教育王國

標題: ... [打印本頁]

作者: uil.uil.    時間: 23-7-21 17:13     標題: ...

作者: uil.uil.    時間: 23-7-21 17:37     標題: 回覆樓主:

作者: 熱媽    時間: 23-7-25 08:41

回覆 uil.uil. 的帖子

我女都係25年考DSE, 成績普通,又唔見佢努力追,我都擔心但又唔太想直接話佢(免衝突)。我知佢想考入科大架,但得個想字囉
作者: tung0409    時間: 23-7-25 10:39

報到,大女2025DSER
佢一向緊張成績, 剛過去一年中四在適應新科目中
作者: CKBCHU    時間: 23-7-25 11:11

我個女都係2025 年DSE, 真係要開始認真!報到先! 有冇好嘅中、英、數補習班介紹呀?

作者: vestzs    時間: 23-7-25 12:33

留名先~~~
選完科讀完成個中四, 先話想做護理個邊(不過唔想做護士), 職業物理治療個d, 但無無修phy.........
作者: dearmm    時間: 23-7-25 12:43

囝喜歡中四選修的學科,唯獨bio 成績得70s 退步咗,希望可急起快追,請問有冇補習介紹?

作者: kirstyau    時間: 23-7-25 12:58

熱媽 發表於 23-7-25 08:41

我女都係25年考DSE, 成績普通,又唔見佢努力追,我都擔心但又唔太想直接話佢(免衝 ...

放心啦!師妹間中學一定chur 到入到啦!中四通常 hea d, 我女中四鬧極都唔去溫書/操題。 但上中五,唔係話超級勤力,但見到緊張咗好多, 最少見佢攞past paper出嚟做。 學校同學仔讀書氣氛都明顯強咗好多。 殺到埋身佢哋會識緊張㗎喇!

作者: NamB    時間: 23-7-25 13:23

vestzs 發表於 23-7-25 12:33
留名先~~~
選完科讀完成個中四, 先話想做護理個邊(不過唔想做護士), 職業物理治療個d, 但無無修phy........ ...

無修phy,應該無乜機會入polyu讀物理治療

作者: vestzs    時間: 23-7-25 13:32

回覆 NamB 的帖子

係, 佢自己都知, 淨講計分x10同 x7, 差好遠了

作者: NamB    時間: 23-7-25 13:36

vestzs 發表於 23-7-25 13:32
回覆 NamB 的帖子

係, 佢自己都知, 淨講計分x10同 x7, 差好遠了

係!你就算攞5*,人地有讀嘅攞5,weighting後都高分過你

作者: 熱媽    時間: 23-7-25 15:14

回覆 kirstyau 的帖子

我理唔到佢咁多,希望佢醒醒定定啦!師姐今年考新一屆DSE,希望順順利利,考到心儀的大學及學科
作者: KITTYCOW2009    時間: 23-7-25 16:00

報到!2025 DSE考生。

作者: uil.uil.    時間: 23-7-25 17:10     標題: 回覆樓主:

歡迎大家     

作者: uil.uil.    時間: 23-7-25 17:18

CKBCHU 發表於 23-7-25 11:11
我個女都係2025 年DSE, 真係要開始認真!報到先! 有冇好嘅中、英、數補習班介紹呀?
...

我女暫時中,英靠平日自己先,數就睇Herman Yeung。
英文都諗緊補唔補,學吓答題技巧,之前呢度介紹過仲尼,唔知好唔好?

作者: uil.uil.    時間: 23-7-25 17:21

dearmm 發表於 23-7-25 12:43
囝喜歡中四選修的學科,唯獨bio 成績得70s 退步咗,希望可急起快追,請問有冇補習介紹?
...

高中有70+已經好好了

作者: uil.uil.    時間: 23-7-25 17:48

我女都係25年考DSE, 成績普通,又唔見佢努力追,我都擔心但又唔太想直接話佢(免衝 ...

你女成績普通,但我女某些科係幾差,所以唔追唔得。

作者: 熱媽    時間: 23-7-25 20:39

樓主,我試過聽朋友話仔女成績差,好心介紹補習社,誰不知人哋差極都有B Grade ,所以我從不講個女成績差
作者: gigayan    時間: 23-7-25 21:10

仲未知自己大學想讀乜,中五想drop科俾老師勸阻了,暑假又忙佢啲ECA,都唔知有冇時間打理學業。

作者: pypy405    時間: 23-7-25 21:39

報到

作者: uil.uil.    時間: 23-7-25 22:10

熱媽 發表於 23-7-25 20:39

樓主,我試過聽朋友話仔女成績差,好心介紹補習社,誰不知人哋差極都有B Grade ,所 ...

我都想係你朋友的情況,但事實唔係呢,兩科差median好多,不過佢肯暑假追返,希望佢得啦!

作者: uil.uil.    時間: 23-7-25 22:15

gigayan 發表於 23-7-25 21:10
仲未知自己大學想讀乜,中五想drop科俾老師勸阻了,暑假又忙佢啲ECA,都唔知有冇時間打理學業。
...

如果我女中五上學期的成績,無“起色”的話,都可能要drop科。

作者: uil.uil.    時間: 23-7-25 22:20

pypy405 發表於 23-7-25 21:39
報到

hihi

作者: vestzs    時間: 23-7-25 22:24

回覆 gigayan 的帖子

ECA 呢d其實對升大有乜幫助?? 係自己中學某科需要??
我無問阿女, 見佢好多時都要去做義工, 探下老人家, 教下小朋友咁, 都幾忙,但都開心

作者: uil.uil.    時間: 23-7-25 22:39

tung0409 發表於 23-7-25 10:39
報到,大女2025DSER
佢一向緊張成績, 剛過去一年中四在適應新科目中

你大女一向緊張成績,家長煩少好多呢!

作者: ahnew    時間: 23-7-26 00:24

hihi
報到
作者: 熱媽    時間: 23-7-26 07:12

2025考DSE 多數都係豬仔豬女,仲記得個女出世時的豬樣,咁快就F5了,真係唔捨得她長大。我有叫佢諗定,如考得唔好,香港又升唔到心儀學科,會否出去外國讀?大家有否諗住咁?
作者: bbq.    時間: 23-7-26 11:19

uil.uil. 發表於 23-7-21 17:13

大家好!不到兩年,便到我們的子女應考了。

報到

作者: 吳憂    時間: 23-7-26 13:20

大家好!來報到了。見她成績和心態都有進步,希望能繼續保持!大家加油!

作者: 吳憂    時間: 23-7-26 13:21

作者: pypy405    時間: 23-7-26 13:36

我個仲係未有目標, 未有方向, 都吾知佢第日點選科入U.  唉  你地呢?
作者: uil.uil.    時間: 23-7-26 14:09

熱媽 發表於 23-7-26 07:12
2025考DSE 多數都係豬仔豬女,仲記得個女出世時的豬樣,咁快就F5了,真係唔捨得她長大。我有叫佢諗定,如考 ...

我女希望留港

作者: 熱媽    時間: 23-7-26 14:26

我都唔捨得個女放洋,但大前題係要考到佢心儀的大學同學科
作者: 熱媽    時間: 23-7-26 14:28

回覆 pypy405 的帖子

我女揀咗商科,所以一心一意想入商學院
作者: gigayan    時間: 23-7-26 16:24

vestzs 發表於 23-7-25 22:24

ECA 呢d其實對升大有乜幫助?? 係自己中學某科需要??

升大學應該沒有幫助,始終最後都係睇DSE 。

好兩難,有時知道佢如果全心全意讀書成績一定會更好,但就會好似中學階段只得讀書。

作者: gigayan    時間: 23-7-26 16:26

pypy405 發表於 23-7-26 13:36
我個仲係未有目標, 未有方向, 都吾知佢第日點選科入U.  唉  你地呢?

Same same…..

再問就會話:都話未諗到,讀埋個中五先再諗啦

作者: uil.uil.    時間: 23-7-26 16:40

熱媽 發表於 23-7-26 14:26

我都唔捨得個女放洋,但大前題係要考到佢心儀的大學同學科 ...

大家咁話

作者: uil.uil.    時間: 23-7-26 16:41

熱媽 發表於 23-7-26 14:28
回覆 pypy405 的帖子

我女揀咗商科,所以一心一意想入商學院

目標明確真係好,我女三心兩意

作者: uil.uil.    時間: 23-7-26 16:46

gigayan 發表於 23-7-26 16:24
升大學應該沒有幫助,始終最後都係睇DSE 。

好兩難,有時知道佢如果全心全意讀書成績一定會更好,但就會 ...

我女下年都想繼續參加合唱團,但知道下年暑假有機會出國參加比賽,而且參加得比賽,一定好多練習,但佢好想,唯有支持佢啦。

作者: babychin    時間: 23-7-26 16:49

Hi , 我女都係2025DSE , 有冇補習英文介紹?

作者: vestzs    時間: 23-7-26 17:06

我中三未選科已開始間唔中問下, 答案都係未知, 係呢幾個月出去做義工, 可能有d得著, 現在都叫有個目標

作者: vestzs    時間: 23-7-26 17:08

一個星期幾個鐘,當比佢地充下電咁羅

作者: gigayan    時間: 23-7-26 17:59

uil.uil. 發表於 23-7-25 22:15
如果我女中五上學期的成績,無“起色”的話,都可能要drop科。

阿女覺得想drop個科,好嘥佢時間,返嚟結果和溫習時間唔成正比,而且自己又唔係特別有興趣,所以有考慮過係咪drop呢科用返多啲時間係其他科……

但老師話佢成績唔係差,不如俾多一年時間,睇吓會唔會改觀/有進步。

作者: uil.uil.    時間: 23-7-26 21:15

gigayan 發表於 23-7-26 17:59
阿女覺得想drop個科,好嘥佢時間,返嚟結果和溫習時間唔成正比,而且自己又唔係特別有興趣,所以有考慮過 ...

無興趣而要讀,又真係好難頂嘅。
我女中三時好驚,好唔鍾意phy,為了擺脫phy提早努力溫呢科,因為驚呢科拖累整體成績,而無咗選擇權,最終phy成績係最好。
佢話好開心中四可以擺脫它。

作者: uil.uil.    時間: 23-7-26 21:27

vestzs 發表於 23-7-26 17:08

一個星期幾個鐘,當比佢地充下電咁羅

我諗唔止一星期幾個鐘,如果要出外比賽,賽前一定要練習好多。好似話升中六個暑假去,又唔知要去幾耐呢!
不過佢鍾意,一定要支持佢。

作者: uil.uil.    時間: 23-7-26 21:32

vestzs 發表於 23-7-26 17:06

我中三未選科已開始間唔中問下, 答案都係未知, 係呢幾個月出去做義工, 可能有d得著,  ...

可唔可以分享,做咗啲咩義工?

作者: vestzs    時間: 23-7-27 08:13

其實都係一般探訪老人家,教下小朋友, 接觸多左人, 過程其他義工又分享下各種, 話學到好多野, 由中四下學期開始, 都做左6,7十個鐘. 呢輪參加左唔知乜青年團, 期待緊做大型活動的義工

昨晚比左d 大學課程表比佢睇, 佢先知原來有好多科, 井底井底

作者: 熱媽    時間: 23-7-27 09:44

回覆 vestzs 的帖子

我女都係咁講,同其他義工傾下講下,袋咗唔少料入袋(佢係醫院做義工,因醫院包一餐食,可以同其他人一面食一面傾)
作者: ching117    時間: 23-7-27 11:37

作者: 艾菲    時間: 23-7-27 12:19

到, 2025DSE 仔, 請問邊度補Phy 同 Bio 好? 先感謝資訊
作者: 四隻貓    時間: 23-7-27 13:48

熱媽 發表於 23-7-26 07:12
2025考DSE 多數都係豬仔豬女,仲記得個女出世時的豬樣,咁快就F5了,真係唔捨得她長大。我有叫佢諗定,如考 ...

大家好,我女都係豬女,雖然唔係DSE, 但都係25年考大學,希望可以加入呢度一齊傾下計。
暑假呀女報咗HKU summer course, 見佢返得好開心咁。

作者: welcome    時間: 23-7-27 14:55     標題: 回覆樓主:

報到, 2025DSE 女, 今個暑趕住考埋樂器試, 又有樂團training, 加上有補課(zoom), 都好忙

作者: uil.uil.    時間: 23-7-27 15:52

四隻貓 發表於 23-7-27 13:48
大家好,我女都係豬女,雖然唔係DSE, 但都係25年考大學,希望可以加入呢度一齊傾下計。
暑假呀女報咗HKU s ...

hihi

作者: uil.uil.    時間: 23-7-27 15:53

welcome 發表於 23-7-27 14:55
報到, 2025DSE 女, 今個暑趕住考埋樂器試, 又有樂團training, 加上有補課(zoom), 都好忙
...

hihi

作者: uil.uil.    時間: 23-7-27 16:35

vestzs 發表於 23-7-27 08:13

其實都係一般探訪老人家,教下小朋友, 接觸多左人, 過程其他義工又分享下各種, 話學 ...

好好的體驗

作者: uil.uil.    時間: 23-7-27 20:43

...

我女暑假都有補課,仲要有三日要全日返學校補。

作者: popochiny    時間: 23-7-28 10:32

Hihi,報到,我仔都係9月升中五

作者: uil.uil.    時間: 23-7-28 11:40

popochiny 發表於 23-7-28 10:32
Hihi,報到,我仔都係9月升中五

hihi 你仔在暑假有冇參加咩活動?我女忙住追學業,係間中約fd出街玩,睇吓戲。

作者: popochiny    時間: 23-7-28 12:14

uil.uil. 發表於 23-7-28 11:40
hihi 你仔在暑假有冇參加咩活動?我女忙住追學業,係間中約fd出街玩,睇吓戲。
...

佢剛去咗大陸比賽+交流一星期呀,下午要去接機

作者: uil.uil.    時間: 23-7-28 12:25

popochiny 發表於 23-7-28 12:14
佢剛去咗大陸比賽+交流一星期呀,下午要去接機

wow 去大陸邊度比賽?那類型賽事?

作者: popochiny    時間: 23-7-28 12:59

uil.uil. 發表於 23-7-28 12:25
wow  去大陸邊度比賽?那類型賽事?sorry,我比較八卦

電腦編程比賽,在成都舉行

作者: uil.uil.    時間: 23-7-28 13:38

popochiny 發表於 23-7-28 12:59
電腦編程比賽,在成都舉行

thanks

作者: uil.uil.    時間: 23-7-28 18:09

...

樂團係咪都係一星期練一次?每次睇一些團體表演,比賽都幾感動,一大班人為同一目標去努力,真係好正

作者: welcome    時間: 23-7-29 21:27     標題: 回覆樓主:

我想問下大家, 下年復活節/暑假(即仔女中五時的復活節/暑假)會安排family trip 嗎?

作者: uil.uil.    時間: 23-7-29 22:55

welcome 發表於 23-7-29 21:27
我想問下大家, 下年復活節/暑假(即仔女中五時的復活節/暑假)會安排family trip 嗎?
...

下年暑假應該會呀。

作者: 熱媽    時間: 23-7-30 06:34

回覆 welcome 的帖子

應該唔會,學校已預告咗,F5要返一次3曰2夜國內團(間間學校去的曰數都唔同),另外亦有一個國外交流團,全部日子未公告,另外暑假應該要補課。如暑假呀女仲有時間,可能安排個快閃遊,睇情況。
作者: 2ling    時間: 23-7-30 16:41

大家好!我仔都係2025 DSE.  

見大家囝囡有咁多活動,ECA 真係開心和羨慕。

我家公子係宅男,琴棋書畫樣樣都唔like⋯

讀書唔錯但我反而想佢同朋友玩下唔好宅 (人生唔係剩係得讀書!),都知世事冇完美。

仲未好明確想讀咩,暫時講過 Econ, history, architecture。

作者: uil.uil.    時間: 23-7-30 17:31

2ling 發表於 23-7-30 16:41

我女在校都比較獨立,佢也喜歡同“投契”的同學相處,假期也會約同學去街。但佢話更享受獨處的自由自在。

作者: uil.uil.    時間: 23-7-30 17:42

現在成績唔錯,是否維持原狀比較好?要識朋友,或培養興趣,考完dse再諗囉。

作者: 2ling    時間: 23-7-31 00:08

uil.uil. 發表於 23-7-30 17:42
現在成績唔錯,是否維持原狀比較好?要識朋友,或培養興趣,考完dse再諗囉。
...

會維持,怕佢身心唔健康啫,孤令令咁

做人就係咁矛盾,當年大仔掛住交朋結社又想佢溫下書;依家細仔掛住讀書又想佢去玩下⋯都係個句⋯世事冇咁完美

作者: uil.uil.    時間: 23-8-2 20:18

2ling 發表於 23-7-31 00:08
會維持,怕佢身心唔健康啫,孤令令咁

做人就係咁矛盾,當年大仔掛住交朋結社又想佢溫下書;依家細仔掛住 ...

我好明白你,見我女近排喜歡獨處,我都有點擔心。
同佢傾談過後,了解咗佢的想法,就由佢隨心而行。

作者: YolandaTam    時間: 23-8-2 20:22

唔駛担心,高中功課忙,俾啲空間佢啦。
唔係人人都有興趣玩課外活動嘅,唔玩又唔代表識唔到人。
我女都係琴棋書畫樣樣差,高中都係只有讀書,大學都冇上莊,一樣識到一班朋友。

作者: uil.uil.    時間: 23-8-3 15:25

YolandaTam 發表於 23-8-2 20:22
唔駛担心,高中功課忙,俾啲空間佢啦。
唔係人人都有興趣玩課外活動嘅,唔玩又唔代表識唔到人。
我女都係 ...

上到大學,係咪少機會見中學同學?主要fd轉為大學同學?

作者: YolandaTam    時間: 23-8-3 15:40

uil.uil. 發表於 23-8-3 15:25
上到大學,係咪少機會見中學同學?主要fd轉為大學同學?

係呀。
我女話只有喺大學識唔到人嘅先至會群嚟群去都係中學嗰班 fd 喎。
而家佢只係同三幾個中同仲有聯絡。

作者: aa06    時間: 23-8-3 15:59

回覆 YolandaTam 的帖子

你囡囡有冇住hall?
作者: YolandaTam    時間: 23-8-3 16:39

aa06 發表於 23-8-3 15:59
回覆 YolandaTam 的帖子

你囡囡有冇住hall?

冇啊,year one 本來 guarantee 㗎嘛,我都好鼓勵佢住,但佢嫌貴,唔肯。

作者: uil.uil.    時間: 23-8-3 21:23

熱媽 發表於 23-7-30 06:34

應該唔會,學校已預告咗,F5要返一次3曰2夜國內團(間間學校去的曰數都唔同),另外 ...

我女都話,中五會有2日1夜的Trip。

作者: uil.uil.    時間: 23-8-3 21:24

YolandaTam 發表於 23-8-3 16:39
冇啊,year one 本來 guarantee 㗎嘛,我都好鼓勵佢住,但佢嫌貴,唔肯。

請問幾錢1年?

作者: YolandaTam    時間: 23-8-3 21:56

uil.uil. 發表於 23-8-3 21:24
請問幾錢1年?

最平一萬三千幾,最貴二萬三千幾,未計其他雜費。佢啲住 hall 嘅朋友通常每個月雜項三四千蚊度(冷氣、膳食、洗衫、應酬)。

作者: uil.uil.    時間: 23-8-3 22:06

YolandaTam 發表於 23-8-3 21:56
最平一萬三千幾,最貴二萬三千幾,未計其他雜費。佢啲住 hall 嘅朋友通常每個月雜項三四千蚊度(冷氣、膳 ...

唔該。都抵住喎。

作者: fannyfanny^^    時間: 23-8-10 10:56

hi all~

作者: fannyfanny^^    時間: 23-8-10 10:58     標題: 回覆樓主:

仔都係2025 dse
見你哋仔女都有target
我仔仲未有idea第時想讀乜做乜

作者: fannyfanny^^    時間: 23-8-10 11:00

另想問下你哋F4成績表係咪只出grade? 唔出分數

作者: fannyfanny^^    時間: 23-8-10 11:01

YolandaTam 發表於 23-8-3 16:39

你女讀邊間?咩科?

作者: losoco    時間: 23-8-10 11:26

熱媽 發表於 23-7-30 06:34

應該唔會,學校已預告咗,F5要返一次3曰2夜國內團(間間學校去的曰數都唔同),另外 ...

中五暑假上大陸係唔係CSD的活動?

作者: losoco    時間: 23-8-10 11:28

fannyfanny^^ 發表於 23-8-10 11:00

每科計平均分的科都有分數,grade同名次

作者: 熱媽    時間: 23-8-10 11:50

回覆 losoco 的帖子

應該係CSD活動,但學校未到通告
作者: 熱媽    時間: 23-8-10 11:55

fannyfanny^^ 發表於 23-8-10 11:00
我女學校只出分數,另有平均分參考同名次,反而無grade
作者: YolandaTam    時間: 23-8-10 12:15

fannyfanny^^ 發表於 23-8-10 11:01
你女讀邊間?咩科?

UST 商學院

作者: 吳憂    時間: 23-8-10 13:21

我們學校一年有2測2考,測試分幾個等級,每20%為一個等級。考試成績要在級总人數一半才有名次。
作者: 吳憂    時間: 23-8-10 13:41

我家也是宅女一名,暑假大多以温習為主,有時和同學whatsapp下,去街就甚少,身為阿媽唯有星期六日勉強拖她行街,吃飯。希望他們拥有一個健康的身心靈,迎接接下來的各種挑戰。
作者: pccw2017    時間: 23-8-11 11:11

losoco 發表於 23-8-10 11:26
中五暑假上大陸係唔係CSD的活動?
Yes.
作者: pauljr    時間: 23-8-11 15:26

而家至睇到呢個post, 我個女都係2025 DSE。

中四成績唔好,又懶過蛇,我已經打定輸數。

作者: 四隻貓    時間: 23-8-11 17:39

pauljr 發表於 23-8-11 15:26

遲啲可以同佢去大學open day 睇吓。
我女參觀完之後積極咗好多。佢覺得中大好靚,初步了解咗幾個學科,發現自己對邊方面有興趣。

作者: 熱媽    時間: 23-8-11 19:38

pauljr 發表於 23-8-11 15:26

輸唔輸我唔知,亦明女大女世界唔到我理,但已自己諗緊後路。女讀到就香港邊間大學我都高興,讀唔到呢去外國定返中國讀,睇定約要幾多錢同點申請,唉!做呀媽真係多野諗
作者: pauljr    時間: 23-8-12 13:16

四隻貓 發表於 23-8-11 17:39
遲啲可以同佢去大學open day 睇吓。
我女參觀完之後積極咗好多。佢覺得中大好靚,初步了解咗幾個學科,發 ...

我女咪成日同我講興趣囉,我連大學收生要求都幫佢睇埋,electives揀咩我理唔到啦,但中英數冇得揀冇得drop, 冇332A electives 幾叻都冇用。

作者: pauljr    時間: 23-8-12 13:21

熱媽 發表於 23-8-11 19:38
輸唔輸我唔知,亦明女大女世界唔到我理,但已自己諗緊後路。女讀到就香港邊間大學我都高興,讀唔到呢去外國 ...

最煩係做阿媽嘅諗到頭痛,plan ABCDE都諗過,但個女就闊佬懶理,我冇錢送佢去外國,香港讀唔到就冇計,我睇佢都唔會肯repeat,唯有望佢唔好做廢青。

作者: pauljr    時間: 23-8-12 13:25

中文又唔得,英文又唔得,叫佢drop咁科elective又唔好,外補都無補於事,唯有望佢中五醒覺,為自己將來努力。

作者: pauljr    時間: 23-8-12 13:27

uil.uil. 發表於 23-7-21 17:37
今年我女考試成續唔係太好,所以佢開始識驚,主動話要在暑假追返成續。
平日鍾意即興,無乜計劃的佢,今個 ...

我踢極我女張時間表都只係喺佢自己個腦度,但我見佢做嘢都仲係隨心所欲,連暑假功課都未開波。

作者: pauljr    時間: 23-8-12 13:29

我女一樣呀,不過佢想入港大

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5