教育王國

標題: SMC 聖瑪加利男女小一面試 [打印本頁]

作者: ashash123    時間: 23-8-6 06:25     標題: SMC 聖瑪加利男女小一面試

請問有冇人已經interview 完?聽人講是用全英文interview , 請問有冇人分享interview 考什麼?謝謝
作者: mrstt    時間: 23-8-6 22:29

ashash123 發表於 23-8-6 06:25
請問有冇人已經interview 完?聽人講是用全英文interview , 請問有冇人分享interview 考什麼?謝謝 ...

小朋友可以自己揀想用英文in還是中文in。 不過揀什麼語言都會考簡單中英數。

作者: ashash123    時間: 23-8-7 05:31

回覆 mrstt 的帖子

請問是不是考認讀定係考串字?謝謝
作者: Sleepinglamb    時間: 23-8-7 09:46

ashash123 發表於 23-8-6 06:25
請問有冇人已經interview 完?聽人講是用全英文interview , 請問有冇人分享interview 考什麼?謝謝 ...

請問你係幾時報,8月中in?

作者: ashash123    時間: 23-8-9 03:15

回覆 Sleepinglamb 的帖子

7 月中
作者: MsMJ    時間: 23-8-16 23:55     標題: 回覆樓主:

請問完成first interview 後,幾時會通知第二次面試?

作者: siusiu718    時間: 23-8-17 09:47

MsMJ 發表於 23-8-16 23:55
請問完成first interview 後,幾時會通知第二次面試?

面試當日話1個月寄信通知結果

作者: 三斤    時間: 23-8-23 18:41

請問有冇人已收到second in 通知?
作者: Sleepinglamb    時間: 23-8-23 23:09

三斤 發表於 23-8-23 18:41
請問有冇人已收到second in 通知?

暫時未有任何消息。

作者: lamsquarefamily    時間: 23-9-4 14:34

請問有冇人係8月中交APPLICATION而有收Interview invitation?
作者: northernstar123    時間: 23-9-4 16:36

lamsquarefamily 發表於 23-9-4 14:34
請問有冇人係8月中交APPLICATION而有收Interview invitation?

你8月中交了?

作者: lamsquarefamily    時間: 23-9-4 18:26

northernstar123 發表於 23-9-4 16:36
你8月中交了?
係呀, 8月上旬啦. 但未收到interview invitation所以想問下.
作者: Yyt123    時間: 23-9-4 21:41

請問第一輪面試係全部人都有得in 定會揀人黎in 呀?

作者: Fat阿豬媽    時間: 23-9-4 21:47

Yyt123 發表於 23-9-4 21:41
請問第一輪面試係全部人都有得in 定會揀人黎in 呀?

全部人都有得in

作者: 三斤    時間: 23-9-4 22:33

lamsquarefamily 發表於 23-9-4 18:26
係呀, 8月上旬啦. 但未收到interview invitation所以想問下.
請問你的ref number 大約係幾多號?
作者: lamsquarefamily    時間: 23-9-5 12:12

三斤 發表於 23-9-4 22:33
請問你的ref number 大約係幾多號?
2410900 呢個RANGE.

作者: lamsquarefamily    時間: 23-9-5 13:06

lamsquarefamily 發表於 23-9-5 12:12
唔記得CAP圖, 宜家想RETRIEVE番個APPLICATION問學校都唔知點做好.  又冇CONFIRMATION EMAIL.
...
delete
作者: 三斤    時間: 23-9-7 16:18

lamsquarefamily 發表於 23-9-5 12:12
2410900 呢個RANGE.
唔係好明🙈🙈
作者: 三斤    時間: 23-9-7 16:19

如果有收到信希望可以係度講聲
作者: MsMJ    時間: 23-9-15 05:26     標題: 回覆樓主:

請問下,有冇人收到second in/ 一面嘅結果呀?

作者: wingyin_1028    時間: 23-9-15 11:44

喺其他群組知道有人收到2nd in / waiting / reject , 主要係7月in嗰批

作者: Sky1220    時間: 23-9-15 12:48

我8月中in, 未收到結果

作者: 三斤    時間: 23-9-16 16:05

wingyin_1028 發表於 23-9-15 11:44
喺其他群組知道有人收到2nd in / waiting / reject , 主要係7月in嗰批
原來7月已經in過一次架啦
作者: ClaireUU    時間: 23-9-20 10:24

回覆 lamsquarefamily 的帖子

請問你收到interview invitation未?
作者: Mytrueapple    時間: 23-9-20 23:18     標題: 回覆樓主:

收到2nd in電話

作者: siusiu718    時間: 23-9-21 08:49

Mytrueapple 發表於 23-9-20 23:18
收到2nd in電話

你幾時收到call? 係唔係8月in?

作者: Yyt123    時間: 23-9-21 12:46

請開8月中報名嘅開始interview 未呀?

作者: Mytrueapple    時間: 23-9-21 18:51

siusiu718 發表於 23-9-21 08:49
你幾時收到call? 係唔係8月in?

我係7月in的,早兩日收電話

作者: ashash123    時間: 23-9-21 20:59

回覆 Mytrueapple 的帖子

請問係電話通知定email?
作者: Mehmehyee    時間: 23-9-23 11:24

我7月in 的,什麼也沒有收到⋯

作者: wingyin_1028    時間: 23-9-24 12:23

Mehmehyee 發表於 23-9-23 11:24
我7月in 的,什麼也沒有收到⋯

可以打去問下喎!一日未收到reject都可能係waiting呢!

作者: lamsquarefamily    時間: 23-9-25 16:00

ClaireUU 發表於 23-9-20 10:24

請問你收到interview invitation未?
未收到呀.
作者: Fat阿豬媽    時間: 23-10-16 20:17

今日收到信,是備取生是否無機會?

作者: northernstar123    時間: 23-10-16 20:54     標題: 回覆樓主:

連first in 都未收到,9月申請

作者: nhtnth    時間: 23-10-16 21:20

Fat阿豬媽 發表於 23-10-16 20:17
上年經驗…有人first in waiting & 2nd in waiting 有勤力寫信…最後8月call 返interview 收左:)

作者: jerrytko    時間: 23-10-17 08:58

我收到掛號 reject 了

作者: Fat阿豬媽    時間: 23-10-17 10:32

nhtnth 發表於 23-10-16 21:20
上年經驗…有人first in waiting & 2nd in waiting 有勤力寫信…最後8月call 返interview 收左:)

...

明白,謝謝

作者: Fat阿豬媽    時間: 23-10-17 10:34

我諗後備生應該都好多個(emoji)

作者: saulan3    時間: 23-10-17 10:49

jerrytko 發表於 23-10-17 08:58
我收到掛號 reject 了

是reject 還是waiting?

作者: jerrytko    時間: 23-10-17 12:55

saulan3 發表於 23-10-17 10:49
是reject 還是waiting?

Reject

作者: cokelemon    時間: 23-10-17 18:18

Fat阿豬媽 發表於 23-10-16 20:17
我都係waiting,但我無2nd in過,你有無呀?
依家意思係wait for 2nd in?定係 wait offer?

作者: margaretwing    時間: 23-10-17 19:33

請問係咪講緊24-25年度呢?報名日期2023年10月2日先截止,我想問下交左申請表就in先?我7月交左表但到而家都無收到面試通知喎。
作者: siusiu718    時間: 23-10-17 20:20

margaretwing 發表於 23-10-17 19:33
請問係咪講緊24-25年度呢?報名日期2023年10月2日先截止,我想問下交左申請表就in先?我7月交左表但到而家 ...

我都係7月交表,8月中1st in 咗喇喎

作者: margaretwing    時間: 23-10-17 21:50

回覆 siusiu718 的帖子

咁大鑊😱我打去學校問吓先,我仲大安旨意以為10月2日截止之後先通知面試
作者: Fat阿豬媽    時間: 23-10-17 22:03

cokelemon 發表於 23-10-17 18:18
我都係waiting,但我無2nd in過,你有無呀?
依家意思係wait for 2nd in?定係 wait offer?
...

我都無2nd in 過

作者: cokelemon    時間: 23-10-18 07:33

甘即係點呢?未2nd in但有waiting
作者: happymeme    時間: 23-10-18 08:13

佢咁樣揀學生,完全唔公平。又唔夠名氣搶最top嗰批,又唔想比人話佢狂call waiting, 咪玩分批囉。高調出掛號reject, 做到好似好巴閉咁囉。未到brand 1A, 又成日想扮成咁囉

作者: Bicanna    時間: 23-10-18 08:22

回覆 happymeme 的帖子

佢一批批見,達標又高分的就2面,再見埋校長就收。1 面又有waiting,  都係達標,但未必係佢最想收的,有位到時咪叫你去2面lor, 我仔都係1 st in waiting, 努力其他學校吧,佢地其實扣扣埋埋都係收4x 至 50個。
作者: Yyt123    時間: 23-10-18 09:15

想請問interview 洗唔洗寫字或者畫圖畫呀?軟純粹老師問問題 小朋友答呀?

作者: margaretwing    時間: 23-10-18 09:54

同意, 早交表就面試先, 7月-8月in既人已經收到second in 通知, 咁9月交表個D人連first in都未通知............都唔係截止之後先一次過通知人.
作者: happymeme    時間: 23-10-18 10:04

Bicanna 發表於 23-10-18 08:22

佢一批批見,達標又高分的就2面,再見埋校長就收。1 面又有waiting,  都係達標,但 ...

高分嗰批大把offer啦,到人哋唔hold 學位咪call 啲後報的1st in囉,總之唔會call waiting

作者: CR400AF    時間: 23-10-18 12:38

happymeme 發表於 23-10-18 10:04
高分嗰批大把offer啦,到人哋唔hold 學位咪call 啲後報的1st in囉,總之唔會call waiting
...

上年係有call waiting,不過call完都要in

作者: margaretwing    時間: 23-10-25 09:06

回覆 northernstar123 的帖子

請問收到通知未?
作者: northernstar123    時間: 23-10-25 10:52

margaretwing 發表於 23-10-25 09:06

請問收到通知未?

未吖

作者: chubbymushroom    時間: 23-10-25 18:42

請問仲有冇人收到Offer?

作者: Busheepbear    時間: 23-10-26 19:15

我收到2024年2月28日先 second in...係咪即係無機……
作者: siusiu718    時間: 23-10-27 09:12

Busheepbear 發表於 23-10-26 19:15
我收到2024年2月28日先 second in...係咪即係無機……

有得2nd in,應該都有機會卦,我呢d 1st in後waiting 就真係無機喇(emoji)(emoji)

不過而家咁快講定2月尾先2nd in,呢間學校d安排真係好古怪(emoji)(emoji)

作者: margaretwing    時間: 23-10-27 09:36

回覆 Busheepbear 的帖子

請問你1st in係幾時?
作者: manyik    時間: 23-10-27 11:20

happymeme 發表於 23-10-18 08:13
佢咁樣揀學生,完全唔公平。又唔夠名氣搶最top嗰批,又唔想比人話佢狂call waiting, 咪玩分批囉。高調出掛 ...

點解唔公平? 間間學校都有自己既收生/面試安排,同埋係band 1, 唔係brand 1, 你覺得間學校扮野,可以唔學架

作者: twhkleung    時間: 23-10-27 12:15

happymeme 發表於 23-10-18 10:04
...
1. 先offer 比d 高分的, 有什么問题? 如果有個小朋友高分, 但果間學校唔比offer佢, 但就比左個低分的, 咁會係公平d?

2. call d 後报1st in, but 唔call d waiting 住先也很正常, 已經In 左, 並分到waiting 条queue即係評分未係最好, 是一個"已知"的结果, 但后报果d, 係In 都未In, 即"未知"水平什么, 如果唔In佢也而 去call waiting 的小朋友, 咁即名額是先到先得而非擇優而取, 咁对叻果d小朋友(但报得後)公平d嗎?

我都明會有很多申請人最终會失望, 但沒办法, 學校小, 只能收66人, 但申請人有三千幾, 平均50人先收得一人, 就算大多數人最终不來, 如果位小朋友排較后, 理論上, 要前面三四十位小朋友最终放棄才有機會. 这只能話係事实確是这样, 反之, 从學校角度, 資源不多, 為不影响同学上課, 只好在周末, 一小批一小批的見, 目标是公平的每位申請人, 有同等机会面試, 最后Interview变成要等好内, 咁係咪覺得(希望)令願不是全In, 收表后覺得不合适便正接reject, 咁你返而得係公平d?

其实要問的, 應該問那些有大机会有其它神校收的家長, 点解要报这間又小又没名气的(其它EK網友叫SMC為二线)小學? 影响學校运作, 也影响了其它真正想讀这校的小朋友.

作者: twhkleung    時間: 23-10-27 12:19

manyik 發表於 23-10-27 11:20
點解唔公平? 間間學校都有自己既收生/面試安排,同埋係band 1, 唔係brand 1, 你覺得間學校扮野,可以唔 ...
唔明個logic, 碓实係會对SMC有不少唔解的, 佢如果用另一角度去睇, 或許佢會明白學校的难處
作者: HK-CR7    時間: 23-10-27 12:43

twhkleung 發表於 23-10-27 12:15
1. 先offer 比d 高分的, 有什么問题? 如果有個小朋友高分, 但果間學校唔比offer佢, 但就比左個低分的, 咁會 ...

咁又咁講, 邊個咁夠膽話神校一定收自己小朋友? 如果SMC遲幾個月先出報名, 肯定少一班人報, 佢因為一早可以報名又一早會出OFFER 所以無OFFER係手既就會報
不要睇小SMC 自從某面試班老師極力推薦後, 呢間學校已經成為熱門學校了

不過我唔覺得唔公平, 叻既收先有咩問題, 早面試既都係一早就報名既家長, 咁人地有心一早報名咪早啲見囉, 我覺得好公平喎

作者: twhkleung    時間: 23-10-27 13:07

HK-CR7 發表於 23-10-27 12:43
咁又咁講, 邊個咁夠膽話神校一定收自己小朋友? 如果SMC遲幾個月先出報名, 肯定少一班人報, 佢因為一早可以 ...
哈哈, 咁埋位面試班老師真係好有地位, 佢講一句, SMC就变得熱門.
利申: 用家

作者: Busheepbear    時間: 23-10-27 14:13

margaretwing 發表於 23-10-27 09:36

請問你1st in係幾時?
8月中, 算係早果批 first interview
作者: jason_5    時間: 23-10-27 14:53

1st in July
2nd in oct

My case
作者: margaretwing    時間: 23-10-31 17:29

回覆 jason_5 的帖子

咁快2nd in? 9月交表d人都仲未有得面....
作者: iammrslo    時間: 23-10-31 18:14

我都係8月中1st in,
上個禮拜先收到email叫我12月頭2nd in

作者: SerenaYuen_FB    時間: 23-11-1 07:31

twhkleung 發表於 23-10-27 12:15
1. 先offer 比d 高分的, 有什么問题? 如果有個小朋友高分, 但果間學校唔比offer佢, 但就比左個低分的, 咁會 ...
但又甘講,佢in 最後個批,同第一批in 的時間係差3-6個月,差幾幾個月,小朋友係可以識多好多野,甘都一樣唔公平。黎間學校面試係好怪,最理想係全部小朋友同一個月面試,如果有心讀,就會一早睇定幾時報名啦。不過黎D 學校內部行政事,我自己就唔會in,因為唔想比佢玩。
作者: manyik    時間: 23-11-1 10:18

遲in既題目就唔會一樣,會難d

作者: manyik    時間: 23-11-1 10:18

SerenaYuen_FB 發表於 23-11-1 07:31
但又甘講,佢in 最後個批,同第一批in 的時間係差3-6個月,差幾幾個月,小朋友係可以識多好多野,甘都一樣 ...

作者: twhkleung    時間: 23-11-1 10:28

SerenaYuen_FB 發表於 23-11-1 07:31
但又甘講,佢in 最後個批,同第一批in 的時間係差3-6個月,差幾幾個月,小朋友係可以識多好多野,甘都一樣 ...
都認同你的睇法, 所以, 真係要選自己合心意, 小朋友又喜欢的才好, 龍校一讀12年, 又冇呈分, 要中一轉校末必咁易.

我常常見意網友, 如不是很了解間學校, 就真係要想清楚 (當係报名做backup吧), 特別係埋d 冇名氣的地区小校.

作者: twhkleung    時間: 23-11-1 10:33

manyik 發表於 23-11-1 10:18
重点係唔buy間學校, 就冇必要花時間, 反正In家長時, 發現對學校並不了解, 機會其實係好细
作者: SerenaYuen_FB    時間: 23-11-1 12:06

twhkleung 發表於 23-11-1 10:33
重点係唔buy間學校, 就冇必要花時間, 反正In家長時, 發現對學校並不了解, 機會其實係好细 ...
對,唔好in 完又罵人,自己計過肯等,又 鐘意個間學校咪in lo。不過好多都係漁翁撒網,咩都無了解就報哂先,跟住又嘈黎樣個樣。
作者: northernstar123    時間: 23-11-2 09:40     標題: 回覆樓主:

剛收到通知,11月in, 1st in

作者: lamsquarefamily    時間: 23-11-2 13:15

請問SMC 1st In 大概要幾耐時間? 11月IN撞正K3旅行.......
作者: iammrslo    時間: 23-11-4 08:54

1st in 大約20 min, 好快就完。
作者: Yyt123    時間: 23-11-4 13:10

iammrslo 發表於 23-11-4 08:54

1st in 大約20 min, 好快就完。

請問有考咩呀?

作者: iammrslo    時間: 23-11-4 23:07

回覆 Yyt123 的帖子

考中英文句子朗讀, 簡單數學, 同埋普通傾下計。

作者: jason_5    時間: 23-11-5 10:21

Calling 3rd in
作者: margaretwing    時間: 23-11-28 08:41

請問知唔知大約幾時有結果?
作者: i_love_leibb    時間: 23-11-29 19:32

margaretwing 發表於 23-11-28 08:41

請問知唔知大約幾時有結果?

我哋嗰時大約10日左右

作者: rayseed    時間: 23-12-1 11:39

jason_5 發表於 23-11-5 10:21
Calling 3rd in

好奇怪,我11月中2nd in完,2星期後就收到waiting letter. 唔通唔使3rd in(emoji)

作者: SerenaYuen_FB    時間: 23-12-1 14:13

rayseed 發表於 23-12-1 11:39
好奇怪,我11月中2nd in完,2星期後就收到waiting letter. 唔通唔使3rd in(emoji)
會收個D 先有3rd in,你2nd in 完係waiting 即係,無咩希望。
作者: rayseed    時間: 23-12-1 15:16

SerenaYuen_FB 發表於 23-12-1 14:13
會收個D 先有3rd in,你2nd in 完係waiting 即係,無咩希望。

ok,唔該晒

作者: littlemaco    時間: 23-12-1 15:54

係咪11月17in?我仲未收到email?幾時收到?

作者: rayseed    時間: 23-12-1 16:05

littlemaco 發表於 23-12-1 15:54
係咪11月17in?我仲未收到email?幾時收到?

11月10日in

作者: littlemaco    時間: 23-12-1 16:14

rayseed 發表於 23-12-1 16:05
11月10日in

ok,唔該

作者: margaretwing    時間: 23-12-5 08:52

回覆 littlemaco 的帖子

我都係11月17日IN(1), 但仲未收到通知.......
作者: mav1111    時間: 23-12-5 18:54

回覆 margaretwing 的帖子

Nov 尾1st in 完
作者: rayseed    時間: 23-12-6 13:27     標題: 回覆樓主:

剛剛知道有人3rd in後收rejected letter.

作者: ashash123    時間: 23-12-7 02:09

回覆 rayseed 的帖子

嘩,三round 最後無waiting 得reject , 比完希望後失望,浪費時間
作者: yy852    時間: 23-12-7 11:06

me too, anyone got 2nd in after 17/11 interview?
作者: nganecho    時間: 23-12-7 13:27

yy852 發表於 23-12-7 11:06

me too, anyone got 2nd in after 17/11 interview?

Need to wait for 2 months after interview??

作者: kiaune    時間: 23-12-13 12:19

回覆 yy852 的帖子

Still nothing....
作者: fai1012    時間: 23-12-20 11:12

11月17號in既有冇人有updates?
作者: rayseed    時間: 23-12-20 13:29     標題: 回覆樓主:

我朋友3rd in完2星期都冇消息,打去問原來收咗!

作者: fai1012    時間: 23-12-20 14:56

岩岩打去問話11月17號果批冇咁快,其實係咪等緊有人放棄學位先會再call?D分邊有咁難計咁但係又叫人1st in左先

作者: margaretwing    時間: 23-12-21 09:38

回覆 fai1012 的帖子

你咁講似乎都似係等人放棄先有機......聖誕節又嚟, 學校都放假, 最快都要等到出年, 仲希望可以開心過聖誕 ...
作者: limng    時間: 23-12-29 15:33

17/11 first interview. Received 2nd interview email at 12 noon today.
作者: CR400AF    時間: 24-1-2 08:46

上年有收second in waiting

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5