教育王國

標題: actuarial science Vs risk management Vs qfinl [打印本頁]

作者: qqmeow    時間: 23-10-30 12:29     標題: actuarial science Vs risk management Vs qfinl

以上三科有咩分別?好似好相似

作者: 焯媽媽    時間: 23-10-30 23:12

qqmeow 發表於 23-10-30 12:29
以上三科有咩分別?好似好相似
3個不同科目。
但一定要計數。

Actuarial Science:精算,將來多數在保險行業工作。https://admission.cuhk.edu.hk/programmes/IFAAB.html

Risk Management : 風險管理,一般金融機構,銀行都需要這個專業人才。   https://admission.cuhk.edu.hk/tc/programmes/RMSCN.html

QFin: 計量金融:包括「計量」和 「金融」https://www.qfin.cuhk.edu.hk

計量包括:數學,會計,統計,電腦程式等, 金融包括:經濟,金融等。

其實係 3個不同的科目和專業的。

作者: ANChan59    時間: 23-10-31 18:28

焯媽媽 發表於 23-10-30 23:12
3個不同科目。
但一定要計數。

3个考的专业试及资格有分别。

作者: 焯媽媽    時間: 23-11-5 19:23

https://www.cuhk.edu.hk/adm/jupas/admission_grades_2023.pdf

剛剛看到Jupas 的收分要求。FYI
作者: 莫椰絲    時間: 24-2-8 18:14     標題: 回覆樓主:

如畢業後留港發展,哪一科前景較好呢?謝謝!

作者: manman333    時間: 24-2-9 13:03

焯媽媽 發表於 23-11-5 19:23
https://www.cuhk.edu.hk/adm/jupas/admission_grades_2023.pdf

剛剛看到Jupas 的收分要求。FYI ...

我見裡面QFIN, 同QFRM
這兩科分別在哪?QFRM收分要求更高(jupas)但識人是non jupas, 要求不高,一星便可。

作者: ANChan59    時間: 24-2-12 13:39

manman333 發表於 24-2-9 13:03
這兩科分別在哪?QFRM收分要求更高(jupas)但識人是non jupas, 要求不高,一星便可 ...

QFRM 比較 QFin 讀多啲 FRM,很多人認為 讀多啲,出嚟搵食好啲,所以收生成績高啲。

到考專業試,如果只讀QFin ,除咗CFA,都可以考FRM,應該都輕易考到。

作者: 焯媽媽    時間: 24-2-13 18:32

manman333 發表於 24-2-9 13:03
1. 這兩科分別在哪?
2. QFRM收分要求更高(jupas)
3. 但識人是non jupas, 要求不高,一星便可 ...
1.  QFRM 在指定科目上,比QFin 會讀多3科,才能以 QFRM的Title 畢業,    主要讀多 3科,學多一個Skill Set 在 risk Managament 上。

指定學分 QFin 大約指定 72分,QFRM大約指定 84分。(每科大約佔 3學分)

可參考以下的課程內容:

http://www.qfrm.cuhk.edu.hk/wp-content/uploads/2023/10/QFRM_ENG_23-v20231012.pdf

在課程設計上, QFRM 在 2023/24年改了,在第三及四年級,前往 University OF Edinburgh讀,並取得Dual Degree。

詳情參閱:

http://www.qfrm.cuhk.edu.hk/wp-content/uploads/2023/10/QFRM_Booklet_Sept2023_FINAL.pdf

Qfin 應該只有中大上課的安排,選科/ 做INTERN 的自由度較大。

出路方面:因為 2個課程基本設計不同,所以出路差異可以很大,但都會在金融業(考CFA)發展。

2. QFRM 的收分要求更高:
個人認為,因為要應付不同 學科要求,所以收分有分別是無可厚非。
每年的收分標準也不同,所以難比較。

3. 如果 NON Jupas 可以用比較低的分數考入QFRM 的話,其實要追高GPA都非要吃力。
因為課程設計本來是跨學科跨專業的,例如數學要和數學系的同學鬥高分,
編程的科目要和 IT的同學鬥高分。
除非不是高追GPA,要GPA 爆4, 一點都不容易。

希望能解答到你的問題。

作者: 莫椰絲    時間: 24-2-14 03:11     標題: 回覆樓主:

感謝兩位的回覆!
另想請問如選QFin的話,CU/HKU/HKUST 三間大學哪一間較好呢?(e.g.課程、實習機會、就業前景方面) 還是其實三間也差不多?

作者: ANChan59    時間: 24-2-14 10:15

最近透過朋友介紹認識中大創辦QFin的范健強教授。他講番二十多年前覺得金融行業有市場,QFin 的skill sets 在香港從業員有缺欠,所以開辦這個課程。

他開辦初時,一個星期最少有一兩天在中環跟投行及其他銀行串連,為課程及intern 做準備。他們當年訂了兩個方針,入投行係要多啲環球或者海外視野,所以要求大學及學生參與兩個exchange programs,最好一個美國,一個歐洲。

Intern 要包括投行及其他銀行及金融服務機構。他一直要求做intern 的學生要盡力學習,建立個人及大學口碑,讓師弟師妹將來還有機會。及後將intern機會推到去海外。

作者: manman333    時間: 24-2-15 20:51

焯媽媽 發表於 24-2-13 18:32
1.  QFRM 在指定科目上,比QFin 會讀多3科,才能以 QFRM的Title 畢業,    主要讀多 3科,學多一個Skill Se ...

謝謝jm答覆詳盡。
另外如果在QFRM 和Gbus之間選,怎樣分析?

作者: ANChan59    時間: 24-2-24 12:36

manman333 發表於 24-2-15 20:51
謝謝jm答覆詳盡。
另外如果在QFRM 和Gbus之間選,怎樣分析?

我路過,我講講自己睇法。

如果只睇入學成績,GBus跟QFRM 入學成績要求都很高,中大GBus可能會高啲(emoji)。

QFRM 較專業性,較多考CFA及FRM。GBus學習較濶,較彈性,互有優點,這個看年輕人想走什麼事業發展方向。

作者: 焯媽媽    時間: 24-3-9 14:19

https://www.facebook.com/groups/ ... ink/996042351887086

十優狀元,對醫/LAW無興趣,選擇計量金融,
畢業後金融海嘯,幾年後入到JP
但做得唔開心,
現在是表達藝術治療師。
幾年前他得到 4仔,人生苦短,何不找一個自己喜歡的工作呢?
作者: 焯媽媽    時間: 24-3-9 14:22

https://www.hk01.com/熱爆話� ... cGPqDp7Yr5_GKXV7oyc

「10A狀元會考證書瘋傳│棄金融投藝術治療卻患癌:人生點會一帆風順」

原文網址: 10A狀元會考證書瘋傳│棄金融投藝術治療卻患癌:人生點會一帆風順 | 香港01 https://www.hk01.com/article/998 ... utm_medium=referral

作者: stillgood20    時間: 24-3-12 08:47

焯媽媽 發表於 24-3-9 14:19
https://www.facebook.com/groups/476791410478852/permalink/996042351887086

十優狀元,對醫/LAW無興趣 ...

有興趣可以看看以下視頻.

人的命.運.緣.
確是奇妙.

https://youtu.be/pClmNIl11Mw?si=-aHdF-rQWsSAG4xV

視頻訪問天台山的一位佛寺主持.另一位是道家全國副主席.
視頻也長.

可以由10:30去看道仕的訪談.

道仕是留美數學電腦博士.
說話輕鬆.
博士之位.好像玩玩便得來.

一一一一

訪談所述說的道理.十分簡單.
能夠領畧不容易.

作者: Mommy-Maggie    時間: 24-3-26 20:31

焯媽媽 發表於 23-10-30 23:12
3個不同科目。
但一定要計數。

你好!小兒是2025入學,現在才開始睇資料,他是non-jupus ,以你們所知,這幾科即QFRMN ; QFIN ; IFAAB ,有沒有要求放第一志願才有得面試?

作者: ANChan59    時間: 24-3-28 08:59

Mommy-Maggie 發表於 24-3-26 20:31
你好!小兒是2025入學,現在才開始睇資料,他是non-jupus ,以你們所知,這幾科即QFRMN ; QFIN ; IFAAB  ...

我路過,講講我知道的。

你講果3科都係中大嘅課程,如果以NJ申請,理論上他們會同步進行,但三科同一個學院,收生負責人知道你嘅排位。如果不同學院,他們不知道你的次序。

有沒有面試要睇PG,如果QFRM差少少都可以有機會面試,除非差大遠才不會見。另外兩科可能出成績前面試,也可能到出咗成績再面試,要睇負責人的取態。

我兒子係出咗成績才面試,即場已經知道結果,然後跑流程,要兩個星期左右,如果你有報UST,可能出成績後三日已經出學費單廹你先俾錢。

作者: 焯媽媽    時間: 24-3-28 09:19

Mommy-Maggie 發表於 24-3-26 20:31
你好!小兒是2025入學,現在才開始睇資料,他是non-jupus ,以你們所知,這幾科即QFRMN ; QFIN ; IFAAB  ...

我仔讀DSE,佢經 JUPAS 入去,就算夠分,夠晒資格,放第一位選項,有面試機會,去了面試,其實都未必收你,因為競爭實在太大。大約 120人收40人。

IFAAB可能入學機會比較大。

Non-Jupus 可能容易入,因為大學透明度比較低,NonJupas 的信息不多,
就算係入學後,你唔講,其他同學根本不會知道你係憑什麼途徑入學的。

可能運動出色的話,都比較易入學呢!

如果不幸唔收,入個易讀的科目,係第一年考GPA 3.5 以上的話,都可以考慮用轉系的方法入去。

作者: Mommy-Maggie    時間: 24-3-28 17:42

感謝兩位過來人家長,讀這些科目QFRMN ; QFIN ; IFAAB。。。。有人覺得就業前景麻麻,當然又有人覺得前景理想。。。。作為家長,興趣和搵食當然兩全其美就最好,可否分享一下你們的看法(emoji)(emoji)   

作者: Mommy-Maggie    時間: 24-3-28 17:44

關於HKUST,可先選QFin 或 選business

作者: manman333    時間: 24-3-31 08:47     標題: 回覆樓主:

謝謝家長們回答,科大gbus巳落選,現在是港大ampb對中大qfrm之選,請教大家意見。
另外,非聯招隊也可在出成績後再有面試機會嗎?(GCE)

作者: ANChan59    時間: 24-3-31 13:21

Mommy-Maggie 發表於 24-3-28 17:42
感謝兩位過來人家長,讀這些科目QFRMN ; QFIN ; IFAAB。。。。有人覺得就業前景麻麻,當然又有人覺得前景理 ...

你提到那幾科都係熱門科目,相對就業前景不會是差的,如果差,收生成績早已經反映出來。

QFRM, QFin 一直出路比精算好些,因為行頭較闊。在香港很多家長及學生讀這兩科時,是以投行為唯一目標,如果入唔到會認為前景差。

這好睇個人及家長的期望,心態是比上不足比下有餘,或者相信行行出狀元,就係理想的選擇。

你提到興趣相對錢途,我們家庭較尊重年輕人的選擇,他有很大自主權選學就業,成績不會太差。相對收入,年輕人也重視work life balance ,所以用hourly rate來分析一下工作強度及作息平(emoji)。

除非起薪點特別低,而且兩三年不會有大變化,咁就要慎重考慮,如果起薪點低但跟住leap and bounce,咁就可以考慮。

以上只是我個人睇法,其他家長可能有不同意見及建議。

作者: ElaiUKStudy    時間: 24-4-1 00:03

ANChan59 發表於 24-3-31 13:21
你提到那幾科都係熱門科目,相對就業前景不會是差的,如果差,收生成績早已經反映出來。

QFRM, QFin 一直 ...

十分同意!

其實,入到這些科目已經係好好成績的同學,以DSE成績計,入得這些科要4科5*或以上,已經是全港頭2.5%的學生,但是,這幾年投行的位不多,競爭十分十分激烈,能否加入投行不能只看科目及成績這麼簡單了。

另外,你點出一個很重要的事實,用per hourly rate來計算,投行真的可能不值,我有個朋友兒子,有投行不入,去Big4, 因為有時間做自己生意,三年間,除咗qualified左仲有三間start-up, 也成功賣出一間收入幾球!

我個人認為這些科目,有multi-discipline的subjects, 又有 professional development, 發展空間很大!

借位一問, LSE BSc Finance 跟CU QFin 大家又點比較呢?

作者: ANChan59    時間: 24-4-1 09:46

ElaiUKStudy 發表於 24-4-1 00:03
十分同意!

其實,入到這些科目已經係好好成績的同學,以DSE成績計,入得這些科要4科5*或以上,已經是全 ...

我估唔到會有網友同意我的觀點,英雄所見略同。

我同意multidisciplinary studies 係有它的好處,不過個別人認為不夠專。所以要選擇的課程有專業資格對接,就不用擔心不夠專精。

兒子也是Big4,投行experience hired 搵過他很多次,包括香港及倫敦,原因在投行係賣身,冇時間思考及探索第二、第三收入,僱用合約也有不少限制,很多嘢唔做得,得失就要自己諗清楚。

兒子在倫敦有一個下屬是LSE Finance 新人,水準好高,一班新人之中脱頴而出。不過他們的課程冇中大QFin 咁專注考CFA,所以他們的合格率不一定高過中大QFin。當然在英國冇香港咁重視證書及專業資格,我指的是Finance 方面,反而經驗及speciality 反而更重要。不論讀那一間,都要副修電腦,係好有幫助。

你朋友兒子同時開幾間start up,而具有成績係異數,能夠有jack pot 當然係可喜可賀。兒子不少同學做start up,有搵佢加入,他會俾意見,不過不會落水,他自己另有目標。

作者: Ving    時間: 24-4-26 18:08

想請教這幾年財資市場不濟,投行銀行金融工作回落,據聞連intern都難揾,相關畢業生找不到工作唯有繼續進修碩士,想問謮qfin, gbus, fintech 等科目是否很受影響?
作者: ANChan59    時間: 24-4-27 21:53

Ving 發表於 24-4-26 18:08
想請教這幾年財資市場不濟,投行銀行金融工作回落,據聞連intern都難揾,相關畢業生找不到工作唯有繼續進修 ...

我就自己的了解說一下。

金融不單是財資市場,如果看得闊一點,不單看投行,應該還有很多機會。

搵實習工作不是均等的,有些人一個都冇,有些人會多過一個,winner gets all。

現今世代很多大學畢業生家庭環境跟以前不一樣,不是個個有養家的壓力,反而父母不急於他們養家,所以會選擇繼續讀上去,如果家中冇能力,想讀上去也要不少錢,特別是出外留學那一些。

兒子畢業當年市道算差,申請6、70份工,只有3個offers,最差都可以入Big4,點會搵唔到工,但要調整自己的心態及期望值。

整天想着一定要入投行的心態,在家長及年輕人很廣泛,我覺得是不切實際,為什麼不考慮其他金融工作,行行出狀元!

作者: 焯媽媽    時間: 24-4-28 16:11

ElaiUKStudy 發表於 24-4-1 00:03

已回覆,現刪貼。
作者: 焯媽媽    時間: 24-4-28 16:31

已回覆,現刪貼。
作者: 焯媽媽    時間: 24-4-28 16:39

ANChan59 發表於 24-4-27 21:53
我就自己的了解說一下。

金融不單是財資市場,如果看得闊一點,不單看投行,應該還有很多機會。整天想着一定要入投行的心態,
我自己本身不是金融業,不清楚金融業的運作及生態模式,
可能好多家長都以為金融工作職位最好是在投資銀行工作。

作者: stillgood20    時間: 24-4-28 16:44

焯媽媽 發表於 24-4-28 16:31
可能每人的際遇不同,我仔仔一直都有金融機構的實習機會。

他的實習經驗,係一份工緊接下一份工,
香港是金融中心是遺址..
一一一一一

日前.我推出了日誌: 商湯:人棄我取.2

……

我個人理解: 金融系統的思維.
以短期利益為中軸.

可是. 同一個問題.
可能有不同思考方法.

短的.看不見長.

當然. 存在一個所謂長短的時間問題.

一一一一

還有. 當時間進程.
環境改變.
也有本質的考慮.

作者: 焯媽媽    時間: 24-4-28 17:06

已回覆,現刪貼。
作者: ANChan59    時間: 24-4-28 18:17

焯媽媽 發表於 24-4-28 16:11
問了仔仔,如果英國名牌大學收你,你會如何選擇?

他:幾年學費已足夠買樓的首期。

我認同不同地方的人材需求有明顯差異。

New recruit 入唔到,放下身段,以experienced hires 入職,也是一個正確方向。

也不能一竹篙打晒一船人,可能有些年輕人及家長目標是投行,入唔到咁屈就其他工作,唔咁心,咁就神仙難救。

作者: ANChan59    時間: 24-4-28 18:24

你兒子做過大大小小的不同intern,他會较清楚香港金融市場工作嘅生態,對畢業選擇工作會更清楚,減少將來搵工跳來跳去的問題。

你提到不停接管香港資產,我估很大程度是外資撤離,中資接手,咁問題就係,香港重係國際金融中心?

當接手到咁上下,很多單邊及多邊協定失效,咁才算是遺址。

作者: ANChan59    時間: 24-4-28 18:28

焯媽媽 發表於 24-4-28 16:39
我自己本身不是金融業,不清楚金融業的運作及生態模式,
可能好多家長都以為金融工作職位最好是在投資銀行 ...

我當然明白很多家長的想法及期望,我冇話全錯,但要睇闊d,睇遠d。

正如你也有講騎牛搵馬,這才是最好的想法。

作者: ANChan59    時間: 24-4-28 18:33

焯媽媽 發表於 24-4-28 17:06
銀行業務競爭激烈,可以整個部門關閉,然後擇日重開的。

如果肯做,我估真係好難搵唔到工作的,特別是現 ...

年輕人有自己想法,選擇就業抑或進修,我們係冇乜決定權。

兒子選擇香港讀學士學位,我的承諾係我只供他一個海外學位,所以仍然有效。看起來他不會選擇進修,除非公司供佢讀。

作者: liverpool2023    時間: 24-4-28 18:45

請問一下,你仔仔是香港畢業的嗎?是邊間大學和學科呢?
你認為仔仔有咁多實習機會,而朋友在英國畢業的沒有,是因為在不同大學畢業的緣故嗎?
因為我有聽過一些人認為金融/ibank會喜歡聘請海外大學畢業生

作者: Ving    時間: 24-4-28 19:07

想請問qfin畢業除了投行和big4外,還有什麼金融工作是合適做的?
作者: 焯媽媽    時間: 24-4-28 20:54

Ving 發表於 24-4-28 19:07

已回覆,現刪文。
作者: ANChan59    時間: 24-4-28 22:07

Ving 發表於 24-4-28 19:07
想請問qfin畢業除了投行和big4外,還有什麼金融工作是合適做的?

Start up, management trainees for banks and multinationals, fintech company, asset management and fund houses.

作者: ElaiUKStudy    時間: 24-4-28 22:55

焯媽媽 發表於 24-4-28 20:54
仔仔做個保險公司/再保險公司的資產管理實習工作。
做個投資者服務的公司。

你仔仔實在優秀及識諗!而家,-個學位似乎只是CV screening 中的必需,入邊行,事業應該怎樣發展真係要試過先知,有實習工作經驗能早點做規劃,到畢業見工時,有清晰目標又有經驗分享,成功率也會大大提高。

現在的社會比我出身時複雜了很多,金融業的闊度及深度也大幅提升,事業發展路徑也不是單一個formula了。我這兩年已經開始教導兒女,過去我們成功的路徑只能參考,將來,不確定因素太多,就算入到投行、頂級國際機構,甚至政府工,都未必能如過去二三十年那麽容易上位,未必能「發達」!

請問可否分享一下你兒子讀QFin的經驗,是否真的很容易「爛」grade?  有朋友女兒 3A* 有Entrance scholarship 入咗, 但Year 1 GPA 得2.8!

作者: stillgood20    時間: 24-4-29 09:16

ANChan59 發表於 24-4-28 18:24
你兒子做過大大小小的不同intern,他會较清楚香港金融市場工作嘅生態,對畢業選擇工作會更清楚,減少將來 ...
我剛在路上去展覽.忽然想起佈局...

又突然想起:
如果有機會給你把關經濟佈局....
你可有咩想法?

作者: ANChan59    時間: 24-4-29 09:30

stillgood20 發表於 24-4-29 09:16
我剛在路上去展覽.忽然想起佈局...

又突然想起:

Million dollar question ,我冇乜這樣想過,搭不上嘴。

作者: 焯媽媽    時間: 24-4-29 12:49

liverpool2023 發表於 24-4-28 18:45
請問一下,
1. 你仔仔是香港畢業的嗎?是邊間大學和學科呢?
2. 你認為仔仔有咁多實習機會,而朋友在英國畢業的沒 ...是因為在不同大學畢業的緣故嗎?
3. 我有聽過一些人認為金融/ibank會喜歡聘請海外大學畢業生

1. 仔仔仍未畢業。在香港讀書。

2. 因為香港工作真係靠 人事/Reference 的,我仔第一份實習/Yr1,當時因為疫情,好多機構都減人手,
    好難得就係那間公司係我仔自中學做義工機構的商界合作夥伴。
    有第一間實習機構的Reference,就好容易搵第二份實習。
    因為佢有提到他工作的行業,好流行洗牌,好多時就有上一份工的 Reference letter,去下一份工,
    所以就算來自不同公司,本來就認識/舊同事/舊同學/師兄弟。

3. 同意喜歡請外國大學生,因為仔仔在某間公司工作時,好像聯合國,同事根本就來自不同國家。

所以,就算係外國名牌大學生,如沒有人事/Reference,無經驗的話,都唔容易搵第一份工。

作者: liverpool2023    時間: 24-4-29 12:54

焯媽媽 發表於 24-4-29 12:49
1. 仔仔仍未畢業。在香港讀書。

2. 因為香港工作真係靠 人事/Reference 的,我仔第一份實習/Yr1,當時因 ...

明白
那麼其實有沒有internship 的機會,似乎與人脈關係較大
而不在於在哪裡讀大學?

作者: 焯媽媽    時間: 24-4-29 13:45

ElaiUKStudy 發表於 24-4-28 22:55

Yr1 要讀大學/ 書院通識的,亦要上體育課,又要玩大莊細莊,如果無時間無興趣的話,真係搞唔掂的。

QFin 對數學要求非常高。

https://www.qfin.cuhk.edu.hk/site/assets/files/1024/qfin_curriculum_2023-24.pdf

你可以參考下課程內容,希望能解答到你。

作者: 焯媽媽    時間: 24-4-29 13:53

liverpool2023 發表於 24-4-29 12:54
明白
那麼其實有沒有internship 的機會,似乎與人脈關係較大
而不在於在哪裡讀大學?
人脈關係/人際關係/ 高GPA / 名牌大學/ CV / 解難能力
真係缺一不可。

作者: cafeva    時間: 24-4-29 14:11

焯媽媽 發表於 24-4-29 13:45
1. 我同仔仔講,你要擦亮你的CV, 你可能要做 好多份爛Intern,才能做到一份好的實習。

2. 我通過體驗, ...
睇完個course list 原來讀咁多CS 同Math course.

你仔DSE 有無讀ICT 同M1/2? 應付到嗎?

作者: 焯媽媽    時間: 24-4-29 15:02

cafeva 發表於 24-4-29 14:11
睇完個course list 原來讀咁多CS 同Math course.

我仔DSE修 M2/  物理/  Econ。
我見佢應付到的,但我無問佢副修科目,如果電腦唔夠好的話,可以只讀 課程要求的科目/Requirement Subject/ Faculty package 亦可以。

作者: liverpool2023    時間: 24-4-29 15:08

焯媽媽 發表於 24-4-29 13:53
人脈關係/人際關係/ 高GPA / 名牌大學/ CV / 解難能力
真係缺一不可。

謝謝

作者: stillgood20    時間: 24-4-30 07:53

ANChan59 發表於 24-4-29 09:30
Million dollar question ,我冇乜這樣想過,搭不上嘴。
Thanks!
其實,好多答案(事實)是從由選擇問題出發.

作者: ANChan59    時間: 24-4-30 14:02

cafeva 發表於 24-4-29 14:11

在QFin生存有兩條路,一條係攻數學及電腦,另一條專攻Finance,兩瓣都掂係少數,係可以避重就輕,專攻一路都可以畢業,但出嚟做嘢,專攻數學及電腦較有利。

QFin 在中大的數學課程係跟讀純數的一齊讀及比較,係較難拿到好成績。QFin電腦課程跟純粹讀電腦有差距,就算係minor 都係好少少。

如果去到真正Quantitative ,係考數學及編程,所以不一定需要first class,但不能單靠Finance 成績。

作者: ANChan59    時間: 24-4-30 14:08

stillgood20 發表於 24-4-30 07:53
Thanks!
其實,好多答案(事實)是從由選擇問題出發.

可以咁講。

我唔敢答係我只專注於自己的生意,行業前景及相關國際形勢,好窄。跟香港經濟關連性不大,反而海外經濟狀況更大。

我選擇行業時,經營地區,已經作出取捨,也不一定是事實,因為有不少是基於assumptions,好conditional。

作者: cafeva    時間: 24-4-30 14:23

ANChan59 發表於 24-4-30 14:02
在QFin生存有兩條路,一條係攻數學及電腦,另一條專攻Finance,兩瓣都掂係少數,係可以避重就輕,專攻一路 ...

Thanks.

大學成績重要嗎? (我個年代一D都唔重要, 有就得.)

另外M1/2 應該點揀好? 佢數OK, 只係好多careless mistakes.

作者: ANChan59    時間: 24-4-30 15:24

cafeva 發表於 24-4-30 14:23
Thanks.

大學成績重要嗎? (我個年代一D都唔重要, 有就得.)

香港的HR最易啲做法在揀現屆畢業生,就係揀「名牌」大學,「神科」,first class。如果不是這樣揀,萬一有什麼閃失如何解釋。 之後自然睇track record 及師承,公司規模。兒子特別選擇一些公司先考Aptitude tests嘅,他們對first class 及大學冇咁敏感。

兒子當年叫兩飛NSS加IB,NSS跟焯媽媽兒子差唔多,Chem, Bio, Econ, M2, 後來在IB轉Bio 去Physics。

兒子都會有careless mistakes,都可以有好成績,M2 5** 也不需要perfect score。他最後的改善方法係slow down,careless mistakes 大幅減少。

點解我括住「名牌」,因為有個笑話係有HR認為港大工程勁過ICL工程。

作者: Ving    時間: 24-4-30 22:24

想請問中大Qfrm跟中大Qfin既分別只在多讀risk mgt科目,其他課程是一樣的?
作者: liverpool2023    時間: 24-4-30 23:23

在QFin生存有兩條路,一條係攻數學及電腦,另一條專攻Finance,兩瓣都掂係少數,係可以避重就輕,專攻一路 ...

原來數學是要加上電腦?那麼只有數學而電腦不好的,是否不適合QFin了?

作者: ANChan59    時間: 24-5-1 10:06

liverpool2023 發表於 24-4-30 23:23
原來數學是要加上電腦?那麼只有數學而電腦不好的,是否不適合QFin了?
...

我上面都講咗,Finance 之外,數學加電腦係最好,但係又不用太擔心。

兒子讀嘅時候未有Al,Fintech這些,他只係讀多啲programming。新科技都係一路做一路學。

他在中學冇讀ICT,只係玩下編程,但相對那些有天份數學及電腦嘅同學,係追唔到嘅,好在他們不是讀QFin  major。

兒子英國老細係數學博士及精通編程,他點學都比唔上佢,但在Finance 夠強,數學電腦中上已經夠殺。

以上係我問兒子的情況,他給我們的評價及睇法。

作者: Ving    時間: 24-5-1 11:33

請問讀AI,Fintech科目時是多計數定programming?QF畢業可否適合做data science或data engineering的工作?
作者: liverpool2023    時間: 24-5-1 12:31

ANChan59 發表於 24-5-1 10:06
我上面都講咗,Finance 之外,數學加電腦係最好,但係又不用太擔心。

兒子讀嘅時候未有Al,Fintech這些, ...

謝謝你詳細的分享

作者: 焯媽媽    時間: 24-5-1 18:53

Ving 發表於 24-4-30 22:24
想請問中大Qfrm跟中大Qfin既分別只在多讀risk mgt科目,其他課程是一樣的?
有好大差別的。

我在 8樓# 有講過,請移玉步。

作者: Ving    時間: 24-5-1 20:28

thanks
作者: ANChan59    時間: 24-5-2 13:16

焯媽媽 發表於 24-5-1 18:53
有好大差別的。

我在 8樓# 有講過,請移玉步。

應該差別不大,多3個modules.

兒子考FRM 兩份卷都係one tick 過,不用上prep course 。

作者: 焯媽媽    時間: 24-5-2 17:13

ANChan59 發表於 24-5-2 13:16
應該差別不大,多3個modules.

兒子考FRM 兩份卷都係one tick 過,不用上prep course 。
2023-24年改了學制,
第一二年在香港上,

第三四年在 英國 UoE (University  Of Edinburgh)上。

以 Dual Degree 畢業。

可參考以下課程內容:

http://www.qfrm.cuhk.edu.hk/wp-content/uploads/2023/10/QFRM_ENG_23-v20231012.pdf

亦可以參考以下的課程介紹:

http://www.qfrm.cuhk.edu.hk/wp-content/uploads/2023/10/QFRM_Booklet_Sept2023_FINAL.pdf

(最尾那頁)不過上述的課程介紹有提到,要CGPA:3.3以上才可到UOE 上堂,
即是,低過 3.3就不能到英國上堂。

作者: 焯媽媽    時間: 24-5-2 17:26

當然係讀好 Finance 啦。

最好就係畢業時,搞掂 個CFA Level 3 。

現在的大學生,好清楚係目標為本,目標就係完成 CFA 考試。

你可以看看,CFA考試範圍是以  Finance 為主。

https://cfasocietyhongkong.org

CFA課程內容如下:

https://www.cfainstitute.org/-/media/documents/support/programs/cfa/CFA-Candidate-Guide.pdf

作者: ANChan59    時間: 24-5-2 17:29

焯媽媽 發表於 24-5-2 17:13
2023-24年改了學制,
第一二年在香港上,

明白,新學制有joint program option。

GPA 3.3 在中大應該唔低。可能大部份都去唔到UOE,讀多3科。

作者: 焯媽媽    時間: 24-5-2 17:35

ANChan59 發表於 24-5-2 17:29
明白,新學制有joint program option。

GPA 3.3 在中大應該唔低。可能大部份都去唔到UOE,讀多3科。
係,好容易失手的。
我昨日都跟仔仔傾,選科都要有技巧/考慮,因為好容易被拉低GPA。

我懷疑 CGPA 3.5 已經可以 一級榮譽畢業。

作者: ANChan59    時間: 24-5-2 17:39

焯媽媽 發表於 24-5-2 17:26
當然係讀好 Finance 啦。

最好就係畢業時,搞掂 個CFA Level 3 。

畢業前考到Level 3 機會微d,因為部分題目係要有實戰經驗,加上Level 2 及Level 3 每年只有一次考試,都在6、7月。

雖然我冇理,我都幾清楚CFA的topics。

所以我先會講偏Finance 都可以,不過出嚟做嘢,強Finance 嘅人多,但又識數學、電腦就少好多。

兒子在香港,他部門大部份人有CFA,CPA,少部份人有FRM。但在英國,絕大部份人乜都冇,只睇能力及經驗。跟海外一些career 網站所講,入iBank 不需要CFA,不謀而合。

作者: ANChan59    時間: 24-5-2 17:46

焯媽媽 發表於 24-5-2 17:35
係,好容易失手的。
我昨日都跟仔仔傾,選科都要有技巧/考慮,因為好容易被拉低GPA。

中大GPA滿分係4.0,其他大學會係高於4.0。

中大還要每科拉curve,然後GPA 再拉一次。近年GPA不用再拉一次,易咗Class 高d。

我以前睇過有些係3. 3已經first class。

Big4 入Advisory,絕大多數係first class,如果係QFin就2:1。

作者: ANChan59    時間: 24-5-2 18:00

焯媽媽 發表於 24-5-2 17:35
係,好容易失手的。

啱啱查咗handbook CGPA 3.3係first class. 如果10% 都係4個名額。

作者: Ving    時間: 24-5-2 22:01

回覆 焯媽媽 的帖子

請問所指專攻finance是否都有數和電腦科要讀
作者: ANChan59    時間: 24-5-2 22:11

Ving 發表於 24-5-2 22:01
回覆 焯媽媽 的帖子

請問所指專攻finance是否都有數和電腦科要讀

當然有啦,必修科還是要收,選修科程部份人會選少d,甚至唔選數學及電腦科目。

作者: twhkleung    時間: 24-5-3 06:07

ANChan59 發表於 24-5-2 17:46

中大還要每科拉curve,然後GPA 再拉一次。近年GPA不用再拉一次 ...

原來3.3已1st class

作者: twhkleung    時間: 24-5-3 06:08

ANChan59 發表於 24-5-2 17:46

中大還要每科拉curve,然後GPA 再拉一次。近年GPA不用再拉一次 ...

有次無意中見到UCL同IC d 資料, 見佢地1st class有成40幾%,我冧,係咪多成咁呀,原來3.3是1st class. 唔怪得你話有HR覺得HK的u勁d

https://www.ucl.ac.uk/students/sites/students/files/ucl_honours_degree_outcomes_statement_2019-20.pdf

作者: ANChan59    時間: 24-5-3 07:13

twhkleung 發表於 24-5-3 06:08
有次無意中見到UCL同IC d 資料, 見佢地1st class有成40幾%,我冧,係咪多成咁呀,原來3.3是1st class. 唔怪得 ...

我咁樣睇,香港嘅教育制度,考試制度,評分制度係有虐待心態,例如DSE是水平對照,然後在5之上拉curve,點都要㩒住學生d成績。大學也是一樣,成績及或者GPA要拉curve 控制first class 數目,以前限制5%,十年八年前放鬆到去15%,因為香港學生投訴first class %太低。其他大學另一招就係GPA滿分放大到4,2或者4.5,first class cut off GPA 保持不變,提升合格及first class %。

外國的公開試成績及first class 都係水平對照,夠分就係,不用拉curve,皆大歡喜。當然你指那兩間大學,收生成績及教學都係名列前矛,就算係2-1都係優秀的。

我之前講嘅HR case不是%這個原因,係對外國大學了解得太少,特別是理工科好勁嘅大學。

First class 已經太多的時候,企業就用Aptitude Test 來triage申請人,減少大學名氣及first class 的影響性。

作者: twhkleung    時間: 24-5-3 07:43

ANChan59 發表於 24-5-3 07:13
我咁樣睇,香港嘅教育制度,考試制度,評分制度係有虐待心態,例如DSE是水平對照,然後在5之上拉curve,點 ...

可惜aptitude test 之類只能返影性格趨向,不能盡信,(有次HR搵我幫手睇下個test, 佢話將會比d senior leader做,我試玩,因我知目標係regional team lead,所以我按住呢個目標來答,結果每個attributes都最高分,所以我覺得aptitude test只能用來參考) ,更不能反影vertical knowledge.

(個人看法而已)

作者: twhkleung    時間: 24-5-3 07:46

我咁樣睇,香港嘅教育制度,考試制度,評分制度係有虐待心態,例如DSE是水平對照,然後在5之上拉curve,點 ...

所以,有機會,比小朋友出外讀書,可以見見細面之如,又會易d有好成績畢業

作者: liverpool2023    時間: 24-5-3 07:46

所以控制頂尖的人數還是需要吧?
我們以前會考高考年年代,不也是拉curve嗎?這樣的A才有意思吧?!

我看劍橋入學也不是只看公開試成績,而要設獨立的入學試,這正是反映大學也認為量化寬鬆後的公開試代表性不夠,這最終其實也是沒有好處。

我先生在銀行工作,以前MT不是外國大學就是香港三大,但現在已經沒有這個現象,什麼大學也不是問題,是看個人能力,相信也是因為外國畢業/三大畢業生已經氾濫的緣故。(不是說一兩萬月薪那種MT)

作者: twhkleung    時間: 24-5-3 07:50

liverpool2023 發表於 24-5-3 07:46
我們以前會考高考年年代,不也是拉curve嗎?這樣的A才有意思吧?!

所以依家d公司,in親都段日計

作者: ANChan59    時間: 24-5-3 07:56

twhkleung 發表於 24-5-3 07:43
可惜aptitude test 之類只能返影性格趨向,不能盡信,(有次HR搵我幫手睇下個test, 佢話將會比d senior lead ...

你做一份,如果做兩份三份,然後mapped together就可能有不同結果,睇到申請人嘅真正性格跟公司嘅target 是否吻合。我只係識少少這方面。

我的博士論文入面有份幾細心設計嘅問卷,很多回應都可能係政治正確嘅答案,但用data mining 嘅軟件分析,會得到幾唔同嘅結果,這才是我想見到嘅結果。

冇對與錯,大家交流一下。

作者: ANChan59    時間: 24-5-3 07:57

twhkleung 發表於 24-5-3 07:46
所以,有機會,比小朋友出外讀書,可以見見細面之如,又會易d有好成績畢業

兒子後來後悔了!

作者: ANChan59    時間: 24-5-3 08:01

liverpool2023 發表於 24-5-3 07:46

我只係解釋香港跟海外制度嘅不同,我有乜評價兩者的優缺點。

到你請人,有不同地方畢業,不同大學,不同學科,不同成績,點都要有方案去面對及解決。

我個人係較喜歡行精英制。

作者: ANChan59    時間: 24-5-3 08:02

twhkleung 發表於 24-5-3 07:50
所以依家d公司,in親都段日計

最後請人結果是否適合?

作者: liverpool2023    時間: 24-5-3 08:05

ANChan59 發表於 24-5-3 08:01
我只係解釋香港跟海外制度嘅不同,我有乜評價兩者的優缺點。

到你請人,有不同地方畢業,不同大學,不同 ...

我知道,所以我也不是批評你,我也只是說我個人意見而已

作者: twhkleung    時間: 24-5-3 08:16

ANChan59 發表於 24-5-3 07:56
你做一份,如果做兩份三份,然後mapped together就可能有不同結果,睇到申請人嘅真正性格跟公司嘅target  ...

係呀,依家DBA同DEng畢業時要做個project,设计分questionnaire,再 interview d senior mmgt,再張每条questions convert 做attributes,先再做regression. 所以,份questionnaire 好唔好,会唔會有引導性或bias係好關建. 但會易過PhD,因為PhD我冧除左商學院,其它都較難用questionnaire +regression 來出journal/transaction.

今時今日,life learning,continuous learning以是必要,即使退休后都要繼續學習,否則就会同d細路冇晒話題了.

作者: twhkleung    時間: 24-5-3 08:18

ANChan59 發表於 24-5-3 07:57
兒子後來後悔了!

呵呵,佢依家可向London工作,是個很好的體驗

作者: twhkleung    時間: 24-5-3 08:22

ANChan59 發表於 24-5-3 08:02
最後請人結果是否適合?

其实埋個level,都係 corporate animal,只係表面野,要泥砌人頭,最終都係老板d人.

作者: ANChan59    時間: 24-5-3 08:26

liverpool2023 發表於 24-5-3 08:05
我知道,所以我也不是批評你,我也只是說我個人意見而已

我以前都間中有被人誤會,所以改咗回應方式。例如我先認同你的說法,再補充,或者某一點的反對意見,對方會舒服啲,又不會產生誤會。

作者: ANChan59    時間: 24-5-3 08:34

twhkleung 發表於 24-5-3 08:16

你講嘅係Triangulation,qualitative and quantitative method mixed together.  我嘅Doctor degree就係用這個methodology,都二十幾年前的事了。

Science , engineering 的research methodologies 跟business school and social science好唔同,又不需要完全一致。

你講到bias 或者limitations都要在論文嘗試解釋或者量化,external examiners 都會問到,點都要答辯。

作者: ANChan59    時間: 24-5-3 08:36

twhkleung 發表於 24-5-3 08:22
其实埋個level,都係 corporate animal,只係表面野,要泥砌人頭,最終都係老板d人.
...

你嘅答案令我想起盧冠廷一首歌 - 快樂老實人。

作者: ANChan59    時間: 24-5-3 08:40

twhkleung 發表於 24-5-3 08:18
呵呵,佢依家可向London工作,是個很好的體驗

他幾開心,因為有long weekend,昨天一班朋友坐Euro Star 去歐洲玩幾日。

工作量上比香港輕鬆,質量要求比香港高。跟不同國籍同事合作,都睇到好多人與事,終生受用。

作者: liverpool2023    時間: 24-5-3 08:46

ANChan59 發表於 24-5-3 08:26
我以前都間中有被人誤會,所以改咗回應方式。例如我先認同你的說法,再補充,或者某一點的反對意見,對方 ...

哈哈哈,多謝你教導

作者: liverpool2023    時間: 24-5-3 08:48

twhkleung 發表於 24-5-3 08:22
...

老板既人咪一定適合囉!

作者: ANChan59    時間: 24-5-3 08:58

twhkleung 發表於 24-5-3 08:16

你最後果段很精警,我跟兒子的親密關係源於互相學習及互相影響,大家真係buddy.

作者: cafeva    時間: 24-5-3 10:24

我覺得水平對照,夠分就係,不用拉curve先正常.
我地個大學professor 到宜家都成日話我地個年代果系既學生係最勁既, 之後收返來都唔係果回事. 但係當年咪又係個個B-
小朋友間中學, 成日個mean都係5X/6X, 真係讀到depressed (DSE 都多*喎)

作者: ANChan59    時間: 24-5-3 11:10

cafeva 發表於 24-5-3 10:24
我覺得水平對照,夠分就係,不用拉curve先正常.
我地個大學professor 到宜家都成日話我地個年代果系既學生 ...

水平对照,cut off 合理也是公平的。

在香港教育制度上,我见到好多虐待狂,但是更多是被虐狂,只是自己未知而已。

作者: 焯媽媽    時間: 24-5-26 10:53

更新下 2023年 Ibank的入職工資水平。

內文有提到如何進入Ibank的方法,可以看看。

【2023薪酬】今年Ibank畢業生人工去到幾高?

https://x-income.com/ibank/#front-office-global-market-s-t-ibd
作者: RainyRice    時間: 24-5-26 11:22

焯媽媽 發表於 24-5-26 10:53

謝分享。還有這個 2024 ibank risk management & insurance company actuarial salary guide:
https://content.roberthalfonline.com/SG24/SG24-PDF/2024-Salary-Guide-HK.pdf
Bank risk page 30
Insurance Actuarial page 31
Ibank risk page 39-40

作者: ANChan59    時間: 24-5-26 20:36

焯媽媽 發表於 24-5-26 10:53

看不到。

作者: 焯媽媽    時間: 24-5-26 21:50

ANChan59 發表於 24-5-26 20:36
看不到。
好奇怪,網頁版/Andriod 版 EK係睇到。
但iPhone 版EK 就 404.

真係唔知點解?

再貼另一個連結:

【2023薪酬】今年Ibank畢業生人工去到幾高?
https://x-income.com/ibank/

作者: RainyRice    時間: 24-5-26 22:52

焯媽媽 發表於 24-5-26 21:50
好奇怪,網頁版/Andriod 版 EK係睇到。
但iPhone 版EK 就 404.

我用iPhone . I need to copy the link and paste it in a browser, then it works.

節錄部份內容-
如何可以進入投資銀行(I-bank)工作?
學術背景:具備相關學術背景是進入I-bank的重要基礎。通常,金融、經濟、會計或商業等相關學科的學位對於進入I-bank業界是有幫助的。
實習經驗:在大學期間或畢業後,嘗試獲得金融相關的實習經驗。這可以通過實習在投資銀行、私募股權公司或其他金融機構進行。這些實習經驗將提供寶貴的行業知識和職業經驗。
建立專業網絡:與業內人士建立聯繫是進入I-bank業界的關鍵。參加行業研討會、職業博覽會和社交活動,並積極建立聯繫和建立人際關係。這些網絡可以提供就業機會和內部推薦。
投資銀行相關技能:具備相關的技能和知識是進入I-bank的關鍵。這包括財務建模、評估和分析技能、資本市場知識、企業金融等。通過自學、參加培訓課程或獲得相關認證(如CFA)來提高這些技能。
準備面試:準備面試是獲得I-bank工作的關鍵步驟。了解行業相關問題和案例研究,並準備回答常見的面試問題。此外,練習模擬面試,以提高自信和準確回答問題。
尋找入門機會:如果你剛開始尋找I-bank工作,考慮尋找入門級職位,如分析師或實習生。這些職位可以為你提供行業內的寶貴經驗和培訓,並為你未來的職業發展奠定基礎。
Source: https://x-income.com/ibank/#

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5