教育王國

標題: 求用家分享:LS VS SPB [打印本頁]

作者: cswkkcswkk    時間: 23-7-8 03:30     標題: 求用家分享:LS VS SPB

哪間學校較好?
作者: jbbmom    時間: 23-7-9 23:24

回覆 cswkkcswkk 的帖子

答案應該一面倒

其實兩間唔同類型, 或者你講下想用家分享邊方面?令你糾結嘅地方又係咩?小朋友性格係點?

不過講到底, 你係咪會捨得放LS先?

SPB好多人等緊, 包括我身邊啲同學仔, 希望你早日作出決定, 大家可以開心放暑假. 等待真係好折磨…

作者: adriantai    時間: 23-7-10 10:38     標題: 回覆樓主:

交通方便最好

作者: Farther    時間: 23-7-10 11:18

adriantai 發表於 23-7-10 10:38
交通方便最好

同意。
除左交通,都要睇性格,两間都係好學校,不過培養岀來的學生俾人感覺都幾唔同下,SPB文静,LS好動,要睇下自家小朋友係邊種類型。

作者: Dora711227    時間: 23-7-10 11:48

幸福的選擇困難,喜歡的感覺

作者: babieblue    時間: 23-7-10 11:53

插班or 扣門?
兩間唔同style
你要講吓自己期望 小朋友特質

作者: Farther    時間: 23-7-10 12:04

babieblue 發表於 23-7-10 11:53
插班or 扣門?
兩間唔同style
你要講吓自己期望 小朋友特質

樓主應該係插班,似係SPB插LS

作者: cswkkcswkk    時間: 23-7-10 15:31

回覆 Farther 的帖子

是,插LS
作者: cswkkcswkk    時間: 23-7-10 15:32

阿仔話唔捨得D同學仔
作者: Farther    時間: 23-7-10 15:42

cswkkcswkk 發表於 23-7-10 15:32
阿仔話唔捨得D同學仔

男校兄弟情

作者: PTL_L    時間: 23-7-10 15:52

cswkkcswkk 發表於 23-7-10 15:32
阿仔話唔捨得D同學仔

一定會唔捨得,但你可以同小朋友講,轉咗校唔係同舊校同學完全斷絕聯絡呀,反而起新校又識到新朋友,咁咪可以識到雙倍數量既朋友囉。
*我會揀喇沙,因為從成績、對男仔發展、資源同時又12年免費下,好難會放棄LS,小朋友好叻!

作者: jbbmom    時間: 23-7-10 18:47

回覆 cswkkcswkk 的帖子

你仔本身想唔想轉?請問插幾年班? 考級頭5嗎?

既然插到又好難放棄, 仲要係LS

不過我會根據小朋友意願, 兩間都係好學校, 我識幾個Spb 仔都係玩得讀得, 唔係想像中文靜.. 你係用家肯定更了解

作者: momojustin    時間: 23-7-11 15:37

PTL_L 發表於 23-7-10 15:52
一定會唔捨得,但你可以同小朋友講,轉咗校唔係同舊校同學完全斷絕聯絡呀,反而起新校又識到新朋友,咁咪可以識到雙倍數量既朋友囉。
*我會揀喇沙,因為從成績、對男仔發展、資源同時又12年免費下,好難會放棄LS,小朋友好叻!

請教下是否瞭解LS P6 有幾多人可以直升書院?P2-P5其他學校插班進來學生合共大噶有幾多?謝謝!

作者: PTL_L    時間: 23-7-11 15:47

momojustin 發表於 23-7-11 15:37
一定會唔捨得,但你可以同小朋友講,轉咗校唔係同舊校同學完全斷絕聯絡呀,反 ...
我聽聞咋,唔好信我咁啱識幾個LS仔父母,佢哋話今年1x無收番上LSC
作者: momojustin    時間: 23-7-11 15:55

PTL_L 發表於 23-7-11 15:47
我聽聞咋,唔好信我咁啱識幾個LS仔父母,佢哋話今年1x無收番上LSC

謝謝分享

作者: Farther    時間: 23-7-11 18:17

PTL_L 發表於 23-7-11 15:47

知唔知今界有幾多小六生?

作者: PTL_L    時間: 23-7-11 19:16

Farther 發表於 23-7-11 18:17
知唔知今界有幾多小六生?
16x人
作者: Farther    時間: 23-7-11 19:23

PTL_L 發表於 23-7-11 19:16
16x人

有差不多9成入返書院

作者: 小曳人    時間: 23-7-11 23:27

momojustin 發表於 23-7-11 15:37
一定會唔捨得,但你可以同小朋友講,轉咗校唔係同舊校同學完全斷絕聯絡呀,反 ...
書院承諾收哂所有band 1+2學生
作者: 小曳人    時間: 23-7-11 23:32

關於SPB vs LS

我會建議除非你已知孩子考DSE搞唔掂語文 (SPB有IAL課程),亦接受唔到上到書院部份課堂老師完全控制唔到d仔 (i.e. 上堂唔教書或教唔到書)
否則...  都應該要試下做LS仔嘅

作者: adriantai    時間: 23-7-14 08:18     標題: 回覆樓主:

其實有乜話邊間比較好, 可能運動喇沙比較好,又可能專心讀書SPB比較好,住港島我又唔會過九龍,住九龍我更加唔會去SPB

作者: aaqq_mom    時間: 23-7-14 17:10     標題: 回覆樓主:

Vote for LS!

作者: Keropimelody    時間: 23-7-18 09:50

小曳人 發表於 23-7-11 23:32
關於SPB vs LS

我會建議除非你已知孩子考DSE搞唔掂語文 (SPB有IAL課程),亦接受唔到上到書院部份課堂老師 ...

同意!

作者: gabejang    時間: 23-7-18 12:37

小曳人 發表於 23-7-11 23:32
關於SPB vs LS

我會建議除非你已知孩子考DSE搞唔掂語文 (SPB有IAL課程),亦接受唔到上到書院部份課堂老師 ...
關於老師嗰部分,同我聽嘅用家分享雷同
作者: 小曳人    時間: 23-7-18 16:24

我仔未升LSC之前,我問過唔少師兄上課嘅情況
一位係阿仔學乒乓波嘅教練,大學讀緊體育相關學位
一位係HKAGE 家長講座,嗰次係叫咗幾位學員同班家長分享後生仔點諗野 (最終嗰位師兄係嗰年DSE 榜眼)
亦有大仔一年嘅學生家長

即係唔同年代都包括在內..
結論係: 上堂瞓覺,因為9成人放學去補習,好夜瞓
榜眼師兄話,佢係初中少數無補習嘅人,但有幫弟弟補 (都係LS)

初中,d仔唔少唔聽書,部份老師搞唔掂課堂秩序,教唔到書,亦有老師出哂名唔教書或長期病假,返下又唔返,呢個情況搞到想讀書嘅神人轉咗去SPCC

我仔讀咗3年,疫情期間其實都無乜野"好處"得過,無校隊、無課外活動,老師課堂唔單止出現上面講嘅情況,亦有老師玩我仔 (叫佢天才,仔好唔鍾意) ,佢地部份神人好似我仔咁~ 已離開HK,會叫"垃圾學校" " 垃圾老師"

不過到我仔離開咗學校之後,我再問佢對老師嘅評價,佢話大部份嘅老師都係好人 (我必需講句,的確有老師欣賞/體諒我仔,但唔多)

呢幾年多老師走,我相信新嗰d會好過d老鬼嘅,所以唔駛太擔心老師嗰part,但d同學曳,影響課堂秩序就無可避免喇

總之,入得LS,就預上LSC,你要接受到佢地嘅文化,亦明白讀書係靠自己嘅!
不過咁講... 身邊認識嘅都有好幾位插喇小嘅,最終中學去咗SPCC,預一年一個啦~

作者: 964000    時間: 23-7-19 10:34

小曳人 發表於 23-7-18 16:24
我仔未升LSC之前,我問過唔少師兄上課嘅情況
一位係阿仔學乒乓波嘅教練,大學讀緊體育相關學位
一位係HKAGE ...

聽落真係幾差,上學浪費時間

作者: manlee22    時間: 23-8-29 08:21

964000 發表於 23-7-19 10:34

煩係讀過名校嘅人都知道,名校係吸引生源嘅地方,係學生勁,係學校光環勁及大多數同學享受其中。老師只是輔助,唔會比其他學校老師特別勁或特別好囉,邊間都有好老師衰老師的

作者: kitshek    時間: 23-8-30 00:26

964000 發表於 23-7-19 10:34

傳統男名校,個底打得好,多數校風自由,亦因為咁先培養出優秀畢業生。

作者: fufu17    時間: 23-8-30 16:47

LSC 係free, 老師亦不太管到這些學生。但因學生多,舊生多,資源多,小朋友可接觸到很多不只是課堂的事物。不過若是文靜書生,只想安靜讀書,在LSC係不習慣有冇人知SPB 如何?上堂時很安靜?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5