教育王國

標題: QC vs SJC [打印本頁]

作者: bblovepigpig    時間: 23-6-23 08:50     標題: QC vs SJC

小朋友本身中、英文較強,兩間都心儀。有玩樂團及體育項目,成績穩定級頭band 1,想知道兩間學校師資、學習風氣及文化如何,請賜教應如何選擇,thanks!
作者: 2jkidsfather    時間: 23-6-23 09:23

bblovepigpig 發表於 23-6-23 08:50
小朋友本身中、英文較強,兩間都心儀。有玩樂團及體育項目,成績穩定級頭band 1,想知道兩間學校師資、學習 ...
有玩體育項目,不代表SJC會「欣賞」你小朋友。
當然QC行先。

作者: 0030    時間: 23-6-23 09:32

分別自一自二得唔得
作者: 猴子爸    時間: 23-6-23 10:29

2jkidsfather 發表於 23-6-23 09:23
有玩體育項目,不代表SJC會「欣賞」你小朋友。
當然QC行先。

聽聞SJPS小六級前列的學生,都會去QC,現在是否還是這樣

作者: 2jkidsfather    時間: 23-6-23 10:38

猴子爸 發表於 23-6-23 10:29
聽聞SJPS小六級前列的學生,都會去QC,現在是否還是這樣?
Yes

作者: Sabina-Sabina    時間: 23-6-23 12:24

猴子爸 發表於 23-6-23 10:29
聽聞SJPS小六級前列的學生,都會去QC,現在是否還是這樣?

會考年代主要 是會考放榜日轉會,從 SJC 過檔 QC。

作者: Sabina-Sabina    時間: 23-6-23 12:25

英文較強:聖若瑟小學是英文小學,英文較強在 SJC 沒有太大優勢,在 QC 初中時期會有絕對優勢,不過初中過後,大家都習慣英文教學後,優勢會漸漸消失。

中文較強:可能在 SJC 會比較有一點點優勢,在 QC 基本上沒有區別,小學成績靠前的多數語文成績比較好的學生。

有玩樂團:兩傢學校都有樂團,個人樂器對個人成長肯定有很大影響,玩樂團對個人成長恐怕沒有太大幫助,對升學沒有幫助。

體育項目:SJC 在學界比賽會玩的比較多,不過,在 QC(除羽毛球、乒乓球以外)能做代表、上場的機會比較多(因為競爭對手沒那麼多)。

成績穩定級頭band 1:兩家學校之間的學術成績保持一定差距,如果說中一收生成績差不多,在 QC 讀書的成績升值就太大;如果說中一收生成績本身就有一定差距,成績好的選擇 QC 會比較多,不過這代表入讀 SJC 可以考得比較靠前。

官校、全資助的津貼中學 其實師資沒有太大差異。

學習風氣:要成績優異,肯定要靠自己,兩家都老牌名校,學校提供的絕對足夠,而且一視同仁,有人狀元榜眼,有人掙扎求存,都是自己的造化。

文化:官校,你自己喜歡做什麼,自己去做就好啦,球鞋、風褸、短褲、學校食堂、外賣、外面吃隨意。教會學校:基督學校修士會,需要尊重教會。

最後,還是根據自己想到達的什麼目標來選擇學校比較好。

作者: tommychoi1985    時間: 23-6-23 13:44

讀書而論,QC搶晒全港各學校級頭既學生,對比佢既DSE成績,其實依家既QC真係仲咁好嗎?
作者: tpmon    時間: 23-6-23 14:09

bblovepigpig 發表於 23-6-23 08:50
小朋友本身中、英文較強,兩間都心儀。有玩樂團及體育項目,成績穩定級頭band 1,想知道兩間學校師資、學習 ...

QC 較高班。

全港只有喇沙 與 QC 同 level。

如自行想報2間最好的官津男校,就喇沙+QC。

作者: 猴子爸    時間: 23-6-23 14:34

tpmon 發表於 23-6-23 14:09
QC 較高班。

2022DSE成績,SJC好過LSC
今年運動方面, SJC也取得很多冠軍。

當然,整體校譽來講,LSC還是高於SJC的。

作者: mimi222shi    時間: 23-6-23 14:47

朋友皆認為
QC是男校之首

作者: ANChan59    時間: 23-6-26 08:13

回覆 mimi222shi 的帖子

他們有什麼原因呢?
作者: alsonl    時間: 23-6-26 08:28

tpmon 發表於 23-6-23 14:09
QC 較高班。

好似LS級頭都去左QC

作者: hiuching8    時間: 23-6-26 09:17

alsonl 發表於 23-6-26 08:28
好似LS級頭都去左QC
一個半個唔出奇,但肯定唔係普遍現象,LSC學生好團結
作者: rsx    時間: 23-6-26 09:43

alsonl 發表於 23-6-26 08:28
好似LS級頭都去左QC
我認識一個正是, 依家準備DSE了
作者: rsx    時間: 23-6-26 09:47

tommychoi1985 發表於 23-6-23 13:44
讀書而論,QC搶晒全港各學校級頭既學生,對比佢既DSE成績,其實依家既QC真係仲咁好嗎?
我反而想知最top以外中下游果班, 小學band one 轆入果班成績是怎樣?增值率是否很高?否則QC如何keep到神級地位???
作者: 簡單啲來講    時間: 23-6-26 10:20

rsx 發表於 23-6-26 09:47
我反而想知最top以外中下游果班, 小學band one 轆入果班成績是怎樣?增值率是否很高?否則QC如何keep到神級地 ...

QC 有一半係神級學生(自行)就夠了,睇下有小學部男校,邊間能外招一半神級學生,然後另外一半都系band1學生?

作者: 猴子爸    時間: 23-6-26 10:47

rsx 發表於 23-6-26 09:47
我反而想知最top以外中下游果班, 小學band one 轆入果班成績是怎樣?增值率是否很高?否則QC如何keep到神級地 ...

QC 21-22 S6 126人,假設自行top學生有43人,佔33%。其他基本上是band 1學生(音體band 2生只是非常少數)。

22DSE 5+:英文61%
數學81.7%
中文26.2%

在英文和數學上,應該有增值。相反,中文就落後了。

基本上,如果想增值中文,不要入男校。

作者: Ababe    時間: 23-6-26 10:52

如想㨂一間專注學業及人品培育好既,以下幾間應該邊間較理想?
LS, SPCC, QC, SPC, DBS
作者: 猴子爸    時間: 23-6-26 10:58

Ababe 發表於 23-6-26 10:52
LS, SPCC, QC, SPC, DBS ...
我觉得是:SPCC > QC > SPC > LSC > DBS

作者: 簡單啲來講    時間: 23-6-26 11:14

Ababe 發表於 23-6-26 10:52
LS, SPCC, QC, SPC, DBS ...

宗教學校重人品。

作者: mimi222shi    時間: 23-6-26 17:41

ANChan59 發表於 23-6-26 08:13

他們有什麼原因呢?

無特別問原因
他們的兒子都曾就讀港九區傳統名男校
全部係前輩

講QC係男校第一,正常無人會質疑......既

作者: 2jkidsfather    時間: 23-6-26 18:10

猴子爸 發表於 23-6-26 10:47
QC 21-22 S6 有126人,假設自行top學生有43人,佔33%。其他基本上是band 1學生(音體band 2生只是非常少數 ...
增值中文」-- 今時今日未必「需要」了。
神科開始不用要好勁的中文科DSE成績
M1/M2 出場了

作者: 猴子爸    時間: 23-6-26 18:39

2jkidsfather 發表於 23-6-26 18:10
「增值中文」-- 今時今日未必「需要」了。
神科開始不用要好勁的中文科DSE成績
M1/M2 出場了

今時今日,通識pass/fail, 中文唔洗一定要好掂,M1/M2被重視 =
男校/理科人抬頭囉

作者: Poyau    時間: 23-6-26 20:20

猴子爸 發表於 23-6-26 18:39
今時今日,通識pass/fail, 中文唔洗一定要好掂,M1/M2被重視 =
男校/理科人抬頭囉
...

來年女生優勢可望收窄

作者: Szetimmy0225    時間: 23-6-26 20:41

猴子爸 發表於 23-6-26 18:39
男校/理科人抬頭囉
...

對班和尚仔係好消息。

作者: ANChan59    時間: 23-6-26 23:21

mimi222shi 發表於 23-6-26 17:41
無特別問原因
他們的兒子都曾就讀港九區傳統名男校
全部係前輩

何謂第一可以有很多角度,只計狀元數目?整體公開試成績?運動?音樂?STEM?國際性比賽⋯⋯

作者: tky111    時間: 23-6-27 00:25

回覆 alsonl 的帖子

以我所知,喇小上年級一既,唸都冇唸過要報QC. 反而頭果批大部份上LSC, 唔排除有D 轉去SPCC
作者: 簡單啲來講    時間: 23-6-27 07:59     標題: 回覆樓主:

港島top男仔會擺自一QC,其他住九龍新界都系自一LSC,所以三私一直QC很少,其實QC都比咗唔少offer,佢哋唔係擺自二,就係就係已有神直。地點所限。

作者: Ababe    時間: 23-6-27 09:28

聽聞QC自行每間小學大多只㨂一人,唔知係咪真。九龍區小學比較少報QC,或許因為始終唔想兩間自行都搏晒QC+LS。咁住九龍同區既自一㨂LS,唸住抽奬,甚或叩門都㨂番LS。
作者: mimi222shi    時間: 23-6-27 09:59

ANChan59 發表於 23-6-26 23:21
何謂第一可以有很多角度,只計狀元數目?整體公開試成績?運動?音樂?STEM?國際性比賽⋯⋯
...

朋友圈一直公認QC係男校第一
咁唔係既話,想請教閣下,邊間至“應該”係公認第一

作者: ANChan59    時間: 23-6-27 10:38

mimi222shi 發表於 23-6-27 09:59

各取所需啫

作者: 猴子爸    時間: 23-6-27 10:47

mimi222shi 發表於 23-6-27 09:59

你嘅朋友圈係咁諗,但我都識另一個朋友圈,會認為DBS先係:勁IB成績、ok DSE成績、top學界運動音樂數學科學etc嘅成績、校舍、資源、學生背景、畢業生網絡等等。
至於喇沙支持者,會認為DBS有嘅,佢哋都有,只差冇IB同埋唔使俾學費。

作者: 簡單啲來講    時間: 23-6-27 11:45     標題: 回覆樓主:

TSL今年QC比咗3,4個offer。佢哋揀DBS,唔人揀QC
另外有LSC就唔會山長水長來讀QC

作者: PTL_L    時間: 23-6-27 11:46

返嚟喇!返嚟喇!人哋問QC SJC,港島人主要target 呢兩間,唔好再講咩LSC DBS咁多喇
作者: Sing13    時間: 23-6-27 12:05     標題: 回覆樓主:

QC成績未必是男校最top,但历年状元數目就是。
出狀元全港三甲是SPCC,女拔,QC
有依樣加持,點都比band1 A高少少。
相反如果唔能够持續出狀元,就算前兩者都唔是咁神。

作者: mimi222shi    時間: 23-6-27 14:27

PTL_L 發表於 23-6-27 11:46
返嚟喇!返嚟喇!人哋問QC SJC,港島人主要target 呢兩間,唔好再講咩LSC DBS咁多喇 ...
EK特色
係度蒲左咁多年都無變

作者: llked    時間: 23-6-27 14:29     標題: 回覆樓主:

Deleted

作者: Nbranson    時間: 23-6-27 20:22

SJPS P6 年年考頭十名嘅一半以上都去咗QC....  齋講讀書兩間學校有距離.... 講DSE成績... QC所有科都高SJC 全港排名十名左右.... 反過嚟講QC 中一收曬所有港島九龍學校全級頭幾名嘅學生, 但係個output 只係好傳統名男校排名幾名其實成績一啲都唔算好好.... 再諗下佢哋完全都唔著重運動同其他技能發展,好多運動佢哋都係division2 3.... 作為一間男校真係好悶.  如果想個仔做AO醫生淨係讀書qc一定啱,但係如果想佢開心啲醒目仔啲, 其他注重運動嘅名男校就更加好囉!  過去幾年,以我所知每年都有幾個qc嘅top學生覺得讀得太悶已經轉咗去中半山間男女校度讀lu....
作者: Nbranson    時間: 23-6-27 20:33

其實我唔明點解咁多人以為DBS讀書好勁,喺大學入面嘅神科,DBS 畢業生嘅入讀人數不嬲都唔係多同LS SJC ....等等差唔多都係幾個十個, DBS 著重運動到一個程度係老師可以叫你唔洗注重學業淨係打波就得, 咁樣反而成為其他男校同佢爭運動叻而又想讀書嘅S1學生嘅一個selling point la..... 講佢嘅ib成績其實唔會好得過幾間新派嘅直資中學la...
作者: rsx    時間: 23-6-28 09:13

Nbranson 發表於 23-6-27 20:22
SJPS P6 年年考頭十名嘅一半以上都去咗QC....  齋講讀書兩間學校有距離.... 講DSE成績... QC所有科都高SJC  ...

我唔多認同division低就等於唔著重運動,你意思係攞到奬先叫有運動?好多學校例如SPC運動唔夠人黎但課外活動及運動多不勝數!

另外其實我自己覺得好注重運動嘅DBS當中都有不少學生DSE成績好好,但問題係會唔會同一人?即係同一個人運動去到grade one而公開考試成績又標青,我相信一定有,但究竟有幾多個?一兩個?十零個?定幾十個?
最終以或然率估計,大家都諗到運動叻嘅成績普遍拉低學校平均成績及排名!
學校政策及學生選擇,都係各取所需自然配對啫!

作者: Nbranson    時間: 23-6-28 09:51

其實QC有全香港所有中學最好嘅運動配套喺身邊, 行出學校五分鐘已經有國際標準游泳,網球場田徑場草地足球籃球, 不過你極少見到佢哋啲學生用.... 校內運動氣氛一啲都唔熱切.... 除咗羽毛球你會見到注重少少其他運動就算打得好,入到四強決賽,個校長都唔會去打氣,呢啲就係一貫政府學校嘅做法... 比利羅士都係咁. 另一樣我最唔明解, 佢先天小六都已經收曬港島區九龍名小學辯論比賽奧數得獎者, 但係上到中學佢哋呢方面嘅成績又唔係標清.  都係嗰句想個仔讀書叻個仔又有料到嘅就入QC, 但係如果個仔只係一般讀書叻但係運動或者校外活動又想更進一步就可以諗下其他一線學校.
作者: Zleep    時間: 23-6-28 09:58

Nbranson 發表於 23-6-28 09:51
其實QC有全香港所有中學最好嘅運動配套喺身邊, 行出學校五分鐘已經有國際標準游泳,網球場田徑場草地足球籃 ...
咁借問聲前輩,如果純讀書,qc 定spcc 好?(不計較地點車程的話)

ls 有7班,有band 2生,有運動生,是否比較易心散?
sjc,spc 相對弱小小,對比上面3間,對嗎?

作者: Nbranson    時間: 23-6-28 10:09

可以睇下有位師兄係呢個版做咗嘅全港dse成績比較.... QC 長期第三其實都已經比SJC LS SPC YW有一d距離.... 中英文就畀spcc差啲law... SPCC DGS 學術上明顯係自己嗰一班
作者: Nbranson    時間: 23-6-28 10:14

DBS LS SJC YW 呢啲著重運動嘅男校大把band2學生啦.... 過去幾十年都係咁.... 就係有呢啲學生學校先至精彩啲, 呢啲學校先會出到咁多醒目仔. 你覺得間學校個個都係nerd 個個小息喺走廊睇書, 對你個仔好咩? 呢啲學校讀書讀得叻嘅自然會入種子班... 根本係社會嘅一個預演.  淨係得band one學生諗起間可靠都悶
作者: Zleep    時間: 23-6-28 10:26

Nbranson 發表於 23-6-28 10:14
DBS LS SJC YW 呢啲著重運動嘅男校大把band2學生啦.... 過去幾十年都係咁.... 就係有呢啲學生學校先至精彩 ...
咁以你見解係如果性格係活潑開朗男孩,易結識朋友的,而且又玩得的(呢度指普通小朋友玩果隻,不是指特異功能運動/音樂果d)

小學是津小1線級頭,應該點排? SPCC > LS > QC ?

作者: 猴子爸    時間: 23-6-28 10:44

Nbranson 發表於 23-6-27 20:33

其實我唔明點解咁多人以為DBS讀書好勁,喺大學入面嘅神科,DBS 畢業生嘅入讀人數不 ...

「講佢嘅ib成績其實唔會好得過幾間新派嘅直資中學la... 」DBS嘅IB又真係好得過幾間新派直資中學㗎

圖片附件: myimage.jpg (23-6-28 10:44, 796.56 KB) / 下載次數 3
/forum.php?mod=attachment&aid=MzY4ODQzfDY3MGUzYzIwfDE3MjcxNjQ3MDZ8MA%3D%3D

作者: 猴子爸    時間: 23-6-28 10:52

Nbranson 發表於 23-6-27 20:33

其實我唔明點解咁多人以為DBS讀書好勁,喺大學入面嘅神科,DBS 畢業生嘅入讀人數不 ...

你所講嘅「打波唔使上堂嗰d」係運動人班,佢哋嘅精英班仍係好top嘅,而overall 英文level應該係男校之首,SJC會唔會係第二呢(雖然2022 DSE 5+輸咗俾QC一個馬鼻)

作者: 簡單啲來講    時間: 23-6-28 10:58     標題: 回覆樓主:

SPCC>DBS>LSC(九龍新界)=QC(港島)>SPC>SJC>YW>九華(九新)=港華(港島)>高主教,響我哋學校大部分應該都認可呢個排位

作者: Nbranson    時間: 23-6-28 11:15

Zleep 發表於 23-6-28 10:26
咁以你見解係如果性格係活潑開朗男孩,易結識朋友的,而且又玩得的(呢度指普通小朋友玩果隻,不是指特異功 ...

我覺得幾適合, 身邊都有呢啲學生, 你係好靜好乖好有禮貌嘅學生入SPCC QC 好啱, 如果個腦轉得好快鍾意同人接觸講嘢就 LS 呢啲一線男校 la.... 當間都係好學校

作者: 猴子爸    時間: 23-6-28 11:29

簡單啲來講 發表於 23-6-28 10:58

應該比較少學校係鍾意DBS多過LSC/QC,連DBS嘅至愛APS上年都有更多人入LSC.

作者: savantqq    時間: 23-6-28 11:43

作者: 簡單啲來講    時間: 23-6-28 11:48

猴子爸 發表於 23-6-28 11:29
應該比較少學校係鍾意DBS多過LSC/QC,連DBS嘅至愛APS上年都有更多人入LSC.

係因為DBS冇派咁多early bird佢哋才轉呔。所以各中原因要當年APS畢業人講囉,外人以為鐘意LSC呢,其實3私1直大部分人都系鐘意DBS多點

作者: 猴子爸    時間: 23-6-28 12:01

簡單啲來講 發表於 23-6-28 11:48
係因為DBS冇派咁多early bird佢哋才轉呔。所以各中原因要當年APS畢業人講囉,外人以為鐘意LSC呢,其實3私1 ...

DBS冇派咁多early bird, 就去晒LSC, 嘩,LSC好似可以隨便入咁,APS都真係幾犀利

作者: PTL_L    時間: 23-6-28 12:07

猴子爸 發表於 23-6-28 12:01
DBS冇派咁多early bird, 就去晒LSC, 嘩,LSC好似可以隨便入咁,APS都真係幾犀利
...
你唔知㗎咩?3私一直不嬲無敵,不過限於EK!
作者: 簡單啲來講    時間: 23-6-28 12:08

猴子爸 發表於 23-6-28 12:01
...

事實就係LSC真系收咁多,難道抽獎突然抽入咁多咩?人哋就係有實力囉,DBS唔要,照樣有神校要。

作者: mimi222shi    時間: 23-6-28 12:14

簡單啲來講 發表於 23-6-28 10:58

一講排位就好敏感,因為有啲實要爭第一
呢個排名,我會認同呢2間
SPCC(直資頭位)

QC(男校頭位)

作者: Nbranson    時間: 23-6-28 12:59

家長就覺得qc係男校第一.... 但係你問中學人學生佢哋就唔覺得qc係第一.  淨係得讀書, 其他嘢體育音樂辯論制服團體課外活動表演都唔係好覺佢哋
作者: ckcleung    時間: 23-6-28 16:30

原來真係有萬特拉效應,好多人覺得SJC 體育好好勁,如果吾計DB同LS,St Joe 仔應該第三卦。

事實係,St Joe體育總體仲要輸俾港華,九華甚至SP boy..

不過,今界佢又真係有機會升上第四,甚至第三既
作者: Sing13    時間: 23-6-28 17:17

猴子爸 發表於 23-6-28 10:44
「講佢嘅ib成績其實唔會好得過幾間新派嘅直資中學la... 」DBS嘅IB又真係好得過幾間新派直資中學㗎

...

如果用海外課程考試計,咁冇IB,有Alevel 既學校,四科A*又是否算狀元?恐怕其他學校Alevel狀元比DBS IB狀元比例更高。
論海外課程考試,香港大部分直資學校所取得成績都遠比全球平均成績高。
既然香港主流中學都有設有DSE課程,咁用DSE嚟比好合理,DBS既DSE成績大概是band1 B中游。

作者: Sing13    時間: 23-6-28 17:27

Nbranson 發表於 23-6-28 12:59
家長就覺得qc係男校第一.... 但係你問中學人學生佢哋就唔覺得qc係第一.  淨係得讀書, 其他嘢體育音樂辯論制 ...

唔出奇,QC得四個班,其他男校幾個班?體育爭霸,點同專業運動員鬥?
如果著重學術,就去學術好既學校。
如果著重體育,就去體育好既學校。

作者: 猴子爸    時間: 23-6-28 17:45

Sing13 發表於 23-6-28 17:17
如果用海外課程考試計,咁冇IB,有Alevel 既學校,四科A*又是否算狀元?恐怕其他學校Alevel狀元比DBS IB狀 ...

呢樣嘢我都想問,年年只會報DSE同埋IB狀元,但冇乜人會理邊個係IAL狀元,係咪IAL冇咁值錢?
用DSE比較當然合理,但DBS呢個case, 如果ignore佢嘅IB, 而classify佢做B1B, 又好似唔係好妥。

作者: PTL_L    時間: 23-6-28 17:53

猴子爸 發表於 23-6-28 17:45
呢樣嘢我都想問,年年只會報DSE同埋IB狀元,但冇乜人會理邊個係IAL狀元,係咪IAL冇咁值錢?
用DSE比較當然 ...
係,讀IB貴好多,要物有所值
作者: tommychoi1985    時間: 23-6-28 22:37

ckcleung 發表於 23-6-28 16:30
原來真係有萬特拉效應,好多人覺得SJC 體育好好勁,如果吾計DB同LS,St Joe 仔應該第三卦。

事實係,St Joe ...

你既排名邊度來架? SJC足球籃球全港冠軍,遊水都有一個grade冠軍喔。其實純讀書SPCC成績一定係第一,本人家人就係讀SPCC。其實我會將幾間男校都當同一個grade,揀邊間其實比我揀我會諗就唔就返學同埋學校style是否純讀書或者讀書ECA等兼備。本人小兒讀緊SJPS,講真如果到時P6成績好好我都唔打算比佢轉QC,因爲太悶。亦都唔會考慮DBS因爲家住港島,DBS太遠同埋聽講依家風氣唔係咁好...其實有時真係唔使排成咁..比來比去..每間學校都有佢既特色,最緊要小朋友讀得開心有助個人發展。其實間間都會出好多優秀既人才。
作者: ckcleung    時間: 23-6-28 22:50

回覆 tommychoi1985 的帖子

你search hkssf.org.hk 中銀紫荊杯,有齊各校分數,可以睇晒近十年各校總分
作者: Nbranson    時間: 23-6-29 01:38

其實點解要夾硬攝SPC落去?呢間學校由津貼搞一大輪變直資其實都冇乜大分別... 不嬲啲人討論一線男校都係DBS LS SJC YW ... 已經越嚟越少人會擺WY SPC 埋去討論.... 成績係保持住但係運動好似足球籃球游水欖球水球又或者音樂中英辯論奧數steam 後兩者同嗰幾間一線男校都有段距離....
作者: Sing13    時間: 23-6-29 03:42

Nbranson 發表於 23-6-29 01:38
其實點解要夾硬攝SPC落去?呢間學校由津貼搞一大輪變直資其實都冇乜大分別... 不嬲啲人討論一線男校都係DBS ...

我覺得你對近年DSE各校成績唔是好update。
我個人認為體育成績是學術成績既配菜,反正去到高年級都冇時間玩,又唔是做專業運動員,主菜唔掂,配菜幾好都冇用。

對學校而言,學生能文能武,全人發展。而且名校唔輸得。
對學生而言,體育叻既同學術叻既是唔是同一批人。
對我依啲自私既家長而言,有得參加校隊去打下校際賽就夠,輸贏有咩所謂。去同專業運動員做啦啦隊,唔得閒啊。

作者: 73662710    時間: 23-6-29 07:17

Nbranson 發表於 23-6-29 01:38
其實點解要夾硬攝SPC落去?呢間學校由津貼搞一大輪變直資其實都冇乜大分別... 不嬲啲人討論一線男校都係DBS ...
SPC DSE成績近年穩入男校前三
作者: rsx    時間: 23-6-29 08:56

Sing13 發表於 23-6-29 03:42
我個人認為體育成績是學術成績既配菜,反正去到高年級都冇時間 ...

非常讚成你的觀點,主菜同配菜!
聽了不少學生無論成績點差只要運動出衆都會被挖角入某某名校!
唔明為何有人會為咗呢間餐廳嘅配菜好食而來,主菜難食也冇所謂!最終都係因為入到名校自我感覺良好,但成績又唔係果個級數,何必呢!

作者: 猴子爸    時間: 23-6-29 09:37

我個人認為體育成績是學術成績既配菜,反正去到高年級都冇時間 ...

我識d家長係驚自己仔女打波太叻,想棄學業走職業路線,所以一早講定,喺學界點叻都好,一定要上高中入大學。
聽過一個case, 由名校轉入運動型中學,之後想轉全職運動員,結果半路已經學壞沉淪(現現實實,龍蛇混雜),冇得返轉頭。該名校好多人都知,家長們都引以為鑑。

作者: 猴子爸    時間: 23-6-29 11:14

tommychoi1985 發表於 23-6-28 22:37
你既排名邊度來架? SJC足球籃球全港冠軍,遊水都有一個grade冠軍喔。其實純讀書SPCC成績一定係第一,本人 ...

要選校時,始終要比一下的, 只是同rank的,就無謂再比高低了。以普遍人的認知計算,我估計是這樣:

(Inalphabetical order)

1.
DBS, LSC, QC

2.
SJC, SPC

3.
KC, WYHK,WYK,YW

作者: Sing13    時間: 23-6-29 12:14

猴子爸 發表於 23-6-29 11:14
要選校時,始終要比一下的, 只是同rank的,就無謂再比高低了。以普遍人的認知計算,我估計是這樣:(Inalpha ...

我個人會將SPC同DBS換一换位。
睇資料DBS DSE六班,IB两班(唔知是否update)
主流DSE四級以上百分比,好多年都未上過70%。大概同圣言差唔多,如果只計DSE,屬3吧。
現時既YW應該可入2。

作者: PTL_L    時間: 23-6-29 12:59

其實作為身邊一個有運動仔而嚟緊都會升讀上面其中一間學校嘅家長,相信有非黑(揀注重運動嘅學校嘅小朋友必定做職業運動員)即白(相反唔係)想法嘅家長,小朋友係冇玩運動,要釐清番「運動生未必一定係職業運動員」所以根本唔會有主菜、配菜之分!

而家小朋友好多能力好高,我身體識唔少文又得武又得嘅學生,呢班運動生就係因為讀書成績ok,先可以放咁多時間落運動項目上(我小朋友一星期7日,最多係可以7日都玩運動,平均一星期四日走唔甩,成績尚可,所以先有機會升讀上面其中一間),咁作為運動生家長非常明白,用咁多時間起體育上,成績一定唔會好優異,但會學識取捨,對於我哋家庭嚟講,男仔係要兩者兼備,不過魚與熊掌,係辛苦同吃力,冇娛樂咁濟、最好係「冇咩時間打機」因為一有時間就要處理學業,時間分配要好好。

我哋亦都清楚同明白,運動係汰弱留強,唔裝備好自己,能力不足,好快會有止步嘅一日,但會唔會後悔?唔會,因為我哋從來冇放棄學業,亦無諗過做職業運動員,只係想小朋友可以起讀書階段東玩玩西玩玩,明白要成功就要付出,訓練毅力、意志同識到班志同道合嘅好友,大個咗出嚟做嘢聚餐時,仲可以攞出嚟講,哈哈大笑就夠喇!

作者: 猴子爸    時間: 23-6-29 13:24

Sing13 發表於 23-6-29 12:14

SPC 升上1, DBS跌落去2, YW升上2。
大家同意嗎?

作者: 73662710    時間: 23-6-29 14:23

猴子爸 發表於 23-6-29 13:24
大家同意嗎?

Overall, DBS definitely in 1
SPC can be promoted to 1.

YW in 2 no problem.

作者: PTL_L    時間: 23-6-29 15:07

你小朋友做過未?去到中學,唔到你話事喇,年輕人要有自主權,學校同儕支持運動員嘅氛圍,連父母、舊生都會影響到,呢個係建立歸屬感其中一部分,如果你冇經歷,係唔會有呢啲經驗!
其實而家,好多小朋友係可以做到兩者兼得嘅,就津校-LSC SJC、直資-DBS YW就已經話咗俾你知,佢哋嘅學生係文武兼備!

作者: Calaci    時間: 23-6-29 15:13

猴子爸 發表於 23-6-29 13:24
大家同意嗎?

YW應該未能吧,加上近年插班收生要求都唔高

作者: Sing13    時間: 23-6-29 15:43

PTL_L 發表於 23-6-29 15:07
你小朋友做過未?去到中學,唔到你話事喇,年輕人要有自主權,學校同儕支持運動員嘅氛圍,連父母、舊生都 ...

如果你既小朋友是體育特長入中學,到時想唔去訓練都唔得。另外名校唔輸得,名次唔好既就唔搞。

另一個例子,一個女仔入到某band1女校,系升中profolio冇寫過有體育特長,亦冇參加過任何體育比賽。
呈分結束後開始玩籃球,玩左幾個月,升中一後於是參加學校籃球隊,發現參加籃球隊員唔是分叻同唔叻,而是分識同唔識,於是變成咗籃球隊主力,參加校際賽,此校水平只能夠水兵對水手。小組賽出局,但係籃球隊識到全校好多朋友。
然後係游水堂游到級一級二,於是老師邀請下又入左學校泳隊。開始泳隊之旅。

何須在乎學校體育叻唔叻呢?玩體育亦毫無壓力。

作者: Sing13    時間: 23-6-29 15:44

Calaci 發表於 23-6-29 15:13
YW應該未能吧,加上近年插班收生要求都唔高

睇最近兩年DSE成績,唔會差過同組其他。

作者: PTL_L    時間: 23-6-29 15:51

Sing13 發表於 23-6-29 15:43

如果你既小朋友是體育特長入中學,到時想唔去訓練都唔得。另 ...

其實唔駛諗太多,去到中學,決定權往往起小朋友手上,你想佢唔去訓練都冇可能嘅!另外,我都識人運動入名校,但玩咗一年校隊就堅持唔再玩,學校係奈佢唔何!即想講係,主導權一直都起小朋友同父母手上。
如果又要讀書跨啦啦,又要運動no.1,唔好意思,唔會冇人做唔到,但好少!

你講嘅「何需在乎⋯⋯」,唔認同,首先玩運動要有比賽先可以有進步,學校玩該項運動唔夠人,點組隊參加比賽呢?另外,物以類聚,學校運動叻就會吸引到一班叻運動嘅小朋友,同上同落,共同進步!玩運動去到某個位,就要向勝利出發,唔再當係興趣班喇!如果想玩興趣班冇問題,去邊間學校都得,只要有開就得喇!對自己有要求唔代表係壓力。如果對勝負唔在乎嘅,真係當玩興趣班好喇!

作者: acgy    時間: 23-7-1 14:56

回覆 PTL_L 的帖子

其實而家真係唔少人係運動叻,讀書又好架,而家年代環境好左,唔少家庭資源好好架,自細就培養。前年SPCC都有個IB狀元係某運動學界冠軍,港隊代表,

對於運動名校收一D學術唔得嘅運動員,我真係唔多鍾意。學界成績亮麗,其實咪就係靠運動最叻果幾個,只要每年搶到該項運動最TOP果幾個學生,已經可以代表學校拿獎,其實學校只係當學生係工具人,仲要分分鐘攞左幾年獎,之後就同你講你都係合適做全職運動員,不如你轉去林大輝啦,果度對運動員支援好D。

另外,其實唔少其他名校就算運動唔出名,但唔代表佢地運動唔得或者唔注重,大家要知道,學界拿獎就只有頭3名,你搶唔到前3名既學生,就算係拿4-16名其實已經要付出好多好多努力,訓練時間都一定唔少,有玩開運動既就一定知道。但而家大家有個盲點就係好似有拿獎的學校才有得玩運動咁,冇拿獎既學校就係齋讀書學校?

作者: PTL_L    時間: 23-7-1 15:21

acgy 發表於 23-7-1 14:56
回覆 PTL_L 的帖子

其實而家真係唔少人係運動叻,讀書又好架,而家年代環境好左,唔少家庭資源好好架,自 ...

我明你講咩,亦都知你講邊間學校,應該係旺角體院?因為確實聽過有運動生唔可以攞校名報dse,亦知道有人要轉去讀IVE,但一個願打一個願捱,做家長嘅,係咪要自己幫小朋友選擇呢?冇咁大個頭,就唔好戴咁大頂帽,呢類名直唔係人人讀得起,唔係錢問題,名直會送埋學費加住宿俾小朋友tim,要考慮嘅係小朋友嘅前途。

港島果間同其兄弟校冇得送scholarship ,不過其實由小學起,已經收緊部分運動生喇,呢班細嘅多數都係我所講又讀得又玩得嘅,始終要考呈分,太差根本上唔到去,每年收下收下,上到中學又收下收下,咪form到一班勁人囉,但做父母要好清楚自己方向,唔好俾風向影響!港島學校中學部有一好出名嘅運動生由小學起就被名直年年招手,但其父母好堅持唔過旺角體院,因為唔想用完即棄,我都好佩服佢哋!兄弟校有一小朋友讀書叻、游水勁、踢波好,體院又招手,不過sorry,人地係old boy家庭,唔會走了!

無奈地話你知,旺角體院收生取向一直都係咁,贏開唔輸得,惟有用一啲手段囉,運動生界家長們大家都知嘅,但校名又真係好難抗拒,資源環境又好,所以自己決定自己負責!

作者: lot888    時間: 23-7-1 15:54

以上對话真係值得家長重溫,尤其希望以運動衝入名校,但成績未到那批。玩學界,唔係與趣班,目標係爭勝,要投入相當多時間,成績須比其他人好,才可彌補時間上的損失。我本人亦十分反對一些學校以校譽利誘一批學生為自己攞獎,後以各種理由請走這批曾立汗馬功勞的勞工。
作者: 喇叭茶    時間: 23-7-1 16:29

PTL_L 發表於 23-7-1 15:21
我明你講咩?亦都知你講邊間學校,應該係九龍體院?因為確實聽過有運動生唔可以攞校名報dse,亦知道有人要 ...

係咪應該咁樣理解:
DBS收運動勁,讀書渣嘅人,專攻攞獎。
LSC and SJC收運動勁同埋一定成績水平嘅人,亦努力去攞獎,但就要平衡學習同埋訓練。
但最後LSC and SJC都有好多次喺不同比賽中能夠贏DBS,,咁咪更加出色囉!?

作者: Rpp    時間: 23-7-1 16:58

DBS家長真係道行高,罵不還口,打不還手,任大家盡情討論。(emoji)

作者: PTL_L    時間: 23-7-1 17:14

喇叭茶 發表於 23-7-1 16:29
係咪應該咁樣理解:
DBS收運動勁,讀書渣嘅人,專攻攞獎。
LSC and SJC收運動勁同埋一定成績水平嘅人,亦 ...

我相信DBS係有文武兼備生,而另外果兩間都有收讀書弱但運動勁嘅學生,講嚟講去,呢啲係學校校政問題,但確實直資校政自由度高,收生自主,可隨要隨棄(衰啲嘅話),你睇吓早前SJC搞到咁大獲又上哂新聞嘅事,該生而家仍然返緊SJC,就知道,津校掣肘係比直資大。作為家長自己要先深思熟慮,自己小朋友前途應該自己決定,唔係被人「練」住鼻哥嚟行!

作為一間咁有影響力同指標性嘅學校,做事更加要光明磊落,咁就唔怕俾人作茶餘飯後嘅話題喇!

作者: katchu    時間: 23-7-26 18:56

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: Poyau    時間: 23-7-27 03:58

Sing13 發表於 23-6-28 17:17
如果用海外課程考試計,咁冇IB,有Alevel 既學校,四科A*又是否算狀元?恐怕其他學校Alevel狀元比DBS IB狀 ...

A level 4A* 對上有 5A*/6A*
按 DfE 換算 IB 45 等如 AL 5A*
據考生人數 5A*比例應遠低於 IB 45

https://www.gov.uk/government/publications/infographic-a-level-results-2022/infographics-for-a-level-results-2022

https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/image_data/file/159791/2022_A_level_infographic_4.svg

作者: ANChan59    時間: 23-7-27 10:30

Rpp 發表於 23-7-1 16:58
DBS家長真係道行高,罵不還口,打不還手,任大家盡情討論。(emoji)

係呀,所以喜歡踩名校嘅幾位知名網友都唔會講㗎!

在EK以訛傳訛係常態,不要太緊張為學校辯護,如果真係傳聞咁嘅話,晨早執咗笠啦。

其實新舊校長交替,對學業及運動要求有明顯改變,外面人繼續以訛傳訛,開心就好。

作者: b3410    時間: 23-7-27 13:40

Poyau 發表於 23-7-27 03:58
A level 4A* 對上有 5A*/6A*
按 DfE 換算 IB 45 等如 AL 5A*
據考生人數 5A*比例應遠低於 IB 45
見到港大有一個Distinguished MedScholar, 要求如下
Qualification Min. Entry Requirements
HKDSE   49.5^ in Best 6 subjects (Category A subjects and M1 / M2)
IB   45
GCEAL/IAL   5A* obtained in the same academic year (some subjects are excluded#)

所以DSE 5X5**  ~IB 45~ iAL 5 x A*

作者: dreamdream081    時間: 23-7-29 15:08

Sing13 發表於 23-6-28 17:27
唔出奇,QC得四個班,其他男校幾個班?體育爭霸,點同專業運動員鬥?
如果著重學術,就去學術好既學校。
...

同意!

作者: rhung    時間: 23-12-12 12:00

Sabina-Sabina 發表於 23-6-23 12:25
英文較強:聖若瑟小學是英文小學,英文較強在 SJC 沒有太大優勢,在 QC 初中時期會有絕對優勢,不過初中過 ...

分析得非常,請問是否old boys或者有孩子分別在兩校讀過?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5