教育王國

標題: 移民去英國定MCS 繼續升中 [打印本頁]

作者: boey0627    時間: 23-9-7 02:32     標題: 移民去英國定MCS 繼續升中

想大家俾啲意見(emoji)

小女五年級(emoji)

作者: anitawong21    時間: 23-9-7 04:37

移民唔係你哋屋企嘅事咩?係咪應該同家人商量好D?真係覺得有需要移民的話,大人走,細路都要跟埋走,咁讀緊邊間學校又有乜關係

作者: yuyueng    時間: 23-9-7 09:05

簡單D你先決定移唔移民先啦,移民係大決定,影響好多野,讀邊間學校重要性低D。
作者: cfs    時間: 23-9-7 09:53

boey0627 發表於 23-9-7 02:32

我既選擇係唔會移民,因為喜歡香港的生活,只送孩子到英國讀中學移民同讀咩學校無關,應該係問自己生活想唔想更改 ,唔想既話就轉個問題, MCS定留學好, 如果想生活改變既話,香港讀咩學校都會移民, 唔會因為任何學校而影響成家人既決定.

作者: Yanamami    時間: 23-9-7 10:50

點解會上EK問移唔移民?無人幫到你喎,睇你咁猶疑,伸係唔好移,送女出國讀書算。
作者: beastiebistro    時間: 23-9-7 11:14

我估你諗住移民係可以去英國免費讀State school?因為私立寄宿學校學費太貴?

只可以講,一般人認知嘅英國教育係私立寄宿(或者部分日校)學校先會提供到。即係你喺報紙/雜誌/電影/電視/見到嗰隻英式教育係英國私立學校教育。英國公立學校當現都有好好嘅學校,但係唔一樣囉。

我認為如果可以負擔,最合理做法係家長留喺香港,送仔女去英國寄宿私立學校。

作者: sp3014    時間: 23-9-7 11:33

cfs 發表於 23-9-7 09:53
我既選擇係唔會移民,因為喜歡香港的生活,只送孩子到英國讀中學移民同讀咩學校無關,應該係問自己生活 ...

我都係咁話。我也是寧願荷包辛苦d送佢出去,自己留係香港

不過唔知樓主會唔會係考慮升中時成家移民,小朋友升大學時就可以比local fee

作者: Poyau    時間: 23-9-7 14:00

請問是否計劃明年九月升 Year 7(11+)
如已申請私校 可先看有什麼取錄
官校基本上要有當地住址申請
以 Camden Girls 為例 應趕不及 11+

https://www.camdengirls.camden.sch.uk/page/?title=Admissions&pid=203

The first stage in the admissions process is to Register for the banding assessment (opens 1 July 2023).
Music applicants should follow the instructions at the end of the banding assessment registration.

The deadline for online registration is Tuesday, 19 September 2023 at noon.

作者: boey0627    時間: 23-9-7 14:36

Poyau 發表於 23-9-7 14:00
請問是否計劃明年九月升 Year 7(11+)
如已申請私校 可先看有什麼取錄
官校基本上要有當地住址申請

是,計劃中當地11+,我想問吓你哋會選擇留喺mcs 升中較好定去英國讀本地公立學校再升大學對佢將來會好?

作者: sumikogurashi    時間: 23-9-7 14:51

boey0627 發表於 23-9-7 14:36
是,計劃中當地11+,我想問吓你哋會選擇留喺mcs 升中較好定去英國讀本地公立學校再升大學對佢將來會好?
...

State school 根本不用諗,除咗免費,我唔覺得有任何吸引之處。其實你自己的要求係點?

作者: beastiebistro    時間: 23-9-7 15:01

...
就係我咁估喇。

1. 你點肯定去英國入到嘅公立學校會好過MCS?當地都係派位制。英國唔係求其一間學校都係好學校,萬一派到間唔好嘅點算?係咪頂硬上照讀?

2. 就算考grammar school,都唔一定考到。考到係咪搬去學校附近住(可唔可行先)?考唔到又返番去派位問題。

3. 係咪好抗拒/擔心中文?唔想考中文DSE?咁都仲可以選擇留喺香港讀直資國際學校?

4. 如果講入好嘅英國大學,咁考DSE考得好都入到嘅。但係如果擔心中文係問題,咁當然去英國讀就冇咗呢個顧慮。

至於將來,我諗冇人可以答你喎。佢喺香港讀大學/英國讀大學,讀咩學科,讀完搵咩工作/喺邊度做嘢,全部都影響將來。而家點講到邊樣好啲呢?

作者: pipeter.john    時間: 23-9-7 15:07

sumikogurashi 發表於 23-9-7 14:51
State school 根本不用諗,除咗免費,我唔覺得有任何吸引之處。其實你自己的要求係點?
...
我聽說學校有免費午餐,是否真的?
作者: 2jkidsfather    時間: 23-9-7 16:27

beastiebistro 發表於 23-9-7 15:01
就係我咁估喇。

1. 你點肯定去英國入到嘅公立學校會好過MCS?當地都係派位制。英國唔係求其一間學校都係好 ...
4. 補充:如果移民早去UK,讀大學便是本地價,而非國際學生價。
考完DSE才去UK讀大學(移民),要國際學生價。

作者: 貝珠    時間: 23-9-7 17:06

掉返轉頭,如果你好想移民,應該唔會因為阿女在mcs 而留低。大把dg db 走咗啦。

但有冇財力揀個好區,有冇能力考grammar school 名私校呢?只有你自己知。

英國名day school (冇boarding 果種)都係affordable 嘅

作者: maribel    時間: 23-9-7 18:13     標題: 回覆樓主:

今年mcs好多學生都入到三大的熱門學科。升上中學後再決定去唔去英國都未遲。

當然如果想接受挑戰,應該早點去。過程中都會好辛苦,還會懷疑自己的決定。但小朋友會讀得開心,將來升上英國名牌大學會較容易,還可交local fee。

作者: sp3014    時間: 23-9-7 18:58

貝珠 發表於 23-9-7 17:06
掉返轉頭,如果你好想移民,應該唔會因為阿女在mcs 而留低。大把dg db 走咗啦。

但有冇財力揀個好區,有冇 ...

如果一定要移民,我都會揀比小朋友去讀day school,day school比boarding平好多,加上去到讀大學都可以比local fee已經慳番一大筆。我覺得day school 相對資源好過state school(grammar school除外)

作者: 亮燈    時間: 23-9-7 20:19

pipeter.john 發表於 23-9-7 15:07

係呀!為左小朋友免費午餐去移民?唔係嘛?

作者: sumikogurashi    時間: 23-9-7 22:12

係有,但不是賣點

作者: sumikogurashi    時間: 23-9-7 22:17

sp3014 發表於 23-9-7 11:33
我都係咁話。我也是寧願荷包辛苦d送佢出去,自己留係香港

不過唔知樓主會唔會係考慮升中時成家移民,小朋 ...

好多人都貪到時大學時付local fee, 但我自己覺得家長犧牲咗香港工作的收入,遠遠抵唔過嗰3 年大學平咗的學費。我就只會送仔出國讀書算。

作者: sleung2020    時間: 23-9-7 22:38

...

我住英國,小朋友都係讀私校,免費學校除咗grammar school同埋某啲天主教學校,好多唔係好掂

作者: sp3014    時間: 23-9-7 22:57

sleung2020 發表於 23-9-7 22:38
我住英國,小朋友都係讀私校,免費學校除咗grammar school同埋某啲天主教學校,好多唔係好掂
...

我有好多去咗英國的朋友都係咁講,佢地覺得同係香港讀直資差唔多,話起碼唔駛煩派位,只要考都就得,整體學習質素唔參差

作者: KIMLIFEINUK    時間: 23-9-8 04:49

免費午餐要低收入先可以申請,可能有D地方會可以,但亦要視乎你能否 claim benefits. 我子女 school並沒有人人免費午餐,除左合資格人士

作者: KIMLIFEINUK    時間: 23-9-8 04:58

11+  考到都要派位喎,每間要求唔同,但都會根據地址,成績等派位。並非 pass  11+ 就一定可以入 grammar school. 滿額既話會派不到只可以 waiting.

讀英國政府中學我個人覺得要內心強大,有膽。反而私校照顧好好多,私校係優質

不過如果考到 grammar school 或者 academic 做得好既學校,我都覺得理想。sofar 我係滿意而家我小朋友既政府學校。功課量中度,而且沒有嚴重  bullying 事件。

不過同一個year 其實有好乖既學生亦有好壞既學生。可以好極端!

作者: 964000    時間: 23-9-8 07:30

讀開MCS, 你稔住去到求其搵間state school? 中學唔同小學,D人開始雜,隨時有班人唔讀書又攪事,樓上問免費lunch, 其實多人申讀免費lunch的學校你都唔會想讀。
如果稔住入grammar school 而家已經要認真操券準備,讀開local school 英文水平有點距離,仲唔知考唔考到,在香港又同時應付香港呈分, 你小朋友都會好辛苦。
如果純為讀書而移民,計返香港搵少咗嘅錢,交多了的洗費和額外屋租,如讀私校一樣要交學費,仲有各稅項,其實同IS/boarding比係咪真係慳咗咁多?樓主自己計清楚。
如果為其他原因移民樓主就不需要咁問。

作者: ElaiUKStudy    時間: 23-9-8 09:11

2jkidsfather 發表於 23-9-7 16:27
4. 補充:如果移民早去UK,讀大學便是本地價,而非國際學生價。
考完DSE才去UK讀大學(移民),要國際學生 ...

如果計這條數,我估你也要計計收入的影響,就算在英國有工作,扣稅後可能唔夠比學費!

作者: sleung2020    時間: 23-9-8 10:31

964000 發表於 23-9-8 07:30
讀開MCS, 你稔住去到求其搵間state school? 中學唔同小學,D人開始雜,隨時有班人唔讀書又攪事,樓上問免 ...

如果同讀boarding比較,有樣可能更重要嘅嘢好唔同,小朋友自己讀boarding的話,以後只有term break先見到小朋友,啲exeat小朋友又要去啲陌生人度住

作者: 964000    時間: 23-9-8 11:00

sleung2020 發表於 23-9-8 10:31
如果同讀boarding比較,有樣可能更重要嘅嘢好唔同,小朋友自己讀boarding的話,以後只有term break先見到 ...

如果是為了想日日見又不用勞師動眾,可以留港讀IS, 到大D想出國時再去boarding,始終boarding係另外一種體驗(但不應太細個)。

作者: yuyueng    時間: 23-9-8 13:14

亮燈 發表於 23-9-7 20:19
係呀!為左小朋友免費午餐去移民?唔係嘛?
免費午餐同免費學費,仲有免費暖氣,好多人屋企嫌貴唔捨得開暖氣,返學為求有個地方唔使捱凍仲有一餐食。
作者: 亮燈    時間: 23-9-8 16:12

yuyueng 發表於 23-9-8 13:14
免費午餐同免費學費,仲有免費暖氣,好多人屋企嫌貴唔捨得開暖氣,返學為求有個地方唔使捱凍仲有一餐食。 ...

夜晚唔開暖氣點瞓?

作者: boey0627    時間: 23-9-8 17:53

有冇現在係英國,而囡囡又係女仔,有冇意見可以提供給我(emoji)

作者: KIMLIFEINUK    時間: 23-9-8 19:16

回覆 boey0627 的帖子

我係,你可以問我,希望幫到你

作者: 貝珠    時間: 23-9-8 20:31

你都可以pm 我,應該係同年紀

作者: Poyau    時間: 23-9-9 00:16

亮燈 發表於 23-9-8 16:12
夜晚唔開暖氣點瞓?

宿舍都唔常開暖氣 環保/慳錢?
怕凍只好關窗衾多張被

作者: 亮燈    時間: 23-9-9 00:23

Poyau 發表於 23-9-9 00:16
宿舍都唔常開暖氣 環保/慳錢?
怕凍只好關窗衾多張被

肯定係慳錢,咁會賺更多,只係學生凍,唔關校方事。
或者可買電毯、暖風機…等都有啲幫助。

作者: sleung2020    時間: 23-9-9 06:07

boey0627 發表於 23-9-8 17:53
有冇現在係英國,而囡囡又係女仔,有冇意見可以提供給我(emoji)
我咪係囉,有需要可以PM我

作者: pipeter.john    時間: 23-9-9 13:00

yuyueng 發表於 23-9-8 13:14
免費午餐同免費學費,仲有免費暖氣,好多人屋企嫌貴唔捨得開暖氣,返學為求有個地方唔使捱凍仲有一餐食。 ...
你指是一家人全部返學校?
作者: Mcmugs    時間: 23-9-11 03:28

boey0627 發表於 23-9-8 17:53

可以pm 我

作者: retriever    時間: 23-9-11 16:30

有趣問題, 收到不少有趣回應...

段估你問題其實係問去英國讀STATE SCHOOL 還是留港讀MCS...

移民(BNO VISA) 讓你女有資格讀STATE SCHOOL, RIGHT?

我覺得個問題應該係, 你本來有無打算送個女去外國讀大學, 如果有, 移民不失為一個方略, 包括可以一家人一起及可能有資格交本地生學費...

長遠D 睇, 係香港呢隻股, 你是否覺得值得長線持有!

個人覺得, 如果諗住個女將來在香港工作, 就唔值得出國讀書, 更唔值得跟埋去移民!

作者: retriever    時間: 23-9-11 16:32

964000 發表於 23-9-8 11:00
如果是為了想日日見又不用勞師動眾,可以留港讀IS, 到大D想出國時再去boarding,始終boarding係另外一種體 ...

讀IS 唔係位位負擔到...

如果去讀STATE SCHOOL, 都係諗著在那邊發展架啦!

作者: sumikogurashi    時間: 23-9-11 20:49

retriever 發表於 23-9-11 16:30
有趣問題, 收到不少有趣回應...

段估你問題其實係問去英國讀STATE SCHOOL 還是留港讀MCS...

又咁講,就算孩子將來在港工作並不是不值得出國讀書,出國讀書之後回港工作大有人在,但千祈唔好計出國洗咗多少多少,將來又要搵多少多少,搵唔返條學費又話唔抵之類,我知好多人鐘意咁樣分亳計算。但值唔值得移民,呢樣反而要三思。

作者: chanti    時間: 23-9-11 23:56

sleung2020 發表於 23-9-9 06:07
我咪係囉,有需要可以PM我
請問女仔讀男女校定女校好?我自己以前係英讀女校、覺得好似玩及學既野唔夠多元化…又多小圈子…
女而家係香港讀緊女英小,想佢讀完p5去英升y7, 但唔知點解又唔係好捨得,女仔始終比較令我擔心

作者: sleung2020    時間: 23-9-12 00:48

chanti 發表於 23-9-11 23:56
請問女仔讀男女校定女校好?我自己以前係英讀女校、覺得好似玩及學既野唔夠多元化…又多小圈子…
女而家係 ...

見人見智,有研究話女仔讀女校成績會好啲,我自己又擔心俾男仔蝦,所以讀女校,不過女仔讀女校可以比較容易les或甚至trans

作者: retriever    時間: 23-9-12 09:49

sumikogurashi 發表於 23-9-11 20:49
又咁講,就算孩子將來在港工作並不是不值得出國讀書,出國讀書之後回港工作大有人在,但千祈唔好計出國洗 ...

不明!

"出國讀書之後回港工作大有人在"

"大有人在" 不是理由呀!

要計的, 正正是資源有限!

一般打公仔家長, 收入有年限, 生活開支, 退休後預算, 醫療開支, 樣樣都係錢, 點可能不計?

有些家長有家業, 或者做生意, 長命支出(收入)長命計, 或者唔駛點計!

所以, 我想說係不要 "大有人在", 人地唔駛點計, 自己跟著唔計...

作者: retriever    時間: 23-9-12 09:54

sumikogurashi 發表於 23-9-11 20:49
又咁講,就算孩子將來在港工作並不是不值得出國讀書,出國讀書之後回港工作大有人在,但千祈唔好計出國洗 ...

移民係全方位考慮, 好難計!!!

出國讀書, 返香港工作; 香港讀書, 香港工作!

其實兩個CASE 既比較唔難計喎!

作者: retriever    時間: 23-9-12 09:57

chanti 發表於 23-9-11 23:56
女而家係 ...

女仔有咩好擔心?

還是讀男女校擔心更多?

作者: Rpp    時間: 23-9-12 12:45

出去讀當然係女校好d,安全起見,至於小圈子男女校一樣有的。

作者: sumikogurashi    時間: 23-9-12 15:35

retriever 發表於 23-9-12 09:49
不明!

"出國讀書之後回港工作大有人在"

錢銀唔鬆動唔會諗移民呱!唔鬆動連諗都廢事,去到點生活?

的確大有人在係出國讀書回港工作,香港不乏供得仔女起的家庭,就算是移民讀state school讀埋大學之後返來工作都冇嘢啊,但以打算香港工作就香港讀的想法,不如話錢銀唔鬆動就唔好移民留喺香港讀。

作者: 小曳人    時間: 23-9-12 17:02

我地係揀咗移民,唔讀LSC

其實英國唔係一定係難揾好學校,一定要讀私校嘅
HK名校亦唔係非讀不可
最重要嘅係你會唔會想同孩子一齊去外地生活,會唔會想佢地換過個passport,多個選擇

我自己有兩個孩子,大嘅係神人,一早預佢長大後唔會留响我地身邊,佢心水大學選修科目係HK無嘅行業,要繼續做科研,想要去美國頂尖大學的話,換身份似乎比較好 (疫情前有升學顧問話,MIT科研唔收中國passport) ,加國/澳洲/英國~我地揀咗英國去就佢 (當時諗,佢有機會入到英國頂尖大學)

細嘅,過到scotland 讀初中,喜見教育系統唔同England,課程有彈性,亦較易(簡單)入到好學校 (現時讀緊排名top 10% 中學,初中插班完全無問題!) ,估唔到遇上教育改革,行IB approach 比傳統背書考試更接近大學教育嘅方向。目前,佢由LS 中-中下成績 ,無自信,到依家同學個個當佢係神人,自信咗好多,做project 個個爭住揾佢做partner...  我睇到嘅係呢度"適合"佢
所以,樓主,你嘅問題無一定嘅答案,如果你對目前生活滿意,孩子亦開心學習中,去英國所"得"嘅微不足道... 就唔駛心煩,留低啦!

作者: sleung2020    時間: 23-9-12 17:46

sumikogurashi 發表於 23-9-12 15:35

而家唔一定錢鬆動先移到民

作者: 2jkidsfather    時間: 23-9-12 18:13

小曳人 發表於 23-9-12 17:02
Good sharing.
Thank you

作者: sumikogurashi    時間: 23-9-12 21:30

sleung2020 發表於 23-9-12 17:46
而家唔一定錢鬆動先移到民

絕對係,但錢唔鬆動,移到去生活得開心嗎?就算好運有工作亦不是香港的收入,個袋有錢就點都生活得自在。

作者: sumikogurashi    時間: 23-9-12 21:36

你講得啱,hk名校唔係非讀不可, 要睇自己孩子合不合,有時換咗跑道反而更合適,家庭可否配合支持也是另一個話題。

作者: sleung2020    時間: 23-9-13 04:01

sumikogurashi 發表於 23-9-12 21:30
絕對係,但錢唔鬆動,移到去生活得開心嗎?就算好運有工作亦不是香港的收入,個袋有錢就點都生活得自在。
...

有啲嘢,晌香港幾多錢都買唔到

作者: vanlam8    時間: 23-9-13 06:51

通常免費午餐£3是給有經濟困難的家庭,大部份難民都申請。好多學生為左有午餐食而上學,COVID 其間NHS醫生請求政府唔好lockdown 學校,因好多學生家裡無飯食。

作者: vanlam8    時間: 23-9-13 06:54

...

絕對同意

作者: retriever    時間: 23-9-13 10:51

sumikogurashi 發表於 23-9-12 15:35

移民跟出國讀書, 雖有重疊, 最終目標不同!

供得起不是指出國果幾年, 如果用兩老積蓄, 又係打工仔, 咁兩老退休後就少左一大截, 點可以唔計?

如果係同樣係在香港工作, 即係近乎同樣的目的, 過程不同, 怎可能不比較成本?!

普羅大眾, 買支手機香港用, 旅行時在國外買, 或者在香港買, 都會計下邊個合算D 啦!

作者: retriever    時間: 23-9-13 10:57

喜見EK 老版友!!!

應該唔止MIT ... 美國近年收緊對某國既學生簽證...

唔知幾時會燒埋HK..

你是否兩位公子都在蘇格蘭?

作者: 小曳人    時間: 23-9-13 14:05

回覆 retriever 的帖子

MIT 主要係同國防研究或頂尖科研相關嘅考慮
特區都係中國護照,當時升學顧問話:唔係佢唔想做生意,係明知無可能,一定會同客講唔好諗!

我地過咗蘇格蘭年多,哥哥就快去England 讀大學
終於去到放佢走嘅時候...

作者: pipeter.john    時間: 23-9-13 15:46

vanlam8 發表於 23-9-13 06:54
絕對同意
但成日在網上看到家長對state school 好評。講不用比學費也有好的教育等等。
作者: sumikogurashi    時間: 23-9-13 18:15

retriever 發表於 23-9-13 10:51
移民跟出國讀書, 雖有重疊, 最終目標不同!

供得起不是指出國果幾年, 如果用兩老積蓄, 又係打工仔, 咁兩 ...

出去行-轉的孩子和冇出去行一轉的孩子出嚟做嘢的裝備已好唔同,呢啲你覺得點計?我朋友做HR, 佢話海歸派同本地派畢業生完全兩類野,免得喺度得罪人,詳情唔講,明嘅就明。供得起唔影響自己生活,好多人真係會供孩子出國,你要講到退休少一截會死咁就唔好諗供乜供物,-路都係話錢銀鬆動,無論移民或供子女出國都無問題,呢類家長係唔會計用咗幾多,回報幾多。如自己生活繃緊收入一般,根本唔會諗出國,無乜好計。

同樣在港工作,似乎同樣目的,過程不同,outcome 是孩子裝備絕不一様。講完!

作者: sumikogurashi    時間: 23-9-13 18:19

sleung2020 發表於 23-9-13 04:01
有啲嘢,晌香港幾多錢都買唔到

有見地

作者: retriever    時間: 23-9-14 16:55

sumikogurashi 發表於 23-9-13 18:15
出去行-轉的孩子和冇出去行一轉的孩子出嚟做嘢的裝備已好唔同,呢啲你覺得點計?我朋友做HR, 佢話海歸派 ...

"我朋友做HR, 佢話海歸派 ... 同樣在港工作,似乎同樣目的,過程不同,outcome 是孩子裝備絕不一様。講完!"

睇來你睇既層次比較高, 錢銀亦比較鬆動...

同樣返香港工作, 咁你又點睇近年話北上讀書, 早點識人建立 "關係" 之類既想法及安排? 是否跟你HR 朋友說的海歸一樣?

作者: boey0627    時間: 23-9-21 01:29

...

可以pm 你嗎?(emoji)(emoji)‍♀️(emoji)(emoji)‍♀️

作者: sleung2020    時間: 23-9-21 07:14

boey0627 發表於 23-9-21 01:29
可以pm 你嗎?(emoji)(emoji)‍♀️(emoji)(emoji)‍♀️

歡迎

作者: Poyau    時間: 23-9-21 19:36

...

請問心儀那裏的官校
11+ 入 Grammar 難過入同級私校
以兩個熱點 London/Manchester 為例可比私校平均水平的女官校屈指可數
除一間 Comp 其他皆為 Grammar
考 Grammar 難度主要係英文要求高
居首的 HBS 據聞 11+ 要 GCSE 程度
如心儀間 Comp CSG 就要住得近
迎合需求學校附近有英國罕見的劏房則

London/Barnet
The Henriett Barnett School

London/Kingston upon Thames
The Tiffin Girls' School

London/Sutton
Nonsuch High School for Girls
Wallington High School for Girls

London/Camden
Camden School for Girls (Comp)

Manchester/Altrincham
Altrincham Grammar School for Girls
Loreto Grammar School

作者: sleung2020    時間: 23-9-21 21:10

Poyau 發表於 23-9-21 19:36
請問心儀那裏的官校
11+ 入 Grammar 難過入同級私校
以兩個熱點 London/Manchester 為例可比私校平均水平 ...

呢啲學校預10個人爭1個位

作者: Poyau    時間: 23-9-21 21:44

sleung2020 發表於 23-9-21 21:10
呢啲學校預10個人爭1個位

績優 Grammar 免費 競爭激烈

https://www.wallingtongirls.sutton.sch.uk/page/?title=Admissions&pid=14

Admissions

We are very proud that Wallington High School for Girls is a very popular and successful school. Every year we receive over 2000 applications to join our 210 strong Year 7 intake and over 300 applications to join our Sixth Form in Year 12.

We aim to be a truly outstanding school with an excellent academic reputation that provides first class care, guidance, support and development so that our students enjoy a positive experience during their time at school and leave well prepared for life beyond.

In 2021 and 2022 Wallington High School for Girls gained the best results for a State Girls' School across the Borough of Sutton. In 2022, 91% of our GCSE entries were awarded 9/7 grades, which placed us 5th nationally for girl’s state schools, ranked by the Times.  At A level, 65% of our entries were awarded A*/A grades, which placed WHSG 8th nationally for girl’s state schools, ranked by the Times.

······

作者: Poyau    時間: 23-9-21 22:07

...

Bucks 11+ 考 Grammar 相對無咁難
達121分門檻就有機 不用鬥高分
夠分計 catchment 不用住步程範圍

Bucks
https://www.thebucksgrammarschools.org/tbgs-schools

Aylesbury High School
Beaconsfield High School
Dr Challoner's High School
Wycombe High School

https://www.buckinghamshire.gov.uk/schools-and-learning/schools-index/school-admissions/school-admissions-guides-policies-and-statistics/school-place-allocation-statistics/

作者: boey0627    時間: 23-9-21 23:03

Guildford

作者: Poyau    時間: 23-9-22 00:20

boey0627 發表於 23-9-21 23:03
Guildford

Guildford 官校有三間 Comp
St Peter's Catholic School 較佳
天主教男女校 有六間 Feeder 學校
除 Feeder 學校外 入讀機會應該細
收生 criteria 連 catchment 都無提
另外兩間 AL 成績遠低於私校平均水平

Guildford 不如考慮三間私立女校
學術水平/入學要求由高至低順序

Guildford High School (日校)
St Catherine's, Bramley (日校+寄宿)
Tormead School (日校)

St Peter's Catholic School
https://www.st-petersschool.co.uk/page/?title=Admissions+to+St+Peter%27s&pid=9

https://www.st-petersschool.co.uk/page/?title=Admissions+Policies&pid=390

作者: 貝珠    時間: 23-9-22 01:44

如果現時在香港五年級,應該miss 左11 入grammar school 機會,除非你係2013 年9-12月出生。

作者: boey0627    時間: 23-9-22 02:23

唔係揀Grammar

作者: boey0627    時間: 23-9-22 02:26

Guildford county school
有冇人讀緊?抽嘅機會大唔大?

作者: 貝珠    時間: 23-9-22 03:51

boey0627 發表於 23-9-22 02:26

https://www.surreycc.gov.uk/schools-and-learning/schools/admissions/arrangements-and-outcomes/previous-years#a23

只計距離,要住學校1km 以內。30/10 deadline ,你趕得切有個地址嗎?

作者: Poyau    時間: 23-9-22 10:05

boey0627 發表於 23-9-21 23:03
Guildford

各校成績供參考

A level A* | A*-A | A*-B | A*-C
-----------------------------------------------------------
Guildford High 51% 86% 98% 100%
St Cat's, Bramley 16% 60% 87% 95%
Tormead School [·] [·] 88% [·]

St Peter's Catholic [·] 45% 73% 90%
George Abbot 12% 31% 55% [·]
Guildford County [·] 27% 52% 73%

England indies 18.7% 47.4% [·] 89.0%
England 8.6% 26.5% 52.7% 75.4%

GCSE 9/A* | 9-8/A* | 9-7/A | 9-6/B
-----------------------------------------------------------
Guildford High 69% 89% 97% 99%
St Cat's, Bramley 46% 72% 88% 96%
Tormead School [·] [·] [·] [·]

St Peter's Catholic [·] [·] 55% [·]
George Abbot [·] [·] 36% [·]
Guildford County [·] 24% 39% 72%

England indies [·] [·] 46.6% [·]
England 4.9% 12.0% 21.6% 35.6%

Guildford High School
https://www.guildfordhigh.co.uk/news-calendar/latest-news/results-overview/

St Catherine's School, Bramley
https://www.stcatherines.info/welcome/public-examinations

https://issuu.com/stcatherinesbramley/docs/aib_22-23_prospective_parents_1_?fr=sMDVhZTQ5MzU3NjM

Tormead School
https://www.tormeadschool.org.uk/about/exam-results/

https://www.tormeadschool.org.uk/2023/08/17/class-of-2023-achieve-fantastic-set-of-a-level-results/

https://www.tormeadschool.org.uk/wp-content/uploads/2023/08/A-Level-results-2023.pdf

https://www.tormeadschool.org.uk/2023/08/24/congratulations-year-11/

https://www.tormeadschool.org.uk/wp-content/uploads/2023/08/GCSE-results-2023.pdf

https://www.st-petersschool.co.uk/news/?pid=3&nid=1&storyid=311

https://www.st-petersschool.co.uk/news/?pid=3&nid=1&storyid=312

George Abbot School
https://www.georgeabbot.surrey.sch.uk/2023/08/a-level-results-2023/

https://www.georgeabbot.surrey.sch.uk/2023/08/gcse-results-2023/

Guildford County School
https://www.guildfordcounty.co.uk/592/exam-results

作者: Poyau    時間: 23-9-22 10:12

boey0627 發表於 23-9-22 02:26

住得越近 Guildford County 機會越大
據近三年數字 住1km範圍內較穩陣
計距離 George Abbot 可以住較遠

Criterion Distance to School
Year Offer Distance
2023 0/210
2022 0/210
2021 0/210

George Abbot School
2023 173^/300 4.165km
2022 180^/300 4.395km
2021 149^/300 all got offer

Guildford County School
2023 98/180 1.082km
2022 87/180 0.985km
2021 74/180 1.205km

^ Nearest to home address

https://www.surreycc.gov.uk/schools-and-learning/schools/admissions/arrangements-and-outcomes/previous-years

https://www.surreycc.gov.uk/__data/assets/pdf_file/0004/328315/Secondary-allocation-figures-September-2023.pdf

https://www.surreycc.gov.uk/__data/assets/pdf_file/0003/289632/Secondary-allocation-figures-September-2022-V1.pdf

https://www.surreycc.gov.uk/__data/assets/pdf_file/0005/254885/Secondary-allocation-figures-September-2021-V4.pdf

作者: curr2000    時間: 23-9-22 18:29

會揀英國私學嗎? 好似個邊 d local school 免費個 d 都唔係咁好,例如教師質素
作者: 貝珠    時間: 23-9-22 19:35

curr2000 發表於 23-9-22 18:29
會揀英國私學嗎? 好似個邊 d local school 免費個 d 都唔係咁好,例如教師質素 ...

樓主揀嘅Guildford county school 算係幾不錯。一上Locrating , 其實好多資料,top 500 政府學校都讀得過嘅

作者: twhkleung    時間: 23-9-23 00:57

curr2000 發表於 23-9-22 18:29
會揀英國私學嗎? 好似個邊 d local school 免費個 d 都唔係咁好,例如教師質素 ...
似乎这是東面和西面的教育系统分別- 東面官律校, 好/差比係 7:3
- 東面私校, 好/差比係 3:7
- 西面官律校, 好/差比係 3:7
- 西面私校, 好/差比係 7:3

作者: boey0627    時間: 23-9-24 03:21

如果Sutton 區係咪個女仔較好?

作者: ANChan59    時間: 23-9-24 11:40

vanlam8 發表於 23-9-13 06:51
通常免費午餐£3是給有經濟困難的家庭,大部份難民都申請。好多學生為左有午餐食而上學,COVID 其間NHS醫 ...

真係做到政府唔lock down 食堂嘅係 -Marcus Rashford ,他說服 Boris Johnson ,而且捐錢及籌款。因此欏咗MBE。

他自小靠學校食堂得以溫飽,也因為溫飽,母親送佢去曼聯青訓計划。

作者: sleung2020    時間: 23-9-24 17:50

ANChan59 發表於 23-9-24 11:40
真係做到政府唔lock down 食堂嘅係 -Marcus Rashford ,他說服 Boris Johnson ,而且捐錢及籌款。因此欏 ...

都要領導人肯聽民意

作者: ANChan59    時間: 23-9-24 19:12

sleung2020 發表於 23-9-24 17:50
都要領導人肯聽民意

當然,我當時都有跟進整件事,第一期BJ 同意嘅,到第二期他自顧不暇(party gate), MR及其他人要做多好多嘢,先逼到BJ繼續。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5