教育王國

標題: HSBC bank account [打印本頁]

作者: 大食媽咪    時間: 23-10-22 07:58     標題: HSBC bank account

阿女過英國前開咗HSBC One 戶口,本來打算過到英國開埋HSBC international student account,點知去到先知原來話本身已有HSBC 任何戶口就開唔到HSBC既student戶口。而阿女話HSBC UK account又要係本地人先開到。我想問咁情況係咪即係而家阿女喺英國就係用唔到HSBC
作者: SIYip    時間: 23-10-22 09:46     標題: 回覆樓主:

其實用one 張debit card俾錢買嘢無問題。攞cash 會無咁方便,要去hsbc 提款機先可以免手續費。

作者: peggy    時間: 23-10-22 10:28

大食媽咪 發表於 23-10-22 07:58
阿女過英國前開咗HSBC One 戶口,本來打算過到英國開埋HSBC international student account,點知去到先知原 ...
有HSBC one戶口,可以上網申請UK HSBC current account 。
作者: 大食媽咪    時間: 23-10-22 11:37

SIYip 發表於 23-10-22 09:46
其實用one 張debit card俾錢買嘢無問題。攞cash 會無咁方便,要去hsbc 提款機先可以免手續費。
...

有長輩朋友封咗啲英鎊現金利是俾佢,佢唔想攞住咁多現金喺手,請問知唔知喺英國係咪都可以用返HSBC ATM免服務費存款架?

作者: 大食媽咪    時間: 23-10-22 11:39

peggy 發表於 23-10-22 10:28
有HSBC one戶口,可以上網申請UK HSBC current account 。

係咪好似要有收入證明先申請到架?

作者: SIYip    時間: 23-10-22 20:44

大食媽咪 發表於 23-10-22 11:37
有長輩朋友封咗啲英鎊現金利是俾佢,佢唔想攞住咁多現金喺手,請問知唔知喺英國係咪都可以用返HSBC ATM免 ...

咁我未試過。你可以問吓hk hsbc,佢地應該知。

作者: 大食媽咪    時間: 23-10-23 06:57

SIYip 發表於 23-10-22 20:44
咁我未試過。你可以問吓hk hsbc,佢地應該知。

好,唔該晒

作者: Jennie    時間: 23-10-23 09:33

大食媽咪 發表於 23-10-22 11:37
有長輩朋友封咗啲英鎊現金利是俾佢,佢唔想攞住咁多現金喺手,請問知唔知喺英國係咪都可以用返HSBC ATM免 ...

我女入返one account 響英國用,我地亦都唱咗歐羅入比佢上個復活節過歐洲用。佢就響法國hsbc 撳少少歐羅,怕小店唔收card。
我女2樣戶口都係用app 申請(uk & one account) 全部都批。

作者: 大食媽咪    時間: 23-10-23 09:46

Jennie 發表於 23-10-23 09:33
我女入返one account 響英國用,我地亦都唱咗歐羅入比佢上個復活節過歐洲用。佢就響法國hsbc 撳少炸歐羅, ...
請問"uk"係指UK HSBC current account嗎?
作者: Jennie    時間: 23-10-25 13:14

大食媽咪 發表於 23-10-23 09:46
請問"uk"係指UK HSBC current account嗎?

係呀!uk account 方便轉數比同學。

作者: LOKITLING    時間: 23-10-25 22:11

我囡係uk申請當地戶口都搞左好耐 都仲未有account , 因第一期學費要交 我忍唔住自己係香港網上開uk account 估唔到一星期內已開到uk account, 仲成功過數
作者: peggy    時間: 23-10-26 02:47

大食媽咪 發表於 23-10-22 11:39
係咪好似要有收入證明先申請到架?
不用證明
作者: Greta1111    時間: 23-10-26 03:59

大食媽咪 發表於 23-10-22 07:58
阿女過英國前開咗HSBC One 戶口,本來打算過到英國開埋HSBC international student account,點知去到先知原 ...

我女9月開到而加都未批,開acct 時話齊晒,9月尾話漏咗文件又補過,仲等緊。 好在開左hsbc uk 先,直接過數好方便。

作者: anitawong21    時間: 23-10-26 06:09

LOKITLING 發表於 23-10-25 22:11
我囡係uk申請當地戶口都搞左好耐 都仲未有account , 因第一期學費要交 我忍唔住自己係香港網上開uk account ...

叫佢開第二間啦

作者: LOKITLING    時間: 23-10-26 06:30

回覆 anitawong21 的帖子

開左另一間lloyd 放左帶過去嘅少少cash
作者: 大食媽咪    時間: 23-10-26 08:07

請問係咪用呢條link入到去揀圖片指住呢個就啱?

https://www.hsbc.co.uk/current-accounts/

唔知點解阿女同我講見到佢話本身已經有任何HSBC戶口就開唔到。我想問清楚晒大家至叫阿女試過。
(做阿媽好慘,講多兩句仔女又會嫌你煩。未完全了解清楚都唔敢再同佢講住 )

作者: 2jkidsfather    時間: 23-10-26 09:19

大食媽咪 發表於 23-10-26 08:07

https://www.hsbc.co.uk/current-accounts/

Yes.

Student account needs the proof from the university.

作者: anitawong21    時間: 23-10-26 12:11

大食媽咪 發表於 23-10-26 08:07

到底佢係上網開?定還是去咗分行開?

作者: 大食媽咪    時間: 23-10-26 12:13

anitawong21 發表於 23-10-26 12:11
到底佢係上網開?定還是去咗分行開?
上網開
作者: anitawong21    時間: 23-10-26 12:44

大食媽咪 發表於 23-10-26 12:13
上網開

咁會唔會邊個位有誤會?佢已經響英國生活,應該開到HSBC uk,真係開唔到嘅應該係俾local學生嗰種student account。不過網上開户口嗰度又真係寫住話要you are not an existing HSBC customer,但就冇講明係咪全世界HSBC,同埋龬站有個位可以俾舊客約時間去分行開戶口,不如叫佢約時間落去分行開啦。

其實香港HSBC都係咁,舊客想開新戶口唔可以網上開,一定要落分行搞!

作者: 大食媽咪    時間: 23-10-26 12:57

anitawong21 發表於 23-10-26 12:44
咁會唔會邊個位有誤會?佢已經響英國生活,應該開到HSBC uk,真係開唔到嘅應該係俾local學生嗰種student a ...
明白, 唔該晒你先!
作者: 大食媽咪    時間: 23-10-26 13:01

anitawong21 發表於 23-10-26 12:44
咁會唔會邊個位有誤會?佢已經響英國生活,應該開到HSBC uk,真係開唔到嘅應該係俾local學生嗰種student a ..

唔知其他成功申請到 uk HSBC account既朋友可唔可以分享下大家係點解決呢個問題? 大家好似都係話上網就申請到,咁係咪即係唔使理本身個HSBC ONE,就咁照提交申請就得?
作者: 2jkidsfather    時間: 23-10-26 14:01

大食媽咪 發表於 23-10-26 13:01
唔知其他成功申請到 uk HSBC account既朋友可唔可以分享下大家係點解決呢個問題? 大家好似都係話上網就申 ...

1) Already has HK HSBC One account

2) Click HSBC international account opening, follow the steps and choose "United Kingdom" to open HSBC UK.

Just that.

作者: NAMNAM媽媽    時間: 23-10-26 15:31

唔知其他成功申請到 uk HSBC account既朋友可唔可以分享下大家係點解決呢個問題? 大家好似都係話上網就申 ...

小朋友出發前係香港開咗個HSBC account, 佢亦都成功online apply 咗一個 HSBC student account in UK. 大約等一至二星期, 就收到debit card.

作者: 大食媽咪    時間: 23-10-26 15:41

NAMNAM媽媽 發表於 23-10-26 15:31
小朋友出發前係香港開咗個HSBC account, 佢亦都成功online apply 咗一個 HSBC student account in UK. 大 ...
都係網上申請嗎? 唔知記唔記得申請時要提交乜野文件呢?
作者: NAMNAM媽媽    時間: 23-10-26 16:38

大食媽咪 發表於 23-10-26 15:41

係呀!10月頭, 記得有passport, BRP card, 地址證明等, HSBC online 有寫到什麼文件的.

作者: 大食媽咪    時間: 23-10-26 16:53

del~~~
作者: Greta1111    時間: 23-10-27 02:48

anitawong21 發表於 23-10-26 06:09
叫佢開第二間啦

Hsbc 話寄左信比佢喎(emoji)

作者: anitawong21    時間: 23-10-27 06:58

Greta1111 發表於 23-10-27 02:48
Hsbc 話寄左信比佢喎(emoji)

唉,HSBC UK成日都係咁㗎啦

作者: LOKITLING    時間: 23-10-27 21:09

https://youtu.be/rUy6Le54BZE?si=ZLyP3gYELBVNZTjJ

我上次跟佢咁網上申請 好有用
作者: peggy    時間: 23-10-28 00:31

大食媽咪 發表於 23-10-26 15:41
冇記錯Student account 有分uk /international , Uk 嗰張要係英國住滿3年先申請門
作者: 大食媽咪    時間: 23-10-28 06:50

LOKITLING 發表於 23-10-27 21:09
https://youtu.be/rUy6Le54BZE?si=ZLyP3gYELBVNZTjJ

我上次跟佢咁網上申請 好有用

好有用呀!唔該晒你。

作者: 大食媽咪    時間: 23-10-28 06:51

peggy 發表於 23-10-28 00:31
冇記錯Student account 有分uk /international , Uk 嗰張要係英國住滿3年先申請門

咁唔係student嗰隻既uk account就唔使住滿3年?

作者: yuyueng    時間: 23-10-28 11:00

大食媽咪 發表於 23-10-28 06:51
咁唔係student嗰隻既uk account就唔使住滿3年?

有一隻係for UK International student 既,只須要有UK 住址証明同ID 証明(passport or BRP ) 即可,唔使住滿幾多年,網上申請都好方便。
Who can apply?

You can apply for an HSBC Bank Account for international students if you:

• are 18 or over
  • have valid ID and proof of address
  • have read the important account documents below

作者: 大食媽咪    時間: 23-10-28 11:41

yuyueng 發表於 23-10-28 11:00
有一隻係for UK International student 既,只須要有UK 住址証明同ID 証明(passport or BRP ) 即可,唔使 ...

Thank you

作者: 大食媽咪    時間: 23-10-28 11:42     標題: 回覆樓主:

咁到畢業之後student戶口會要點處理?可以轉返做非學生戶口嗎?

作者: 大食媽咪    時間: 23-10-28 11:44     標題: 回覆樓主:

睇完30樓分享出黎既youtube片,似乎呢個方法應該最容易,只係唔知喺英國境內申請得唔得,真係要落手試吓先知

作者: peggy    時間: 23-10-29 02:34

大食媽咪 發表於 23-10-28 11:44
睇完30樓分享出黎既youtube片,似乎呢個方法應該最容易,只係唔知喺英國境內申請得唔得,真係要落手試吓先 ...
可以。阿仔9月頭先申請完,填form時寫左UK的住址,咁張debit card及 password 會寄去UK 。但香港嗰邊會打電話同你核實身份先,然後UK HSBC 才會寄卡。
作者: Greta1111    時間: 23-10-29 03:36

anitawong21 發表於 23-10-27 06:58
唉,HSBC UK成日都係咁㗎啦

(emoji)‍♀️(emoji)‍♀️(emoji)‍♀️唉。。2星期。。仲未收到

作者: anitawong21    時間: 23-10-29 08:36

Greta1111 發表於 23-10-29 03:36
(emoji)‍♀️(emoji)‍♀️(emoji)‍♀️唉。。2星期。。仲未收到

成兩個星期,就算有寄都唔知寄咗去邊啦,咪叫佢再寄過囉

作者: yuyueng    時間: 23-10-31 05:44

NAMNAM媽媽 發表於 23-10-26 16:38
係呀!10月頭, 記得有passport, BRP card, 地址證明等, HSBC online 有寫到什麼文件的.
...
請問申請左幾耐至收到銀行咭?我仔上星期online 申請,佢話個個同學都話要好耐至申請到。
作者: NAMNAM媽媽    時間: 23-10-31 13:08     標題: 回覆樓主:

要等差吾多2個星期先收到debit card, 係寄嚟宿舍的

作者: NAMNAM媽媽    時間: 23-10-31 13:33

yuyueng 發表於 23-10-31 05:44
請問申請左幾耐至收到銀行咭?我仔上星期online 申請,佢話個個同學都話要好耐至申請到。 ...

如果係日常生活上細數用, 可以開多個Monzo bank account, 好快有debit card, 我嗰個因為之前要俾錢同學, 又話hsbc知等幾耐先有debit card.  所以開多一個Monzo bank, 可以多一張debit card 用.

作者: yuyueng    時間: 23-10-31 14:28

NAMNAM媽媽 發表於 23-10-31 13:33
如果係日常生活上細數用, 可以開多個Monzo bank account, 好快有debit card, 我嗰個因為之前要俾錢同學,  ...

thanks,如果2個星期就有card既都OK既,我仔話就系怕唔知等到幾時至有,聽同學講話要等一年半載甚至無回音都有,佢而家就系等住張卡轉錢比同學,無張debit card好唔方便。

作者: yuyueng    時間: 23-11-7 09:11

你最後有無申請到HSBC UK個戶口?我1026online幫阿仔上HSBC UK網申請international student account ,填資料用左10分鐘左右,最後一part佢地會sendlink去阿仔電話要佢upload ID 同住址證明,我仔uploadBRP 同學校比既Statement Of Registration 27號收到銀行話處理緊,111號話處理完,2號話會寄出DebitCard,最後116號收到張card啦,全過程系好方便亦無想像中甘耐。

作者: 大食媽咪    時間: 23-11-7 09:55

yuyueng 發表於 23-11-7 09:11
你最後有無申請到HSBC UK個戶口?我10月26號online幫阿仔上HSBC UK網申請international student account , ...

我講晒我搵到既料俾阿女聽之後就無再跟進啦,問多兩句講多幾次我女都覺得我囉嗦麻煩,所以我淨係同佢講如果覺得有需要就試吓申請。但之前佢講過佢之後申請咗Monzo debit card用緊都覺得ok,咁我估佢未必有再去申請hsbc戶口

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5