教育王國

標題: 九龍聖芳濟vs顏保鈴vs李國寶點揀? [打印本頁]

作者: wonderland_123    時間: 23-4-17 20:43     標題: 九龍聖芳濟vs顏保鈴vs李國寶點揀?

本身成績B1A尾B1B頭
性格不進取但受教
願意做自己做功課但要跟進一下
英文相對較弱
交學費與否或交通不是考慮因素

聖芳濟:傳統男校,傳統教學,功課測驗多,但相信可以對付懶惰既囝囝

顏寶鈴:紅磡直資,三間裡面學術最好,有IB(但佢唔會入到)多non chinese,英文好,活動多

李國寶:
project based learning,小功課,多non chinese,著重表達

作者: tkinwong    時間: 23-4-17 20:47

咁樣vs, 而錢唔係問題嘅話,就要定係NPL

作者: HK-MAN    時間: 23-4-17 20:47

wonderland_123 發表於 23-4-17 20:43
性格不進取但受教
其實你同仔鍾意邊間多啲?
作者: HK-MAN    時間: 23-4-17 20:48

tkinwong 發表於 23-4-17 20:47
英文較弱…
作者: wonderland_123    時間: 23-4-17 20:58

佢自己係一個有得懶就會懶既人
所以佢知道LKP係project based learning就想讀LKP,但當佢知道啲project唔係咁簡單,佢又即刻諗唔到想讀邊間

作者: wonderland_123    時間: 23-4-17 20:59

想請問一吓點解?

作者: pongtang    時間: 23-4-17 21:34

兩間直資而家仲會等,不是已經過了限期嗎

作者: Mchacha    時間: 23-4-17 21:43

兩間都係啱啱收到offer,大抽獎係油尖旺區?
如果要push先出力,應該傳統學校比較適合

作者: tkinwong    時間: 23-4-17 22:26

wonderland_123 發表於 23-4-17 20:59
想請問一吓點解?

我純粹係睇成績和學習風氣。保良局出名谷。

作者: wonderland_123    時間: 23-4-17 22:58

Mchacha 發表於 23-4-17 21:43
兩間都係啱啱收到offer,大抽獎係油尖旺區?
如果要push先出力,應該傳統學校比較適合
...

自行聖芳濟收左,已經無得大抽獎了

作者: wonderland_123    時間: 23-4-17 22:59

pongtang 發表於 23-4-17 21:34
兩間直資而家仲會等,不是已經過了限期嗎

兩間都今日收到電話

作者: P1001S    時間: 23-4-18 00:01

wonderland_123 發表於 23-4-17 20:43
性格不進取但受教

聽你咁講唔係好建議你去SFXC, 天主教會傳統男校讀書要求自發性,意思係test, Quiz算多,但學校唔會點迫你。跟唔上頂多家長日講下情況。
SFXC有精英班,你自行入應該第一年入到精英班,但自發性不足可能會第二三年落咗非精英班。
每周一有regular test, test唔合格要留堂retest。

作者: worldcat    時間: 23-4-18 11:40

3選1,我會揀SFX。
B1A尾B1B頭 之前自行都揀SFX,即係SFX對你哋有一定吸力。

LKP - 主要買語景。想唔想日常英語溝通有較大機會進步(唔係成績)。遲啲會唔會考慮放洋?
SFX - 自己鍾意SFX多過長天。因為搬左入沙田,所以自行先無揀。
NPL - 如果以DSE/成績為本,3間中會揀NPL。但普遍所見都係講間學校算係幾谷。

利申: 自己個仔都係B1B(~B1A),都算受教但唔主勳溫習。
係沙田等大抽獎。
作者: TAIOU4    時間: 23-4-18 11:56

選擇學校好主觀
理論上家長當日報學校時已有策略
佢咁報法一定係有自行就要自行
直資只係佢後備
完全係醉翁之意
作者: 車車Wong    時間: 23-4-18 12:22

回覆 worldcat 的帖子

我亞仔去年棄NPL去博大抽獎, 因為有波友仔由循小去NPL都話谷, 小朋友話循小已經係多功課, 所以嚇怕左我仔,最後我仔入SFXC, 正如樓上所講聖芳濟校風自由, 小朋友要好自律, 但我個入覺得NLP語境及成續好, 如果小朋友受谷, 都係唔錯既選擇, 按小朋友性格考慮吓。 另外, 一間係男校一間係男女校, 我仔入左男校後粗魯左好多
作者: Mchacha    時間: 23-4-18 12:48

wonderland_123 發表於 23-4-17 22:58
自行聖芳濟收左,已經無得大抽獎了

我自已只會考慮SFX同NPL

作者: jesswu    時間: 23-4-18 12:50

Mchacha 發表於 23-4-18 12:48

x2

作者: Lovemi0819    時間: 23-4-18 13:16

Mchacha 發表於 23-4-18 12:48

其實都係好睇小朋友合適,我1AB兩年前,SFX只放乙8,朋友係度讀講咗很多事情給我知,所以寧入循道和銘基都唔揀。NPL 冇考,因為朋友親戚係度教,知道入面情況,反正我的成績要叩一定收。而且有啲好老師都去咗LPK。我大個個係LPK, 入面支援好好又唔差。所以細佬寧可選LPK。最後細佬第二round apply 只係waiting 。但最後細佬入自一waiting list名津,所以先了解每間學校有乜好處唔好,才選合適給小朋友好重要,晤可以只看banding 小許差別。

作者: bigbigtummy    時間: 23-4-18 17:36

唔明點解好多人話NPL谷,我係用家,暫時完全唔覺得谷,反而覺得學校好hea,希望今年轉校長後有新景象

作者: 車車Wong    時間: 23-4-18 17:44

bigbigtummy 發表於 23-4-18 17:36
唔明點解好多人話NPL谷,我係用家,暫時完全唔覺得谷,反而覺得學校好hea,希望今年轉校長後有新景象
...
等如其他人都唔會明你點解可以好hea
作者: bigbigtummy    時間: 23-4-20 22:34

車車Wong 發表於 23-4-18 17:44
等如其他人都唔會明你點解可以好hea

真係唔同小朋友有唔同體驗,要試過先知

作者: Cheuk2012    時間: 23-5-1 00:37

回覆 bigbigtummy 的帖子

想請問可以以用家分享吓LKP 點hea?
作者: worldcat    時間: 23-5-1 12:37

Cheuk2012 發表於 23-5-1 00:37
回覆 bigbigtummy 的帖子

想請問可以以用家分享吓LKP 點hea?

可能同譚仔中辣都唔辣一樣。

作者: 好多夢想    時間: 23-5-1 15:22

Lovemi0819 發表於 23-4-18 13:16

其實都係好睇小朋友合適,我1AB兩年前,SFX只放乙8,朋友 ...

可以分享吓聽到咩?好想知,好少聽sfx裏面情況

作者: hiuching8    時間: 23-5-1 21:27

好多夢想 發表於 23-5-1 15:22

可以分享吓聽到咩?好想知,好少聽sfx裏面情況
聖芳濟學生好鍾意喺條街度狂跑返學以避免遲到,估計訓導應該幾嚴
作者: wasabi_s    時間: 23-5-30 16:22

回覆 hiuching8 的帖子

我覺得係咪男仔都係甘所以可以穿波鞋返學 好夠運動量
作者: JK427    時間: 23-5-31 11:28

Lovemi0819 發表於 23-4-18 13:16

其實都係好睇小朋友合適,我1AB兩年前,SFX只放乙8,朋友 ...
請問可以分享下NPL內部狀況?
作者: jjbbmom    時間: 23-6-2 12:39

bigbigtummy 發表於 23-4-20 22:34
真係唔同小朋友有唔同體驗,要試過先知

我估,就算有d班功課唔多,d學生返到屋企一樣會操大量題目。有d班可能功課較多,d學生返到屋企一樣會由"青銅"打到上"傳説"。

作者: bigbigtummy    時間: 23-6-10 22:41

JK427 發表於 23-5-31 11:28
請問可以分享下NPL內部狀況?

行政方面混亂
教學方面,睇你好唔好彩遇到好老師,好壞參半。有俾心機教書嘅,亦有完全唔教書嘅[嬲]。功課唔多,讀得輕鬆,都有quiz有默書等大路嘢,但係範圍少,如果上堂留心,返屋企又做齊功課,都唔難。不過未去到高中,唔知高年級情況。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5