教育王國

標題: 邊緣人抽入了1A校 [打印本頁]

作者: crystalli2009    時間: 23-8-1 18:22     標題: 邊緣人抽入了1A校

第一次玩ek, 兒子二三線小學,中常接近滿分,數學7x, 英文6x, 學校話係1c-2a,。兒子心儀某1a校(英文中學),自行唔入,大抽獎時抽入了。

請問有無過來人係邊緣或1c入了1a校?英文適應上有問題嗎?

作者: crystalli2009    時間: 23-8-1 18:43     標題: 回覆樓主:

考完pre s1後,學校通知英數成績不理想

作者: gracelam    時間: 23-8-1 19:09

crystalli2009 發表於 23-8-1 18:22
第一次玩ek, 兒子二三線小學,中常接近滿分,數學7x, 英文6x, 學校話係1c-2a,。兒子心儀某1a校(英文中學) ...

要有心理準備, 如升到班,年年入補底班, 中三升中四揀唔到心儀科目。

作者: crystalli2009    時間: 23-8-1 19:21

gracelam 發表於 23-8-1 19:09
要有心理準備, 如升到班,年年入補底班, 中三升中四揀唔到心儀科目。

謝謝回覆,學校無分精英班

作者: LeeCC    時間: 23-8-1 19:25

crystalli2009 發表於 23-8-1 19:21

朋友的姪女約10年前,band 1c邊緣抽入1A女校,初中成績長期墊底,到高中選科,派到的全部唔係佢自己揀的科

作者: crystalli2009    時間: 23-8-1 19:26

LeeCC 發表於 23-8-1 19:25
朋友的姪女約10年前,band 1c邊緣抽入1A女校,初中成績長期墊底,到高中選科,派到的全部唔係佢自己揀的科 ...

或者到時選中國文學,中史呢d科

作者: LeeCC    時間: 23-8-1 19:48

crystalli2009 發表於 23-8-1 19:26

係就好了,當年派畀佢其中一科係咩combined science,佢完全唔知係咩原因會派到,其餘兩科都唔係佢強項,所以最後退學

作者: kirstyau    時間: 23-8-1 19:50

crystalli2009 發表於 23-8-1 18:22
第一次玩ek, 兒子二三線小學,中常接近滿分,數學7x, 英文6x, 學校話係1c-2a,。兒子心儀某1a校(英文中學) ...

入咗先黎驚?! 當初選擇得應該預咗要置諸死地而後生,諗下點追上學校程度。

英文科(語文)長遠要進步,一定要沉浸式學習 ,唔係做補充練習就可以,最好多聽多睇多接觸英文。 唔肯睇書就睇多啲英文片( 千祈唔好開中文字幕,開英文字幕)

英文弱, 會拖累其他英文教嘅科目, 趁暑假快啲攞教科書,所有科目預習下。 經濟負擔到搵過大學哥哥/姐姐 (科科5或以上)上門初中全科跟下, 因為可能阿仔攞住教科書都睇唔明。

作者: Grandplace    時間: 23-8-1 19:56

其實好視乎學習的動力,都有小學成績好,到中學成績差。小學的學術知識可能在中一開頭有影響,但之後就要睇學生自己的努力。沒有必要給孩子級別的標籤。
作者: eledak    時間: 23-8-1 20:07

Grandplace 發表於 23-8-1 19:56
其實好視乎學習的動力,都有小學成績好,到中學成績差。小學的學術知識可能在中一開頭有影響,但之後就要睇 ...

現實是,二三線合格邊緣的英文水平,去1a學校,真是有點慌
1a學校,全英教學(除中/中史),要聽得明,解得通,消化到,再寫返出。
當basic grammar 都未完全掌握時,學校已要你學Eng Lit
不過,1c抽入又不是只有樓主嘅。盡力補下底先,慢慢適應。

作者: kirstyau    時間: 23-8-1 20:09

LeeCC 發表於 23-8-1 19:48
係就好了,當年派畀佢其中一科係咩combined science,佢完全唔知係咩原因會派到,其餘兩科都唔係佢強項, ...

女學校有人跌咗落英國文學(唔想讀),最後drop左

作者: 200904    時間: 23-8-1 20:13     標題: 回覆樓主:

既然小朋友自己喜歡,而又幸運抽中的,那就在暑假好好增值自己。中學有無限可能,不要限制自己。Good Luck

作者: crystalli2009    時間: 23-8-1 20:22

eledak 發表於 23-8-1 20:07

現實是,二三線合格邊緣的英文水平,去1a學校,真是有點慌

小學的英文程度係比較淺

作者: LeeCC    時間: 23-8-1 20:23

kirstyau 發表於 23-8-1 20:09
女學校有人跌咗落英國文學(唔想讀),最後drop左

3科都唔係想讀的科,家長唯一想到的理由是學校想佢自己走

作者: LeeCC    時間: 23-8-1 20:29

200904 發表於 23-8-1 20:13
既然小朋友自己喜歡,而又幸運抽中的,那就在暑假好好增值自己。中學有無限可能,不要限制自己。Good Luck
...

盡力試左先,如果真係跟唔上,中三前轉去band1c-2a

作者: Szetimmy0225    時間: 23-8-1 20:31     標題: 回覆樓主:

我攪得樓主揾左補習先! 再訂英文报紙, join Netflix 影院 狂谷佢睇有英文字幕 電影。

作者: nicolemummy    時間: 23-8-1 21:00

LeeCC 發表於 23-8-1 20:29
盡力試左先,如果真係跟唔上,中三前轉去band1c-2a

真心,跟唔上早轉校。

1. 我見過有學生留了3次中一,對心靈好大傷害。

2. 我見過不少升F4選唔到心儀科,自願留級再試

3. 也見過選不到心儀科,轉直資

4. 也見過照讀非心儀科,結果都未見過好結果。

作者: cherrieshum    時間: 23-8-1 21:00

crystalli2009 發表於 23-8-1 18:43
學校會通知家長?好奇怪!第一次聽到。
作者: cherrieshum    時間: 23-8-1 21:02

200904 發表於 23-8-1 20:13
...
不錯!繼續讀下去,真的跟不上,中二中三才轉校。
作者: 200904    時間: 23-8-1 21:04

cherrieshum 發表於 23-8-1 21:00

會呀!而且很多學校用來做分班試!

作者: kirstyau    時間: 23-8-1 21:04

唔出奇, 有啲學校考完PreS1 暑假即有補底班上

作者: crystalli2009    時間: 23-8-1 21:05

學校暑期有安排補底班

作者: Babylyly    時間: 23-8-1 21:31

想問問呈分級幾?

作者: crystalli2009    時間: 23-8-1 21:38

Babylyly 發表於 23-8-1 21:31
想問問呈分級幾?

唔知,學校無講名次

作者: LeeCC    時間: 23-8-1 21:43

是否畀心理準備學生和家長,要上補底班?

作者: HK-MAN    時間: 23-8-1 23:09

kirstyau 發表於 23-8-1 21:04
唔出奇, 有啲學校考完PreS1 暑假即有補底班上

果種補低班唔一定係成績太差,或者可能係學校要求高,趁暑假比部份人補一補。
作者: HK-MAN    時間: 23-8-1 23:12

英文只得六字頭…都真係要下苦功了…..
作者: 19801980    時間: 23-8-1 23:35

由今個暑假開始,搵私補攪好英文和數學。如果到中一下學期仍未有太大進展,不如認真考慮轉校。

作者: kirstyau    時間: 23-8-1 23:42

HK-MAN 發表於 23-8-1 23:09
果種補低班唔一定係成績太差,或者可能係學校要求高,趁暑假比部份人補一補。 ...

樓主抽入1A校 自然要求高啲嘅。 不過睇樓主 英文數學小學分數都算弱。

作者: tpmon    時間: 23-8-2 01:11

孩子的同學是B1C生抽入B1A中學。

見到很多B1C生都是考到全班較尾的位置,少部份人甚至要留班。

因為超過一半同學的底子已比B1C生好,所以成績上是跟得辛苦。

就算margin 升到班,細路長期每年都考近包尾,會否造成自卑影響個人自信心,這點很重要。

作者: LeeCC    時間: 23-8-2 07:06

HK-MAN 發表於 23-8-1 23:12
英文只得六字頭…都真係要下苦功了…..

我小朋友的小學同學,幾年前的二線小學1B-C,本身中數強,英文稍弱,通常有7字尾,抽入心儀1A,升中暑假一個星期5天補英文,非常努力做各項練習和作文,中一上學期英文科考全級10名內

樓主,世上無難事,只怕有心人,好好利用這個暑假打好英文基礎,加油

作者: yip144    時間: 23-8-2 08:04

中文弱就話冇得搞, 英文弱真係事在人為,
打機打英文, 睇戲睇英文, 慢慢追. 家長要加把勁
作者: HK-MAN    時間: 23-8-2 08:31

LeeCC 發表於 23-8-2 07:06
我小朋友的小學同學,幾年前的二線小學1B-C,本身中數強,英文稍弱,通常有7字尾,抽入心儀1A,升中暑假一 ...
平均分7X ---79 與 6X 61 係相差18分....好遠黎既... 1A 學校中英數主科有一科唔合格隨時留班.
但樓主抽入咗就盡力啦,無謂多想!
可能樓主所講1A學未必係真1A 學校呢,1A學校好多種,除非肯開名.

作者: HK-MAN    時間: 23-8-2 08:32

kirstyau 發表於 23-8-1 23:42

樓主抽入1A校 自然要求高啲嘅。 不過睇樓主 英文數學小學分 ...
英數分數有冇2B水平?
作者: crystalli2009    時間: 23-8-2 08:36

HK-MAN 發表於 23-8-2 08:31
平均分7X ---79 與 6X 61 係相差18分....好遠黎既... 1A 學校中英數主科有一科唔合格隨時留班.
但樓主抽入 ...

東區山上某1a中學

英文係60,數學70

作者: HK-MAN    時間: 23-8-2 08:39

crystalli2009 發表於 23-8-2 08:36

東區山上某1a中學
東區要請教下 tpmon 呢位ching 意見.
作者: Babylyly    時間: 23-8-2 08:42

yip144 發表於 23-8-2 08:04
中文弱就話冇得搞, 英文弱真係事在人為,
打機打英文, 睇戲睇英文, 慢慢追. 家長要加把勁 ...

Why 中文弱冇得搞?中文好易提升喎,-嚟母語,小學語境又係中文多
相反,英文弱好難搞,尤其興趣不大的小朋友
我都真心請教如何提升英文

作者: Babylyly    時間: 23-8-2 08:50

crystalli2009 發表於 23-8-2 08:36

東區山上某1a中學

題外話
我估你地呈分卷出得好深,深有深好

我哋係2 線頭小學,平均分80 尾係band 2 了,所有人都係9x  (band1 同學)
凡有卷6x 屬於band 3.  

作者: rsx    時間: 23-8-2 08:54

其實你小朋友平均分大概八十頭,仲要係被英文拉低!
英文中學幾乎全英教學大家都知,另一問題係齋英文科既比重一般較高,所以預咗一定下游!

但講到尾都係睇佢鬥心同屋企既資源,初中好多學生作反又青春期,加埋班1C友,應該唔會留班嘅!既來之則安之,加油!

作者: bananaGi    時間: 23-8-2 08:57

嘩. 都唔知係好彩, 定唔好彩...

學校咁好通知你PRES1結果?

入左1A學校, 人地全英, 睇怕你到時得返中文跟上, 數同其他都全英, 點讀???
我諗唔係補唔補底既問題, 只怕係勸退

作者: crystalli2009    時間: 23-8-2 08:59

bananaGi 發表於 23-8-2 08:57
嘩. 都唔知係好彩, 定唔好彩...

學校咁好通知你PRES1結果?

因為有暑期補底班,所以知道英數考得唔好

作者: bananaGi    時間: 23-8-2 09:01

Babylyly 發表於 23-8-2 08:42
Why 中文弱冇得搞?中文好易提升喎,-嚟母語,小學語境又係中文多
相反,英文弱好難搞,尤其興趣不大的小 ...

下, 中文真係好難搞... 母語都無用. 考文言文

作者: LeeCC    時間: 23-8-2 09:10

rsx 發表於 23-8-2 08:54
其實你小朋友平均分大概八十頭,仲要係被英文拉低!
英文中學幾乎全英教學大家都知,另一問題係齋英文科既 ...

小朋友的鬥心才最重要

作者: heidya    時間: 23-8-2 09:13

HK-MAN 發表於 23-8-1 23:09
果種補低班唔一定係成績太差,或者可能係學校要求高,趁暑假比部份人補一補。 ...
同意......暑假補低班主要提醒家長某科較弱, 同時及早適應校方教學模式......適應作用大過比較高低
作者: kirstyau    時間: 23-8-2 09:14

東區山上某1a中學

CCSC? 對東區唔熟,第一諗到呢間

見佢學校網頁一開已經有 中英數先修班 資訊。 一班多唔多人?如果多嘅都唔使咁擔心住(最少大把人差不多)
自己努力暑假打好個底。

仲有一個月時間搵外援搞掂科英文 。 睇睇睇多D 英文片+英文字幕, 咁大個迫佢睇書都難㗎喇,睇片 卡通電影電視乜都得。

西史 地理 IS 都大量英文, 最驚一開學上堂聽唔明睇唔明,所以要佢預習下頭個一兩課, 無從入手就搵個大學哥哥姐姐幫幫手。

作者: Babylyly    時間: 23-8-2 09:16

bananaGi 發表於 23-8-2 09:01
下, 中文真係好難搞... 母語都無用. 考文言文

明白,中學中文科又係另一樣野
都唔明點解要學文言文

作者: boboapril    時間: 23-8-2 09:20

睇決心,比1年時間自己。首要係英文,-星期補足3日,聽同講要自己搞,全英文生活。

作者: nicolemummy    時間: 23-8-2 09:28

Babylyly 發表於 23-8-2 08:50
題外話
我估你地呈分卷出得好深,深有深好

樓主考係PreS1,全港同一set卷

作者: 0030    時間: 23-8-2 09:30

英文差老實講讀1A英中會很吃力~我女都係1C但也系英文差,我都不敢報全英中
作者: mimwing    時間: 23-8-2 10:34

crystalli2009 發表於 23-8-1 18:43
Band 1 校真係9成半英文口,我女都係1C 2A,
不過英數都係級3,
我都只選b1c 學校

作者: jaycee_mami    時間: 23-8-2 10:38

我仔仔都是來自二線小學, 剛升上中一時英文都跟得幾吃力, 但老師有引導他們多睇英文網上字典, 學例句, 學word formation, 學每個生字的 collocation (即詞語搭配), 不會只看一次就算, 測驗考試前又會再重溫....久而久之, 英文有明顯進步, 所以我覺得英文字典是好幫手.

作者: worldcat    時間: 23-8-2 10:44

雖然唔係全部,但B1應該有唔少會就部份學生PRE-S1成績提示下。今年阿囝同學(B1C)都有收學校(B1C~1B)電話叫一定要返學校橋接班(OPTIONAL,唔係適應週。)同埋提議學生係暑假自行進收英文。

作者: Babylyly    時間: 23-8-2 10:52

nicolemummy 發表於 23-8-2 09:28

我知呀
我係講緊呈分卷,中常滿分,其他70,60

Pres1 沒有常卷吧?

作者: boboapril    時間: 23-8-2 11:18

無論如何,小學階段英文如沒有提前進修到native, 中-也應該把握時間變成無閱讀困難先,點做就真係要多方面入手la.

作者: bananaGi    時間: 23-8-2 11:33

二三線小學數學7x, 英文6x..
我唔會叫你努力, 我相信佢要努力一早都努力左.

二三線英文6X. 係一線小學應該肥左?
你應該搵B1中中比佢.

得一科係英文時都追唔上,
我唔認為所有科都英文時, 有可能追上.

等你年尾回來報告情況

作者: heidya    時間: 23-8-2 12:18

nicolemummy 發表於 23-8-2 09:28
同一SET巷???? 真? 以為學校自行編定????
作者: BB-Tiger    時間: 23-8-2 12:38

我是傾向做雞頭唔會太大壓力,但我覺得既然小朋友心儀,老虎蟹都要畀佢讀年半左右,佢自已應該會努力上進,如果真是追唔到再考慮轉校。我見到有2線小學上到1A,無科級1但all-rounded攞到Honour Roll,當然亦有2線上到傳統名校要轉讀直資。小朋友有無限可能,但點都要畀佢盡力一試。
作者: edmond96    時間: 23-8-2 12:39

heidya 發表於 23-8-2 12:18
同一SET巷????  真? 以為學校自行編定????
Pre-S1抽樣成績是用作調整來屆升讀中一的小六學生在小學的校內成績,教育局按機制每逢雙數年進行抽樣。
作者: kirstyau    時間: 23-8-2 12:41

PreS1原意 雙數年份 抽樣 用黎評估 每間小學同學水平,會同 小學生既呈分試成績 掛勾。

唔係點評核學生水平,間間學校深淺不一,點作準則?!

作者: Babylyly    時間: 23-8-2 12:45

bananaGi 發表於 23-8-2 11:33
二三線小學數學7x, 英文6x..
我唔會叫你努力, 我相信佢要努力一早都努力左.

我都同意

壓力真係唔細

加油吧

作者: heidya    時間: 23-8-2 12:55

kirstyau 發表於 23-8-2 12:41
PreS1原意 雙數年份 抽樣 用黎評估 每間小學同學水平,會同 小學生既呈分試成績 掛勾。

唔係點評核學生 ...
即係教局知道考生原小學冰間? 成績同呈分掛鉤, 變相是呈分試 4...???
作者: HK-MAN    時間: 23-8-2 13:08

heidya 發表於 23-8-2 12:55
即係教局知道考生原小學冰間? 成績同呈分掛鉤, 變相是呈分試 4...???
可以咁講, 進取小學於6年級最後一次考試後就會幫學生操卷...

作者: tkhhung    時間: 23-8-2 13:19

我不知道你所謂1A 中學是邊間 一般來講 英文基礎打不好 要盡快惡補下 數學轉左英文 要明解題目才懂解題作答 網上好多英中互換先了解一下基礎詞語

作者: PingWu_FB    時間: 23-8-2 13:24

預小朋友頭幾次考試大多唔合格
或者可能要讀多一年中一
接受到又有鬥心
不如放手讓佢自己去試試
作者: nicolemummy    時間: 23-8-2 13:54

你可以問下貴中小學

作者: nicolemummy    時間: 23-8-2 13:55

你竟然覺得EDB唔知小朋友讀邊間中小學??

作者: Poyau    時間: 23-8-2 14:00

前人種樹 後人乘涼
小學B1率依靠雙數年畢業生於PS1爭敢

作者: chloe_b    時間: 23-8-2 14:26

LeeCC 發表於 23-8-1 19:25
朋友的姪女約10年前,band 1c邊緣抽入1A女校,初中成績長期墊底,到高中選科,派到的全部唔係佢自己揀的科 ...
我小朋友之前都係,本身學校有直中(band 1A),不過自知自已女係邊緣人,就算升到直中,到高中選科都一定好大穫 ,所以小五果陣已決定有得留都唔會留直中。好難想象阿女要讀中史
作者: heidya    時間: 23-8-2 14:42

nicolemummy 發表於 23-8-2 13:55
你竟然覺得EDB唔知小朋友讀邊間中小學??
禾只是有 D 意外, 今日先知PRE S1 的作用原來係甘........本以為一個普通分班試.
作者: heidya    時間: 23-8-2 14:53

HK-MAN 發表於 23-8-2 13:08
可以咁講, 進取小學於6年級最後一次考試後就會幫學生操卷...
....好彩........好D 學校 HEA...呈3後, 都係試後活動, 功課都欠奉....

作者: CMMM    時間: 23-8-2 15:43

英文差入1A校比中文差入1A校辛苦好多
作者: 200904    時間: 23-8-2 15:55

其實,仔細來説,要看小朋友英文差是差在哪裏,如果只是語法問題,倒也不至於成爲學習障礙。只要看得懂學科用的英文學科術語,即看得懂學習内容,然後能把想表達的意思表達出來就可以。

如果真如其他家長猜的,在張記讀,那麽一年級第一學期,老師會幫忙適應中學生活的,自己努力適應就可以。倒也不用那麽擔心。
作者: woooiiii    時間: 23-8-2 17:05

Band1A中中得培正一間,無的揀。Band1校如果轉中文為主,下年升中小六Band1生即刻唔揀,都係件難事。
希望以後會多啲Band1A中中啦,三大收大量內地生即係中中上來啦,都冇問題嘅!

作者: HK-MAN    時間: 23-8-2 17:15

heidya 發表於 23-8-2 14:53
....好彩........好D 學校 HEA...呈3後, 都係試後活動, 功課都欠奉....
...
又唔需要介意學校操唔操....只不過上課時間做下啫! 最緊睇返家長返到屋企為咗分班試操唔操個小朋友.
作者: BB-Tiger    時間: 23-8-2 19:42

heidya 發表於 23-8-2 14:42
禾只是有 D 意外, 今日先知PRE S1 的作用原來係甘........本以為一個普通分班試. ...
因為疫情,19年至23年嘅雙數年都無做pre-s1 norm tables,參唔參加考試都係選擇性,24年重新取樣,所以呢幾年我地都係用緊16同18年兩年數據去評,不過係佢地人生第一場公開試,都幾有意義
作者: kirstyau    時間: 23-8-2 20:11

BB-Tiger 發表於 23-8-2 19:42
因為疫情,19年至23年嘅雙數年都無做pre-s1 norm tables,參唔參加考試都係選擇性,24年重新取樣,所以呢幾 ...

18年 升中一 阿女出年已經要考DSE

作者: Szetimmy0225    時間: 23-8-2 21:05

CMMM 發表於 23-8-2 15:43
英文差入1A校比中文差入1A校辛苦好多

中文差有大把 IB 選啦! 英文差就真係冇解.

作者: princesssarah    時間: 23-8-3 02:15

woooiiii 發表於 23-8-2 17:05
Band1A中中得培正一間,無的揀。Band1校如果轉中文為主,下年升中小六Band1生即刻唔揀,都係件難事。
希望 ...

東區中中有金文泰,不過就不是Band 1

作者: legolas625    時間: 23-8-3 05:14

BAND 1讀唔掂,要有心理轉去BAND 3。

作者: alsonl    時間: 23-8-3 08:56

HK-MAN 發表於 23-8-2 13:08

錯啦,考完呈一已經開始操啦!

作者: Szetimmy0225    時間: 23-8-3 09:04

我都以為係每間學校自己出架。

作者: heidya    時間: 23-8-3 09:16

princesssarah 發表於 23-8-3 02:15
東區中中有金文泰,不過就不是Band 1
顯利
作者: Szetimmy0225    時間: 23-8-3 09:17

heidya 發表於 23-8-2 14:53
...

直頭係放飛自我啦!

作者: 仔仔錫錫你    時間: 23-8-3 10:11

我比個case 你參考吓!我有2個小朋友情況差不多,細女升中入1A 中學,ut 幾科不合格,上學期考試全級考13x/17x ,仍有1科唔合格!到下學期ut ,進步左,全部合格,但我覺得以佢能力可以更好,考試前3星期佢比我迫左去補習,經有心人指導後下學期考全級3x。家長日見班主任,佢話教10多年書唔多過五個學生可以升超過100 名。 作為家長其實能做的只有支持或比錢支持,如果小朋友懶懶閒,無知恥近乎勇有心態,真係神仙難救!加油!
作者: tpmon    時間: 23-8-3 11:17

HK-MAN 發表於 23-8-2 08:39
東區要請教下 tpmon 呢位ching 意見.

也不是。我只是記得d 資深會員曾經回答過的資料,回答返大家。

我自己源自九龍,小朋友源自新界。

作者: tpmon    時間: 23-8-3 11:24

東區山上某1a中學

東區只在2間在山上,BPS 和 CCSC。

作者: 200904    時間: 23-8-3 11:41

而且,從另一角度來説,中學和小學的教學/答題技巧完全不同。可以説,是一個重新起步的契機。
作者: ha930    時間: 23-8-3 12:33

alsonl 發表於 23-8-3 08:56
錯啦,考完呈一已經開始操啦!
係, 我女升小六, 考完呈一就係課堂做了一些 AT 練習, 之後先開始課後活動,而暑期功課就係做中/英/數的 AT 補充練習
作者: tam_bb    時間: 23-8-3 13:28

tpmon 發表於 23-8-3 11:24
東區只在2間在山上,BPS 和 CCSC。

我估係CCSC

作者: tpmon    時間: 23-8-3 14:03

tam_bb 發表於 23-8-3 13:28
我估係CCSC

因樓主說兒子。

我估樓主兒子抽到入去都跟得辛苦,可能只有中文科達到中游水平。

英文科能力差,無論看英文出的數學題目,還是看英文寫的教科書,也要下一番努力才提升至中游。

否則中、英或數有任何一科不合格,會有留班危機。

作者: eit2003    時間: 23-8-3 15:24

ha930 發表於 23-8-3 12:33
係, 我女升小六, 考完呈一就係課堂做了一些 AT 練習, 之後先開始課後活動,而暑期功課就係做中/英/數的 AT  ...
What is AT
作者: 1314625    時間: 23-8-3 15:34

回覆 cherrieshum 的帖子

有D學校會安排PRE-S1成績較弱的學生回去做補底,
作者: 1314625    時間: 23-8-3 15:40

回覆 heidya 的帖子

PRE S1對學生黎講係分班試, 對中學黎講除左分班, 亦都知收左嘅學生咩水平, 對小學黎講隔年會影響現有高小的不同BAND的人數
作者: 1314625    時間: 23-8-3 15:43

回覆 heidya 的帖子

都派左中學啦, 就算係呈四都唔會影響倒個學生架, EDB 又唔會因為個學生PRE -S1 考得差, 改動佢個派位嘅
作者: gracelam    時間: 23-8-3 15:59

eit2003 發表於 23-8-3 15:24
What is AT

AT = Pre-S1

作者: woooiiii    時間: 23-8-3 19:05

自己揀,又抽到,依家猶豫要唔要讀?
家長咁舉棋不定先係大問題!影響返小朋友!

作者: V_VPONG    時間: 23-8-3 19:48

crystalli2009 發表於 23-8-1 19:21

想問中學的精英班和普通班分別大嗎?如Band1A中學精英班會辛苦嗎?

作者: tpmon    時間: 23-8-3 19:58

crystalli2009 發表於 23-8-1 19:26

你又不開校名。

如果是CCSC,DSE 強科多是理科+部份商科。DSE中國文學和中史是CCSC較弱的科目。

較弱的科目,會少人爭,高中選這些科一定入到。

作者: tpmon    時間: 23-8-3 20:01

V_VPONG 發表於 23-8-3 19:48
想問中學的精英班和普通班分別大嗎?如Band1A中學精英班會辛苦嗎?

有些中學沒有分精英班; 有些則有分。

B2校有部份英文班的一定要分精英班,非精英要讀中文班。

作者: V_VPONG    時間: 23-8-3 23:25

tpmon 發表於 23-8-3 20:01
有些中學沒有分精英班; 有些則有分。

B2校有部份英文班的一定要分精英班,非精英要讀中文班。

如英文中學係band1A有分精英班,但學校己經全英上課爲什麼要精英班?咁同普過有什麼分別?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5