學,佢爸話都要揀,唔係話讀就可以讀,佢小朋友一定唔得,所以唔在嘥時間喇!
作者: beefu    時間: 23-11-28 16:40

projectdicky 發表於 23-11-28 14:48
我覺得幾好呀, 多D睇圖書少D操寫, 同埋小朋友是否好叻, 因為D人話培橋中英文好深, 我驚我女特別中文跟 ...
個人認為培僑英文唔算深, 正常程度
中文既話, 課文裏面既字係唔深既, 但著重拼音, 呢方面就真係要多溫習

朋友小朋友讀WKF, WKF著重英文多啲, 升到上去, 中文就可能要外補下, 同埋都多PROJECT做

作者: Sing13    時間: 23-11-28 16:43

WFH 發表於 23-11-28 16:30
唔好意思,想了解下,即係點?因為一讀12年,如果讀咗唔適合,轉番出嚟唔容易。我朋友兩個仔就係讀唔上, ...

唔需要道聽途說,讀Ify,比合格要求高少少,簡介會1:41:00

圖片附件: myimage.jpg (23-11-28 16:43, 341.9 KB) / 下載次數 25
/forum.php?mod=attachment&aid=MzY5NzUyfDU3ZTRkZmU4fDE3MjczNTY5NDN8MA%3D%3D

作者: WFH    時間: 23-11-28 16:49

Sing13 發表於 23-11-28 16:43
唔需要道聽途說,讀Ify,比合格要求高少少,簡介會1:41:00
都唔係道聽途說,佢兩個一個高小,一個高中,就係話貪多元出路可以一條龍,但讀下讀下唔係個回事,又谷又深
作者: beefu    時間: 23-11-28 17:10

WFH 發表於 23-11-28 16:49
都唔係道聽途說,佢兩個一個高小,一個高中,就係話貪多元出路可以一條龍,但讀下讀下唔係個回事,又谷又深 ...
咁中學而家都B1A (或B1B), 唔谷又點上到去呢...........
入得培僑都係想一條龍上B1A/B1B, 系出面如果要上B1A中學, 都係要谷

作者: WFH    時間: 23-11-28 17:18

beefu 發表於 23-11-28 17:10
咁中學而家都B1A (或B1B), 唔谷又點上到去呢...........
入得培僑都係想一條龍上B1A/B1B, 系出面如果要上B1 ...
啱呀啱呀,唔介意谷呀,但最驚係又話happy school,讀咗又另外一回事,咁就有落差喇
作者: WFH    時間: 23-11-28 17:19

Sing13 發表於 23-11-28 16:43
請問你係家長嗎?見你知好多培僑情況,請問可以分享下你小朋友讀成點呀?謝謝
作者: projectdicky    時間: 23-11-28 17:35

謝謝甘多位, 甘即係功課唔多, PROJECT多,  唔係默測多? 要父母跟進, 家校合作, 唔會好似津校個D  晚晚11點+ 星期六日全外補, 呢D我先認為谷..

但我收集大家意見PKC唔似呢類學校?

我同老公都係全程參與小朋友既學習, 包括伴讀, 英文,興趣班,同玩遊戲等等, 亦已知要考直私既要求準備, 有運已有幾間直資正取, 我諗唔太擔心呢一刻學術, 但我怕原來同津校一樣甘既生活,

因為我覺得小朋友學習要有興趣, 我去PKC OPEN DAY 聽校長講呢句說話, 我覺得佢係一個用心辦學, 唔係將學校變成公司一樣, 講到全港獨家甘, 所以我會好重視呢個OFFER
作者: projectdicky    時間: 23-11-28 17:46

Sing13 發表於 23-11-28 16:30
是否happy school, 見人見智。

因為睇學術收生,挑選過學生。例如名幼既英文程度與培僑既教學是銜接既。 ...
謝謝, 我諗我講既HAPPY SCHOOL唔係唔洗理會識, 而係指唔會重覆抄寫, 不斷做重覆做一D低質量既功課, 因為好花時間同只會沈悶 ....
英文我唔擔心, 因為我地自教, K2時考左TRINITY G3 DISTINCTION 另外本身學講英普,我個女係主動活躍型, 快反應答題同幫其他小朋友, 亦鐘意表現自己去領導人地,好似今次考試, 佢同我講英文遊戲時得佢同另一個聽得明NET講乜, 之後就話比其仔小朋友點做, 最後個組羸左, 我自己都好懷疑佢講既野, 但佢又好好運甘有OFFER正取

佢不是靜靜地坐係到學習, 係有興趣佢會睇功課同預做隔天功課甘, 亦有問必答會有反應既甘小朋友是否岩呢間學校?定要好乖好安靜甘上堂?

作者: 小小金    時間: 23-11-28 17:47

WFH 發表於 23-11-28 17:18
啱呀啱呀,唔介意谷呀,但最驚係又話happy school,讀咗又另外一回事,咁就有落差喇 ...

以我由十個八個培僑家長嘅說法(包括高中、初中、高小及初小),全部都話小學好happy, 中學學校就開始俾力。

作者: PTL_L    時間: 23-11-28 17:49

projectdicky 發表於 23-11-28 17:35
謝謝甘多位, 甘即係功課唔多, PROJECT多,  唔係默測多? 要父母跟進, 家校合作, 唔會好似津校個D  ...

想澄清一點,我兩個小朋友津小、私小大(兩個都中學喇),好多年前,學校已經少功課少抄寫少默書,咁有冇機會做到11/12點,我認為唔可以冇絕對無,但出現呢個情況,係咪表示其他問題出現呢?我朋友仔仔讀緊好普通嘅津小,竟然學校係有冰上曲棍、冰壺、日本、韓文等學,真係估唔到。

作者: beefu    時間: 23-11-28 17:49

WFH 發表於 23-11-28 17:18
啱呀啱呀,唔介意谷呀,但最驚係又話happy school,讀咗又另外一回事,咁就有落差喇 ...
校長系簡介會都冇話過係HAPPY SCHOOL啊

作者: projectdicky    時間: 23-11-28 17:51

回覆 LittlemBB 的帖子

對, 我自己考完直私, 覺得乜野性格都好緊要,  同期較文靜緊慎既小朋友入到另外一D學校, 以我個女係首輪ONLY, 相反活動教學型既都有2ND ROUND, 我諗學校都係睇學生顃別,甘收生吧
我自己想盡快決定好, 但今年好多直私派OFFER比上年遲左一個月以上, 所以暫時諗下, 甘岩又有甘多用家, 所以求教

作者: projectdicky    時間: 23-11-28 17:54

小小金 發表於 23-11-28 17:47
以我由十個八個培僑家長嘅說法(包括高中、初中、高小及初小),全部都話小學好happy, 中學學校就開始俾力 ...
明白了謝謝
作者: beefu    時間: 23-11-28 17:55

projectdicky 發表於 23-11-28 17:46
謝謝, 我諗我講既HAPPY SCHOOL唔係唔洗理會識, 而係指唔會重覆抄寫, 不斷做重覆做一D低質量既 ...
唔會成日要好乖好安靜甘上堂

我小朋友話中文堂會唱歌跳舞
數學堂會玩KAHOOT, 佢地好鍾意玩

抄寫功課好少, 會有類似日記既功課

作者: projectdicky    時間: 23-11-28 17:58

beefu 發表於 23-11-28 17:55

感謝SHARE, 我諗會幾岩我個女, 佢以家又係甘樣上堂,  抄寫少真心係BENEFIT ,因為我好同爸爸著重睇圖書, 親子時間 覺得佢都好主動去睇同學知識

謝謝

作者: 小小金    時間: 23-11-28 17:59

beefu 發表於 23-11-28 17:49

我聽簡介嗰年校長有大概講,喺培僑讀嘅小朋友係好開心,但唔係咩都唔洗做好free嗰種,會有反啲規範

大概咁上下

作者: WFH    時間: 23-11-28 18:05

小小金 發表於 23-11-28 17:47
以我由十個八個培僑家長嘅說法(包括高中、初中、高小及初小),全部都話小學好happy, 中學學校就開始俾力 ...
咁會唔會突然谷,仲大壓力㗎?其實我都好鍾意直資學校,但問下啲讀緊津校嘅朋友,聽落又差不多,所以想了解多啲,唔好揀錯就後悔!
作者: 小小金    時間: 23-11-28 18:07

projectdicky 發表於 23-11-28 17:58
感謝SHARE, 我諗會幾岩我個女, 佢以家又係甘樣上堂,  抄寫少真心係BENEFIT ,因為我好同爸爸著重睇圖書, 親 ...

不過都有朋友嘅小朋友初小時唔習慣上堂要坐喺位而唔開心嘅,因為佢小朋友幼稚園係隨便四圍行都得嗰種,上小學唔慣上堂要留喺自己位。(但嗰位小朋友又唔肯轉校)

作者: 小小金    時間: 23-11-28 18:10

WFH 發表於 23-11-28 18:05
咁會唔會突然谷,仲大壓力㗎?其實我都好鍾意直資學校,但問下啲讀緊津校嘅朋友,聽落又差不多,所以想了解 ...

我識幾個高中嘅家長,都係話小朋友無呢個問題。我聽過要留意嘅問題係初小學普通話拼音比較難,另外小學上中學時啲規矩會嚴咗,但我聽完嘅例子係覺得好正常嘅嚴,例如欠交幾多次功課要留堂

作者: 小小金    時間: 23-11-28 18:14

beefu 發表於 23-11-28 17:55

唱歌跳舞應該係中藝堂

作者: 小小金    時間: 23-11-28 18:21

WFH 發表於 23-11-28 16:49
都唔係道聽途說,佢兩個一個高小,一個高中,就係話貪多元出路可以一條龍,但讀下讀下唔係個回事,又谷又深 ...

或者IFY呢條出路學校唔係諗住俾學生避中文科掛⋯?
我聽過嘅兩個轉校case,都係因為中文跟唔上(本身小朋友好偏去英文)而要轉去國際學校。

作者: LittlemBB    時間: 23-11-28 18:41

projectdicky 發表於 23-11-28 17:58
感謝SHARE, 我諗會幾岩我個女, 佢以家又係甘樣上堂,  抄寫少真心係BENEFIT ,因為我好同爸爸著重睇圖書, 親 ...

聽你講,你女應該學術唔差!入到培僑,小一,你唔好嫌太淺(emoji) 要相信培僑教學 … 12年課程係有佢安排、方法(emoji)

作者: Sing13    時間: 23-11-28 18:46

beefu 發表於 23-11-28 17:49

簡介會1小時10分,
如果睇西方既教育模式,公立或私小都是愉快教育。

圖片附件: myimage.jpg (23-11-28 19:31, 340.74 KB) / 下載次數 22
/forum.php?mod=attachment&aid=MzY5NzU2fDgzOGVjZjY5fDE3MjczNTY5NDN8MA%3D%3D

圖片附件: myimage.jpg (23-11-28 19:31, 199.07 KB) / 下載次數 18
/forum.php?mod=attachment&aid=MzY5NzU3fDgyZTdkZmNkfDE3MjczNTY5NDN8MA%3D%3D

作者: 小小金    時間: 23-11-28 19:36

LittlemBB 發表於 23-11-28 18:41
聽你講,你女應該學術唔差!入到培僑,小一,你唔好嫌太淺(emoji) 要相信培僑教學 … 12年課程係有佢安排 ...

認同,追求深學術就培僑唔適合

作者: heidihoitik    時間: 23-11-28 19:39

追求學術一定係SFA
作者: Sing13    時間: 23-11-28 20:38

小一點解要追求學術,(我自己肯定唔會選這樣的小學),有時間可以睇書,學樂器,參加體育活動。睇得英文書多英文點會差?睇得中文書多,作文自然識得引經據典。可以有增潤,唔好有操煉。
小一應該讓小朋友多方面嘗試,搵到自己既興趣。
如果小朋友有興趣,我寧願set既目標是小學玩三種樂器。

作者: LittlemBB    時間: 23-11-28 20:52

Sing13 發表於 23-11-28 20:38
小一點解要追求學術,(我自己肯定唔會選這樣的小學),有時間可以睇書,學樂器,參加體育活動。睇得英文書 ...

其實我好同意呀!小一係應該作多方面嘗試和多閱讀。不過我都必須要提供多方面資訊比大家考慮,因為好多人可能以為培僑中學部係B1A / B1B,小學一定好谷、好深

作者: 小小金    時間: 23-11-28 21:11

小一點解要追求學術,(我自己肯定唔會選這樣的小學),有時間可以睇書,學樂器,參加體育活動。睇得英文書 ...

本人同意嘅,只係有唔同類型家長、學生,大家想要嘅都唔同,清楚了解先搵到合適學校

作者: WFH    時間: 23-11-28 21:35

LittlemBB 發表於 23-11-28 20:52
其實我好同意呀!小一係應該作多方面嘗試和多閱讀。不過我都必須要提供多方面資訊比大家考慮,因為好多人 ...
就係相反,我識嘅兩兄弟嘅父母都話唔深唔谷,但一中學就兩回事。揀龍校就要諗讀12年,唔想為咗所謂輕鬆6年就揀錯!
作者: WFH    時間: 23-11-28 21:36

小小金 發表於 23-11-28 18:10
我識幾個高中嘅家長,都係話小朋友無呢個問題。我聽過要留意嘅問題係初小學普通話拼音比較難,另外小學上 ...
謝謝資訊,資料好實在

作者: WFH    時間: 23-11-28 21:37

咁你小朋友讀得開心嗎?今年都係小一?
作者: WFH    時間: 23-11-28 21:45

Sing13 發表於 23-11-28 18:46
你的意見好好,但好似地產經紀,賣概念多啲,不過點都好,謝謝你的資訊!
作者: LittlemBB    時間: 23-11-28 22:00

WFH 發表於 23-11-28 21:35
就係相反,我識嘅兩兄弟嘅父母都話唔深唔谷,但一中學就兩回事。揀龍校就要諗讀12年,唔想為咗所謂輕鬆6年 ...

你誤會左,培僑小學學術唔深,但我覺得未必係輕鬆,只係方向唔同。培僑小學點解比人感覺輕鬆,因少功課和少抄寫。其實培僑上堂模式和功能係重思想,上堂好似中學甘會寫筆記,從小培養學習方法和態度。功課/project 係有意義,並不是抄寫和做作業。而培僑係好多校本,都是老師用心設計。其實學 soft skill 重要過小一識小四既野。

其實中一和小六的科目都唔同,要時間適應,讀得吃力都唔出奇

作者: LittlemBB    時間: 23-11-28 22:03

不過我反而覺得,揀學校,都要認清楚學校唔好既地方,睇下自己接唔接受到。在讀生,一定唱好,都會鍾意學校先會入讀。

作者: Sing13    時間: 23-11-28 22:04

WFH 發表於 23-11-28 21:45
你的意見好好,但好似地產經紀,賣概念多啲,不過點都好,謝謝你的資訊! ...

到左中學,中文或者英文唔好,問老師點搞?答案都是叫你睇多啲中英文書。
只是到咗中學太忙已經冇時間睇書了。

家長識得貫徹自己既教育理念,不斷review自己小朋友既發展,咁就非常適合依間學校。

如果入左直資以為唔使理,咁不如去間功課多既學校。

作者: beefu    時間: 23-11-29 10:09

小小金 發表於 23-11-28 18:14
唱歌跳舞應該係中藝堂
中文都有啊
佢打開本中文書跳俾我睇架

作者: 小小金    時間: 23-11-29 19:55

beefu 發表於 23-11-29 10:09
中文都有啊
佢打開本中文書跳俾我睇架

Good good

作者: johnliu82    時間: 23-12-2 07:41

最終決定去培僑了,謝謝大家!

作者: 小小金    時間: 23-12-2 08:24

johnliu82 發表於 23-12-2 07:41
最終決定去培僑了,謝謝大家!

恭喜你

作者: smallyanchan    時間: 23-12-5 21:37

回覆 johnliu82 的帖子

我會選SFA
作者: sukikeung    時間: 23-12-10 12:46     標題: 回覆樓主:

我都係有SFA同培僑offer,最後揀咗培僑

作者: OPI    時間: 23-12-11 14:08

培侨吧,一条龙学校较好。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5