教育王國

標題: 2023-24瑪利曼MSS家長交流區 [打印本頁]

作者: bk2022    時間: 23-4-3 17:14     標題: 2023-24瑪利曼MSS家長交流區

大家好!小女「自行」入咗瑪利曼。如你也是同屆家長,請揮揮手、留下腳印
作者: snoopy_bay_bay    時間: 23-4-5 10:31     標題: 回覆樓主:

[/ Hi

作者: ekhc    時間: 23-4-5 10:53

hi

作者: 小加子    時間: 23-4-5 13:35

Hi, 大家知道中學部有校巴嗎?如果冇,九龍中人會搭咩車最方便?

作者: bk2022    時間: 23-4-5 15:16

Hi all! 唔知換校長對學生有咩影響呢?

作者: bk2022    時間: 23-4-5 15:18

回覆 小加子 的帖子

好似有保母車
作者: 小加子    時間: 23-4-6 22:41

bk2022 發表於 23-4-5 15:18
回覆 小加子 的帖子

好似有保母車

請問有冇保母車公司聯絡資料?

作者: bk2022    時間: 23-4-7 11:30

回覆 小加子 的帖子

我冇吖,等下睇下有冇其他人幫到你
作者: ekhc    時間: 23-4-8 18:08

bk2022 發表於 23-4-5 15:16
Hi all! 唔知換校長對學生有咩影響呢?

好似未知邊個會係新校長?

作者: bk2022    時間: 23-4-9 13:00

回覆 ekhc 的帖子

暫時未知
作者: ekhc    時間: 23-4-11 20:56

請問知唔知道幾時bridging course?  7月? 8月?  Thx

作者: PTL_L    時間: 23-4-12 02:12

ekhc 發表於 23-4-11 20:56
請問知唔知道幾時bridging course?  7月? 8月?  Thx
印象中係8月,希望冇記錯!
作者: PTL_L    時間: 23-4-12 02:13

小加子 發表於 23-4-5 13:35
Hi, 大家知道中學部有校巴嗎?如果冇,九龍中人會搭咩車最方便?
冇校車,但有褓姆車,途經港島區及將軍澳
作者: ekhc    時間: 23-4-12 10:33

PTL_L 發表於 23-4-12 02:12
印象中係8月,希望冇記錯!

Thanks

作者: PTL_L    時間: 23-4-12 12:34

提提大家,可以買定針線盒,mini so有得買
作者: bk2022    時間: 23-4-12 20:08

回覆 PTL_L 的帖子

多謝提醒!請問買嚟做乜㗎?可以post張相出來看看嗎?謝謝先!

作者: PTL_L    時間: 23-4-12 22:29

bk2022 發表於 23-4-12 20:08

多謝提醒!請問買嚟做乜㗎?可以post張相出來看看嗎?謝謝先!
上家政課,s1/s2用
作者: bk2022    時間: 23-4-12 22:32

謝謝你!
作者: lomidwong    時間: 23-4-14 01:56

Hi 請問知唔知Bridging course大概八月頭/中/尾幾時呢?大概一個星期? 兩個星期?想安排暑假活動,怕疊住bridging course

作者: ekhc    時間: 23-4-14 17:28

lomidwong 發表於 23-4-14 01:56
Hi 請問知唔知Bridging course大概八月頭/中/尾幾時呢?大概一個星期? 兩個星期?想安排暑假活動, ...
應該大概一個星期,實際幾時我都想知
作者: snoopy_bay_bay    時間: 23-4-16 22:20

Hi 請問知唔知Bridging course大概八月頭/中/尾幾時呢?大概一個星期? 兩個星期?想安排暑假活動, ...

我睇school calendar, August 14~18

作者: PTL_L    時間: 23-4-17 22:52

真係唔係太記得orientation course exactly 係邊個week,不過8月最後一個星期五晚係s1’s parents night.
作者: lomidwong    時間: 23-4-18 11:32

回覆 snoopy_bay_bay 的帖子

謝謝回覆! 請問你看的是否2022-2023 的school calendar? 因為我在網上只找到2021-2022 的 school calendar 當年 Pre S1 summer workshop 係8月15至19日, 全日的, 大家都可以預留日子

作者: lomidwong    時間: 23-4-18 11:34

多謝通知,mark 低先
作者: PTL_L    時間: 23-4-18 13:42

有褓姆車,冇校巴
作者: snoopy_bay_bay    時間: 23-4-19 22:52

lomidwong 發表於 23-4-18 11:32

謝謝回覆! 請問你看的是否2022-2023 的school calendar? 因為我在網上只找到2 ...

我都是在學校網頁找到今年的calendar

圖片附件: 16819163427093154542143886168284.jpg (23-4-19 22:59, 342.98 KB) / 下載次數 11
/forum.php?mod=attachment&aid=MzY4NTkwfGMzOTgzOWFkfDE3MjcwNjY4OTd8MA%3D%3D

作者: lomidwong    時間: 23-4-20 10:12

睇漏咗眼,謝謝!
作者: bk2022    時間: 23-5-7 09:44

好似到宜家都未公佈新校長係邊位
作者: lok12535    時間: 23-5-12 15:03

1)地鐵去北角轉41A巴士,瑪利曼小學落車行斜路落中學。

2)地鐵去北角 炮台山 天后 銅鑼灣轉8X巴士,中學門口落。

41A多車有位坐,8X多人銅鑼灣有機會上唔到車。

作者: selfgrowing    時間: 23-6-7 08:50

請問有冇用家知道7月考試係咪分精英班?係咪考中英數常?
作者: bk2022    時間: 23-6-7 09:42

回覆 selfgrowing 的帖子

聽講分班試係考英文
作者: selfgrowing    時間: 23-6-7 12:03

回覆 bk2022 的帖子

多謝你回覆。原來只係考英文,我以為中英數都會考添。
作者: PTL_L    時間: 23-6-7 13:34

selfgrowing 發表於 23-6-7 08:50
請問有冇用家知道7月考試係咪分精英班?係咪考中英數常?
考中英數呀,用pres 1卷嚟分精英班
作者: selfgrowing    時間: 23-6-9 06:32

PTL_L 發表於 23-6-7 13:34
考中英數呀,用pres 1卷嚟分精英班
多謝回覆!請問係睇總分嗎?定係中英數各自好嘅各分一班?謝謝。
作者: PTL_L    時間: 23-6-9 07:47

selfgrowing 發表於 23-6-9 06:32
多謝回覆!請問係睇總分嗎?定係中英數各自好嘅各分一班?謝謝。
睇全科成績,最好嘅起A班,如此類堆,C班NCS班,D班會稍弱。中文所有學生分6組上課(普教中、甲乙丙丁、NCS);AB班英數一讀上,CD班會分小組。
作者: selfgrowing    時間: 23-6-9 07:52

原來分得好細!多謝你呀!
作者: PTL_L    時間: 23-6-9 07:55

selfgrowing 發表於 23-6-9 07:52

原來分得好細!多謝你呀!
所以唔需要太擔心,因為自行入嘅學生英文應該係好好,所以適應得會好快。中二就冇分喇,中三又會有精英班。
作者: bk2022    時間: 23-6-30 10:28

剛發現瑪利曼公佈咗新校長係原陳副校
作者: PTL_L    時間: 23-6-30 15:06

bk2022 發表於 23-6-30 10:28
剛發現瑪利曼公佈咗新校長係原陳副校
https://www.hk01.com/%E4%B8%AD%E5%B0%8F%E5%AD%B8%E6%A0%A1%E5%9C%92/914004/%E7%91%AA%E5%88%A9%E6%9B%BC%E4%B8%AD%E5%AD%B8%E5%89%AF%E6%A0%A1%E9%95%B7%E9%99%B3%E6%B0%B8%E5%BC%B79%E6%9C%88%E5%8D%87%E4%BB%BB%E6%A0%A1%E9%95%B7-%E7%8F%8D%E8%A6%96%E8%88%87%E5%AD%B8%E7%94%9F%E5%8F%8B%E5%A5%BD%E9%97%9C%E4%BF%82?utm_medium=Social&utm_source=fbpost&utm_campaign=mama&fbclid=IwAR2TTWl5f-lT2qI-z650kiEKJR0Y6TEZC5kHD2oj2N6Xyyv9xtCNHtAqaqA_aem_ASw1PYiaiOrt7EpiaVo3ns4UeTQ9gp1kB24YnrkqXL6Z1C56UuHoAEHMoHKcfSmMSqg&mibextid=Zxz2cZ
作者: bk2022    時間: 23-6-30 15:12

作者: PTL_L    時間: 23-6-30 15:13

bk2022 發表於 23-6-30 15:12
好受學生歡迎嘅一個型男副校
作者: bk2022    時間: 23-6-30 15:21

多謝分享!
期待開學中。。。。

作者: bk2022    時間: 23-7-11 12:15

唔知今日會否多d人嚟打招呼呢?
作者: mwwm    時間: 23-7-12 14:18     標題: 回覆樓主:

Hello, 大家好

作者: bk2022    時間: 23-7-12 14:29

回覆 mwwm 的帖子

hi

作者: bear1122    時間: 23-7-15 13:52

你們好,我地係自行入的 form 1 同學!  請問一班學生大約有多少人呢? 36?

作者: PTL_L    時間: 23-7-15 23:07

bear1122 發表於 23-7-15 13:52
你們好,我地係自行入的 form 1 同學!  請問一班學生大約有多少人呢? 36?
是的,一級144人

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5