教育王國

標題: 東區只英文勁, 但其他科一般點算好 [打印本頁]

作者: 細細粒媽咪    時間: 23-4-6 13:09     標題: 東區只英文勁, 但其他科一般點算好

想問下, 如果小朋友只是英文勁, 其他科唔多得,應該屬band 2尾或邊緣人, 東區大抽獎可點填, 小朋友想入反英文班, band 2同band 3既學校有咩邊間多英文班可選擇, 已到大抽獎階段

作者: 10090    時間: 23-4-6 13:32

細細粒媽咪 發表於 23-4-6 13:09
想問下, 如果小朋友只是英文勁, 其他科唔多得,應該屬band 2尾或邊緣人, 東區大抽獎可點填, 小朋友想入 ...

只有顯理、慈幼
金文泰無英文班
東區無乜好嘅band 2,好多等摺嘅band 3

作者: tpmon    時間: 23-4-6 13:34

10090 發表於 23-4-6 13:32

只有顯理、慈幼

這位會員,如果唔識某些區,切勿亂答害人。

作者: 簡單啲來講    時間: 23-4-6 13:53     標題: 回覆樓主:

東區band2還可以,灣仔才沒甚麽band2

作者: tpmon    時間: 23-4-6 13:55

想問下, 如果小朋友只是英文勁, 其他科唔多得,應該屬band 2尾或邊緣人, 東區大抽獎可點填, 小朋友想入 ...

想知基本資料先,才答你。

男/女生,老師說了呈1+呈2+呈3後成是B2C生嗎(即不是邊緣人)?

若有叩門申請,官塘區B2的直資英中會考慮嗎?

作者: chanti    時間: 23-4-6 13:57

10090 發表於 23-4-6 13:32
東區叫無乜好嘅band 2?顯理,衛理,劉永生,嶺南衡怡,金文泰,培僑,寶血,福建…
成個港島區至威了.

作者: tpmon    時間: 23-4-6 13:58

簡單啲來講 發表於 23-4-6 13:53
東區band2還可以,灣仔才沒甚麽band2

多謝你出聲,我見佢周圍亂答,一看就知佢唔識。

作者: tpmon    時間: 23-4-6 13:59

chanti 發表於 23-4-6 13:57
東區叫無乜好嘅band 2?顯理,衛理,劉永生,嶺南衡怡,金文泰,培僑,寶血,福建…
成個港島區至威了.

多謝你出聲,我見佢周圍亂答,一看就知佢唔識。

作者: chanti    時間: 23-4-6 14:02

如果係band 2尾或邊緣人, 入到得少部分英文班的中學都未必爭得入英文班、因要同band 2頭至中學生爭。不如揀多科目用英文教學的學校吧。例如顯理、全級數及science 都用英文教
作者: Poyau    時間: 23-4-6 14:03

看看以下中學如何
邊緣人如實際屬B3 衞劉顯無位抽
保守啲可慮其他

衞理 劉永生 顯理
培僑中學# 漢華#
慈幼(男) 寶血(女)

據中學概覽 高中(可選)英文教授
---------------------------------------------------
衞理
數 M1/2 PC(B) (E) (BAFS) 資通

劉永生
(數) 數延 (PCB) (E) BAFS

顯理
數 (PCB) (EG) (BAFS) 資通

培僑中學#
(數) (PC)

漢華#
(數) (M2) (PCB) (GH)

慈幼(男)
數 M1/2 P(CB) (E) 企會^^ 資通 音樂

寶血(女)
(數) [M1]^ [PCB]^ [資通]^

PCB 物理 化學 生物
EGH 經濟 地理 歷史

# 派位直資

^ 據寶血網頁[科目]有中英文班 非全英

http://www.pbss.edu.hk/en/learning_and_teaching/main/96/

http://www.pbss.edu.hk/en/learning_and_teaching/main/96/upload/page/96/self/6373663b66317.png

^^ 據慈幼網頁 企會英教 企管中教

https://www.ssshk.edu.hk/CP/pG/19/18/25

https://www.ssshk.edu.hk/CustomPage/19/curr_F4_2022-23.pdf

作者: tpmon    時間: 23-4-6 14:03

chanti 發表於 23-4-6 14:02
如果係band 2尾或邊緣人, 入到得少部分英文班的中學都未必爭得入英文班、因要同band 2頭至中學生爭。不如揀 ...

答得好。

作者: hcpp    時間: 23-4-6 14:21

乙部
1. 衛理/劉永生/顯理
2. 顯理(如乙一無揀)/培僑(直資)/金文泰
3. 嶺南衡怡/漢華(直資)
作者: 細細粒媽咪    時間: 23-4-6 15:22

tpmon 發表於 23-4-6 13:55
想知基本資料先,才答你。

男/女生,老師說了呈1+呈2+呈3後成是B2C生嗎(即不是邊緣人)?

呈一, 二係band 3, 呈三 band 2
尾, 英文有9x .其他5x,6x,7x男仔.
其實最好係用全英教, 因佢中文最弱, 唔知玫瑰崗得唔得, 大家仲有咩提意, 東區或其他區.

作者: Poyau    時間: 23-4-6 15:26

細細粒媽咪 發表於 23-4-6 15:22

請問自1自2那兩間
另外有無報直資 情況如何?

作者: 細細粒媽咪    時間: 23-4-6 15:29     標題: 回覆樓主:

我其實幫同事問, 見佢好傍皇, 佢好似選左自行一間有直屬既band 2學校東區,但沒收, 沒有直資在手.

作者: 細細粒媽咪    時間: 23-4-6 15:31

chanti 發表於 23-4-6 14:02
如果係band 2尾或邊緣人, 入到得少部分英文班的中學都未必爭得入英文班、因要同band 2頭至中學生爭。不如揀 ...

咁即係佢如果係band 2組別, 可以考慮 顯理, 想問佢一級有幾多班英文班.
咁如果真係band 3組別, 係唔係沒選擇, 請大家使教

作者: Poyau    時間: 23-4-6 15:43

細細粒媽咪 發表於 23-4-6 15:29
我其實幫同事問, 見佢好傍皇, 佢好似選左自行一間有直屬既band 2學校東區,但沒收, 沒有直資在手.
...

慈幼? 如心儀此校 可考慮乙1
本區B2生 乙1 基本上穩入
本區B3生 乙1 有機會抽

作者: tpmon    時間: 23-4-6 15:48

3次呈分成績不樂觀,大機會是B3生 (請向小學老師確認3次呈分總計算,是B2還是B3生?)

大抽獎乙一可試一間東區B2有開英文班的津校,跟住填東區的B2買位直資。

你的情況,外區的B2和B3直資也要去叩門,如官塘的聖道迦南和將軍澳的匯知。

作者: 細細粒媽咪    時間: 23-4-6 16:05

Poyau 發表於 23-4-6 15:43
明白, 不詔都想知, 入唔入到英文班應該要睇全科成績PS1, 不是看英文, 對嗎?入到, 又要考到入英文班, 真係過完一關又一關.

作者: tpmon    時間: 23-4-6 16:11

細細粒媽咪 發表於 23-4-6 15:31

咁即係佢如果係band 2組別, 可以考慮 顯理, 想問佢一級 ...

東區B2中學開部份英文班數目,可參考以下post #13。
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3847614

你朋友孩子的成績,即使抽入到顯理,未必能入到英文班,要有心理準備。

建議你朋友的孩子讀B2或B3直資英中最合適。

作者: hcpp    時間: 23-4-6 16:12

細細粒媽咪 發表於 23-4-6 16:05
明白, 不詔都想知, 入唔入到英文班應該要睇全科成績PS1, 不是看英文, 對嗎?入到, 又要考到入英文班, 真係過 ...
去有開英文班嘅B2直資較好,例如: 漢華/聖道迦南/培僑

作者: maywong28ab    時間: 23-4-6 16:12

可以一試,因為band 2其他英中,要同其他band2頭排編班試。
作者: tpmon    時間: 23-4-6 16:28

hcpp 發表於 23-4-6 16:12

是,讀直資起碼多用英文。

樓主朋友的孩子,如果抽入到開部份英文班的東區B2津校,到最後分不到讀英文班,家長會否崩潰?

作者: Poyau    時間: 23-4-6 16:38

明白, 不詔都想知, 入唔入到英文班應該要睇全科成績PS1, 不是看英文, 對嗎?入到, 又要考到入英文班, 真係過 ...

慈幼初中數學全級英教 科學兩班英教
高中文憑試數學全級英教
選修科四班皆可能全選英教

慈幼 Curriculum
https://www.ssshk.edu.hk/CP/pG/19/18/25

https://www.ssshk.edu.hk/CustomPage/19/curr_F1_2022-23.pdf

https://www.ssshk.edu.hk/CustomPage/19/curr_F4_2022-23.pdf

作者: tpmon    時間: 23-4-6 16:41

我有朋友孩子是東區B2B生,抽入一間東區B2A校,考完pre-S1,分不到讀英文班。

作者: 細細粒媽咪    時間: 23-4-6 16:48

Poyau 發表於 23-4-6 15:43

真的嗎, 你估佢既成績入左去入唔入到英文班

作者: 細細粒媽咪    時間: 23-4-6 16:50

hcpp 發表於 23-4-6 16:12

想問這幾間, 邊間校風較好

作者: hcpp    時間: 23-4-6 16:54

細細粒媽咪 發表於 23-4-6 16:48

未必

得英文+數學係全部都英文教

1A班仲有地理+科學+電腦係英文教
1B班就科學係英文教

http://www.ssshk.edu.hk/CP/pG/19/18/25

作者: Poyau    時間: 23-4-6 16:55

細細粒媽咪 發表於 23-4-6 15:31

咁即係佢如果係band 2組別, 可以考慮 顯理, 想問佢一級 ...

灣仔區鄧鏡波?
中一數學科學全級英教
高中數學PCB有中/英文班

作者: hcpp    時間: 23-4-6 17:03

細細粒媽咪 發表於 23-4-6 16:50
想問這幾間, 邊間校風較好

個人認為-

校風: 聖道迦南 > 培僑 / 漢華
成績: 培僑 > 聖道迦南 / 漢華
多英文教: 聖道迦南 > 漢華 > 培僑

(聖道迦南 / 培僑 都有朋友仔女讀緊, 話OK)

作者: tszchungmama    時間: 23-4-6 17:12

漢華?

作者: HK-MAN    時間: 23-4-6 17:18

如果開名讀邊間小學會好啲,英文講就9x分….如果係因為教得淺既話..入英文班都未必有好日子過。
作者: HK-MAN    時間: 23-4-6 17:19

一定要考編班試,中英數啦
作者: lot888    時間: 23-4-6 17:27

可否告知小朋友是否非華語家庭?如是中小,中數常用中文教所以成績不理想?如果係,可能要看看非華语中學。
作者: Poyau    時間: 23-4-6 17:30

細細粒媽咪 發表於 23-4-6 16:48

慈幼大抽獎抽入機會較大
入咗去入到英文班機會亦較大
頭三間自行基本上盡收B2A

衞理 3/4
劉永生 2/4
顯理 1/4
慈幼 2/5

作者: hcpp    時間: 23-4-6 17:41

Poyau 發表於 23-4-6 17:30
慈幼大抽獎抽入機會較大
入咗去入到英文班機會亦較大
頭三間自行基本上盡收B2A
慈幼23-24係4班F1
作者: 細細粒媽咪    時間: 23-4-6 17:52

HK-MAN 發表於 23-4-6 17:18
如果開名讀邊間小學會好啲,英文講就9x分….如果係因為教得淺既話..入英文班都未必有好日子過。 ...

4小龍之一

作者: 細細粒媽咪    時間: 23-4-6 17:53

tszchungmama 發表於 23-4-6 17:12
漢華?

係啦, 有沒有人分享下

作者: tkhhung    時間: 23-4-6 21:50

細細粒媽咪 發表於 23-4-6 17:53
係啦, 有沒有人分享下

漢華屬band 2 尾吧 直資 課外活動全免費 去年朋友仔都畢咗業 上到大學 但應該全中文教 除英文 可能考間band 2 直資更合適 而且有些可考IB /IAL 花些時間找下詳細資料

作者: Jessy    時間: 23-4-7 03:38

幾年前參觀過張振興有一班英文班,呢間band 3頭應該較易入英文班?

不過你要再研究下佢呢幾年有冇改變
作者: hiuching8    時間: 23-4-7 09:27

回覆 Jessy 的帖子

全校不足400個學生,五年內有殺校危機,老師會逃亡,影響教學質素。聽講蔡局長一定會執行殺校政策,開三班嘅都唔好揀

作者: wxy_19    時間: 23-4-7 09:38

細細粒媽咪 發表於 23-4-6 17:53
係啦, 有沒有人分享下

漢華中學有3班,
A 班全英授課/B班 中+英/ C 班全中
要考編班試分班

作者: tpmon    時間: 23-4-7 11:42

細細粒媽咪 發表於 23-4-6 17:52
4小龍之一

在東區一線小學英文好,於中學的英文科和其他科目用英文書應跟得到。

EK專家Poyau 建議你朋友大抽獎填乙一慈幼(如不介意讀男校),應該是你朋友最佳選擇。

官塘的直資聖道迦南,應是你朋友孩子最適合讀的中學,7月11日收到派位証,建議試叩門。

作者: 細細粒媽咪    時間: 23-4-7 12:18

wxy_19 發表於 23-4-7 09:38
漢華中學有3班,
A 班全英授課/B班 中+英/ C 班全中
要考編班試分班

但點解佢初中寫全部用英文教沒分班, 睇資料佢應該高中先分英文教, 中文教, 對嗎? 整體另校風ok.嗎?

作者: 簡單啲來講    時間: 23-4-7 12:25

係唔係中文肥咗?咁最好不要讀DSE,中文唔掂的話。睇下有冇二三線直資,開IAL果種,避開考DSE

作者: Poyau    時間: 23-4-7 12:57

細細粒媽咪 發表於 23-4-7 12:18
但點解佢初中寫全部用英文教沒分班, 睇資料佢應該高中先分英文教, 中文教, 對嗎? 整體另校風ok.嗎?
...

漢華初中三班 英文班 中英班 中文班

https://www.chsc.hk/ssp2022/sch_detail.php?lang_id=2&sch_id=121

2023/2024 學年擬開設科目:

中一至中三

以中文為教學語言:

中國語文(以普通話授課)、中史

以英文為教學語言:

英國語文(所有班級)

歷史、地理、科學、數學、生物、化學、物理(每級其中兩班)

電腦、音樂、體育、視覺藝術、生活與社會(每級其中一班)

按班別/組別訂定教學語言/校本課程:

每級其中一班所有科目(中國語文及中史除外)以英語教學,另一班部份科目以英語教學

作者: wxy_19    時間: 23-4-7 13:00

細細粒媽咪 發表於 23-4-7 12:18
...

升中講座時學校說的。中-會跟編班試分班。我是小學部,眼看中學校風幾好,部分是小學部直上,同學相處融洽。

作者: UTB    時間: 23-4-7 15:27

玫瑰崗好似係B2C,學校屬灣仔區。照睇可能啱呢位小朋友。

作者: UTB    時間: 23-4-7 15:40

hiuching8 發表於 23-4-7 09:27
回覆 Jessy 的帖子

全校不足400個學生,五年內有殺校危機,老師會逃亡,影響教學質素。聽講蔡局長一定會執 ...

學生人數太少,學校得到的津貼亦會相應減少。除非學校本身有米,否則學生得到的資源好有限。

另外,學生如果派著去d「窮學校」,學校裡面資源貧乏,設施殘舊,學校仲會用各種理由年年向家長籌款,或者迫學生購買一些不必要的物品。

作者: hiuching8    時間: 23-4-7 17:31

UTB 發表於 23-4-7 15:40
學生人數太少,學校得到的津貼亦會相應減少。除非學校本身有米,否則學生得到的資源好有限。

另外,學生 ...
津貼中學的薪金津貼用班數計,而行政津貼每年每班$133,344,縮班最大影響係高中選修科目減少,或者一個老師要教多幾科,質素一定會下降
作者: adriantai    時間: 23-4-7 17:47     標題: 回覆樓主:

去直资啦

作者: elbar    時間: 23-4-8 11:25

或許派位首選 衛理 不錯  

作者: heidya    時間: 23-4-10 00:31

只英文勁⋯⋯其實有幾勁呢?
作者: miss0217    時間: 23-4-10 21:22

如果想留東區本區,其實真係可以考慮漢華。
漢華三班,但全英同半英班會收多啲
而且校風上又唔似出面講得咁差,又多活動。

不過漢華講明要入全英班,英文成績要b以上同按成績分班
(即係全英係精英班), 但我諗出面中學應該都係咁安排

作者: babycute2009    時間: 23-4-11 16:13

請問漢華同慈幼邊間好d
作者: 200904    時間: 23-4-12 10:41

插句嘴,英文好,是怎麽一個好法?就算band 1 學生上到中學,也未必個個都可以順利過渡到英文教學,這個要留意的。
作者: 猴子爸    時間: 23-4-12 10:51

200904 發表於 23-4-12 10:41
插句嘴,英文好,是怎麽一個好法?就算band 1 學生上到中學,也未必個個都可以順利過渡到英文教學,這個要 ...
英文比较好:1)比中文和数学的成绩好
2)比全级同学的英文成绩好
3)考了KET/PET/FCE 成绩好
4)考了IELTS成绩好

作者: hiuching8    時間: 23-4-12 15:56

babycute2009 發表於 23-4-11 16:13
請問漢華同慈幼邊間好d
慈幼

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5