教育王國

標題: 聯招取錄醫科生 港大41%新低 中大續逾六成 [打印本頁]

作者: 小時了了    時間: 23-6-30 08:46     標題: 聯招取錄醫科生 港大41%新低 中大續逾六成

https://news.mingpao.com/pns/%e6%b8%af%e8%81%9e/article/20230629/s00002/1687975205613/%e8%81%af%e6%8b%9b%e5%8f%96%e9%8c%84%e9%86%ab%e7%a7%91%e7%94%9f-%e6%b8%af%e5%a4%a741-%e6%96%b0%e4%bd%8e-%e4%b8%ad%e5%a4%a7%e7%ba%8c%e9%80%be%e5%85%ad%e6%88%90
2023年6月29日星期四

【明報專訊】醫科向來獲成績優異學生爭相入讀。教育局長蔡若蓮昨日書面回覆立法會議員提問,提供港大和中大醫學院近3個學年的醫科生實際入讀人數,當中港大本學年(2022/23)近六成新生是非聯招(Non-JUPAS)生,達176人,經聯招入讀的有121人(佔41%),比率見新低;中大醫科新生則以聯招生為主,佔66%,非聯招生維持三成多水平。

兩大醫學院現時各有295個醫科學額,較上年度增30個學額,中學文憑試(DSE)考生可經聯招入讀,非聯招途徑包括國際文憑大學預科課程(IBDP)等考生。據教育局最新數字,港大連續兩個學年醫科聯招生比率均低於非聯招生,本學年只佔41%,比率見新低,換言之非聯招生比率達59%;至於上學年(2021/22),有130人經聯招入學,佔47%(見表)。

中大醫科近年取錄較多聯招學生,本學年有198人經聯招入學,佔66%,非聯招佔34%;上學年有185人經聯招入讀,佔67%,非聯招佔33%。

港大醫學院早在2013年承諾醫科「75%學額經JUPAS取錄」,盼助更多DSE考生入讀,不希望有志從醫而有能力的學生因家庭條件不足而未能如願。翻查資料,港大近7年未達承諾。新任院長劉澤星上月表示,時代轉變,「無可能永遠堅持75%」。

作者: hokerryfan    時間: 23-6-30 11:54

小時了了 發表於 23-6-30 08:46
https://news.mingpao.com/pns/%e6%b8%af%e8%81%9e/article/20230629/s00002/1687975205613/%e8%81%af%e6%8 ...
Thank you so much JM for the information.

作者: pccw2017    時間: 23-6-30 15:11

小時了了 發表於 23-6-30 08:46
https://news.mingpao.com/pns/%e6%b8%af%e8%81%9e/article/20230629/s00002/1687975205613/%e8%81%af%e6%8 ...
時代轉變喇, 政府開放醫療市場引進外地醫生, 去外國或大陸讀醫仲容易入, 使鬼去港大讀.

作者: Yanamami    時間: 23-6-30 15:18

係外國讀醫好貴,唔係PR, 亦比較難揾到實習。
作者: Dylanli2017    時間: 23-6-30 15:50

好奇,唔個會唔會多左人上大陸讀?
作者: jaycee_mami    時間: 23-7-2 14:28

時代轉變, 因為近年多左尖子揀 IB / IAL.

作者: behappypapa    時間: 23-7-4 09:26

讀得IB/IAL 都起碼係中產

作者: rectangle    時間: 23-7-4 15:09

每年少林與武當收取入室弟子, 到今天, 各弟子武功可謂不相伯仲, 只能說一間比較歷史悠久, 一間亦務求青出於藍. 個人感覺, 一間似抱有天下武功出少林嘅自我感覺, 另一間就抱有貼地親民嘅自我形象. 各弟子亦無需多慮, 少林有達摩, 武當也有張三豐.
作者: HHCCMama    時間: 23-7-20 15:51

rectangle 發表於 23-7-4 15:09
每年少林與武當收取入室弟子, 到今天, 各弟子武功可謂不相伯仲, 只能說一間比較歷史悠久, 一間亦務求青出於 ...

高見

作者: MicWong777    時間: 23-7-20 22:35

今年HKU 比較aggressive,會唔會收多D DSE

作者: happyfamilybaby    時間: 23-10-8 16:05

MicWong777 發表於 23-7-20 22:35
今年HKU 比較aggressive,會唔會收多D DSE

中大醫科收生要求高過港大,DSE高分的學生亦都會選中大醫科先,點解呢?
作者: hkpapa852    時間: 23-10-13 15:33

happyfamilybaby 發表於 23-10-8 16:05
中大醫科收生要求高過港大,DSE高分的學生亦都會選中大醫科先,點解呢? ...
可能(1) 雖然大家醫科都係6年, 中大就真係分開6年教, 港大其實只係用5年教加一年類似gap year (無堂上), 讀港大可能會辛苦D
(2) 好多人唔想由李國章主持佢既畢業禮

作者: ANChan59    時間: 23-10-18 12:32

hkpapa852 發表於 23-10-13 15:33
可能(1) 雖然大家醫科都係6年, 中大就真係分開6年教, 港大其實只係用5年教加一年類似gap year (無堂上), 讀 ...

我聽返嚟都不是這兩點,反而最多係面試時對教授的態度有很大意見,其次係教學方法。

有些家長認為醫生行業很大壓力,如果唔習慣,將來點行醫。學生仔認為教授可以pushy,但可以態度好d,將壓力發在學生身上,是否即係他們真的懂得處理壓力?我冇答案。

兒子面試完兩間,立即否決咗港大。港大三個都pushy,一個一邊面試一邊食飯,一個女教授nice  d,知道你有準備professional ethics,冇乜剉落去,客氣咗。

中大一樣pushy,但當學生是成年人及未來醫生,態度好啲。

如果套入transactional analysis,中大係傾向adult to adult talk.。港大就傾向parents to kids talk.

另一點我無法fact checked,港大 NJ 收較多GCE AL,比lB多,我唔知GCE包唔包埋IAL。

作者: 73662710    時間: 23-10-18 14:51

ANChan59 發表於 23-10-18 12:32
我聽返嚟都不是這兩點,反而最多係面試時對教授的態度有很大意見,其次係教學方法。

有些家長認為醫生行 ...

教授attitude 好唔好,好subjective!主要係課程編排和整體氣氛各有優缺點!

HKU以前收AL多過IB, IB只收十幾廿個。以家就IB同 AL 都狂收!

作者: synchro    時間: 23-10-18 15:31

見到 EK 一窩蜂講中大醫科有幾好。 但係見到都係幾年前的舊見解,尤其是什麼interview時 professors  友善些,就算去中學面試,相信這不是重點吧。兼且,有些孩子更不是讀中大/港大醫科的。相信兩間大學的實際情況也未必很清楚。
Non jupas 不單 A-level 和 IBDP 學生,尚有一堆完成學位或者其他subjects GPA超高的學生。 從外國大學和本地大學考入香港醫科。

近排IG都見到有學生說,想由中大醫科轉去港大醫科。家長不宜多作意見,讓孩子自己決定吧。

睇開EK, 來來去去都係嗰幾位專門回答,重複又重複之前舊points, 而嗰堆論點亦都係幾年前的事。

今年 DSE 多位狀元和榜眼都揀港大醫科 (MBBS/Distinguished MedScholar),當然他們都考究過課程內容和專業培訓等等。 事實上, PBL 不同組別接觸不同種類的同學/tutors/professors, EY年又可好好利用(進修或發展自己興趣)。

做醫生唔係講玩,少林寺有少林寺好,最緊要就係基礎打得好。同學們都應該識得自己去了解清楚兩間大學的分別,放手讓他們自己選擇吧。

作者: hkpapa852    時間: 23-10-18 17:12

pccw2017 發表於 23-6-30 15:11
時代轉變喇, 政府開放醫療市場引進外地醫生, 去外國或大陸讀醫仲容易入, 使鬼去港大讀.
...

醫管局只係放寬咗海外"專科醫生"嚟香港做嘢既資格

其實海外專科醫生都要留係醫管局既公校做完6年, 公院"批"先得. 依家連用咩準則去"批"都未知

普通海外醫生畢業生要係香港執業, 要先係海外攞牌, 再經醫管局新安排, 嚟香港上6年專科受訓再加之後5年留係度工作, 之後"批"咗先有牌, 即係先碼要留係香港11年先可以係街外執業

想再易D嚟係香港執業, 去港大既深圳分校讀醫科, 畢業後已當係香港醫科畢業生資格

作者: pccw2017    時間: 23-10-18 17:17

hkpapa852 發表於 23-10-18 17:12

其實海外專科醫生都要留係醫管局既公校做完6年, 公院" ...
其實香港真係有太多法規去保障醫生的錢途. 要多開放先可以降低醫療成本.
作者: synchro    時間: 23-10-18 17:29

hkpapa852 發表於 23-10-18 17:12

其實海外專科醫生都要留係醫管局既公校做完6年, 公院" ...

港大深圳係醫院唔係醫學院。

你係咪想講以下呢一間? 中大深圳醫學院。

https://www.stheadline.com/edu-news/3231891/中大深圳醫學院新校區容納7500師生

作者: hkpapa852    時間: 23-10-18 17:29

pccw2017 發表於 23-10-18 17:17
其實香港真係有太多法規去保障醫生的錢途. 要多開放先可以降低醫療成本.
香港醫生對自己實在太過保護主義
海外醫生要係香港註冊要考3個試, 當中"專業知識"同"臨床考試" 合格率都低到嚇死人

可參考吓政府係2016年既官方資料:
https://www.healthbureau.gov.hk/download/press_and_publications/otherinfo/161100_tripartite_platform/tp07_2016_c.pdf

我又真係唔信海外醫科畢業生既 "專業知識" 真係會差得咁交關, 平均年只得 20% 可以合格囉

作者: ANChan59    時間: 23-10-18 17:30

73662710 發表於 23-10-18 14:51
教授attitude 好唔好,好subjective!主要係課程編排和整體氣氛各有優缺點!

HKU以前收AL多過IB, IB只收 ...

對於態度係主觀判斷嘅,我同意。

不過,如果大對份合適嘅學生否定某間大學的問題,就不算完全主觀。而且他們大部份係面試後決定,不是入學之後決定,入學之後係洗濕個頭。

你指狂收完,是否仍然AL多過1B好多?

作者: hkpapa852    時間: 23-10-18 17:31

synchro 發表於 23-10-18 17:29
港大深圳係醫院唔係醫學院。
呀, 攪錯咗

作者: 73662710    時間: 23-10-18 17:44

ANChan59 發表於 23-10-18 17:30
對於態度係主觀判斷嘅,我同意。

不過,如果大對份合適嘅學生否定某間大學的問題,就不算完全主觀。而且 ...
HKU2018年前每年收IB 20, AL 40左右。现在每年收300人,一半jupas, 一半non-jupas, 估計 IB 40-50, AL 50-60.
以上只是個人估計,並沒有確實data.

作者: ANChan59    時間: 23-10-18 17:57

73662710 發表於 23-10-18 17:44
HKU2018年前每年收IB 20, AL 40左右。现在每年收300人,一半jupas, 一半non-jupas, 估計 IB 40-50, AL 50-6 ...

冇問題,你講清楚就可以。

港大收295人,JUPAS 55%,NJ 45%.

作者: 73662710    時間: 23-10-18 18:02

ANChan59 發表於 23-10-18 17:57
冇問題,你講清楚就可以。

港大收295人,JUPAS 55%,NJ 45%.
話就話295,但两間U通常都收夠300,有時30幾。所以今年有人36分唔收其實幾慘,因為是有彈性收多三兩個的。

作者: synchro    時間: 23-10-18 22:08

hkpapa852 發表於 23-10-13 15:33
可能(1) 雖然大家醫科都係6年, 中大就真係分開6年教, 港大其實只係用5年教加一年類似gap year (無堂上), 讀 ...

中大可以容許 Direct Year 2.  即是第一年都係讓學生探索一下。情況跟港大第三年 enrichment year 少一年差不多。

學生 想在港大 Year 3 EY 增潤年 intercalated degree / master / exchange / research 或是中大 Year 1 輕鬆渡過,各有各選擇。

作者: nhi    時間: 23-10-19 08:58

synchro 發表於 23-10-18 22:08
中大可以容許 Direct Year 2.  即是第一年都係讓學生探索一下。情況跟港大第三年 enrichment year 少一年 ...
中大第一年算bridging year, 唔係完全同醫科無關。如果dse無收Bio, 那年可以追返....等等..

如果直上DY2, 無話唔得,但極辛苦!

作者: Starrynite    時間: 23-10-20 11:07

阿囡話中大好像改了課程編排,根據她和師兄師姐交流所得,有一些原本在 y2 才教的提早了在 Y1 教。Y1 的課程內容總括黎講比之前深。考試內容也不再限於 lecturer 的 presentation slides.  總括黎講,Y1 沒有之前的輕鬆。不過,我地覺得咁樣仲好,learning curve 比較 smooth, Y1 升 y2 時比較易適應。阿囡話,有些原本選擇 dy2 的同學也改變了主意,改由y1 開始。

作者: happyfamilybaby    時間: 23-10-22 17:23

Starrynite 發表於 23-10-20 11:07
阿囡話中大好像改了課程編排,根據她和師兄師姐交流所得,有一些原本在 y2 才教的提早了在 Y1 教。Y1 的課 ...
DY2 即 year 1的課程完全不使讀?
作者: happyfamilybaby    時間: 23-10-22 17:26

synchro 發表於 23-10-18 22:08
中大可以容許 Direct Year 2.  即是第一年都係讓學生探索一下。情況跟港大第三年 enrichment year 少一年 ...
咁可不可以year 1照讀,year 3先當gap year?
作者: b3410    時間: 23-10-23 21:51

happyfamilybaby 發表於 23-10-22 17:23
DY2 即 year 1的課程完全不使讀?
部分課程需要make up,
還有部分銜接課程,所以DY2最初需要讀3種課程。

作者: Goodluck2022    時間: 23-10-23 23:06

回覆 hkpapa852 的帖子

點入深圳分校? 咩成績? 透明度高嗎?
作者: synchro    時間: 23-10-24 09:17

Goodluck2022 發表於 23-10-23 23:06
回覆 hkpapa852 的帖子

點入深圳分校? 咩成績? 透明度高嗎?

他原文講想容易些去香港執業,就去港大深圳分校讀醫科,嘗試中傷港大,但是內容完全錯!
子女有心入醫科的,真的不要隨便相信那些無中生有的偏激言論!

港大深圳是沒有醫學院。 中大深圳就會有醫學院。
至於中大深圳醫學院的發展, 上網找資料吧。

作者: synchro    時間: 23-10-24 09:20

其實這裏很多資深會員,仔女讀港大醫科,他們DSE成績都是超級好。有一位畢業了兩年,現正讀專科。 有幾位就Year 2/3/4.  但我見他們甚少參加這些討論。

反而,另外一些資深會員,很奇怪,完全沒有仔女讀醫科。當中有一位兒子,已經大學畢業了六、七年,又不是讀醫的,每次均發表獨特的個人見解,扮演成一位專家。

一來他們的見解不是近幾年的;二來他們從來沒有實戰經驗,以訛傳訛,全是道聽塗說,妄下判斷,仲不停亂講中傷。有興趣讀醫的,不妨去info day。(中大上星期六,港大下星期六)或者去instagram 睇睇,有兩邊大學的專頁和醫學生.  另外,YouTuber 亦有分享,Year 1 to Year 6 都有。  從中了解兩間醫學院的運作和醫學生的日常,不要信某一間大學擁躉,看清楚誰是誰非。 你會見到兩間大學的分別,生活點滴,師生關係,課程內容和編排等等。 有能力入醫科,不要怕辛苦,亦不是傳聞某間大學辛苦些或professors 嚴些。這些批評太無中生有,亦不是事實。

我感到很奇怪,就算讀任何一所大學,肯定不會十分清楚另外一所大學 。雖然我們都有聽聞另一間大學的種種問題,但都不會公開批評。始終自己仔女沒有親自讀過,不能以訛傳訛,不應對其他大學指指點點,加鹽加醋。

另外,我亦見過,某人說入B校,最後揀了A校。 不要信網上帶的風向。 嘗試理解兩間大學的課程設計,professors/tutors 的專業資格,資源分配,科研報告,師生比例,留學機會,才作出明智的決定吧。

作者: ANChan59    時間: 23-10-24 09:49

synchro 發表於 23-10-24 09:20
其實這裏很多資深會員,仔女讀港大醫科,他們DSE成績都是超級好。有一位畢業了兩年,現正讀專科。 有幾位就 ...

你是否也是砖家?

香港真係咁快冇言論自由?你又知你所知嘅係事实全部?

你咁醒,你又解释点解係41 %,而唔係75%。你唔好答因为选另一间係被误導。我只係讲点解会有41 %,我亦好均真,讲明係以前,其他非资深现任医学生家长唔可以讲点解41 %。

我识那些资深会员都知道两者分别,所以选两间都有,事实摆在面前让后生嘅去选,只係后生点解选那一间都有自己的想法,不是你夠恶夠大声就抹刹大多数真正用家的看法。

你可能认为也不是大多数,最后加埋NJ都係收295,平起平坐!

私底下你又知我冇介绍家长考虑港大医学院?冇介绍跟教授做research?如何考虑EY?其实我识港大医学院教授比中大还要多,他们的睇法比你更中肯。搞成咁跟个dean 关系最大,换人之后反而会慢慢改善。

作者: medicine    時間: 23-10-24 10:58

ANChan59 發表於 23-10-24 09:49
你是否也是砖家?

新會員,將就下啦
作者: synchro    時間: 23-10-24 11:16

ANChan59 發表於 23-10-24 09:49
你是否也是砖家?

這就是言論自由。現在讀港大的學生就是覺得網上很多言論失實。 我不是專家,你不是專家,最中肯就是請家長和學生自己深入了解清楚。

至於 Non jupas數字,我都見到你當年分享non jupas有多好,postgraduate students 有多好,不用單看某一個公開試的成績指標去收生。如果港大想多收DSE percentage 比例,正如這裡很多網友所講,36分都可以多收一堆。這就不是考慮因素。

當中大醫學院大多數收DSE學生,percentage如此高,這真是好的嗎?

港大有港大的方針。大學當然知道 diversity 重要性,學生修讀不同課程的趨勢和收取有能力的學生。

相信這裡很多家長也認識兩間大學教授。就算唔認識也不打緊,自己去兩間大學了解清楚。不要信我,不要信你,不要信網上的某一些言論。看清楚課程內容和詳細情況,揀選自己喜歡和適合的。

至於港大前院長梁卓偉,有人認為他當年不兌現收生承諾。 事實上很多人亦欣賞他的辦事作風和高瞻遠矚。 當然護士和Admin就會很多怨言。  中大將會有新院長,這亦都是一個變動。

作者: ANChan59    時間: 23-10-24 11:17

medicine 發表於 23-10-24 10:58
新會員,將就下啦

新人又扮型,又扮串。

我一向冇你咁好火嘅,都起火。

作者: ANChan59    時間: 23-10-24 11:24

synchro 發表於 23-10-24 11:16
這就是言論自由。現在讀港大的學生就是覺得網上很多言論失實。 我不是專家,你不是專家,最中肯就是請家長 ...

作者: ANChan59    時間: 23-10-24 11:27

這就是言論自由。現在讀港大的學生就是覺得網上很多言論失實。 我不是專家,你不是專家,最中肯就是請家長 ...

边几个港大学生及学生授权你呢?如果有之话。

你是医学院Corp comm 抑或是学生家长?

作者: medicine    時間: 23-10-24 11:37

ANChan59 發表於 23-10-24 11:24
無可能每個人都有同等的認知.

有啲人就係喜歡加個中立,但有特定立場.(使用個人觀點,而以"事實上"等字樣掩蓋)

正如經常講(非網上),要知足,假如個個金融精英,又有誰會返工(做實務)?(言下之意,相對論,有窮人,才有富人.有蠢蛋,才能分出聰明蛋)

作者: medicine    時間: 23-10-24 11:41

ANChan59 發表於 23-10-24 11:27

總之別人講的就是偏頗.只有某些人講的才是道理.

有槍是可以這麽説的(有和無亦是相對而言)

作者: ANChan59    時間: 23-10-24 11:57

medicine 發表於 23-10-24 11:37
無可能每個人都有同等的認知.

有啲人就係喜歡加個中立,但有特定立場.(使用個人觀點,而以"事實上"等字樣掩 ...

同意及明白。

要準备开会,晚上再倾。

作者: nhi    時間: 23-10-24 12:17

港大今年繼續有SNDAS.
上年收唔哂dse 36分是因為派了太多CO比AL, 收了太多低%UMS的AL.

作者: hkpapa852    時間: 23-10-24 12:36

nhi 發表於 23-10-24 12:17
港大今年繼續有SNDAS.
上年收唔哂dse 36分是因為派了太多CO比AL, 收了太多低%UMS的AL.
...

今年HKU同CUHK醫科都有SNDAS, 不過CUHK要求辣好多
HKU今年連牙醫都有SNDAS

作者: GGMa    時間: 23-10-24 12:39

回覆 synchro 的帖子

這位會員講得好啱。有些人真的很偏激,不停中傷港大,不知居心為何?

港大收少了DSE, 是否一定是DSE生個個去哂中大,無人吼港大?!我的兒子讀緊港大clinical year, 由year 1開始,他已經多次講很多外國讀書的A levels同學,及postgraduate同學都好醒,轉數好快。所以港大多收non-jupas同學, 不是沒有原因的。

兒子是6科5星星加1科5星入港大的,他也有不少同學拿著5科、6科、7科5星星入港大醫科,師弟妹也如是。難道他們是傻仔傻女?他們入到去,有distinction, 去EY又大筆獎學金,又有機會跟好勁的教授做研究,呀仔還有份paper安排緊做刊登。

兒子到現在仍沒有後悔選港大醫科。現在clinical year, 他很享受現在的時間,還有不少時間可以做私人事務(例如freelance, 寫medical related posts)和發展自己的興趣。HKU year 1-2已教了不少藥的知識,是跟著每個module例如head and neck, 腸胃等科去一齊教。而且year 1-2已教了basic clinical skills, 所以到year 4入ward時,跟醫生睇症,無論clinical skills還是藥物,已經有個底,讓醫生講的更入腦。港大Clinical years入ward, 除跟醫生睇症,還會分組為病人睇症(當然主診醫生的診斷才是真正的診斷,同學是學習)。由於各方面已經有底,所以就算year 4同學睇症,已經可以睇得比較深入。

我有幾個朋友的子女讀中大醫科,而且已畢業。朋友每次見到我,便說港大醫科的不是。我心想,她們的子女讀中大,又不是港大,怎會清楚港大的細節?!她們說讀港大的人個個好進取,收收埋埋,不肯跟別人一齊讀書。其實完全是假的!兒子跟超過10個同學,分享不同module的筆記例如你做head & neck, 我做腸胃,他做腎的。還有,有不少師兄姊超級好,無私的分享自己的筆記給低年級同學,有的個別發給他們,還有是經組織如團契等發給同學。幾年前還有師兄姊成立了一個專門為各級同學提供學業及非學業上支援的組織。所以,這幾個中大朋友講的,完全沒有這回事。

作者: GGMa    時間: 23-10-24 13:51

回覆 happyfamilybaby 的帖子

中大year 1照讀,year 3才take gap year? 不是不可以,但跟港大的Enrichment Year 是有分別的。中大take gap year來自製Enrichment Year,之後會跌落下一屆,跟原先同屆的同學甩了,要重新認識過另一班同學。別忘記中大是6年同一組,別人已經混得很熟。家長可能覺得沒所謂,但作為學生自己,相信是個很大的考慮。特別是這一代的年輕人,社交生活對他們真的很重要。打不入別人的圈子,社交上遇困難,很容易造成心理壓力,嚴重的情況甚至可能引致抑郁。如果我是家長,我會提醒子女考慮得很清楚,確保自己承受得到之後的各種壓力才take gap year。
作者: nhi    時間: 23-10-24 14:07

GGMa 發表於 23-10-24 13:51

中大year 1照讀,year 3才take gap year? 不是不可以,但跟港大的Enrichment ...
其實上到高年班的clinical year, 都係要靠自己讀書,大家都係成年人了。記得當年那些攞gap年做research的師兄返來和低一年的師弟同級,完全沒有任何問題,他們一般非常優秀,處事成熟和视野比較寬闊!記得當年有個攞gap years讀完PhD先返來,也完全沒有問題!反而佢地的附加人生經驗更值得大家尊敬!
作者: nhi    時間: 23-10-24 14:24

一開波就分組,好似返工咁,一個星期返5日半,每日都勿勿忙忙,畢業時連同班同學乜名都唔知,只是有些面善!

和在大學校園相處三年,同學之間的感情是不同的。
作者: GGMa    時間: 23-10-24 14:28

回覆 nhi 的帖子

港大的Enrichment Year就是每個人都在這一年可以有很好的機會去擴闊視野,有人要讀master或undergraduate或exchange, 有人去非洲或甚至船上做一年義工,他們也在這一年得到很好的人生體驗,而且每個人都有這機會,不要成績很優秀的才有機會,也不用自己很花時間去申請,因為學校已經跟各大學及機構做好聯系,連保險也幫每個學生買齊。兒子跟同學都覺得EY是個很好的制度。
作者: Goodluck2022    時間: 23-10-24 14:33

今年, medicine ib 多少分?

多謝!
作者: nhi    時間: 23-10-24 14:44

GGMa 發表於 23-10-24 14:28
回覆 nhi 的帖子

港大的Enrichment Year就是每個人都在這一年可以有很好的機會去擴闊視野,有人要讀master ...

入得醫學院,機本上都優秀,想攞gap year 做exchange一啲都唔難,但係絕大多數同學都係想一氣呵成讀完,因為放完gap year, medical knowledge 忘記得7788,又要再take up, 其實都辛苦,所以唔係咁多人揀gap year. 通常攞gap year的同學都係成績比較好和對research有興趣。 成績中中廷廷或者中下的同學攞完gap year, 返到黎又要讀到死下死下!
咁如果狀元榜眼當然一啲問題都冇啦!!!!

作者: GGMa    時間: 23-10-24 14:52

回覆 nhi 的帖子

既然讀得醫,個個都優秀,EY完點會讀到死吓死吓?兒子說clinical year個個都讀得很開心,完全見不到有人讀得很辛苦
作者: nhi    時間: 23-10-24 14:57

GGMa 發表於 23-10-24 14:52
回覆 nhi 的帖子

既然讀得醫,個個都優秀,EY完點會讀到死吓死吓?兒子說clinical year個個都讀得很開心, ...
i醫學院連狀元也有機會考試唔及格和留班,既然你話個個都讀得輕鬆愉快,咁我只有恭喜!
作者: synchro    時間: 23-10-24 14:59

ANChan59 發表於 23-10-24 11:27

說我是新人?  這account已是2010年登記,但我甚少出文。就算是新會員,也可以發表吧。不用借意貶低別人。 我女兒是港大醫科學生。家人亦是教授/醫生。但是,這不是重點,更不代表什麼。我原文也只是叮囑有興趣入醫的家長各方面了解清楚。個人而言,我傾向 stay foolish and hungry.

作者: GGMa    時間: 23-10-24 15:01

中大收生要求並不是高過港大。 中大收DSE 沒有chem的學生。GPS 亦收沒有bio的。

朋友女兒讀超名國際學校,IB成績PG45。但今年IB 比較手緊,她成績不達標。 雖然只差1分就meet Conditional offer, 兩間大學都沒降低要求。證明兩間大學的收生要求也一樣吧。 後來appeal 成功,取回1分,兩間都有confirmed offer。中大更有獎學金,但她最終選了港大。

作者: GGMa    時間: 23-10-24 15:06

回覆 nhi 的帖子

狀元就沒聽過,但我都聽過有個別榜眼,在兩間醫學院留班,兩間都有。兩間都有聽過因為住hall玩得太癲,攪到留班。也有因為覺得讀醫不適合自己,所以轉科。

兒子今早才說,讀醫讀得很開心,說幸好沒選錯科。

作者: nhi    時間: 23-10-24 15:25

GGMa 發表於 23-10-24 15:01

中大收生要求並不是高過港大。 中大收DSE 沒有chem的學生。GPS 亦收沒有bio ...
中大收生要求並不是高過港大!
Data of 2022:

CU Medic grand average of all students including both mbchb and gps (counting 7 subjects) =43.58
hku mbbs=39.14

Score distribution of cuhk medic 2022.
49:5
48:6
47:12
46:21
45:24
44:25
43:36
42:32
41:39
40:5

Total :205

Score distribution of hku medic 2022.
49:1
48:1
47:1
46:1
45:4
44:5
43:10
42:11
41:20
40:40
39:22
38:8
37:5
36 and below:2

Total:131

作者: GGMa    時間: 23-10-24 15:40

nhi 發表於 23-10-24 14:24
一開波就分組,好似返工咁,一個星期返5日半,每日都勿勿忙忙,畢業時連同班同學乜名都唔知,只是有些面善 ...

以上這句是講中大還是港大?如果是港大,頭兩年每半年分組一次,year 4開始每一年換組一次。而且除了在醫院入ward, 還會在瑪麗或醫學院lecture及小組,所以大家都很熟落。
這幾天假期,有些同學一起外遊去個短trip。兒子之前才跟以前同組的同學郊遊。今早又跟現在的PBL組一起做運動加食午餐。完全不是連班同學叫咩名都唔知。兒子說,由於不時換組,所以已經儲落很多醫學生朋友, 在campus不時遇到不同PBL的同學,連去街都遇到同學要傾兩句。

另外,港大頭兩年不用返5日半。是第4年開始才要返星期六。就算現在clinical year, 個個都很熟落,常常一起午餐和外出玩。

作者: nhi    時間: 23-10-24 15:47

GGMa 發表於 23-10-24 15:40
以上這句是講中大還是港大?如果是港大,頭兩年每半年分組一次,year 4開始每一年換組一次。而且除了在醫院 ...
公子非常人也,300個同學個個識,在繁忙的clinical yesrs還可以經常出去玩,非常難得!mbbs個個同學都係咁上緊,更加難得。

作者: GGMa    時間: 23-10-24 15:49

nhi 發表於 23-10-24 15:25
中大收生要求並不是高過港大!

這是去年的收生data, 而不是收生要求。收生成績每年都不同,以前有GPS,,現在有DMS, 隨時有變化。另外,兒子說很多外國A levels回來及postgraduates都醒到爆,收non-jupas 學生,不是沒原因的。
作者: GGMa    時間: 23-10-24 16:01

nhi 發表於 23-10-24 15:47
公子非常人也,300個同學個個識,在繁忙的clinical yesrs還可以經常出去玩,非常難得!mbbs個個同學都係咁 ...
我無講過他識得300人,只是說他儲落不少朋友。這也不是他特別交遊廣闊,而是由於PBL會轉組,造就了機會給他們跟不同的同學同組及相處。所以,很多同學都會因而認識到不少來自不同中學,不同背景的同學。
作者: nhi    時間: 23-10-24 16:02

GGMa 發表於 23-10-24 15:49
這是去年的收生data, 而不是收生要求。收生成績每年都不同,以前有GPS,,現在有DMS, 隨時有變化。另外,兒子 ...

中大也揀了一些ums比較高的4A* AL考生來收!Post graduate 也只收了一些high first honors applicants  from renounced universities.

但是那些醒到爆的學生未必夠 dse學生砌!

作者: GGMa    時間: 23-10-24 16:41

nhi 發表於 23-10-24 16:02
中大也揀了一些ums比較高的4A* AL考生來收!Post graduate 也只收了一些high first honors applicants  fr ...
完全不認同你那“醒到爆的學生未必夠DSE學生砌”。
兒子自己是榜眼,又識不少狀元榜眼,當中有些又醒又勤力。是non-jupas的。讀A-levels和IB的,及postgraduates,很多都好醒。港大考試頭幾%會有特別的遴選安排去爭取某些獎,會有電郵通知,所以會知道哪些同學被邀請遴選。他認識不少這些人,他們都是non-jupas的。講緊醒,不是精甩邊嗰種,而是自己能夠懂得推斷。讀醫不是只需背書,好學、懂得多睇多學多研究,和有推斷能力,都很重要。他就是在他們身上見到這種這種些特質。所以,港大多收non-jupas, 是有原因的。

作者: Goodluck2022    時間: 23-10-24 16:49

How about IB score
作者: hkpapa852    時間: 23-10-24 16:57

ANChan59 發表於 23-10-24 11:17
新人又扮型,又扮串。

我一向冇你咁好火嘅,都起火。
原來有人話我作嘢唱衰港大

我真係記錯咗, 走去問番個公院醫生, 佢既經歷係咁:

DSE => 暨大醫科 => 深圳港大醫院醫生 => 香港公院醫生

至於港大同中大邊間好?

純計近年DSE收生分數睇, 唔駛拗, 中大完勝
而且現實中, 連一向係港大死忠既港島區名校, 都有大量DSE尖子改去新界

可能因為 港大話 真係變咗 "講大話", 令人失望

當然, 中大醫科都有單負面新聞 - 當年瑜珈波殺妻女既犯人係中大醫科教授

最後提提大家, JUPAS admission score 各科 LQ 其實係唔可信.

某大學既醫科近2年都有收過至少1個中文得2既人, 但點解中文LQ唔係2?

作者: nhi    時間: 23-10-24 17:02

GGMa 發表於 23-10-24 16:41
兒子自己是榜眼,又識不少狀元榜眼,當中有些又醒又勤力 ...

是的,2018年之前mbbs收jupas都超過70%, 100年來收本地高考都超過70%,近幾年覺得non jupas 更勁!所以留jupas 比cu收!
作者: GGMa    時間: 23-10-24 17:08

nhi 發表於 23-10-24 17:02
是的,2018年之前mbbs收jupas都超過70%, 100年來收本地高考都超過70%,近幾年覺得non jupas 更勁!所以 ...
老實講,DSE課程比以前的香港的A level失色。現在越來越多港人去外國讀書,多收non-jupas 確實很正常。
作者: ANChan59    時間: 23-10-24 17:13

hkpapa852 發表於 23-10-24 16:57

你应该同护法讲,不是同我讲。

最衰都係你这些资深会员,又不是港大医科,家人又唔係,以訛传讹。快d认罪唔好死撑!

我出声係因为护法无厘头串我,好好先生都起火。

作者: hkpapa852    時間: 23-10-24 17:17

ANChan59 發表於 23-10-24 17:13
你应该同护法讲,不是同我讲。

最衰都係你这些资深会员,又不是港大医科,家人又唔係,以訛传讹。 ...
咁我啱啱算唔算唱衰中大醫科?

作者: ANChan59    時間: 23-10-24 17:25

hkpapa852 發表於 23-10-24 17:17
咁我啱啱算唔算唱衰中大醫科?

唔算,你讲事实!

你又唔似係中大护法,唔通你係反串?!

作者: nhi    時間: 23-10-24 17:26

GGMa 發表於 23-10-24 17:08
老實講,DSE課程比以前的香港的A level失色。現在越來越多港人去外國讀書,多收non-jupas 確實很正常。 ...

無論dse或者AL都只是入大學的門檻试!無話邊個好,邊個失色!

DSE 有中文,有通識,有部份家長比得起咪避開攞, 表面原因當然就係dse比AL失色....

某院長話要收75%或以上,幾個月後發覺dse失色,即刻改收50%, 都唔夠!坐言起行,當機立斷!

作者: medicine    時間: 23-10-24 17:29

hkpapa852 發表於 23-10-24 16:57
睇留言,無非就係"我個仔好勁,所選擇一定勁",因而容不下任何"其"認爲負面的唱衰.
反正所講内容,全部無從稽考,點講都得.

未達先前所諾,都可以講成

作者: medicine    時間: 23-10-24 17:32

ANChan59 發表於 23-10-24 17:25
唔算,你讲事实!

人地講左啦,自己唔係讀過,個仔又唔係讀E學院,凴乜評論?
作者: hkpapa852    時間: 23-10-24 17:34

ANChan59 發表於 23-10-24 17:25
唔算,你讲事实!

其實兩間大學都政治不正確, 有幾千年文化既中醫唔去推, 走外勾結外國勢力推西醫做神科?

作者: hkpapa852    時間: 23-10-24 17:36

medicine 發表於 23-10-24 17:29
睇留言,無非就係"我個仔好勁,所選擇一定勁",因而容不下任何"其"認爲負面的唱衰.
反正所講内容,全 ...

港大話收7成

其實係:

講大話時先會收7成

如有類同, 純屬不幸, 歡迎對號入座

作者: ANChan59    時間: 23-10-24 18:01

synchro 發表於 23-10-24 14:59
說我是新人?  這account已是2010年登記,但我甚少出文。就算是新會員,也可以發表吧。不用借意貶低別人 ...

寃有頭,債有主,你直接搵medicine ,佢好似係港大,唔使經我。同埋hkpapa852,佢係 lT狗,唔知係唔係港大,我咁樣講,佢唔介意呱!

我買包花生做旁觀鶴就可以了i

作者: medicine    時間: 23-10-24 18:16

ANChan59 發表於 23-10-24 18:01
寃有頭,債有主,你直接搵medicine ,佢好似係港大,唔使經我。同埋hkpapa852,佢係 lT狗,唔知係唔係港大 ...
想卸膊?
響尼個現場出現就要預尼個風險架啦

作者: GGMa    時間: 23-10-24 18:18

ANChan59 發表於 23-10-24 18:01
寃有頭,債有主,你直接搵medicine ,佢好似係港大,唔使經我。同埋hkpapa852,佢係 lT狗,唔知係唔係港大 ...
點解IT狗這個字眼都講得出嘅。。。。。人地介唔介意都。。。。
作者: poonseelai    時間: 23-10-24 18:21

GGMa 發表於 23-10-24 18:18
點解IT狗這個字眼都講得出嘅。。。。。人地介唔介意都。。。。

你無睇 viu tv?

作者: ANChan59    時間: 23-10-24 18:36

佢自嘲自己係中端lT狗,你可以在engineering 个帖睇番。

我讲佢可能唔介意啩!

作者: ANChan59    時間: 23-10-24 18:38

poonseelai 發表於 23-10-24 18:21
你無睇 viu tv?

佢尊重hkpapa852, 才这样问。

作者: hkpapa852    時間: 23-10-24 18:41

你認為IT狗呢個稱呼有問題?
咁請問你如何對待公司入面班 IT support?

作者: hkpapa852    時間: 23-10-24 18:44

poonseelai 發表於 23-10-24 18:21
你無睇 viu tv?
其實Viu TV呢套嘢好片面,講到 IT 好似只有 programmer  一種工種,仲要講到 Programmer 係乜都識
其實唔少 programmer 連點樣重裝 Windows 都唔識

作者: GGMa    時間: 23-10-24 18:46

hkpapa852 發表於 23-10-24 18:41
你認為IT狗呢個稱呼有問題?
咁請問你如何對待公司入面班 IT support?
我唔會加個狗字。你咁enjoy就隨便。
作者: ANChan59    時間: 23-10-24 18:51

medicine 發表於 23-10-24 18:16
想卸膊?
響尼個現場出現就要預尼個風險架啦

你講起新戶口,他/她答你呀嗎!

作者: hkpapa852    時間: 23-10-24 18:52

GGMa 發表於 23-10-24 18:46
係香港既 IT 人,不少地位同待遇真係連人地屋企隻狗都不如
問心,各位上次搵公司既 IT support 係用咩態度?

扮尊重係無意義。所以我先鼓勵有志投身 IT 既年輕人,唔好留係香港做下下把

作者: medicine    時間: 23-10-24 18:58

ANChan59 發表於 23-10-24 18:51
你講起新戶口,他/她答你呀嗎!
如果以"80嵗,食鹽多個你食飯"來爲其論點辯護,你會答理嗎?
作者: GGMa    時間: 23-10-24 19:11

hkpapa852 發表於 23-10-24 18:52
係香港既 IT 人,不少地位同待遇真係連人地屋企隻狗都不如
問心,各位上次搵公司既 IT support 係用咩態度 ...

每個人對人都有不同的態度,不是人人都對IT人態度差的,公司culture都很有影響。我不覺得公司的IT人不被尊重。多年前IT曾經很搶手,個個爭著讀。但有幾年, 很多公司cut人,都大刀闊斧cut IT人。但近年吹AI風,很多公司又加薪請人。可以去到外國做IT工當然好,但競爭都很大。有些學科就是這樣,不是不要人,而是個個學歷都好高,競爭很大。單是讀了電腦仍不夠,還要加埋其他科目,才夠搶手。做IT support相對慘d,通常被人chur。我自己的做法是,會與IT同事keep住好關係,因為多數是我有求於他們。
作者: GGMa    時間: 23-10-24 20:05

hkpapa852 發表於 23-10-24 18:44
其實Viu TV呢套嘢好片面,講到 IT 好似只有 programmer  一種工種,仲要講到 Programmer 係乜都識
其實唔少 ...
ViuTV這套片真的很片面,不明白點解咁多人鍾意睇。香港的編劇就係咁上下。
作者: poonseelai    時間: 23-10-24 20:21

GGMa 發表於 23-10-24 20:05
ViuTV這套片真的很片面,不明白點解咁多人鍾意睇。香港的編劇就係咁上下。 ...

IT只是戲劇場境,並不是介紹這個行業,要講的是人的故事

作者: GGMa    時間: 23-10-24 20:50

poonseelai 發表於 23-10-24 20:21
IT只是戲劇場境,並不是介紹這個行業,要講的是人的故事
當然知道不是介紹行業。
作者: happyfamilybaby    時間: 23-10-24 20:58

GGMa 發表於 23-10-24 14:28
回覆 nhi 的帖子

港大的Enrichment Year就是每個人都在這一年可以有很好的機會去擴闊視野,有人要讀master ...
如果真係咁,Enrichment Year又安排得幾好。想請問,enrichment year如果去外國大學讀,咁要自己給學費嗎?

作者: GGMa    時間: 23-10-24 21:17

happyfamilybaby 發表於 23-10-24 20:58
如果真係咁,Enrichment Year又安排得幾好。想請問,enrichment year如果去外國大學讀,咁要自己給學費嗎? ...

是否需要交學費,視乎讀什麼課程。如果EY是讀master或undergraduate或者是一些不叫exchange 的課程,就要交海外大學的學費,但就不用交港大的學費。如果是exchange, 便要交港大的學費,但不用交海外大學的學費。另外,在大概year 2暑假的時間,會收到電郵,告知有獎學金可申請。應該差不多個個同學都會申請(除非是overlook了)。只需要寫很短的類似personal statement 的東西(三幾百字的篇幅),學校就會幫同學match那一個獎學金最適合。當時兒子和好幾個成績比較好的相熟同學,每人有10萬元 。有好幾個跟兒子入了同一間海外大學的同學,有5萬。有2萬,3萬的都有不少同學。雖然不知道是否人人都有獎學金,但以兒子認識的同學來推斷,全級都應該有很多同學有獎學金,只是金額多少的分別 (相信是根據year 1+2的成績和海外大學學費來決定獎學金的多少的)。兒子當時說,有相熟同學去英國exchange 半年,成績是average, 但都有兩萬元。所以很多同學都很開心。當然,以上講的是兒子那年的情況。獎學金金額是否每年都一樣,我就不清楚。

附註:除master及undergraduate 課程要交學費,當時只見Bristol的半年課程咁奇怪不當做exchange programme而要交學費。其他所有的exchange programmes都不用交學費。

作者: 猴子爸    時間: 23-10-24 22:07

GGMa 發表於 23-10-24 16:41
兒子自己是榜眼,又識不少狀元榜眼,當中有些又醒又勤力 ...
现在港大医学院都明说了,不会stick to 75% jupas这条线,既然很多non-jupas都醒爆,既然越来越多醒爆DSE学生都选中大医学院,既然港大没有什么特别责任要维持jupas这条线,为了不输给中大,港大的non-jupas的比率只会越来越高, 随时变成75% non-jupas或更高。你儿子看到很多non-jupas学生醒爆的一面,但DSE学生又有没有什么特别的优势?

作者: nhi    時間: 23-10-24 22:11

GGMa 發表於 23-10-24 21:17
是否需要交學費,視乎讀什麼課程。如果EY是讀master或undergraduate或者是一些不叫exchange 的課程,就要 ...
公子是榜眼,admission 後有冇通知會有exchange scholarship 呢?
另exchange quota 是全hku students compete 嗎,soly for mbbs 的exchange quota 有幾多呢?

作者: GGMa    時間: 23-10-24 23:13

nhi 發表於 23-10-24 22:11
公子是榜眼,admission 後有冇通知會有exchange scholarship 呢?
另exchange quota 是全hku students comp ...

當年榜眼沒exchange scholarship, 而是有每年學費全免、每年住hall津貼及每年的現金津貼。因有同樣成績的同學去了中大,所以知道兩間的獎學金總數相若。

兒子EY去外國讀書那年,本以為因不用交港大學費,所以那年的免學費獎學金是不適用的(因每次都是交完學費,過兩個月就收到同額獎學金)。但原來就算EY那年不用交港大學費,學校也會給等同港大學費的獎學金的。上文提及的10萬元獎學金,是先前完全不知道的,因是給所有人申請的。因此,EY那年兒子有10萬+等同港大一年學費+每年現金津貼。

Exchange quota方面,mbbs同學會收到兩個list。第一個list是專給準備報EY的同學的,當中有齊所有港大醫學院跟不同大學及機構有協議的課程或項目,當中包括master, undergraduate programmes及exchange programmes和義工服務。如果同學不想參加第一個list的exchange programmes, 也可參加第二個list, 即港大全校都可申請的exchange programmes。當中會寫明每間大學有幾個exchange quota,及每個faculty有幾多個quota (如有限制)。可能醫學院夠大,所以給醫學院的quota都不少。

作者: nhi    時間: 23-10-24 23:16

GGMa 發表於 23-10-24 23:13
當年榜眼沒exchange scholarship, 而是有每年學費全免、每年住hall津貼及每年的現金津貼。因有同樣成績的 ...
Thank you!
作者: nhi    時間: 23-10-25 01:26

猴子爸 發表於 23-10-24 22:07
现在港大医学院都明说了,不会stick to 75% jupas这条线,既然很多non-jupas都醒爆,既然越来越多醒爆DSE学 ...

一個17歲的dse graduate, 家庭背景好的滿口英文,有些地區名校或者band 1C校的學生英文好可能只係dse 4 或5入醫學院,佢地無論soft skill 或者social skill, 相對歐美名校畢業都處於劣勢,面試時一清二楚,兩者沒有可比性。咁點解唔盡量收多些post graduares?每年都有數百個first honours 報?
IB 或者AL考生整體資源上都比dse多!明顯地他們都比dse考生all round! 咁點解唔收多些IB, AL?

原因有以下幾點

1. DSE才是香港真正的大學入學試。在情在理應該是主要的生源基地。
2. DSE考生在醫學院的表現一向優異,醫學院有internal figures. 優異是指成績優異,並非空乏的『醒爆』。
3. 給基層有上流機會 (雖然现在已經比較少基層考入醫學院)。
4. Post graduate同dse applicant 直接比並不公平,大家起點不同,醫學院也要看applicant 的endogenous potential. 所以cu每年從幾百個post graduate 中揀20多個,過程是殘酷的。
4. 無論jupas or non jupas 都有太多人報medic, 但quota 唔夠,無辦法。QUOTA 已經唔少,近十年已經由250人加到590人!
5. UK AL 3A就可以讀醫, AL 3A=DSE 3科5,都無話讀唔成!所以醫學院定於6科36分完全是面子工程!今年中大6科34/35都有機會面試!

祝大家好運!

作者: happyfamilybaby    時間: 23-10-25 07:47

GGMa 發表於 23-10-24 21:17
是否需要交學費,視乎讀什麼課程。如果EY是讀master或undergraduate或者是一些不叫exchange 的課程,就要 ...
多謝你詳盡的資料!
作者: Rpp    時間: 23-10-25 08:35

GGMa 發表於 23-10-24 18:46

佢哋都熟曬,唔熟唔會叫852IT狗,金融狗,形容做到積咁,自嘲服從命令。如果叫醫生狗,班人肯定跳出來喊打喊殺,網上潮語之嘛,個人認為。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5