教育王國

標題: 如果可以從頭嚟過… :) [打印本頁]

作者: Cusausa    時間: 23-8-25 10:32     標題: 如果可以從頭嚟過… :)

記得幾年前喺呢度見過一個post,係問大家覺得如果可以從頭嚟過,what would you have done differently for 你地小朋友既教育?

搵唔返個post了,唔知大家又係有冇咩分享呢

For us, 如果有得從頭嚟過,我一定會更加落力鼓勵我小朋友睇書XD

作者: mlau216    時間: 23-8-25 10:56

Cusausa 發表於 23-8-25 10:32
記得幾年前喺呢度見過一個post,係問大家覺得如果可以從頭嚟過,what would you have done differently for ...

如果有得從頭嚟過,我會唔生小朋友XD

作者: mandy_ng207    時間: 23-8-25 11:57

我就覺得我未必會咁早比小朋友讀全英語幼稚園,佢而家中文真係好差,尤其讀寫。但佢真心似一個外國人囉,無論accent,性格定興趣都係!

作者: melobi12    時間: 23-8-25 13:02

我會早啲俾佢去中文認字班

作者: rowanmama    時間: 23-8-25 21:25

不會因為某些發展跟不上大隊而焦慮,因為所有事情都係暫時同相對的,會好好欣賞小朋友的特別之處

作者: Vengerov    時間: 23-8-25 21:44

唔會學樂器,浪費金錢
作者: Radiomama    時間: 23-8-25 22:06

記得幾年前喺呢度見過一個post,係問大家覺得如果可以從頭嚟過,what would you have done differently for ...

見到你呢個post, 真心思考咗10分鐘。
想來想去,真心無後悔;所以就算從頭再嚟,在教育方面都會一樣。

作者: Cusausa    時間: 23-8-25 22:50

多謝大家既分享!自己需要好好反思 :) :)

作者: lovelysnake    時間: 23-8-25 23:33     標題: 回覆樓主:

再黎過,唔會今早比ipad玩

作者: Cusausa    時間: 23-8-25 23:36

rowanmama 發表於 23-8-25 21:25
不會因為某些發展跟不上大隊而焦慮,因為所有事情都係暫時同相對的,會好好欣賞小朋友的特別之處
...

Thank you! Need to constantly remind myself!

作者: Goodluck2022    時間: 23-8-26 06:55

回覆 mandy_ng207 的帖子

如太遲送, 會否很難入得番?
作者: Theo00    時間: 23-8-27 16:11

如果可以從頭嚟過,我會從小陪佢睇多d故事書。

作者: tck175    時間: 23-8-27 20:11

mandy_ng207 發表於 23-8-25 11:57
我就覺得我未必會咁早比小朋友讀全英語幼稚園,佢而家中文真係好差,尤其讀寫。但佢真心似一個外國人囉,無 ...

(emoji)(emoji)

作者: Goodluck2022    時間: 23-8-27 20:47

回覆 Theo00 的帖子

現在小朋友如何
作者: dem0cracy    時間: 23-8-28 09:53

如果可以從頭嚟過,我會早D搬去學校附近住。
作者: Theo00    時間: 23-8-29 23:45

Goodluck2022 發表於 23-8-27 20:47

現在小朋友如何

而家唔太鍾意睇書
Vocabulary 不夠

作者: Goodluck2022    時間: 23-8-30 06:10

是男孩讓是女孩?
作者: melobi12    時間: 23-8-31 06:45

dem0cracy 發表於 23-8-28 09:53
如果可以從頭嚟過,我會早D搬去學校附近住。

我明

作者: mimwing    時間: 23-8-31 22:56

Vengerov 發表於 23-8-25 21:44
唔會學樂器,浪費金錢
唔止樂器,仲有運動,讀唔到書先靠呢啲

作者: 964000    時間: 23-9-1 08:11

mimwing 發表於 23-8-31 22:56
唔止樂器,仲有運動,讀唔到書先靠呢啲

作者: 964000    時間: 23-9-1 08:29

Vengerov 發表於 23-8-25 21:44
唔會學樂器,浪費金錢

作者: 964000    時間: 23-9-1 09:05

作者: Radiomama    時間: 23-9-1 17:31

Radiomama 發表於 23-8-25 22:06
想來想去,真心無後悔;所以就算從頭再嚟,在教育方面都會一樣。
...

無後悔嘅,主要係:
1. 讀國際學校
2. 任佢睇好多書
3. 玩數學遊戲
4. 無手機、無iPad
5. 少睇電視
6. 早吃晚飯、早睡早起
7. 無補習
8. 搬近學校
9. 每日送返學
10. 出席學校的大部份家長活動

作者: 964000    時間: 23-9-1 17:37

Radiomama 發表於 23-9-1 17:31
無後悔嘅,主要係:
1. 讀國際學校
2. 任佢睇好多書

作者: Radiomama    時間: 23-9-1 18:01

964000 發表於 23-9-1 17:37
間直係成功典範

呢啲係小學時候嘅狀況,中學之後就要調節。

作者: Cusausa    時間: 23-9-2 18:20

964000 發表於 23-9-1 08:11
我反而覺得在國際學校可以有時間玩運動和音樂,或發展其他興趣,係最美好的事,唔洗學校逼的,當中學到許 ...

多謝分享~ :)

作者: Cusausa    時間: 23-9-2 18:36

無後悔嘅,主要係:
1. 讀國際學校
2. 任佢睇好多書

謝謝分享!A useful reminder for parents!

作者: Cusausa    時間: 23-9-2 18:55

作為資歷尚淺嘅媽媽,以上有好多值得參考既reminders,多謝大家嘅分享!

It’s a long game, isn’t it - 雖然有d 目標未做到,唯一希望係將來look-back既時候,會覺得俾小朋友讀國際學校係做啱嘅第一步~

大家加油,共勉之!

作者: barque    時間: 23-9-2 20:09

無後悔嘅,主要係:
1. 讀國際學校
2. 任佢睇好多書

1. 讀國際學校:  有做Y1 to Y13
2. 任佢睇好多書: 睇左超多本書
3. 玩數學遊戲: 冇做
4. 無手機、無iPad: Y7 先有手機,電腦任用不過放在客廳
5. 少睇電視: 睇書和運動,唔睇電視
6. 早吃晚飯、早睡早起: -樣
7. 無補習:每星-小時補中文
8. 搬近學校: -樣
9. 每日送返學: 校車
10. 出席學校的大部份家長活動: -様

作者: Katherinee    時間: 23-9-5 11:42

Radiomama 發表於 23-9-1 18:01
呢啲係小學時候嘅狀況,中學之後就要調節。

想請教中學有什麼要調節?另外想請教中學生多用whatsapp group嗎?如初中未有電話會唔會影響社交

作者: Radiomama    時間: 23-9-5 12:44

中學嘅調節:
1. 讀國際學校
2. 任佢睇好多書,會提供埋kindle
3. 玩數學遊戲
4. 一直到Y10 才俾咗個舊款智能電話佢用。
另外Y6開始已有MacBook 電腦,跟同學有大量不同方法聯繫。沒有影響社交。
5. 少睇電視
6. 早吃晚飯、早睡早起,到Y12/13都係10:00pm 左右睡覺。
7. 無補習
8. 搬近學校
9. 每日送返學,中學之後他自己上學。
10. 出席學校的大部份家長活動

作者: nicolelaiyy    時間: 23-9-5 13:48

回覆 Radiomama 的帖子

其實是否真係不用補習都考到好成績? 見好多考IB時都會外出補習
定係仔仔自己好乖每日會溫書?尤其國際學校數教得比較慢,又比較少題目佢地練習,所以是否就算不用補習,都要多温習做題目。

前輩育兒很有一套方法,培養到一位很出色嘅兒子,可否分享我們後輩的作參考?

多謝你時常無私的分享

作者: Radiomama    時間: 23-9-5 19:30

nicolelaiyy 發表於 23-9-5 13:48

其實是否真係不用補習都考到好成績? 見好多考IB時都會外出補習

不補習是基於觀察和了解所作的決定;都曾經疑惑和動搖,個個都去補,唔去好似有D蝕底。

但因為阿仔自己覺得無需要,而佢又肯去搵學校老師問,所以老師都樂意幫佢,給予額外的題目和練習。因為無補習老師,所以佢更學識上網搵資料,自學能力反而因此提升。

不是說補習一定不好,但不要跟風,更不需要太早;睇清楚其弱點再找合適解決方案和老師才最重要。

作者: bigheadshrimp    時間: 23-9-5 22:14

nicolelaiyy 發表於 23-9-5 13:48

我小朋友仲係細,不過真心唔覺國際學校數學教得比較慢喎。上到中學會唔會有唔同我唔清楚,不過現階段我覺得比起傳統學校有過之而無不及,只不過唔需要返屋企做好多數學功課。老師會因材施教,見到有個別同學仔數學特別叻,老師會俾challenge題佢做。

作者: Fatcream8    時間: 23-9-8 03:13

Radiomama 發表於 23-9-5 12:44
中學嘅調節:
1. 讀國際學校

請教一下,由細到大玩「數學遊戲」指既係什麼遊戲?

作者: Radiomama    時間: 23-9-8 07:51

Fatcream8 發表於 23-9-8 03:13
請教一下,由細到大玩「數學遊戲」指既係什麼遊戲?

有個遊戲「奇妙24」,玩法1-9 抽隨便4個號碼,運用數學運算eg 加減乘除,得出「24」。

可以用啤牌抽number, 也可以在街上見到任何車牌的4個號碼就玩;阿仔已是大學生,暑假回港仍然跟daddy玩(鬥快),也會比拼誰的運算複雜一些。

手機app也有這遊戲。

介紹這個game, 不是說做得叻就等於數學叻,這是一個小鍛練、動腦筋、學轉彎,同埋從小就不怕數學、數字。當然初初玩我仲跟得上,後來佢嘅速度同方法趕過我,我就交俾daddy同佢玩。

作者: Radiomama    時間: 23-9-8 08:13

另外就係教佢玩card games(釣魚、21點、鋤大弟等)及打麻雀。
呢啲我都視之為數學遊戲。

作者: Radiomama    時間: 23-9-9 08:24

補充上面網友barque提及電腦任用但放在廳,我家也一樣。

作者: chingyu    時間: 23-9-9 11:06

Radiomama 發表於 23-9-5 12:44
中學嘅調節:
1. 讀國際學校

識得貴校很多家長,做齊你以上points, 但結局仔女培養得冇咁好。

我估主要不同是……

你真的花多些時間陪伴和帶領。

你沒有放任孩子出去玩。

作者: Rpp    時間: 23-9-9 12:35

如果可以從頭來過我唔會畀佢學珠心算,覺得依家數學心急做錯簡單嘅運算導致擰唔到答案分,都係珠心算以為心算好勁囉。

作者: Radiomama    時間: 23-9-9 13:07

chingyu 發表於 23-9-9 11:06
識得貴校很多家長,做齊你以上points, 但結局仔女培養得冇咁好。

我估主要不同是……

他的好些同學其實更優秀;他只是達到目標而矣。
不過我們真的放了心機在他身邊:我和老公都好「痴」家,好少應酬,老公更是每朝與他一起吃早餐。上學的日子他也不會往外面亂逛,放學之後就回家,然後只會定點去游水、學琴等。

作者: kaplanmeier    時間: 23-9-9 15:43

Radiomama 發表於 23-9-8 07:51
有個遊戲「奇妙24」,玩法1-9 抽隨便4個號碼,運用數學運算eg 加減乘除,得出「24」。

可以用啤牌抽numbe ...

By using poker cards, assigning values of 11, 12, and 13 to J, Q, and K respectively, we introduce two additional prime numbers (11 and 13), adding an extra layer of challenge to the game.

When playing with four people, each player initially receives 13 cards. They then draw one card and reveal it simultaneously to everyone. Once a player believes s/he has found a way to obtain 24 using the values on the four cards, s/he taps the table. The last person to tap the table becomes the loser and must collect all four cards. However, the loser has the right to ask one of the other three players to explain his/her solution to verify its accuracy.  The game ends when one of the players has no more card and wins the game. An alternative is that the first one, after explaining his/her correct solution, will get all 4 cards, and the game ends when a player has no more card and hence loses the game.

作者: chingyu    時間: 23-9-9 18:45

Radiomama 發表於 23-9-9 13:07
他的好些同學其實更優秀;他只是達到目標而矣。
不過我們真的放了心機在他身邊:我和老公都好「痴」家,好 ...

我都認識某幾位非常優秀的同學。

投放心機,以身作則,家長係有用心付出的。

放工唔痴家,就算唔使返工都唔痴家,或者用錯了「 愛」的方法,結果都好唔同。

作者: barque    時間: 23-9-9 22:22

chingyu 發表於 23-9-9 11:06

我估主要不同是……

最後培養出來的結局,還有其它因素影響。所以做齊以上的points一定有正面影響。但是又唔可以保證一定出色,始終每個小朋友的個性,成長經歷,環境和朋輩影響等等不同。

作者: chingyu    時間: 23-9-10 18:10

barque 發表於 23-9-9 22:22
最後培養出來的結局,還有其它因素影響。所以做齊以上的points一定有正面影響。但是又唔可以保證一定出色 ...

係呀! 同一父母 都教出 不同特長和性格的孩子。

不過,我想帶出多兩個以上重點,見頗多家長都疏忽咗。

作者: 964000    時間: 23-9-10 18:47

chingyu 發表於 23-9-10 18:10
係呀! 同一父母 都教出 不同特長和性格的孩子。

不過,我想帶出多兩個以上重點,見頗多家長都疏忽咗。

作者: retriever    時間: 23-9-12 14:12

回覆 Cusausa 的帖子

唔好信一大堆左膠既育兒概念!
作者: little_sparrow    時間: 23-9-12 21:03

retriever 發表於 23-9-12 14:12
回覆 Cusausa 的帖子

唔好信一大堆左膠既育兒概念!
可否再解釋多一點?
作者: nicolelaiyy    時間: 23-9-14 13:55

回覆 Vengerov 的帖子

can you elaborate more why you regretted letting you son/daughter learning music instrument ?
作者: retriever    時間: 23-9-14 17:44

little_sparrow 發表於 23-9-12 21:03
可否再解釋多一點?
講太多會引起爭議, 因為現世代左膠當道....

左膠育兒, 簡言之係一堆基於"自由主義" 既理論, 比較理想化既一些論述...

作者: Kai92    時間: 23-9-15 00:12

bigheadshrimp 發表於 23-9-5 22:14
我小朋友仲係細,不過真心唔覺國際學校數學教得比較慢喎。上到中學會唔會有唔同我唔清楚,不過現階段我覺 ...

請問小朋友邊一間?教數很好(emoji)(emoji)

作者: bigheadshrimp    時間: 23-9-15 15:06

Kai92 發表於 23-9-15 00:12
請問小朋友邊一間?教數很好(emoji)(emoji)

其實應該國際學校都差不多?學校有set curriculum,不過唔需要跟課本和練習本,所以老師有較多flexibility去因材施教。做class activities時會按學生的能力分組。本地學校着重操數,所以一般做題會比較快。國際學校會花更多時間讓學生培養數感和明白concepts

作者: peter1    時間: 23-9-16 12:16

retriever 發表於 23-9-14 17:44
講太多會引起爭議, 因為現世代左膠當道....

左膠育兒, 簡言之係一堆基於"自由主義" 既理論, 比較理想化既 ...
有節有理不用怕爭議.自由主義/理想化既理論具體是什麼

作者: mcl233    時間: 23-9-16 14:07     標題: 回覆樓主:

分享,多數來自有信心認定既成功個案,唔通次次測考都炒既,會勇於分享自己既成功個案咩。佢得你未必得,就係咁簡單~

作者: ANChan59    時間: 23-9-17 16:20

Radiomama 發表於 23-8-25 22:06
...

Me 2

作者: retriever    時間: 23-9-21 09:06

peter1 發表於 23-9-16 12:16
有節有理不用怕爭議.自由主義/理想化既理論具體是什麼

方方面面, 韾竹難書...

譬如: 孩子踏入青少年時期, 甚至往後人生路上, 多方面的成長都依靠 "良好習慣" (這個可按各人的價值觀隨意填!), 但習慣的養成, 正是從小某種行為的重複作用...

自由主義對這種 "重複" 是矛盾的, 抗拒的...

作者: minia    時間: 23-9-23 01:19

請問玩數學遊戲可以介紹一下嗎? 我近來都搵緊☺️☺️🙏🏼thanks

作者: Radiomama    時間: 23-9-23 07:26

minia 發表於 23-9-23 01:19

請問玩數學遊戲可以介紹一下嗎? 我近來都搵緊☺️☺️🙏🏼thanks

上面提咗啦!
#36, 37, 42

作者: bugmum    時間: 23-10-17 18:05

無後悔嘅,主要係:
1. 讀國際學校
2. 任佢睇好多書

同感

作者: margkwan    時間: 23-10-18 09:15

回覆 retriever 的帖子

謝謝分享,有意思!!
作者: zebrama    時間: 23-10-23 22:11

如果從頭再嚟過

唔會淨係幫佢補弱項,某情況放大咗呢一個位置,反而強項冇着力加強

變咗兩頭唔到岸

發揮多啲佢強項,無論語文、或者興趣,爭取多啲機會,會令到佢其他方面都提升

作者: shelbylks28    時間: 23-10-24 13:40

回覆 zebrama 的帖子

請教例如呢?why 加強strength 後weakness地方都都可更好?
作者: zebrama    時間: 23-10-24 17:02

shelbylks28 發表於 23-10-24 13:40
回覆 zebrama 的帖子

請教例如呢?why 加強strength 後weakness地方都都可更好?

譬如,不朽我仔仔中文好弱,英文好,以前我就花好多時間同佢做中文補中文,就因為佢唔係自願想提升,最後都係拉牛上樹,效果都唔顯著,但時間同金錢就花咗喺度

相反英文佢好,但我冇着力加強,只算係能力幾好,就係冇額外加強,所以學校俾佢機會都唔多,所以自我形象喺呢方面都唔係好突出

課外活動方面,真係要有一樣嘢係佢自己好鍾意,願意投放時間鍛鍊,其他方面亦相對會提升咗,最主要係主動性提升咗

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5