教育王國

標題: 兒子獲派Band1A中學首次測驗全科肥佬 港媽興奮變擔憂 [打印本頁]

作者: nicolemummy    時間: 23-11-12 18:25     標題: 兒子獲派Band1A中學首次測驗全科肥佬 港媽興奮變擔憂

https://topick.hket.com/article/3650407?fbclid=IwAR3fFLBcvxGGeVPh1xEUGBWY7MMdMpcCnAubQrVV8clDiW085lzYNsQugwc

測考肥佬︱兒子獲派Band1A中學首次測驗全科肥佬 港媽興奮變擔憂:當初太進取

升學教育10:54 2023/11/11

▲ 兒子獲派Band1A中學首次測驗全科肥佬,港媽由興奮變擔憂。

11月是中小學測驗季,但求學是否求分數呢?港媽陳太兒子今年升中一,剛開學不到兩個月就迎來首次測考,結果令陳太大跌眼鏡,兒子竟然全科肥佬,令她不禁質疑當初中一派位(大抽獎)是否過於進取。有退休中學教師則表示,家長毋須過於緊張,中一至少需要3至4個月的適應期,過於緊張反而變成壓力。

早前有港媽在fb升中群組發帖「中一首次測考不合格揮手區」,引來超過300位家長留言共鳴。TOPick聯絡上發帖的港媽陳太,了解陪伴兒子升中的心路歷程。陳太的兒子小學就讀津貼中文小學,小五小六也分入精英班,但由於英文成績一般,經歷3次呈分試後,老師估計兒子屬於Band1邊緣生。

Advertise

陳太表示,當初聽從老師的建議,加上自己心儀區內熱門的Band1A英中,大抽獎填表時盡力一搏,兒子最後成功獲派,令她興奮不已。

當初填大抽獎表格時,老師建議話呢兩年好多人移民走咗,雖然啊仔是Band1邊緣生,但都可以盡力一搏,最後我填了區內熱門的Band1A英中做第一志願,最後成功派到,我仲記得派位當日,開心到攬住啊仔喊。

興奮過後,首次測驗則為陳太帶來重重的打擊。陳太表示,兒子的中學除了中文、中國歷史、普通話是中學教學外,其他全部都是英文教學,兒子開學頭一個月已經表示「上課聽得有點辛苦,跟唔上老師講課嘅進度」,豈料測驗成績出來後更令人大跌眼鏡,

全科肥佬,連中文都係得48分,測驗卷是100分滿分,學校計50分合格,我見到啊仔唔開心嘅樣,依家都有反思當初是否當初選校過於進取,哎!

針對陳太的個案,TOPick訪問了剛剛退休、任職30年Band1中學退休老師馮sir。馮Sir表示,學生從中文小學升入英文中學,肯定需要適應期,既要適應新同學融入群體生活,也要適應新老師新的教學方法,還要適應英文語言教學,

功課都要適應,小學通常是今日功課明天交,但中學功課有時是今日佈置下個星期交,中學生都要有自己的時間管理。

馮Sir補充指,以他的教學經驗,學生大約都需要3至4個月才能完全適應中一生活及學習,他建議家長不要過於憂心,有時過於憂心反而會變成壓力,

中學還有6年路漫漫,第一次測驗不合格,未必以後都不合格,最緊要不要失去學習的熱誠。

作者: hiuching8    時間: 23-11-12 20:11

好明顯係太懶,中一第一次測驗多數係背誦嘅嘢多,多查字典就應付到。咁懶就算佢讀band 2都未必合格。

作者: PTL_L    時間: 23-11-12 20:19

hiuching8 發表於 23-11-12 20:11
好明顯係太懶,中一第一次測驗多數係背誦嘅嘢多,多查字典就應付到。咁懶就算佢讀band 2都未必合格。
...
都未必全部係,都靠個底同適應能力,英小升英中真係快適應好多,而中小升英中係要多啲啲時間,始終中小英文科,見嘅生字詞語都係簡單啲啲,唔習慣經常睇英文,串起上嚟真心冇咁易。
作者: Szetimmy0225    時間: 23-11-12 21:21     標題: 回覆樓主:

中一第一次測驗季 是小學底子的表現。

作者: Adiezz    時間: 23-11-12 21:28     標題: 回覆樓主:

炒晒就唔單單英文問題,小學基礎唔夠好

作者: LeeCC    時間: 23-11-12 22:21

Adiezz 發表於 23-11-12 21:28
炒晒就唔單單英文問題,小學基礎唔夠好

如果連中文中史都唔合格,即係程度唔適合,唔關英文教學事

作者: Poyau    時間: 23-11-13 07:04

nicolemummy 發表於 23-11-12 18:25
https://topick.hket.com/article/3650407?fbclid=IwAR3fFLBcvxGGeVPh1xEUGBWY7MMdMpcCnAubQrVV8clDiW085lz ...

B1邊緣人得天時地利入B1A校欠人和
B1A校自行多數收B1A生
大抽獎亦應多數屬B1A/B生
B1C生可能無¼ 邊緣人更為當中少數

作者: HK-MAN    時間: 23-11-13 08:27

...
只可以講要加倍努力...
作者: B.B.BaBa    時間: 23-11-13 08:30

早 D 認清實力上的不足,唔係壞事,大把時間可以追,甚至亦可以考慮是否需要轉校。最怕嚇怕左個小朋友,信心盡失
作者: nicolemummy    時間: 23-11-13 08:59     標題: 回覆樓主:

孩子當年跌落Band 1線下第1個即B2頭(我地推測到Band 1線),運氣又不好,抽到第3志願B2B中文中學。

之後叩到B1C英文中學。因為英文好,成為班1。信心大增。

中3選到全心儀科目。剛以non jupas考大學,3大、polyu職治都收。

------

和當年Band1 線上第一個(即B1尾)傾,當年入了B1B,今年入不到UGC。

選對學校好重要。信心失了,不知幾多case救唔返。

作者: nicolemummy    時間: 23-11-13 09:03     標題: 回覆樓主:

小學當然想多D機會多D人入B1A, show張升中表都多人睇。但孩子是自己的,將來如何,是父母和孩子自己受啊

作者: cherrieshum    時間: 23-11-13 09:36

PTL_L 發表於 23-11-12 20:19
都未必全部係,都靠個底同適應能力,英小升英中真係快適應好多,而中小升英中係要多啲啲時間,始終中小英文 ...
但是英小升讀英中,中文及中史好吃力
作者: minichong28    時間: 23-11-13 10:13

回覆 cherrieshum 的帖子

兩科壓力大啲, 好過科科都壓力大....
作者: twhkleung    時間: 23-11-13 10:33

Poyau 發表於 23-11-13 07:04
B1邊緣人得天時地利入B1A校欠人和
B1A校自行多數收B1A生
大抽獎亦應多數屬B1A/B生

請问抽獎点解B1A/B机会大过B1C呢?

作者: 喇叭茶    時間: 23-11-13 10:44

nicolemummy 發表於 23-11-12 18:25
https://topick.hket.com/article/3650407?fbclid=IwAR3fFLBcvxGGeVPh1xEUGBWY7MMdMpcCnAubQrVV8clDiW085lz ...

我嘅睇法係:事主過度輕敵,準備不足。
首先,學生喺小學能夠入精英班,應該讀得吓書。B1C成績,特別係英文弱,入了B1A中學,最重要就係令英文快速進步,同埋熟習英數。呢啲嘢,喺小六升中一暑假,絕對夠時間做準備。特別係要搵專攻嗰間學校嘅補習社,佢哋肯定有晒教材,等學生早些熟習(emoji)間B1A中學嘅模式同要求,咁樣喺開學之後兩三個月,面對新嘅嘢的時候,都唔會唔適應。有咗自信,好嘅嘢就會繼續嚟。

我哋自己就係咁做。有offer興奮完,就係應戰嘅開始。預先努力,喺之後嘅過程中就能enjoy多啲啦。

作者: mimwing    時間: 23-11-13 10:46

...

我見阿女除左中文,其他英文卷都係考寫野,係要記得內容同寫到出黎😅

作者: mimwing    時間: 23-11-13 10:56

nicolemummy 發表於 23-11-13 08:59
孩子當年跌落Band 1線下第1個即B2頭(我地推測到Band 1線),運氣又不好,抽到第3志願B2B中文中學。

之後 ...
重點根本在英文。。俾你中小band 1b 上英中都有排追甚至放棄機會大
作者: heidya    時間: 23-11-13 11:16

未適應者, 唔使擔心, 同校有相同情況, 老師同家長都明白, 無特別去谷, 只是安排下學期針對輔導弱科.........加油
作者: HK-MAN    時間: 23-11-13 11:30

nicolemummy 發表於 23-11-13 08:59

之後 ...
唔可以咁樣比較,升中一唔同晒,睇下自己付出有幾大啫...
作者: PTL_L    時間: 23-11-13 11:32

cherrieshum 發表於 23-11-13 09:36
但是英小升讀英中,中文及中史好吃力
可能係可能唔係,都係因人而異,中史主要靠背靠記性,如果小學時正正常常唔會大偏英文,應該係應付到,至於中文係靠功力,呢個靠天資同閱讀習慣,但無奈地,英中主要係英文做教學媒介,英文pick up唔到,影響嘅科目廣泛好多。另一方面,高中唔揀,只會讀3年,高中揀得,即係帶興趣嘅科目,初中成績一定唔差;中文就要加把勁,但近年大學對中學嘅要求降低左,影響冇咁大喇。
作者: HK-MAN    時間: 23-11-13 11:33

heidya 發表於 23-11-13 11:16
未適應者, 唔使擔心, 同校有相同情況, 老師同家長都明白, 無特別去谷, 只是安排下學期針對輔導弱科........ ...
咪係,第一次測驗咪當適應及經驗喎..之後考試咪可以針對去改善. 小朋友夠勤力,父母夠財力既話咪得囉...
作者: Poyau    時間: 23-11-13 12:36

twhkleung 發表於 23-11-13 10:33
請问抽獎点解B1A/B机会大过B1C呢?

邊緣人如想大抽獎入本區B1校
較少如報導中博B1A校
策略上乙1選有餘位給B2生抽的
因為即使實則屬本區B2仍有機會
有餘位給B2生抽的普遍是B1C校

作者: TAIOU4    時間: 23-11-13 13:25

都係C9貪小便宜R著數玩法
好多人都以為入到B1A會有好學校好老師所以拎到B1A成績
飛上枝頭變鳳凰

但事實剛好相反
係B1A就會收到B1A學生
D老師唔洗點出力D學生一教就明
仲會幫學校拎到好成績繼續升Band

幼稚園冇打好底唯有小學打
小學冇打好底唯有初中打
咁初中都打唔好個底呢?
個家長咁都去畀人賣新聞
真係等於免費派花生......
作者: tkinwong    時間: 23-11-13 15:07

知道弱點同不足,要追嘅可以追到。

作者: LeeCC    時間: 23-11-13 15:12

講一個勵志小故事

一個中和數強但英弱的1c生,抽入1A,開心一日之後,即刻去搵英文補習,跟住整個暑假一個星期補5日英文,聽講讀寫grammar,每日不同,上到中一,第一次考試,英文級5名內
這是家長願意付出$,和孩子願意付出時間和努力的成果

作者: medicine    時間: 23-11-13 15:19

TAIOU4 發表於 23-11-13 13:25
都係C9貪小便宜R著數玩法
好多人都以為入到B1A會有好學校好老師所以拎到B1A成績
飛上枝頭變鳳凰
學校成勣好,首先是收到好學生.(,B1有未達3322,B3亦有個別好成績,只是好成績的定義分別是全5還是3322)
至於話朋輩影響等等,當然會有,但並不是學校整體成勣好的主因(有人認爲影響大甚至是主因,當然無法左右別人的思維).

作者: lot888    時間: 23-11-13 18:43

唔知有冇家長同我一樣覺得篇文章可疑。如細看,有相當多疑點。全文可能只有一,兩成事實,七,八成係寫手傑作。目的係給引眼球,引起話題,再帶你去佢網頁看究竟,砌高view數。
作者: hiuching8    時間: 23-11-13 19:26

lot888 發表於 23-11-13 18:43
唔知有冇家長同我一樣覺得篇文章可疑。如細看,有相當多疑點。全文可能只有一,兩成事實,七,八成係寫手傑 ...

有,而家好多新聞都係咁,標題係引你click入去

作者: Yanamami    時間: 23-11-13 19:34

唔知有冇家長同我一樣覺得篇文章可疑。如細看,有相當多疑點。全文可能只有一,兩成事實,七,八成係寫手傑 ...
我大女都出黎做野两年,呢啲標題十幾年不變睇到熟哂。EK上都有唔少呢啲升中後考得差、跟唔上、英文唔掂、中途要轉校既帖,年年如是。
作者: HK-MAN    時間: 23-11-13 21:44

世事被你看透了
作者: acgy    時間: 23-11-13 23:55

我又覺得沒太大問題喎,可能有些少老作但應該有8,9成事實。間間學校都有人墊底架啦,有幾出奇呢,我當考尾10%係墊底,一間B1A就有十幾個墊底人士,20間B1A每年就有二三百個學生要墊底,所以呢D CASE根本每年都會發生

作者: worldcat    時間: 23-11-14 08:47

又未必係假,只係無限輪迴。

阿仔讀中學B1C,佢老師都講呢次統測全級超過一半人係全炒4科核心科/,大約只有1/5人全科合格。
當鼓勵說話都好,佢老師都話係正常,年年都係咁上下。到中期試就會好唔同,大部份同學都會追返上嚟。
S1真係要時間適應,特別係由中小學生升上英中。

作者: heidya    時間: 23-11-14 09:14

HK-MAN 發表於 23-11-13 11:33
咪係,第一次測驗咪當適應及經驗喎..之後考試咪可以針對去改善. 小朋友夠勤力,父母夠財力既話咪得囉... ...
岩聽.....適應之後會有進步的.唔使太執著但求B1, 因才施教, 先對子女最好

作者: retriever    時間: 23-11-14 09:53

中小學考評有差異, 學習方法有差異...

如果細路仍然持守小學習慣, 有錯只看改正, 不跟進問題, 慢慢會變成系統問題!

最重要係學校俾機會, 俾時間學生錯, 並從錯誤中學習成長!

作者: 0030    時間: 23-11-14 09:56

幾時都甘講,沒有最好的學校,只有最適合自己小朋友的學校父母才是最了解自己小朋友的人,有人band1c上band1A學校,無問題,跟得上,不代表我的小朋友也跟得上,有人band1c上band1a跟不上,也不代表我小朋友也跟不上,除了banding外,仲有小朋友的性格,家庭support等因素影響
作者: Hippos    時間: 23-11-14 10:20

考試一時失手就話啫,如果長期B1C,根本唔應該報B1A
呢啲位就睇到間小學好唔好,明明B1C都叫你博B1A,反正B1C , B1A 都係同一個機率,明明邊緣人都叫你博高一個band,學校博到就贏,博唔到無損失,只係顧住自己小學嘅派位成績表......

作者: itckei2003    時間: 23-11-14 11:22

LeeCC 發表於 23-11-13 15:12
講一個勵志小故事

一個中和數強但英弱的1c生,抽入1A,開心一日之後,即刻去搵英文補習,跟住整個暑假一個 ...

我反而覺得, 哩個勵志小故事相當可疑, 不過啲人鍾意聽.
又或者1A既學校, 彼此差距真係好大.
又或者, 哩個中數強英弱既學生真係好資優.

以我女既學校為例, 一眾學生由幼稚園谷到上中學, 再插外校生, 煲足咁多年英文, 真係無可能俾人短時間內追嬴.

作者: LeeCC    時間: 23-11-14 11:29

itckei2003 發表於 23-11-14 11:22
又或者, 哩 ...

小一到小六的同學仔,佢中數強,數係級頭幾名,中文算係頭個十幾個,英文所謂弱,一向都係屬於上游,有70尾80頭分數,相對中數2科,唔係級頭個位置嗻

佢暑假真係好勤力,除了5日補習英文,再自己操練習,睇英文報紙英文書
當年因為疫情無左呈三,所以我地知道的成績只係呈二,或者疫情期間停課,同學已經積極追英文,佢無講。佢收到中一成績後,係小學同學群眾組內話自己暑假一個星期補5日英文,操練習,努力無白費

當然,你有自由唔信既,因為同學收到成績,佢自己都唔敢相信,一起入讀同一中學的同學,小學時前佢20幾名,知道消息都o晒嘴

作者: hiuching8    時間: 23-11-14 12:11

0030 發表於 23-11-14 09:56
幾時都甘講,沒有最好的學校,只有最適合自己小朋友的學校父母才是最了解自己小朋友的人,有人band ...

band 1a學生都未必習慣讀band 1a學校的,大把成績跟到,但情緒有問題

作者: 0030    時間: 23-11-14 12:15

回覆 hiuching8 的帖子

甘就係我認為的不適應了,我所認為的適合-返學幾時都系要開開心心的
作者: stillgood20    時間: 23-11-14 12:19

LeeCC 發表於 23-11-14 11:29
小一到小六的同學仔,佢中數強,數係級頭幾名,中文算係頭個十幾個,英文所謂弱,一向都係屬於上游,有70 ...
其實唔出奇.
細囝中四家長會散場.想跟班主任問一下問題.
走剩一位同學媽媽,跟班主任細說囝囝生活.

話囝囝很自覺,'是'每天早上五點半上床温習各科.
風雨假期,不改.

當然,同學係全級頭幾名.

作者: Dybala    時間: 23-11-14 17:16

Szetimmy0225 發表於 23-11-12 21:21
中一第一次測驗季 是小學底子的表現。
睇見你呢個reply即刻諗返起細個F1第一次考數學, 份卷係超簡單, 我記得自己攞90分, 未睇其他同學果時滿心歡喜, 點知一睇發現大部份都高分過自己, 仲要好多都95以上, 果一刻就知自己底子原來差過大部份同學
作者: Szetimmy0225    時間: 23-11-14 18:10

講一個勵志小故事

一個中和數強但英弱的1c生,抽入1A,開心一日之後,即刻去搵英文補習,跟住整個暑假一個 ...

這才是正確讀書態度!

作者: mimwing    時間: 23-11-14 19:17

講一個勵志小故事

連補5日有得諗,不過我個要補中文
作者: LeeCC    時間: 23-11-14 20:38

mimwing 發表於 23-11-14 19:17
連補5日有得諗,不過我個要補中文

我都係第一次聽有人咁補習,真係好大決心
但最緊要都係小朋友肯配合,願意付出

作者: Rpp    時間: 23-11-14 21:17

LeeCC 發表於 23-11-14 20:38
我都係第一次聽有人咁補習,真係好大決心
但最緊要都係小朋友肯配合,願意付出

我仔年代有聽過內地學生來港讀書,連續兩個月暑假日日補英文,叫跟得上,聽得明,識得講。

作者: LeeCC    時間: 23-11-14 22:12

Rpp 發表於 23-11-14 21:17
我仔年代有聽過內地學生來港讀書,連續兩個月暑假日日補英文,叫跟得上,聽得明,識得講。
...

咁啱那位同學父母都是從內地來香港的

作者: yip144    時間: 23-11-14 23:27

人一世物一世, 呈分面試抽獎到入左心儀學校, 開心一日就開始搵補習...

就算我小朋友英文可能未夠班, 我都寧願佢先開心一百日, 到第一次測驗真係肥佬的話, 認清事實, 再諗辦法追, 冇話追唔到嘅, 又唔係要考第一.

人生冇永遠順風順水, 有起有落, 有認真有放鬆, 我覺得舒服D. 當然各個家長同小朋友都會有自己諗法, 不喜勿插.
作者: Rpp    時間: 23-11-14 23:35

LeeCC 發表於 23-11-14 22:12
咁啱那位同學父母都是從內地來香港的

當時聽聞學生去機構一對一,每日一個上午補英文。

作者: SerenaYuen_FB    時間: 23-11-15 01:00

回覆 Rpp 的帖子

所以語言要由小學浸,就算兩個月浸到都只係臨時,由細浸到大的係多出一分自信,係兩樣野黎。英文要應付考試其實唔難,但係一去到聽講,同出嚟做嘢時能否自信甘講到英文係兩回事。所以小學正路應該主力係train language ,學術深淺唔太重要,當你中英都好時,上到中學真係輕鬆好多,亦唔須花咩時間去理。
作者: Rpp    時間: 23-11-15 06:57

SerenaYuen_FB 發表於 23-11-15 01:00
回覆 Rpp 的帖子

所以語言要由小學浸,就算兩個月浸到都只係臨時,由細浸到大的係多出一分自信,係兩樣野 ...

認同。

作者: LeeCC    時間: 23-11-15 07:23

SerenaYuen_FB 發表於 23-11-15 01:00
回覆 Rpp 的帖子

所以語言要由小學浸,就算兩個月浸到都只係臨時,由細浸到大的係多出一分自信,係兩樣野 ...

雖然是臨時,但對於一個入讀1A英中的二線中文小學band 1尾學生來講,開好個頭,好似打強心針一樣,會對自己有信心

不過是否持續落去,就真係係睇性格和機遇

作者: LeeCC    時間: 23-11-15 07:59

yip144 發表於 23-11-14 23:27
人一世物一世, 呈分面試抽獎到入左心儀學校, 開心一日就開始搵補習...

就算我小朋友英文可能未夠班, 我都 ...

每個家庭有自己的想法和方向

那位同學與我孩子情況相反,同學成績數>中>英,我孩子英>數>中,但拉勻平均分,大家都好接近,多年來都是差不多

但我地2個家庭方向不同,孩子性格也不同,同學家長目標明確,要入最top的學校,所以自行只填1A,再抽獎搏盡,最後如願以償抽到,亦激勵到小朋友發奮

我傾向找適合程度和關愛的學校,入2A直資英中已經心滿意足,孩子壓力也少d

作者: edmond96    時間: 23-11-15 10:15

其實選擇什麼學校, 真的要視乎家長及小朋友的取態, 及學校是否適合小朋友.

我的小朋友是 Band 1A 生, 乙一 Band 1A 不中, 派了乙二的 Band 1B.
派結果當天和校長傾過, 他反而不建議去扣乙一.

校長的理由首先是因為乙二學校校風很好, 也是一間好學校.
更重是進入 Band 1A 的很多都是各校的精英, 級五之內, 什至是級一.
除非小朋友真是特別出色, 否則獲分配的資源, 選科的優先次序,
或代表學校出賽的機會比 and在 1B 學校少.

小朋友剛完成了第一測試, 大部份的科目都可以在班十, 什至班五之內,
小朋友的自信心增加了, 亦讀得開心.

作者: worldcat    時間: 23-11-15 10:35

回覆 Rpp 的帖子

以行DSE條路計,中文同英文底好仲要。
之前小學階段返英文行常班同中作班,係小學測考同埋呈分試未必直接反映到出嚟。
但升中後呢2個月,慶幸之前的投資回報出返晒嚟。

作者: 200904    時間: 23-11-15 10:39

其實,中一的第一次測驗,只是讓小朋友熟悉一下測驗考試的思路,家長可以想開些。尤其在孩子覺得挫折時,引導孩子,讓她自己分析一下中學的解題思路與小學的有何不同。與孩子商討需要家長在哪方面的幫助。

作者: itckei2003    時間: 23-11-15 12:18

回覆 Rpp 的帖子

其實浸語言, 都係會浸埋學術. 越睇得多, 越睇得快. 小學六年, 無可能淨係睇故事書, 到最尾, 科學, 歷史, 地理都會睇埋.

最忌係煲考試, 追求滿分, 條路只會越黎越難行. 睇課外書果班, 早早就睇晒, 條路越行越易. 不過要考程分試果啲, 就真係無辦法.

作者: SerenaYuen_FB    時間: 23-11-15 13:24

itckei2003 發表於 23-11-15 12:18
其實浸語言, 都係會浸埋學術. 越睇得多, 越睇得快. 小學六年, 無可能淨係睇故事書, 到最尾, 科學, 歷史,  ...
係,最忌操卷用太多時間,但係而家好多家長都將啲時間擺哂落操卷嗰度,因為要呈分,黎樣真係要長遠先見到問題。
作者: retriever    時間: 23-11-17 10:26

Rpp 發表於 23-11-14 23:35
當時聽聞學生去機構一對一,每日一個上午補英文。

能做到咁都唔易... 我講個仔!

作者: adriantai    時間: 23-11-17 11:10

retriever 發表於 23-11-17 10:26
能做到咁都唔易... 我講個仔!

當自己想進步就唔難

作者: rsx    時間: 23-11-17 14:09

itckei2003 發表於 23-11-14 11:22
又或者, 哩 ...

我初初都唔信,睇真啲原來係band1A官津中學,咁就有機會,始終大部分都只係band1唔知頭中尾,另外自行入既又未必係最強英文,加上大家都未適應,係有機會偷雞的,如果持續到就更加唔算偷雞。

如果係band1A直資我就唔會信,連運氣加偷雞都冇機會過到咁大批猛人!

小弟愚見

作者: LeeCC    時間: 23-11-17 14:27

rsx 發表於 23-11-17 14:09
我初初都唔信,睇真啲原來係band1A官津中學,咁就有機會,始終大部分都只係band1唔知頭中尾,另外自行入既 ...

1A官校,有一大堆同區鄰區聯繫官立小學,同區聯繫小學的學生連band 1C都個個搏抽入,一年入到都10個8個

我地唔係聯繫小學,只係本區,因為公海位少,所以唔太多同學去抽,都有2個同學抽入,一個1B,一個1C

至於自行入的,我知的2個都係外區二線小學級3以內+運動叻

作者: yaubb2014    時間: 23-11-19 17:07

edmond96 發表於 23-11-15 10:15
其實選擇什麼學校, 真的要視乎家長及小朋友的取態, 及學校是否適合小朋友.

我的小朋友是 Band 1A 生, 乙一 ...

甘多精英係B1A,怕揀不到理科科目
有冇人会退而求其次?

作者: 10090    時間: 23-11-19 19:53

rsx 發表於 23-11-17 14:09
我初初都唔信,睇真啲原來係band1A官津中學,咁就有機會,始終大部分都只係band1唔知頭中尾,另外自行入既 ...

有人靠運動、音樂、關係入,band 1a校不一定全部係讀書精英,何況小學係讀書精英,未必代表中學係讀書精英

作者: JojoDad    時間: 23-11-21 17:13

回覆 LeeCC 的帖子

其實我個女由中小上英中嗰個暑假我都係咁樣幫佢安排,佢本身英文底子都唔太差,所以我就專攻數學自然地理世界歷史,結果佢第一次全科測驗嘅時候拿下全班第一全級第十,第一次中期考試全級第九。所以我好認同樓上所講,係家長同小朋友一齊付出幾多,收穫係成正比㗎。
作者: LeeCC    時間: 23-11-21 17:28

JojoDad 發表於 23-11-21 17:13
回覆 LeeCC 的帖子

其實我個女由中小上英中嗰個暑假我都係咁樣幫佢安排,佢本身英文底子都唔太差,所以我 ...
地理歷史科學呢d,應該從小睇英文科普書係腦入database,升中暑假再睇下有關的YouTube,網上英文課程,輕輕鬆鬆咁有系統咁補充下,都夠
作者: hugub    時間: 23-11-21 17:48

我仔果時中文小學上英中, 數小學考緊95/100, 上到中學第一次UT得3x分, Chem及phy 都係3x分,原來未適應,中一mid term 全部上返8x分,所以唔洗太緊張
作者: G98385TT    時間: 23-11-22 10:15

其實有冇升中一的補習, 可以介紹下呢?
津校升上band one 學校, 英文係最大問題囉...謝謝

作者: 200904    時間: 23-11-22 10:20

hugub 發表於 23-11-21 17:48
我仔果時中文小學上英中, 數小學考緊95/100, 上到中學第一次UT得3x分, Chem及phy 都係3x分,原來未適應,中一 ...
WOW,你們中學中一已經分科?有chem,phy 科?什麽學校那麽早就分科?
作者: LeeCC    時間: 23-11-22 10:29

200904 發表於 23-11-22 10:20
WOW,你們中學中一已經分科?有chem,phy 科?什麽學校那麽早就分科?

其實只係中一二套IS書,兩年撈埋,細分做3科,由不同老師教,學既都係大致相同的課程

作者: 200904    時間: 23-11-22 10:45

LeeCC 發表於 23-11-22 10:29
其實只係中一二套IS書,兩年撈埋,細分做3科,由不同老師教,學既都係大致相同的課程
...

我覺得這個不錯呀,可以早些知道自己喜不喜歡某一學科。我女現在中三,這三科還只是在學皮毛,以現在的程度,好難決定將來選什麼

作者: LeeCC    時間: 23-11-22 10:51

200904 發表於 23-11-22 10:45
我覺得這個不錯呀,可以早些知道自己喜不喜歡某一學科。我女現在中三,這三科還只是在學皮毛,以現在的程 ...

我見中三science,好多學校都用dse或pre dse 課本了

作者: hugub    時間: 23-11-22 13:29

200904 發表於 23-11-22 10:20

Band 2 直資中學
作者: hugub    時間: 23-11-22 13:34

提外話
早d分phy , chem, bio好處真係初中已經知高中選科目標,我仔中二已經知phy 及 chem及M2係最啱自己, 中三已經好肯定econ, bafs, 中史, geog,hist唔係自己杯茶
作者: LeeCC    時間: 23-11-22 13:47

Del
作者: acgy    時間: 23-11-23 10:55

yaubb2014 發表於 23-11-19 17:07

甘多精英係B1A,怕揀不到理科科目

我個人認為,能夠選喜歡科目,比盲目追求高BANDING學校更重要。就算比你入QC,如果理科人但因為排名唔夠前揀唔到理科,分分鐘只會害左個學生,其實唔少理科超強既人,但係文科係超弱,所以初中時期未必會有好好成績。

作者: HK-MAN    時間: 23-11-23 12:27

acgy 發表於 23-11-23 10:55
我個人認為,能夠選喜歡科目,比盲目追求高BANDING學校更重要。就算比你入QC,如果理科人但因為排名唔夠前 ...
咁又要講,唔係入QC你又未必理科去到咁強呢,又點知自己係理科人呢,是嗎?針冇兩頭利.再講如果你在QC係最TOP果批理科人,你就唔會話盲目追求BANDING呢句說話.
作者: LeeCC    時間: 23-11-23 12:35

HK-MAN 發表於 23-11-23 12:27
咁又要講,唔係入QC你又未必理科去到咁強呢,又點知自己係理科人呢,是嗎?針冇兩頭利.再講如果你在QC係最TOP果 ...

家人當年就係入左港島男官校,因為排名不夠前,學校又規定一定要3科,結果塞左一科唔係佢揀的Bafs畀佢

作者: gracelam    時間: 23-11-23 12:44

LeeCC 發表於 23-11-23 12:35
家人當年就係入左港島男官校,因為排名不夠前,學校又規定一定要3科,結果塞左一科唔係佢揀的Bafs畀佢
...

其實QC中四全部一定要揀4⃣️科, 3x + 一科M

作者: LeeCC    時間: 23-11-23 13:09

gracelam 發表於 23-11-23 12:44
其實QC中四全部一定要揀4⃣️科, 3x + 一科M

超過10年前的事,我只記得佢話,因為唔夠科,唔知佢係3科定幾多科,結果一個文科強的數盲無啦啦要讀bafs

所以到我小朋友升中的時候,提醒我如果有偏科情況,不要高攀抽入高band 的學校,寧願讀啱band 或低少少的都唔緊要,,希望高中入到想揀的科目

作者: 10090    時間: 23-11-23 13:29

hugub 發表於 23-11-22 13:34
提外話
早d分phy , chem, bio好處真係初中已經知高中選科目標,我仔中二已經知phy 及 chem及M2係最啱自己,  ...

你個仔真係天資聰敏,我個仔係讀緊中四先知邊啲啱自己

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5