教育王國

標題: 14網乙二 [打印本頁]

作者: yinyeon    時間: 23-6-20 00:21     標題: 14網乙二

今年抽獎的可否分享下14網乙二中咩學校?

利申:明年先抽,想參考下。。。

作者: tinwater    時間: 23-6-20 03:12

乙二太古唔中,乙三北官唔中。。。瘋狂叩門中。家長下年加油。
作者: yinyeon    時間: 23-6-20 07:25

tinwater 發表於 23-6-20 03:12

咁驚...
咁係咪碌到最尾?

作者: tinwater    時間: 23-6-20 18:24

係吖,咁就中啟X。。。我本身諗住咁樣排點都中首三。而家叩咗8間,人都癲。
作者: yinyeon    時間: 23-6-20 18:31

tinwater 發表於 23-6-20 18:24
係吖,咁就中啟X。。。我本身諗住咁樣排點都中首三。而家叩咗8間,人都癲。 ...

14網學校太平均,頭一二唔中感覺直入尾,係沮喪,加油,祝你叩門成功。

唔知係咪太多人咁set保險反而變左唔係保險,俾我二三都係諗擺你呢2間  

作者: Poyau    時間: 23-6-20 19:18

yinyeon 發表於 23-6-20 00:21

今年乙2太古有人抽到

《14校網大抽獎(東區)》
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3876157

作者: Poyau    時間: 23-6-20 19:38

tinwater 發表於 23-6-20 18:24
係吖,咁就中啟X。。。我本身諗住咁樣排點都中首三。而家叩咗8間,人都癲。 ...

請問佛康/啟基排乙幾

作者: 簡單啲來講    時間: 23-6-20 19:39     標題: 回覆樓主:

14網宜家都熱門啦,勁多新移民入來。

作者: Poyau    時間: 23-6-20 20:22

yinyeon 發表於 23-6-20 00:21

據2022年度小一入學報告書
14網大抽獎533人(甲部65 乙部468)
除非與全港相反 今年人數有小無多
基本上去到佛康應已夠位
所以上年啟基只開到一班

2023/24學年
東區 統一派位/小一學額 (%)
----------------------------------------------------------
嘉諾撒 60/150 (40%)
北衞 42/100 (42%)
滬江 45/100 (45%)
華小(男) 46/100 (46%)
丹循 35/75 (46.67%)

太古 62/125 (49.6%)
北官 62/125 (49.6%)
炮米 50/100 (50%)
北循 59/100 (59%)
佛康 77/125 (61.6%)

啟基 69/75 (92%)
----------------------------------------------------------
總數 607/1,175 (51.66%)

https://www.edb.gov.hk/attachment/en/edu-system/primary-secondary/spa-systems/primary-1-admission/POA2022__Report_EN.pdf

作者: yinyeon    時間: 23-6-20 22:11

簡單啲來講 發表於 23-6-20 19:39
14網宜家都熱門啦,勁多新移民入來。

下,好多啦咩已經

作者: yinyeon    時間: 23-6-20 22:23

Poyau 發表於 23-6-20 20:22
據2022年度小一入學報告書
14網大抽獎533人(甲部65 乙部468)
除非與全港相反 今年人數有小無多

btw, 其實北官同太古邊間好d?炮米好似之前爬文話冇派位數據,又好似都少d人講,其實好唔好?

其實北官同太古同另外3間循道衛理好似派位都係30幾%band 1?撇除個人喜好,其實係咪入呢幾間將來升中都差不多?

作者: Poyau    時間: 23-6-20 23:02

yinyeon 發表於 23-6-20 22:23
btw, 其實北官同太古邊間好d?炮米好似之前爬文話冇派位數據,又好似都少d人講,其實好唔好?

其實北官同 ...

華小有直中港華 嘉諾撒有聯繫書院
除此兩間外 滬江升中最佳 炮米隨之
北衞受同糸幼稚園生歡迎 乙1無餘
太古/北官/丹循/北循差不多 乙2選其一

滬江2022年升中派位 #85
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3869390&pid=49150615

炮米2022年升中派位 #51
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3869390&pid=49139942

作者: tinwater    時間: 23-6-21 02:40

回覆 Poyau 的帖子

佛康尾二,啟基最尾。應該將佛康擺前啲做保險。策略錯係因為我諗住頭三志願唔會甩拖。
作者: 簡單啲來講    時間: 23-6-21 07:26     標題: 回覆樓主:

響華仁未搬來14網果陣,14網係男北官,女嘉諾撒。北官唔谷,好happy學校。平日作業練習都唔多,但係有質素。

作者: yinyeon    時間: 23-6-21 08:16

tinwater 發表於 23-6-21 02:40

佛康尾二,啟基最尾。應該將佛康擺前啲做保險。策略錯係因為我諗住頭三志願唔會甩拖。 ...

多謝你的資料。
其實我本身都對hit果幾間算熟悉個情況,自己都清晰,豪無冇懸念已有心水,係糾結2線幾間,因為乙2,3好緊要,     

炮米又真係唔知咁勁。。。

作者: yinyeon    時間: 23-6-21 08:17

Poyau 發表於 23-6-20 23:02

華小有直中港華 嘉諾撒有聯繫書院

上面個po Re錯左,應該係Re呢個

作者: akiki_bobo    時間: 23-6-21 09:53

請問炮米升band 1% 大約幾多?🙏🏻比較少人分享炮米係點,會唔會好谷?

作者: ykk9y    時間: 23-6-21 12:32

唔透明,唔公佈升中派位嘅學校,
我唔會一廂情願當佢係好學校。

作者: akiki_bobo    時間: 23-6-21 12:37

回覆 ykk9y 的帖子

你指炮米? 佢學校網頁有post實際數字的

https://skhsms.edu.hk/upload/2023/05/0ad788c34aa67f7fa482ff7ca32f85f7.pdf

作者: ykk9y    時間: 23-6-21 12:39

當年係排滬江、北官、太古、佛康,
最後派到佛康。

佛康係 happy school,升中冇理由作過多期望,
過去有人入到張祝珊、聖馬可,算係咁。
14網大家都將佢擺保險線,你唔擺,就變相幫人供保險。

作者: ykk9y    時間: 23-6-21 12:46

Sorry! 原來我已out date. 佛康 2022 派位不錯喔.
作者: ykk9y    時間: 23-6-21 13:02

回覆 ykk9y 的帖子

out dated information
作者: chun719    時間: 23-6-21 16:00

簡單啲來講 發表於 23-6-21 07:26
響華仁未搬來14網果陣,14網係男北官,女嘉諾撒。北官唔谷,好happy學校。平日作業練習都唔多,但係有質素 ...

輸在舊

作者: 香蕉煎餅    時間: 23-6-21 16:57

ykk9y 發表於 23-6-21 12:39
當年係排滬江、北官、太古、佛康,
最後派到佛康。

最後有無叩入返滬江?

作者: 香蕉煎餅    時間: 23-6-21 16:58

簡單啲來講 發表於 23-6-21 07:26
響華仁未搬來14網果陣,14網係男北官,女嘉諾撒。北官唔谷,好happy學校。平日作業練習都唔多,但係有質素 ...

依家係男華仁,女嘉記,有男有女就滬江

作者: chanti    時間: 23-6-21 17:09

香蕉煎餅 發表於 23-6-21 16:58
依家係男華仁,女嘉記,有男有女就滬江

+有男有女要教會學校就北衛
作者: Earlgreytea    時間: 23-6-21 19:29

好奇一問,你有填甲二甲三嗎?
作者: Poyau    時間: 23-6-21 20:46

ykk9y 發表於 23-6-21 12:46
Sorry! 原來我已out date. 佛康 2022 派位不錯喔.

佛康網頁有部份2022年升中名單
據全方位學習津貼報告小六117人
按此計算約三成升英中

佛教中華康山2022年升中派位
英中 16+5+13=34
本區 16
BPS(女) 1 嘉諾撒(女) 3 |
張祝珊 2 聖馬可 2 中婦 2 港島民生 2
筲官 4

他區 5
SFXC(男) 1 |
聖傑靈(女) 1 聖羅撒(女) 1 |
觀官 1 順天 1

直資 13
英華(男) 1 | 德望(女) 1 |
港同 1 中華基金 8 羅氏基金 1
STCC 1

其他 29+6+4=39
本區 29
慈幼(男) 7 |
衞理 2 劉永生 4 金文泰 6 顯理 3
小福 3 衡怡 4

他區 6
聖安當(女) 1 |
佛教黃鳳翎 5

直資 4
漢華 4

本地 45+11+17=73
非本地 0+0+1=1
名單上 45+11+18=74

學校報告
https://www.bcwkps.edu.hk/it-school/php/webcms/public/index.php3?refid=1362&mode=published&lang=zh

學校周年報告2021-2022 (p.39)
https://www.bcwkps.edu.hk/it-school/php/webcms/files/upload/tinymce//extra/202223schoolwebsite/schoolplan/2122schoolplan_1669967131.pdf

全方位學習津貼報告2021-2022 (p.1)
https://www.bcwkps.edu.hk/it-school/php/webcms/files/upload/tinymce//extra/202223schoolwebsite/schoolplan/2122studyplan_1669967132.pdf

升中派位
https://www.bcwkps.edu.hk/it-school/php/webcms/public/index.php3?refid=1350&mode=published&lang=zh

2022年度中學學位分配結果
https://www.bcwkps.edu.hk/it-school/php/webcms/files/upload/tinymce//extra/202223schoolwebsite/schoolwebsite1_1665040637.jpg

作者: Poyau    時間: 23-6-21 22:57

ykk9y 發表於 23-6-21 12:46

14網佛康2022年約四成升英中
與同區16網四小龍丘佐榮可能差不多

16網丘佐榮2022年升中派位
2022年 | 2021年 | 2020年
小六 142人 | 152人 | 154人
英中% [30-35%] | [30-34%] | [32-37%]^

英中 [43-50] | [46-52] | [50-57]^
本區 [40-44] | [42-44] | [46-49]^
張祝珊 [·] | 4 | [·]
聖馬可 6 | 3 | 4
中婦 15 | 18 | 16
港島民生 15 | 15 | 16
筲官 [·] | - | 7
BPS(女) [·] | [·] | [·]
嘉諾撒(女) [·] | [·] | [·]

他區 - | [2-4] | [1-2]^
英華女 - | [·] | -
坑真(女) - | [·] | [·]

直資 [3-6] | [2-4] | [3-6]^
SPC(男) [·] | - | -
DGS(女) [·] | - | -
SPCC - | - | [·]
赤提 - | [·] | -
中華基金 [·] | [·] | [·]
播道 - | - | [·]

^ 據派3人有公布 假設 [·] ≤2

2022年
https://www.hkcwc-htyps.edu.hk/CP/pG/46/1402/6

2021年
https://www.hkcwc-htyps.edu.hk/CP/pG/46/1150/6

2020年
https://www.hkcwc-htyps.edu.hk/CP/pG/46/997/6

2019年
https://www.hkcwc-htyps.edu.hk/CP/pG/46/776/6

2018年
https://www.hkcwc-htyps.edu.hk/CP/pG/46/455/6

2017年
https://www.hkcwc-htyps.edu.hk/CP/pG/46/61/45

作者: yinyeon    時間: 23-6-21 23:27

Earlgreytea 發表於 23-6-21 19:29
好奇一問,你有填甲二甲三嗎?

話時話,甲部咁少位,我好好奇真係會有人派甲2,3 ,甲1都完?

作者: yinyeon    時間: 23-6-21 23:58

Poyau 發表於 23-6-21 20:46
佛康網頁有部份2022年升中名單
據全方位學習津貼報告小六117人
按此計算約三成升英中

想請問有冇佛康早2,3年的升中派位?我好似search唔到...

作者: tinwater    時間: 23-6-22 00:10

回覆 Earlgreytea 的帖子

冇,因為乙一華仁,甲二三唔會填。
作者: tinwater    時間: 23-6-22 00:12

yinyeon 發表於 23-6-21 08:16
多謝你的資料。
其實我本身都對hit果幾間算熟悉個情況,自己都清晰,豪無冇懸念已有心水,係糾結2線幾間, ...
炮米今年乙4都有人中,估佢唔到
作者: ykk9y    時間: 23-6-22 09:02

yinyeon 發表於 23-6-21 23:58
想請問有冇佛康早2,3年的升中派位?我好似search唔到...

早7、8年主要係派本區名津校,例如張祝珊,少見有外闖。
所以見佢舊年有英華、德望、港同和他區名校,都覺眼前一亮。

作者: yinyeon    時間: 23-6-22 09:07

tinwater 發表於 23-6-22 00:12
炮米今年乙4都有人中,估佢唔到

我本身都係諗緊炮米好似一向麻麻受歡迎,會否可當保險,但講真都真係博...

你仲知唔知身邊14網朋友仔同學仔乙2,3中咩,分享下,感謝。

作者: yinyeon    時間: 23-6-22 09:11

ykk9y 發表於 23-6-22 09:02
早7、8年主要係派本區名津校,例如張祝珊,少見有外闖。
所以見佢舊年有英華、德望、港同和他區名校,都覺 ...

估唔到佛康可以有英華,德望,其實佢係咪已經算完全脫寶

根本係咪同其他北循北衛果d成績差不多?

其實一直都好奇北循北衛成績唔係特別好點解咁受歡迎,尤是北衛。。。

作者: 簡單啲來講    時間: 23-6-22 09:33

yinyeon 發表於 23-6-22 09:11
估唔到佛康可以有英華,德望,其實佢係咪已經算完全脫寶  

根本係咪同其他北循北衛果d成績差不多 ...

北衛有北角衛理堂幼稚園,唔愁學生。

作者: yinyeon    時間: 23-6-22 09:49

簡單啲來講 發表於 23-6-22 09:33
北衛有北角衛理堂幼稚園,唔愁學生。

我知呀,我就係唔明點解由幼稚園到小學都咁有吸引力,幼稚園都好受歡迎。(我無意冒犯,只係真係好奇)

作者: chanti    時間: 23-6-22 11:02

yinyeon 發表於 23-6-22 09:49
我知呀,我就係唔明點解由幼稚園到小學都咁有吸引力,幼稚園都好受歡迎。(我無意冒犯,只係真係好奇)
...
因為衛理堂出名、好多教友送仔女入去讀書。佢暑期班都係北角衛理小學舉辦。
作者: Winniexb    時間: 23-6-22 11:19

yinyeon 發表於 23-6-22 09:49
...
呢個問題我都好奇左好耐😆
作者: yinyeon    時間: 23-6-22 11:58

chanti 發表於 23-6-22 11:02
因為衛理堂出名、好多教友送仔女入去讀書。佢暑期班都係北角衛理小學舉辦。 ...

咁都開始明,循道衛理宗教氣氛係濃,如果虔誠基督教徒又真係會好想讀ge...北衛個種應該係歸屬感

作者: 簡單啲來講    時間: 23-6-22 12:12     標題: 回覆樓主:

衛理堂幼稚園好happy,功課一週1份,做哋小手工好靚,老師好懂小朋友,有愛心。總有以前參加佢個歌詠班,上課都系好重視歌詠,遊戲。好陶冶

作者: Poyau    時間: 23-6-22 13:16

14網佛康2021年升中派位 #82
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3857824&pid=48969319

作者: Poyau    時間: 23-6-22 13:21

14網佛康2016-2020年升中派位 #7
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3756904&pid=48754758

作者: yinyeon    時間: 23-6-22 16:16

Poyau 發表於 23-6-22 13:21
14網佛康2016-2020年升中派位 #7
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&pti ...

唔該晒,咁原來只係2022突然好左,之前都真係唔好

作者: Earlgreytea    時間: 23-6-22 16:17

yinyeon 發表於 23-6-21 23:27
話時話,甲部咁少位,我好好奇真係會有人派甲2,3  ,甲1都完?

我識幾個家長就係填咗甲二,最後乙部頭三唔中,派到好後

作者: Poyau    時間: 23-6-22 19:44

yinyeon 發表於 23-6-22 16:16
唔該晒,咁原來只係2022突然好左,之前都真係唔好

不用客氣
2022年升中人數減 多咗B2生上移
嘉諾撒/筲官有B2生抽中

作者: Charlotte_mom    時間: 23-6-22 20:12

Earlgreytea 發表於 23-6-22 16:17
我識幾個家長就係填咗甲二,最後乙部頭三唔中,派到好後

唔關事
全世界派完甲部至一齊開始處理乙部,唔會因為填咗乙二三就「慢人一步」

作者: fasola    時間: 23-6-23 04:14

tinwater 發表於 23-6-21 02:40

佛康尾二,啟基最尾。應該將佛康擺前啲做保險。策略錯係因為我諗住頭三志願唔會甩拖。 ...
你個擺法2022就ok. 2023 就唔得.
2023 強制小班呀. 而學童數呢三年係差唔多.

2022多位, 進取係啱. 2023 同2024 就唔應該咁進取

如果真係有參觀過佛康, 會發現佢唔差過丹循同炮米. 起碼佢敢擺班學生出來俾參觀人士睇辦. 擺第乙三或者乙四都讀得過.

作者: chun719    時間: 23-6-23 16:45

chanti 發表於 23-6-22 11:02
因為衛理堂出名、好多教友送仔女入去讀書。佢暑期班都係北角衛理小學舉辦。 ...
衛理近年非常熱門
衛理幼稚園 都入唔返哂北衛
不過叫做讀幼稚園一定有我叩門囉
今年好多叩唔到。

聽家長講主要係佢地唔谷、功課少、讀得開心,派位唔差。
16網好多都誇過去揀14網自行同甲部
16網除左新舊基,其實好多派位都唔及14網,但新舊基係非常谷。

作者: chanti    時間: 23-6-23 19:37

chun719 發表於 23-6-23 16:45
衛理近年非常熱門
衛理幼稚園 都入唔返哂北衛
不過叫做讀幼稚園一定有我叩門囉
北衛附近的北循 丹循都受歡迎、識人住觀塘都叩呢2 間 。話都係開心 冇咁谷 升中成績不差
作者: Winniexb    時間: 23-6-23 22:15

不如咁問, 14區學校邊間乙三有人中咗嘅?
我知應該有啟x, 康x, 北x 和 炮x (有錯有加請更正)

呢啲學校,如果放乙二就隱入,最強保險線

作者: heidya    時間: 23-6-26 09:02

乙三北官都唔中!!!!!!!!!加油!!!!!

作者: Chickentailbun    時間: 23-6-26 10:26

咁你而家咩情況?
有其他叩門收左未?
我個人覺得今年好多人中第一志願,但仍然好多人叩門,但無人放位。

作者: tinwater    時間: 23-6-26 17:55

heidya 發表於 23-6-26 09:02
乙三北官都唔中!!!!!!!!!加油!!!!!
係吖,有同學仔乙二中,不過都放返出嚟
作者: tinwater    時間: 23-6-26 18:09

Chickentailbun 發表於 23-6-26 10:26
咁你而家咩情況?
有其他叩門收左未?
我個人覺得今年好多人中第一志願,但仍然好多人叩門,但無人放位。
都係等消息咋,幾間都係一兩個禮拜之後先有消息(聖Jo,華仁,北衛,軒銅)有啲就冇1,叩咗不過連面試機會都無(新基,舊基)
有啲就面試日期撞咗去唔倒(北官,軒灣,炮米)

作者: heidya    時間: 23-6-27 09:09

tinwater 發表於 23-6-26 18:09
都係等消息咋,幾間都係一兩個禮拜之後先有消息(聖Jo,華仁,北衛,軒銅)有啲就冇1,叩咗不過連面試機會都 ...
加油, 祝好運!!!啟基?? 新?? 舊??
好多新移民, 少部分有水平, 其餘比較佻皮....... 同事女讀左1年, 唔慣, 走去其他小學插班, 收左

作者: Chickentailbun    時間: 23-6-27 12:42

tinwater 發表於 23-6-26 18:09
都係等消息咋,幾間都係一兩個禮拜之後先有消息(聖Jo,華仁,北衛,軒銅)有啲就冇1,叩咗不過連面試機會都 ...
我都有報軒銅,又係見都冇得見。希望你快啲收到好消息啦。

作者: Poyau    時間: 23-6-27 14:34

heidya 發表於 23-6-27 09:09
加油, 祝好運!!!啟基?? 新?? 舊??
好多新移民, 少部分有水平, 其餘比較佻皮....... 同事女讀左1年, 唔慣,  ...

東區14網啟基為津校 1967年創校
深水埗區啟基為私校 1995年創校

作者: heidya    時間: 23-6-27 14:57

Poyau 發表於 23-6-27 14:34
東區14網啟基為津校 1967年創校
深水埗區啟基為私校 1995年創校
understood.
東區14網啟基為津校 1967年創校 --> 即係前身陳維周?

作者: yinyeon    時間: 23-6-27 15:38

回覆 heidya 的帖子

想問同事小朋友讀完一年插到邊間?
btw, 叩門梗係唔會啟X 啦, 就係派左啟X先要叩門嘛! 新舊基明顯講16網個2間.

作者: yinyeon    時間: 23-6-27 15:44

回覆 tinwater 的帖子

如果主要想脫寶係咪應該叩多幾間2線好D.....叩一線大熱好有難度...anyway good luck.
作者: tinwater    時間: 23-6-27 15:57

yinyeon 發表於 23-6-27 15:38

正解, thanks. 新舊基係指基灣呀, 不過兩間都要有1先俾見.
作者: heidya    時間: 23-6-27 17:14

yinyeon 發表於 23-6-27 15:38

新舊基.... 知道了

同事小朋友插左去港同小

作者: heidya    時間: 23-6-27 17:15

yinyeon 發表於 23-6-27 15:44

如果主要想脫寶係咪應該叩多幾間2線好D.....叩一線大熱好有難度...anyway good luck ...
有理
作者: heidya    時間: 23-6-27 17:45

tinwater 發表於 23-6-27 15:57
正解, thanks. 新舊基係指基灣呀, 不過兩間都要有1先俾見.
為你打伙氣, 加油.
少少分亨,
同事就係派左啟X, 轆到好後先中......晴天霹靂, 當場哭了, 隨即發茅周圍叩門......都係全軍覆沒.

出來飲野訴苦......無計只好忍受1年, 外補希望成績好D, 再扣門........1年後成功

作者: babybabybaby123    時間: 23-6-27 19:58

tinwater 發表於 23-6-27 15:57

我都有報舊基,000,交表果陣齊文件即比1st in 時間,點解你會冇1st in 既?

作者: tinwater    時間: 23-6-27 20:21

babybabybaby123 發表於 23-6-27 19:58
我都有報舊基,000,交表果陣齊文件即比1st in 時間,點解你會冇1st in 既?
...
你啱,舊基係撞咗北衞時間,所以我地in唔到。佢要我地10號見,係其中一間較早面試嘅學校。我叩門叩到亂哂
我地北官撞華仁second in
軒灣撞軒銅,軒銅同華仁first round同一日見
炮米又係撞

作者: tinwater    時間: 23-6-27 20:24

heidya 發表於 23-6-27 17:45
為你打伙氣, 加油.
少少分亨,
同事就係派左啟X, 轆到好後先中......晴天霹靂, 當場哭了, 隨即發茅周圍叩門. ...
謝謝。。。我地都做好心理準備要插班,不過即係要谷小朋友一整年。。。
作者: babybabybaby123    時間: 23-6-27 20:29

tinwater 發表於 23-6-27 20:21
你啱,舊基係撞咗北衞時間,所以我地in唔到。佢要我地10號見,係其中一間較早面試嘅學校。我叩門叩到亂哂:h ...

我都係軒灣撞軒銅,焗住選一間見。我仲以為軒灣受歡迎D會大競爭D,所以選左軒銅去in,你選軒銅的原因係?

作者: tinwater    時間: 23-6-27 20:47

babybabybaby123 發表於 23-6-27 20:29
我都係軒灣撞軒銅,焗住選一間見。我仲以為軒灣受歡迎D會大競爭D,所以選左軒銅去in,你選軒銅的原因係?
...
兩間差唔多,軒銅都受歡迎,原因係近啲haha2X一落橋搭多兩個站就到

作者: yinyeon    時間: 23-6-28 00:02

heidya 發表於 23-6-27 17:45
為你打伙氣, 加油.
少少分亨,
同事就係派左啟X, 轆到好後先中......晴天霹靂, 當場哭了, 隨即發茅周圍叩門. ...

我想問佢一年後考得好好嗎?插到港同咪都算好勁?
見到大家血淚史,即刻覺得要報多幾間私校做backup

作者: kekawai    時間: 23-6-28 08:36

yinyeon 發表於 23-6-28 00:02
見到大家血淚史,即刻覺得要報多幾間私校做backup mou ...

港同淨係小一都成5000人報名,係好熱門學校,插班自然多人報。

而且考插班就係要做卷鬥成績,想轉走都要嚮而家學校考得好呀。

有私校揸手,大抽獎填表就可以進取d!  我上年都係有私back up, 填左頭5間就唔填,橫掂派咁後都唔會去讀。

作者: akiki_bobo    時間: 23-6-28 08:52

北衞都是10/6 in嗎? 原來咁早已經開始in
請問你暫時in咁多間有冇call?

作者: heidya    時間: 23-6-28 09:21

yinyeon 發表於 23-6-28 00:02
見到大家血淚史,即刻覺得要報多幾間私校做backup mou ...
佢明白女女本身成績一般, 唔LIKE 讀書果D, 不過啟X又一般般, 佢集中外補數學同英文, 小一 KEEP 到班頭3....小二考插班港同小, 到係搏搏下, 好驚喜.....外補辛苦一年有回報
作者: chun719    時間: 23-6-28 12:14

tinwater 發表於 23-6-27 20:21
你啱,舊基係撞咗北衞時間,所以我地in唔到。佢要我地10號見,係其中一間較早面試嘅學校。我叩門叩到亂哂:h ...

其實如果手拎啟基
係咪主力叩返二線穩陣啲
見你撞返哂啲大熱門 , 大熱門好多三條一都收唔哂
你小朋友真係好出眾先有機會。
唔係焗住讀一年啟基

作者: yinyeon    時間: 23-6-28 13:25

heidya 發表於 23-6-28 09:21
佢明白女女本身成績一般, 唔LIKE 讀書果D, 不過啟X又一般般, 佢集中外補數學同英文, 小一 KEEP 到班頭3.... ...
ic....寶校插到港同確係好驚喜, 唔係個個小朋友咁好彩谷得起...
作者: yinyeon    時間: 23-6-28 13:26

heidya 發表於 23-6-28 09:21
佢明白女女本身成績一般, 唔LIKE 讀書果D, 不過啟X又一般般, 佢集中外補數學同英文, 小一 KEEP 到班頭3.... ...
佢有冇考埋津校插小二? 有冇offer?
作者: patrickc318    時間: 23-6-28 15:02

tinwater 發表於 23-6-27 20:47
兩間差唔多,軒銅都受歡迎,原因係近啲haha2X一落橋搭多兩個站就到

有冇收到任何offer?

作者: heidya    時間: 23-6-28 15:16

yinyeon 發表於 23-6-28 13:26
佢有冇考埋津校插小二? 有冇offer?

無詳細問, 佢只講考左2~3間東區, 後期考到女女好叻, 自己又壓力大,.....港同收左已經好滿足入學初期都跟唔到......要時間適應.

作者: tinwater    時間: 23-6-28 16:57

akiki_bobo 發表於 23-6-28 08:52

北衞都是10/6 in嗎? 原來咁早已經開始in
華仁今日call咗有offer, 脫寶成功! 多謝大家祝福 呢個遊戲玩咗全年, 玩到真係好攰, 而家終於鬆口氣!

作者: heidya    時間: 23-6-28 17:03

tinwater 發表於 23-6-28 16:57
華仁今日call咗有offer, 脫寶成功! 多謝大家祝福 呢個遊戲玩咗全年, 玩到真係好攰, 而家終於鬆口 ...
勁.... 恭喜!!!
作者: heidya    時間: 23-6-28 17:08

華仁今日call咗有offer, 脫寶成功! 多謝大家祝福 呢個遊戲玩咗全年, 玩到真係好攰, 而家終於鬆口 ...
華仁考乜? 仔仔應該唔差.....差在`冇抽獎運
作者: babybabybaby123    時間: 23-6-28 17:23

恭喜(emoji)
仔仔好叻仔呀!今年咁少叩門位都比佢叩到,可以開心放暑假了!

作者: dordorto    時間: 23-6-28 18:39

恭喜!同喜。我都係叩華小今日收到offer. 同你仔仔做同學了!太好了!😁🙏🏻
作者: chanti    時間: 23-6-28 19:43

勁!由寶去區內珍寶!恭喜
作者: tinwater    時間: 23-6-28 20:26

heidya 發表於 23-6-28 17:08
華仁考乜? 仔仔應該唔差.....差在`冇抽獎運
多謝,不過都要有啲運先叩門成功嘅。佢地第一round自己見,小朋友話中英數都有。第二round就同家長一齊見,不過啲問題都好基本 (小朋友介紹自己,問家長點解選擇間學校), 然後再based on家庭背景問落去,好似普通傾偈咁。
作者: yinyeon    時間: 23-6-28 20:53

哇,好犀利,恭喜,仔仔係咪本身有操過學術,讀私幼定劵幼?

作者: yinyeon    時間: 23-6-28 20:56

dordorto 發表於 23-6-28 18:39
恭喜!同喜。我都係叩華小今日收到offer. 同你仔仔做同學了!太好了!😁🙏🏻 ...

恭喜,可否都分享下本身係私定劵幼同平時有冇操學術?

作者: heidya    時間: 23-6-28 20:58

dordorto 發表於 23-6-28 18:39
恭喜!同喜。我都係叩華小今日收到offer. 同你仔仔做同學了!太好了!😁🙏🏻 ...
勁抽
作者: Charlotte_mom    時間: 23-6-28 22:44

恭喜

作者: dordorto    時間: 23-6-29 03:08

yinyeon 發表於 23-6-28 20:56
恭喜,可否都分享下本身係私定劵幼同平時有冇操學術?

你好. 亞仔係讀私幼.. 但無再特別操學術. 問返亞仔面試一考的都唔係特別難. 但有考自理能力
面試二我覺得係校長揀家長多過小朋友. 因為大部分時間都係同我地傾. 想知下我地的教育日常之類.

作者: tinwater    時間: 23-6-29 09:29

yinyeon 發表於 23-6-28 20:53
哇,好犀利,恭喜,仔仔係咪本身有操過學術,讀私幼定劵幼?
多謝仔仔係劵幼, 不過有出面操英文同數學. 呼應樓上, 第二round真係問家長多.

作者: yinyeon    時間: 23-6-29 09:45

tinwater 發表於 23-6-29 09:29
多謝仔仔係劵幼, 不過有出面操英文同數學. 呼應樓上, 第二round真係問家長多.
...

我想問數學要去到咩境地?雙位加減?

另外想問你們2位,叩門(唔淨係華仁),整體說覺得津小睇唔睇cert?學術及even課外活動cert? 謝謝。

作者: yinyeon    時間: 23-6-29 09:50

yinyeon 發表於 23-6-29 09:45
我想問數學要去到咩境地?雙位加減?

另外想問你們2位,叩門(唔淨係華仁),整體說覺得津小睇唔睇cert? ...

仲有想問多數其實一位家長見校長ok嗎?洗唔洗2位表誠意?

主要係我覺得如果可以1位我唔會想叫爸爸,會拖累    

作者: chun719    時間: 23-6-29 10:40

叩到華仁勁呀 , 係111叩到?
恭喜哂

作者: tinwater    時間: 23-6-29 16:24

chun719 發表於 23-6-29 10:40
叩到華仁勁呀 , 係111叩到?
恭喜哂
001, 華仁要有1先俾見, 是但一個係1都得
作者: tinwater    時間: 23-6-29 16:28

yinyeon 發表於 23-6-29 09:50
仲有想問多數其實一位家長見校長ok嗎?洗唔洗2位表誠意?

主要係我覺得如果可以1位我唔會想叫爸爸,會 ...
個人意見,佢話一個可以都最好兩個去見, 我無見過真係得一個去另外如果得一個家長講, 通常學校都會再問唔出聲嗰個 "點睇", 所以兩個家長都要準備...

作者: tinwater    時間: 23-6-29 16:32

babybabybaby123 發表於 23-6-27 20:29
...
仔仔軒銅都有offer了, 不過會揀華小, 即日放返出嚟
作者: babybabybaby123    時間: 23-6-29 16:41

tinwater 發表於 23-6-29 16:32
仔仔軒銅都有offer了, 不過會揀華小, 即日放返出嚟

你仔仔好叻呀!
今日收call 嗎?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5