教育王國

標題: 維多利亞VEO足夠考本地名小嗎? [打印本頁]

作者: eliselyse    時間: 23-9-8 01:24     標題: 維多利亞VEO足夠考本地名小嗎?

聽聞近年VEO 中、數已經深左
唔少,如果目標唔係VSA, VEO 考直私有優勢嗎?

作者: DengCK    時間: 23-9-8 17:16

朋友讀緊話好淺喎,因為咁佢個細都唔再讀vic

作者: Adiezz    時間: 23-9-9 00:27     標題: 回覆樓主:

簡單講VEO 唔係一間「目標為本」既學校,除咗名氣對升小未必有明顯優勢。而入面家長有唔同升學方向,需要家長按自己想考既學校類型幫自己小朋友做考小準備。

如果你目標唔係VSA,揀VEO應該係睇你係咪欣賞它既教育模式。學術上,我認為家長在家有幫小朋友溫習、做好伴讀,程度可以滿足到直私要求。

你可以上網睇VEO既小學派位可以作參考,睇到邊類型學生較接受VEO學生

作者: Goodluck2022    時間: 23-9-9 19:41

回覆 eliselyse 的帖子

VEO 太淺, 比劵幼程度更淺。
可外補。

作者: Adiezz    時間: 23-9-9 22:40

Goodluck2022 發表於 23-9-9 19:41

你覺得那方面太淺?
和比那幾間劵幼淺?有無例子?

作者: Goodluck2022    時間: 23-9-10 09:33

回覆 Adiezz 的帖子

不用指明。 即使SC 都要外補。
VEO 變了很商業化, 作為家長, 每月投入多些金錢幫他們吧。

作者: eliselyse    時間: 23-9-11 16:48

Goodluck2022 發表於 23-9-9 19:41

同邊間卷幼比?

作者: eliselyse    時間: 23-9-11 16:49

Adiezz 發表於 23-9-9 00:27
簡單講VEO 唔係一間「目標為本」既學校,除咗名氣對升小未必有明顯優勢。而入面家長有唔同升學方向,需要家 ...

你小朋友都係讀VEO 嗎? 有冇上step up?

作者: ngyeungbun    時間: 23-9-11 17:08

你TARGET 名校基本都有外補
作者: Adiezz    時間: 23-9-11 23:03

eliselyse 發表於 23-9-11 16:49
你小朋友都係讀VEO 嗎? 有冇上step up?

Yes, in VEO

作者: pkjanel    時間: 23-9-16 10:11

我仔已P2. 我已選了間不是academic 強的小學給他, 但佢的中文同數學都爭幾他人幾班. 所以選VEO就不是為學術. 選VEO係為佢的真正happy environment, 讓小朋友take risk 同challenge, 英及普的語境.

作者: zbt    時間: 23-9-22 06:51

eliselyse 發表於 23-9-8 01:24
聽聞近年VEO 中、數已經深左
唔少,如果目標唔係VSA, VEO 考直私有優勢嗎?

冇,朋友既仔PN起讀維記,考小一直私全軍覆沒。

作者: Lamlampig616    時間: 23-9-25 14:31

zbt 發表於 23-9-22 06:51
冇,朋友既仔PN起讀維記,考小一直私全軍覆沒。

邊間維記?

作者: zbt    時間: 23-9-25 14:37

Lamlampig616 發表於 23-9-25 14:31
邊間維記?

君匯港,讀得都快樂既,最後call waiting 入VSA。

作者: boojiji    時間: 23-9-27 00:28

或者咁講,我從來唔信有只靠學校而考到名小

但樓主target 名小,條街會有其他選擇
作者: poonseelai    時間: 23-9-27 06:34

Goodluck2022 發表於 23-9-10 09:33
回覆 Adiezz 的帖子

不用指明。 即使SC 都要外補。

如何商業化?有無例子?

作者: poonseelai    時間: 23-9-27 06:40

pkjanel 發表於 23-9-16 10:11
我仔已P2. 我已選了間不是academic 強的小學給他, 但佢的中文同數學都爭幾他人幾班. 所以選VEO就不是為學術 ...

我唔知D名小要求如何,有朋友目標入名小一升K2去補習,被告之升K2應該要識寫"我們"!! 聽到都嚇死。

作者: Jean1769    時間: 23-9-27 11:49

poonseelai 發表於 23-9-27 06:40
我唔知D名小要求如何,有朋友目標入名小一升K2去補習,被告之升K2應該要識寫"我們"!! 聽到都嚇死。
...

無料到,如純為考小乜字都唔駛識寫,除左個名

作者: Erminator    時間: 23-12-30 06:06

講真,VEO只係適合以下家長讀:1)target VSA,但入唔到CW Vic
2)target 其他IS幼稚園/小學,讀VEO作為過渡,亦不能單靠VEO去幫助入學
3)未諗到小朋友走邊條路線,想邊跑邊射,不過太遲決定就兩頭唔到岸
4)已有明確直私目標並已搞好人事關係

作者: Bsc_arch    時間: 24-7-16 23:23

我認為VEO考直私學術唔係問題,但係心態先係關口。四年的幼稚園生涯都在接收有關VSA的信息,老師們固然會提到 VSA,家長圈也有很多有VSA 在讀生sibling,整個校園都一致視VSA為目標。識有家長原本初衷係考local,但係入左VSA都懶得試其他。

作者: Goodluck2022    時間: 24-7-19 15:29

教科書偏淺 。夠應付IS
作者: Adiezz    時間: 24-7-20 01:52

VEO呢間學校學術唔係放首位,佢係培養學生成為IB learner (10 個特質)

讀完4年都會培養到唔錯既兩文三語能力,小朋友會習慣講英語>粵語>普通話

學術呢部分唔係特別淺,但想考VSA 和直私,學術呢部分都需要自己跟跟

除咗VSA,其實好多都考到唔錯既學校,由神校到一線都有。

有啲本身有VSA offer 考到其他都有機會放棄VSA,我識人叩到喇沙、St Jo、瑪利曼都會放棄VSA。
同時有一班家長係零野心,有VSA就唔會試考其他學校。

心儀IS既大部分升K1、K2時就轉校了,呢班家長心態和想考直私既家長唔同。

作者: npiboontanas    時間: 24-8-2 22:53

.
作者: poonseelai    時間: 24-8-2 23:42

npiboontanas 發表於 24-8-2 22:53
This kindergarten is not about educating children. It's about making money. Almost everything involv ...

你講那間?除了興發街那間,其他已賣了比新世界集團嘅新抱

作者: npiboontanas    時間: 24-8-3 00:28

.
作者: poonseelai    時間: 24-8-3 09:03

npiboontanas 發表於 24-8-3 00:28
They are all the same, as I heard similar stories across different campuses. That was a long time ag ...

我兩個孩子多年前讀海峰園,之後興發街,除了學費和少少什費,無其他費用,每年有個UNICEF 捐款盒仔,又無話要買獎券,每次ek話commercial,又無實質例子

名人有禮遇又唔奇,其他學校完全無?作為一個普通家長,我又唔覺被輕視或不禮貌對待

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5